Katsaus päättyvään geokätköilyvuoteen 2019

Vuosikymmen vaihtuu ja vuosi 2019 päättyy. Jälleen on aika opetella raapustamaan uusi vuosiluku kätkölogeihin. Jos et hakenut 31.12.2019 kätköä, niin missasit vuoden viimeisen souvenirin, mutta lohtua saa etsimällä kätkön tänään 1.1.2020, koska tästäkin päivästä saa souvenirin. Päättyvä vuosi on ollut taas kaikilla varmasti täynnä mitä kummallisempia geokätköilyseikkailuita. Ja etenkin jos otamme huomioon koko vuosikymmenen, niin monella varmasti koko kätköilyura on alkanut päättyneen vuosikymmenen aikana. Aika harva miiteissä vuonna 2007 nähty on enää aktiivisesti mukana. Toki joitakin. Mutta tehdäänpä pieni katsaus päättyvään geokätköilyvuoteen 2019. Millainen vuosi se olikaan tilastojen valosssa?

Tilastoja vuodelta 2019

Uusia kätköjä saimme Suomeen etsittäväksemme vuonna 2019 9398 kappaletta. Vuotta aiemmin määrä oli pari sataa enemmän. Piilotettujen kätköjen huippuvuosi oli 2016, kun niitä piilotettiin yli 12000 kappaletta. Laskeva trendi on ollut käynnissä siis jo kolme perättäistä vuotta, mutta laskeva käyrä on ollut tasoittumassa. Edelliset vuodet vielä tiivistettynä

  • 2019 – 9398 kpl
  • 2018 – 9516 kpl
  • 2017 – 10230 kpl
  • 2016 – 12011 kpl
  • 2015 – 10741 kpl
  • 2014 – n. 9500 kpl

Project-gc.com sivuston mukaan Suomessa on kautta aikain julkaistu 96282 kätköä, joista arkistoon on päätynyt 30315 kätköä. Etsittävää on siis noin 64 000 kätkön verran, kun määrästä vielä vähennetään reilut tuhat hyllytettyä kätköä. Etsittävänä olevien kätköjen määrä on vuodessa kasvanut vajaa nelisen tuhatta kätköä. Etsittävää siis varmasti riittää jatkossakin.

Kätköjä julkaistiin vuonna 2019 334:nä päivänä eli 31 päivänä ei uusia kätköjä julkaistu. Viime vuonna luku oli 25 ja sitä edeltävänä vuonna 9. Eli tämäkin trendi mukailee julkaistujen kätköjen määrää. Ehkä myös trailien julkaisu lisää sitä, että joskus julkaistaan paljon kätköjä ja jonain päivinä ei sitten ainuttakaan. Mutta tässä yhteydessä on taas hyvä antaa ISO KIITOS kätkötarkastajille hyvästä työstä, jota he lajin eteen tekevät täysin ilmaiseksi ja uhraten omaa vapaa- ja geokätköilyaikaansa tähän.

Vuoden 2019 vilkkain kätkönjulkaisupäivä nähtiin jo heti maaliskuussa 26. päivä, jolloin julkaistiin 151 kätköä. Viime vuoden ennätyksestä, 304:stä kätköstä päivässä, jäätiin siis reippaasti.

Miittien suosio pysyi vahvana myös vuonna 2019. Siinä missä vuosi sitten oli miittejä noin 1500 kappaletta oli niitä tänä vuonna reilut 1650 kappaletta. Kasvua siis 10 %. Jonkinlainen lakipiste kuitenkin miittien määrässäkin lähestyy, koska kasvu on ollut maltillisempaa vuotta aiempaan, jolloin miittien määrä kasvoi 30 %.

Eri kätkötyyppien suhteellinen lukumäärä julkaistuissa kätköissä on pysynyt melko samana kuin aiemminkin. Jos nyansseja tulkitsee, niin tradien kasvukäyrä on taittunut eniten. Multeissakin määrä on vähän laskenut. Muutos on oikeastaan tapahtunut jo kaksi vuotta sitten, mutta nyt se on nähtävissä alla olevista käyristä selkeämmin. Eli jos tuntuu, että mysteereitä tippuu lähikulmille enemmäin kuin muuta, niin ehkä se on totta, että niiden suhteellinen osuus on suurempi.

