Geojoulukalenteri – jälkipyykki

Koko joulukuun blogissa avattiin joulukalenterin luukkuja. Tai no ainakin melkein koko kuukausi, kun kalenteri tuli hieman myöhässä monen viikon odottelun jälkeen joulukuun 4. päivä. Nyt kun kaikki luukut ja joulupukin tuomat lahjat on avattu niin katsotaanpa hieman joulukalenteria kokonaisuutena.

Tee-se-itse joulukalenteri

Selkeästi Geo-versandilla oli alunpitäen ollut hyvä ajatus iskeä selkeään trendiin ja tehdä lahjoihin perustuva joulukalenteri. Nämä ovat viime vuosina olleet hirmusuosittuja muilla elämänaloilla. On meikkikalenteria, kauneustuotekalenteria, viskikalenteria, kynttiläkalenteria, olutkalenteria, jne. Puhumattakaan lapsille suunnatuista lelukalentereista. Miksei sitten ole geokätköilyjoulukalenteria? Ei siis sinänsä hassumpi idea ollenkaan.

Tavaroidentoimitus irrallaan kyllä yllätti. Kalenteri olikin DIY-mallinen. Sinällään tämä ei haittaa jos kalenterin tilaa puolisolle tai geokollegalle lahjaksi. Mutta jos kalenterin tilaa itselleen, niin kyllä siinä vähän yllätysmomentti kärsii. Lisäksi tavaroiden jaottelu lahjapusseihin oli vähän työlästä, koska piti miettiä mitkä tuotteista tulee laittaa erikseen pussiin ja mitkä menevät yhdessä. Samoin tuotteiden järjestystä piti hieman miettiä. Olisin voinut hieman maksaakin tästä työstä jollekin.

Laatikon avaaminen ei sinällään luonut myöskään kovin huikeata unboxing kokemusta. Enempi tuli kuva, että varastosta on ylijäämälaatikko kipattu pahvilaatikkoon ja lähetetty minulle.

Tietysti mikäänhän ei estä tällaisen kalenterin tekemistä itse. Paperipusseja saa varmasti kaupasta tai vaikka eBaysta. Kalenterissa käytetyt ruskeat pussit maksavat eBayssa 1.16€ 10 kpl erä. Jos haluaa panostaa ja haluaa hienompia lahjapussukoita, vaikka joulupukin kuvalla, niin kahdeksan kappaletta maksaa 0.72€. Tai sitten rusetein ja pahvikuvioin koristeltuja lumihiutaleprintillä olevia pusseja löytyy 24 kappaletta hintaan 11,80 €. Vaihtoehtoja on monia. Kiven Alla -kaupasta ja eBaysta saa sisältöä kalenteriin mukavasti ja hyvänä puolena kun ostaa itse, niin tietää mitä saa.

Useat tavarakalenterit tulevat pahvilaatikossa, jossa on oikeita luukkuja avattavaksi. Geokätköilytavarat ovat aika isoja ja siksi ymmärrän pussiratkaisun. Pusseissa on vain se ongelma missä niitä säilyttää? Etenkin kuun alussa meillä oli pahvilaatikko olohuoneen nurkassa, josta joka aamu käytiin hakemassa päivän pussi avattavaksi. Loppuvaiheessa pussit majailivat jo pöydällä ilman laatikkoa. Joku näppärä tietysti askartelisi itse jonkun naruviritelmän, josta saisi aina päivän pussin nyppäistyä irti tai jotakin vastaavaa. Kalenterin säilytyksen kannalta voisi olla kätevämpää kuitenkin sellainen perinteinen laatikko. Muuten minua eivät pussit haitanneet, joskin ne olisi voineet olla koristeellisempiakin.

Mitä maksaa?

Premium geojoulukalenterikitin hinta oli Geo-versandissa 49,99 € ja postit päälle. Halvempikin malli kalenterista löytyi. Jokaisen luukun kohdalla arvioin kyseisen tuotteen hintaa ja summaksi koko kalenterille tuli 83,66 €. Eli vaikka olisin itse tilannut tuotteet netistä ja osan hakenut geokätköilykaupasta (tai tilannut sieltä) olisi tuotteile tullut enemmän hintaa kuin mitä kalenteri maksoi yhteensä. Lukijat mukavasti löysivät muutamiin luukkuihin halvempia vaihtoehtoja netistä tai kaupoista, joten ehkä kokonaissummassa olisin voinut tarkkana olemalla säästää hieman. Mutta siltikin Geo-Versandin hinta on edullinen, koska erikseen tilatessa olisi joutunut näkee enemmän vaivaa ja mahdollisia postikulujakin olisi voinut ainakin geokätköilykaupoista tulla enemmän. Ja lisäksi olisi pitänyt vielä lahjapussukatkin hankkia jostain.

Tietysti en varmasti olisi omaan kalenteriini valinnut saksalaista rekisterikilventaustalevyä tai micro-USB hätävirtapankkia, vaan jotain hyödyllisempää. Nuo kaksi olivat ehkä ne turhimmat joulukalenterista tulleet tavarat. Osa tuotteista menee suoraan käyttöön ja osan voi ehkä käyttää vaikka palkintoina blogin tulevissa kilpailuissa 😉 Sinänsä kovin paljon turhaa (muovi)roskaa kalenterissa ei ollut ja lahjapussitkin voi uudelleen käyttää joko ensi vuonna kalenterissa tai sitten niistä voi askarrella vaikka paperitähtiä.

