Geojoulukalenteri 2019 – jälkiviisastelu

Joulukuussa availimme joka päivä geojoulukalenterin luukkuja. Nyt on aika kirjoittaa suuri Geojoulukalenteri 2019 – jälkiviisastelu eli siis mitä jäi kalenterista käteen. Oliko se eurojen arvoinen vai ei? Ja tietenkin pitää vielä raadilta kysyä, mikä oli luukuista se paras heidän mielestään.

Geojoulukalenteri 2.0

Viime vuoden joulukalenteri tuli pahvilaatikossa, jossa oli tavarat sekaisin ja nippu paperipusseja, joihin sai itse laittaa tavarat. Kun kalenterin rakensi itselleen, se söi vähän jännitysmomenttia. Tänä vuonna Kiven Alla -kaupan kalenteri tuli valmiiksi pakattuna muovikassissa. Huomattavasti mukavampi ratkaisu. Tosin ei oltu Kiven Alla -toimistollakaan saatu rakennettua joistakin muista aikuisten tavarakalentereista tuttua pahvipakettia, josta tavarat tulevat. Varmasti haaste olisikin tehdä sellainen pienelle markkina-alueelle ja pienelle määrälle kalentereita. Kustannukset voisivat nousta korkeiksi, joten sinänsä ymmärrettävä ratkaisu.

Sama viimevuotinen kalenterinsäilytys ongelma oli ennallaan. Missä nämä pussit säilyttäisi? Itse päädyin pitämään ne muovikassissa, jossa ne tulivatkin ja sieltä nappaamaan aina päivän pussukan esiin. Toimivaa, mutta ei kovin esteettistä. Ehkä se viime vuonna ehdottamani naruviritys olisi voinut olla kivempi, mutta eipä sitä jaksanut tänäkään vuonna ruveta itse askartelemaan.

Kiven alla oli päätynyt käyttämään samoja paperipusseja kuin viime vuoden saksalaisessa kalenterissa oli. Kiven Alla -kauppakin oli huomannut, ettei paperipussit pysy joulutarralla kiinni ja olivat niitanneet jokaisen luukun kiinni. Toimiva ratkaisu. Joku jouluinen naruviritys olisi ollut ehkä kauniimpi, mutta varmasti työläämpi toteuttaa.

Sisältö ratkaisee

Tässä vielä muistinvirkistykseksi tiivistettynä koko kalenterin sisältö:

 1. Viisi geokätköilyaiheista joulukorttia
 2. Geokätköilyaiheinen kaulanauha
 3. Geokassi – kestokassi geokätköilylogolla ja tekstillä
 4. Geokolikon kehys
 5. Powertank -kynä
 6. Powertank -kynän täyttösäiliö
 7. Paksu-PETe putkilökätkö
 8. PET-putkilon logivihko ja kynä
 9. PITO liukueste kännykälle
 10. Heijastin geokätköilylogolla
 11. Geokätköilijän apuvälinesetin pussukka
 12. Teleskooppipeili
 13. Teleskooppimagneettityökalu
 14. Monitoimityökalu
 15. Travel tag geokätköilylogolla
 16. UV-lamppu
 17. UV-tussi
 18. RitR-logivihko
 19. Luottokorttityökalu
 20. Pysäköintikiekko geokätköilytekstillä
 21. Putkihuivi talviattribuuttikuvalla
 22. Pultinpääkätkö
 23. Geokätkötarroja (pelkkä G-logo) 8 kpl
 24. Kuksa-koru

Kalenterista tuli ilahduttavasti kaikenlaista kätköilytavaraa. Suoranaista roskaa ei tullut, kuten viime vuoden saksalaisesta kalenterista, vaan jokaiselle tuotteelle on keskittävissä jotakin käyttöä. Erityisesti pidin siitä, että osa luukuista muodosti kokonaisuuden. Esimerkiksi PET-putkiloon tuli logivihko ja kynä, jolloin kalenterista käytännössä tuli piilotusvalmis kätkö. Isommalle vihkolle jäin toivomaan myös purkkia, mutta sitä ei kalenterista tullut.

Toinen kokonaisuus, joka kivasti muodostui, oli geokätköilijän apuvälinesetti. Siihen tuli monitoimityökalu, magneettityökalu, teleskooppipeili, UV-lamppu, kynä ja tietenkin itse pussukkakin. Sen sijaan luottokorttityökalu tuntui vähän turhalta, kun kalenterista tuli jo muita työkaluja. Ehkä ajatuksena on ollut, että se on varatyökalu, jonka voi laittaa lompakkoon ja käyttää silloin kun varustepussukka unohtui autoon tai kotiin. Luottokorttityökalu laitetaan testiin myöhemässä blogauksessa varmasti, koska epäilen sen toimivuutta. Myös PITO-tarrasta toivottiin kestotestiä, joten laitetaan sekin “työjonoon”.

Lisäksi kiva lisä oli eräästä luukusta paljastuneet suklaakolikot. Hieman mietin tuleeko näitä lisääkin, mutta ei vaan tullut. Ehkä joku toinenkin luukku olisi voinut näitä sisältää.