Premium-kätköjen määrän kehitys on pysynyt ennallaan ja niiden määrän kasvu ollut melko tasaista. Vuoden 2019 alussa premium-kätköjä oli noin 6200 ja vuoden lopussa noin 7650 eli kasvua ollut n. 1450 kätkön verran. Vuonna 2018 vastaava luku oli 1350 eli suurin piirtein samoista määristä puhutaan premium-kätköjenkin tapauksessa kuin aiemmin. Prosentuaalinen osuus on ehkä tänäkin vuonna (kuten viime vuonnakin) vähän kasvanut, koska kokonaisjulkaisumäärä on pienentynyt.

Vierailluimmat kätköt

Suomen eniten löydetty kätkö on edelleen (ties kuinka monetta vuotta peräkkäin) Market Square / Kauppatori (GC238FX) Helsingissä . Löytökirjauksia kätkölle on kertynyt 10794 kappaletta, jossa lisäystä tosin on “vain” 680 loggausta. Edellisenä vuonna loggauksia kertyi tuolle kätkölle 1506 kpl. Kautta aikain logatuimpien kätköjen lista on pysynyt samankaltaisena ja erittäin pääkaupunkiseutu voittoisena. Ainoastaan Turun Tuomiokirkko (GCGH0M) sijalla 7 on ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolinen kätkö top 10:ssä. Joskus mukana roikkunut Pyynikin näkötorni (GC1E90C) tippui yhdenneksitoista jo viime vuonna ja tänä vuonna oli vasta 14. ollen logatuin tamperelainen kätkö.

Suosikkipisteet

No entäpä suosikkipisteet? Mitkä ovat Suomen suosituimpia kätköjä suosikkipisteiden valossa? Alla on top 10-lista kätköistä suosikkipisteiden mukaan. Mielenkiintoisena ykstyiskohtana kaikki top 10:ssä ovat tradeja. Jos siis mielii itse päästä top 10-listalle, niin on syytä piilottaa tradikätkö. Tämä on varmasti seurausta siitä, että osa kätköilijöistä keskittyy täysin tradeihin.

GC-koodi Kätkön nimi Piilottaja Suosikkipisteitä Suosikkipiste %
GC2K3K9 Helsinki City MuseumTilhet227026.0
GC72 Sun GearKalle Reunanen121334.7
GC16QCH HUOM! Sastamalan(häijään)tieltä kätkö: Haksulandiahaksu1092948.9
GC28HN3 TB-/ GC-KeskusRimaju, Weellu & Jusupoff86043.5
GC3NVWE Honkanummen HautausmaaKoneVantaa85254.7
GC39TR8 Rahalla saa – Money talkssuula83754.6
GC6P3BW PGT 1980 – Runeberg 1987PorvooGT71935.2
GC2J6KB Suomen korkein lippusalkoRakettiryhmä71647.4
GC252VV GummitehdasHarjus64433.9
GC2BANF Säynäslahti #1Kiljuset64227.4

Jos pelkkää suosikkipistemäärää tuijottaa, niin varmasti korostuvat Etelä-Suomen kätköt, koska siellä päin kätköillä vierailee enemmän kätköilijöitä. Se on tietysti saavutus sinänsä, että kätkö on hieno ja kestää valtaiset kävijämäärät. Mutta on myös syytä tarkastella asiaa katsomalla kätköjä, jotka ovat saaneet vähintään 100 suosikkipistettä ja joiden suosikkipisteprosentti on korkea. Eli mille kätköille suurin osa vierailijoista on antanut suosikkipisteitä. Top 10 -lista onkin varsin erinäköinen kun pelkissä määrissä mitattuna.

GC-koodiKätkön nimiPiilottajaSuosikkipisteitäSuosikkipiste %
GC7C98J Kätkökirppisbasaari Tenukko, FinTeevee, FinHentsu, PikkuHilja20585.1
GC7MD4F PottumoottoriTeam_Wildwater27883.7
GC7082J Hups naatit vuotaa Vantaallasuula24380.7
GC5XN28 TriskaidekaphobiaMr.Mankka21880.4
GC7E76X Onko uteliaisuus hyve?Isokarhu18979.1
GC5FD0B Speden Spelit Nopeustestitiuhto40778.9
GC5CX8G Alavieska Space CenterKupla7310476.5
GC6GJ1Q Handtrap – KäsiansaGeocache by nennnnuska, 6bt and Niko_Kainuu17775.3
GC73A68 PajazoKorkit11475.0
GC7YPV2 Pieni kauhukaappiHanikki13374.7

Suosikkipiste %:n perusteella mitattuna menee koko top 10 -lista uusiksi. Yhtään samaa kätköä ei listalle mahdu kuin pistemäärien perusteella listattuna. Prosenttien mukaan katsottuna listalle mahtuu myös 4 mysteerikätköä. Loput ovat tradeja. Joten tälläkin listalla tradeilla kuitenkin pärjätään. Entäpä sitten suosikkipisteitä saaneet kätköilijät? Geocache.fi tarjoaa tähän näppärät taulukot valmiina. Sieltä napattu top 10 näyttää vuonna 2019 tältä:

Lajitovereiden lukumäärä 2019

Geokätköilijöiden määrä on ollut laskussa muutamat viime vuodet. Aihetta tulikin tarkasteltua tänä vuonna elokuussa kirjoituksessa “Onko geokätköily kriisissä?“. Vuonna 2019 aktiivisia kätköilijöitä oli Suomessa project-gc.com sivuston mukaan 42747, jossa on lisäystä 994 vuoteen 2018. Perinteisesti tämä tilasto on ollut aika epätarkka, joten voitaneen todeta, että aktiivisten kätköilijöiden määrä on pysynyt likimain ennallaan.

Tiheimmin kätkötetty kunta on edelleen Kauniainen, joka nousi kärkipaikalle jo vuonna 2016. Joskin viime vuoden 8 kätköä per neliökilometri lukema on vähän laskenut ollen 7.833 kätköä per neliökilometri tänä vuonna. Kakkosena tilastossa on Järvenpää 4.706:lla kätköllä neliökilometriä kohden. Viime vuoden kolmonen Raisio on tipahtanut takaisin neloseksi kun Kerava on noussut yhden sijan tilastossa.

Tässä vielä top 10 -lista tästäkin aiheesta

1.Kauniainen7.833
2.Järvenpää4.706
3.Kerava4.125
4.Raisio4.115
5.Vantaa3.424
6.Imatra3.221
7.Maarianhamina3.181
8.Turku2.644
9.Espoo2.090
10.Helsinki2.005

Harvimpaan kätkötetty kunta on puolestaan Savukoski (0.003 kätköä / km^2). Viime vuoden jaettu peräpitäjäkunta Föglö on kirinyt ja on nyt toiseksi viimeisellä sijalla (0.004 kätköä / km^2). Asukaslukuun suhteutettuna eniten kätköjä on aiempien vuosien tapaan Rautavaarassa (219.58 kätköä / 1000 asukasta). Tässä on pientä muutosta alaspäin. Silti kakkossijaa pitävä Pyhäranta on vielä paljon jäljessä 114.08 kätköllä / 1000 asukasta, vaikka onkin kirinyt viime vuoden lukemasta (102.94 kätköä / 1000 asukasta). Asukaslukuun suhteutettuna vähiten kätköjä on viime vuoden tapaan Helsingissä (2.48 kätköä / 1000 as.) ja Huittisissa (2.89 kätköä/1000 as).

Kovimmat etsijät

Vuoden kovimmat geokätköjen etsijät ovat project-gc.comin tilastojen mukaan :

  1. kapeka (9886 kätköä)
  2. 500_XL (6908 kätköä)
  3. markus416 (6341 kätköä)

Viime vuoden ykkönen tuulituuli on tänä vuonna 6. sijalla 5814 kätkölöydöllään. Viime vuoden kolmonen Merelä Matti puolestaan on sijalla 10 4827:llä löydöllään.

Huimia suorituksia kaikilta kyllä. Kapekan löytömäärähän tarkoittaa reilua 27:ää kätköä päivässä vuoden jokaisena päivänä. Kokonaismäärissä kapeka on edelleen ylivoimainen ykkönen 77 069:llä kätkölöydöllään ja kakkosena on edelleen pattipolvi 48 803:lla löydöllään.

Mistä vuosi 2019 muistetaan kätköilyn osalta?

Geocache.fi:ssä on järjestetty joka vuosi vuoden vaihteen jälkeen Suomen parhaan kätkön äänestys, jossa pärjänneet kätköt menevät monella “pakko käydä” -listalle. Tämän vuoden osalta tuloksia ei luonnollisesti vielä ole. Palataan niihin blogissa, kun niitä on taas tarjolla. Vuoden 2018 parhaaksi kätköksi äänestettiin Pottumoottori. Vuoden 2018 äänestystuloksista voit lukea täältä.

Vuonna 2019 näimme taas useamman souvenir-kampanjan. Keväällä juhlimme laadukkaita kätköjä kätkökarnevaaleilla. Kesällä ratkoimme Museon mysteeriä keräämällä vihjeitä kätköistä ja elokuun lopussa pidimme viikon kätköilyputken Streak Weekin myötä. Vuoden lopussa vielä hankimme 3,2,1, GO -souvenirin kätköilemällä kuutena päivänä joulun aikaan.