Tänäkään vuonna kalenterista ei paljastunut magneetteja, joilla kätköpurkin voisi kiinnittää piilopaikkaansa. Miksiköhän ei? Toisaalta onhan se vähän tylsä luukku, kun tulee pelkästään magneetti, mutta kokonaisuuteen se olisi sopinut. Olisi se tietysti voinut olla koomista, kun yksi kalenterin pussukoista vetää puoleensa kaikkea metallista. Ei olisi kovin vaikea arvata mitä pussissa on.

Jos miettii, mikä luukuista oli oma suosikki, ei valinta ole helppo. Pidin Kuksa-korusta ja travel tagista. Kuksa-koru minulla tosin oli jo megatapahtumasta ostettuna. Pysäköintikiekkokin on ihan kiva, mutta en sitä varsinaisesti tarvi. Joulukortit oli kivoja, kuten varustepussukkakin. Myös kätköpurkeista pidin kovasti. Vaikea valita yhtä parasta. Ehkä se on Kuksa-koru lopulta kuitenkin. Heikompina luukkuina pidin perinteisiä mainostuotteita, kuten heijastinta, kassia, putkihuivia ja myös kynän varasäiliötä. Mainostuotteissa on se ongelma, että niitä on saanut eri yhteyksistä jo niin monta, niin vaikka toki geokätköilyaiheinen tuote menee varmasti käyttöön, niin en minä niitä varsinaisesti tarvi lisää. Luottokorttityökalu arveluttaa, mutta sen toimivuus selviää myöhemmin testissä.

Entä raati? Mitkä olivat teidän suosikit?

A: Parhaiten käyttöä minulla on ehkä kuitenkin tuubihuivilla. Toinen kiva oli geokolikon kehys. Yleisesti vielä kalenterista tulleet paksu-PETe, uv-lamppu, powertank-kynä ja pulttikätkö olivat hyviä.

K: No kyllä kivoin luukku oli 24. Sieltä tuli se kuksa ja se oli kiva. Se oli pieni ja siinä oli kiva nauha, niin siksi se oli kivoin.

Kiva, että oltiin K:n kanssa samaa mieltä. Ja A selkeästi haluaa sen tuubihuivin itselleen. Se sopii.

Entäpä hinta?

Kalenterin hinta Kiven Alla kaupassa oli 99,90€. Mainostekstien mukaan kalenterissa on yli 140 € arvosta geokätköilytuotteita. Jokaisen kalenterin luukun kohdalla tarkastelimme hintaa Kiven Alla -kaupassa ja etsimme myös halvimman vaihtoehdon. Joissakin tapauksissa halvin vaihtoehto oli tilata Kiinasta eBaysta tai AliExpressistä kyseinen tuote. Tuotteet siellä ovat halvempia, koska niistä ei makseta veroa Suomeen. Ei ainakaan ennen vuotta 2021. Sen jälkeen tilanne varmasti muuttuu.

Jos katsomme Kiven Alla -kaupan hinnoin kalenterin tuotteita, niin yhteissummaksi muodostui 141,33 €. Eli Kiven Alla kertoi rehellisesti tuotteiden hinnan. Lisäksi hintaan tulisi lisätä vielä paperipussien hinta, jota ei kalenterissa erikseen arvioitu. Jos taas valitsemme aina halvimman mahdollisen paikan ostoksille, niin saamme loppusummaksi 106,48€, mikä ei sekään ole alle tuotteen 99,90€ hinnan. Eli siinä mielessä geojoulukalenteri oli edullinen. Se on tietenkin eri asia olisiko juuri näitä tuotteita tullut itse ostettua.

Geojoulukalenterin pointti kuitenkin on se jännitys joka aamu, että mitähän kalenterista tulee. Olo on kuin pikkupojalla joka aamu ja siitä riemusta voi vähän maksaakin. Kiven Allan kalenteri oli huomattavasti laadukkaampi kuin viime vuoden kalenteri, mutta toisaalta suuret yllätykset puuttuivat. Muutamia yllättäviä tuotteita joukosta löytyi, kuten kännykän liukueste. Ehkä tässä on myös se, että kotimaisen geokätköilykaupan valikoima on sen verran tuttu, että sieltä on vaikea löytää suuria yllätyksiä valikoimasta kalenteriin laitettavaksi.

Kiitokset kaikille lukijoille, jotka jaksoitte seurata joulukalenteria kanssamme. Sen verran kova homma päivittäisessä blogauksessa on, että todennäköisesti emme ensi vuonna availe joulukalenteria. Ainakaan tässä muodossa.

Vuoden 2019 joulukalenteria käsittelevät kirjoitukset:

4 comments

 1. Joulukalenteria oli kiva seurata! Etenkin pienen kätköilijän kommentit piristivät joulukuun päiviä!

 2. Olen innolla seurannut joulukalenteria täältä norjanmaalta. Olo on ollut kuin pikkupojalla! Joka ilta töistä tullessa on ollut netissä jotakin jännittävää! Isot kiitokset toteutuksesta ja vaivannäöstä, tällaista näkee harvoin!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.