Vuonna 2019 saimme lisää virtual rewardeja ja huippukätköjen tekijät pääsivät tekemään myös virtuaalikätkön. Näitä varmasti vielä näemme lisää, sillä virtual rewardin saaneilla on aikaa tehdä virtuaalinsa aina ensi kesäkuuhun asti.

Tänä vuonna Geocaching.com ei kokenut suuria uudistuksia, kuten viime vuonna. Lähinnä saimme pieniä parannuksia sinne tänne. AR-kätköjen kokeilu päättyi maaliskuussa 2019, mutta emme saaneet kuulla tuloksista koskaan mitään. Uusia AR-kätköjä ei ole saanut tehdä, joten ehkä kokeilu jäi kokeiluksi ja homma ei toiminut odotetulla tavalla. Saimme uuden Adventures -sovelluksen, jolla suoritetaan Lab-kätköjä. Vapaaehtoiset pääsivät kokeilemaan Lab-kätköjen tekemistä. Suurinta kritiikkiä on tullut ehkä siitä, että labit eivät näy kuin Adventures -sovelluksessa, jolloin niitä ei välttämättä huomaa kätköillessä, ellei labeissa ole bonus-mysteeriä mukana. Labit saivat myös loggausmahdollisuuden eli Lab-kierroksen kierrettyään pääsee kertomaan seikkailustaan muille. Näitäkään ei kuitenkaan pääse geocaching.comissa tarkastelemaan.

Vuonna 2019 Suomessa järjestettiin peräti kolme megatapahtumaa. Keväällä ensimmäinen Oulussa, Kiilopäällä kesäkuussa toinen ja syyskuussa Lahdessa kolmas. Lahden mega nousi toistaiseksi kaikkien aikojen suurimmaksi megatapahtumaksi Suomessa. Kaikki kolme tapahtumaa olivat varsin onnistuneita ja hyvin järjestettyjä. Osana Kiilopään toista megatapahtumaa saimme Suomeen toisen GeoTourin.

Marraskuussa perinteiseen tapaan kokoonnuimme katsomaan GIFF-filmejä ympäri Suomea järjestettyihin tapahtumiin. Tänäkin vuonna finaalissa oli suomalaisfilmi. Viime vuonna suomalaislyhäri oli yleisöäänestyksen suosikki ja tänä vuonna suomalaisfilmi palkittiin tuomaripalkinnolla. Aivan mahtavaa! Ensi vuonna GIFF-tapahtumaa ei sitten järjestetäkään vaan GIFF pitää välivuoden.

In the year 2020

Geokätköilyseikkailut varmasti jatkuvat ensi vuonnakin. Luvassa onkin jo itselle kolmas vuosikymmen jona on tullut kätköiltyä 😲. Ensi vuonna geokätköily täyttää 20 vuotta ja siihen liittyvät juhlallisuudet varmasti tulevat olemaan vuoden teema. 20-vuotisjuhlamiittejä näemmä ympäri maailmaa ja Suomea. Lisäksi tietenkin juhlat huipentuvat 20-vuotisjuhlallisuuksiin Seattlessa elokuussa. Olemme tietenkin paikalla raportoimassa tapahtumasta.

20-vuotisjuhlallisuuksiin liittyen ensi vuonna on mahdollisuus kirjata löytö yhdeltä Locationless -kätköltä. Etsimällä Signal ja ottamalla kuva siitä saa tämän kätkön kirjattua löydetyksi. Signalin bongaamiseen on Suomessakin hyvä mahdollisuudet sillä luvassa on kaksi mega tapahtumaa: Lappajärven mega 6.6. ja Eurajoen mega elokuun ensimmäinen päivä. Signal vierailee näissä tapahtumissa ja niistä voi käydä nappaamassa tarvittavan kuvan. Lappajärven megaa yritetään myös kasvattaa Gigaksi, mutta matkaa gigaksi on vielä vajaa 2000 will attendia, joten jäljellä oleva työ on hurja.

Mitä muuta ensi vuosi tuo tullessaan on vaikea sanoa. Eikä sitä tarvikaan sen kummemmin miettiä, vaan käydä vain kätköillä. Hyvää alkanutta uutta vuotta kaikille geokätköilijöille!

P.s. jutussa käytetyt luvut eivät välttämättä sisällä aivan viimeisimpiä kätköjulkaisuja, jne, koska kirjoituksen tuottaminen ottaa oman aikansa. Tiedot on haettu osittain geocache.fi:stä ja osin project-gc.comista, joten siinäkin mielessä luvuissa voi olla eroavaisuuksia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.