Mikä oli parasta?

No entä mikä joulukalenterissa oli parasta? Kysytään ensin raadilta. K:n kanssa piti käydä pieni vuoropuhelu:

K (3 vuotta): Luukku 14.

W: Muistatko edes mitä siellä oli?

K (3 vuotta): En. Mutta se oli paras.

W tarkastaa, että luukussa 14 oli vääntörautoja tiirikointisettiin.

W: Oletko varma, että se on paras?

K (3 vuotta): Joo se on paras.

Vai niin, no eipä siinä sitten voi muuta kuin todeta, että K:n mielestä luukku 14 oli paras. Entäs A?

A: Paras oli se poro travel tag. Se oli hieno matkalainen ja liittyi kätköilyyn, eikä ollut vain autoilevalle kätköilijälle tarkoitettu.

Kieltämättä matkaaja on kiva. Ehkä hieman hämmästytti, ettei kalenterissa ollut geokolikkoa. Se olisi sopinut mielestäni oikein hyvin kalenteriin. Omasta mielestäni kiintoisin lahja oli ehkä tiirikointisetti, koska sellaista en ollut aiemmin kokeillut ja oli hämmästyttävää, kuinka nopeasti Clas Ohlsonin lukon saa sillä auki. Taidanpa jatkossa käyttää Abloy-lukkoja.

Tässä joulukalenterin sisältö kokonaisuudessaan:

 1. 3D-joulukortti
 2. Rekisterikilven taustalevy (Saksa-malli)
 3. Minipinsetit
 4. Geocaching avaimenperä
 5. FTF-rintanappi
 6. Geokolikon kehys
 7. Avaimenperäkynä
 8. Pieni ensiapupussukka
 9. Signal-tarra
 10. Tiirikointisetti
 11. Geokätköilylogolla varustettu jääskrapa
 12. Monitoimityökalu eli linkkari
 13. Copytag – reissarin kopiolätkä
 14. Vääntörautoja tiirikointiin
 15. Patterikätkö
 16. Geocaching kaulanauha (ei turvalukkoa!)
 17. micro-USB hätävirtapankki
 18. Power tank -kynä kätköilylogolla
 19. Logirullain
 20. Poro – travel tag
 21. Kiinalainen pulttikätkö (ei magneettinen)
 22. Geocaching lippis
 23. XXL-PET ja suklainen joulupukki
 24. Varustepussukka

Osa tuotteista oli hyödyllisiä ja osa vähemmän hyödyllisiä ja kuten aiemmin totesin: kaksi oli aivan turhia. Tavaraa sisältävän joulukalenterin ongelma tietysti myyjän kannalta on aina se, millä saa ihmiset ostamaan sen, koska ostajan oletus on aina se, että kalenteri sisältää täyttä roskaa ja ylijäämätuotteita. Geo-versand oli ratkaissut ongelman sillä tavalla, että heidän myyntikuvassaan oli koko joulukalenterin sisältö näkyvissä. Tai ainakin melkein, koska sisältö ei vastannut tuotekuvaa. Tästä ehkä voi tulla hieman huijattu olo ostajalle.

Kuvasta katsomalla kalenterissa oli myyntikuvaan verrattuna seuraavat erot:

 • Purukumikätkö puuttui, tilalla patterikätkö
 • Power tank -kynässä eri painatus kuin myyntikuvassa
 • Roikkuva kynä erilainen kuin myyntikuvassa
 • Kosketusnäyttöhansikkaat puuttuivat
 • Geokolikkokehyksen kuvassa mukana Lego-matkalainen. Kuvan perusteella voisi luulla matkalaisen sisältyvän toimitukseen. Lisäksi kehyksen jalusta puuttui
 • Logirullaimen tilalla myyntikuvassa jokin toinen työkalu (oikea alareuna)
 • FTF-rintanapin lisäksi mukana STF ja TTF rintanapit
 • Erilainen linkkari

Erot eivät ole suuria, joten sinänsä en näe tässä ongelmaa. Lahjapussit myyntikuvassa on valmiiksi suljetut lahjanarulla. Tällaisen tietysti osaava voisi askarrella itse, mutta narua ei kalenterin mukana tullut.

Yhteenveto

Hämmentävää oli ehkä se, että kalenterista ei tullut ainuttakaan logikirjaa. Ne ovat kuitenkin tarpeellisia kätköilijöille ja niitä kuluu suosituissa kätköissä useampia vuodessa. Kyniä oli kaksi, joista toinen oli surkea laadultaan. Toinen todella hyvä. Kätköpurkkeja tuli kolme: XXL-PET, patterikätkö ja pulttikätkö. Ihan kiva, mutta isompaa purkkia olisi toivonut vielä tähän settiin mukaan. Geokolikon kehys tuntui etukäteen hölmöltä, mutta paljastui huippuhyväksi. Samoin tiirikointisetti. Jääskrapaa kokeilin eräänä aamuna ja taidan viedä sen johonkin kätköön vaihtotavaraksi. Aika lelulta vaikutti. Saman kokemuksen saa kun kokeilee raaputtaa parkkikiekolla tuulilasia. Joulukortti oli mieluisa lahja, mutta olisi saanut olla geokätköilyaiheinen. Kaulanauha oli hyvä, paitsi siitä puuttuu turvalukko, joten en tiedä uskaltaako sitä käyttää. Ainakin se pitäisi muistaa ottaa pois kaulasta, kun lähtee etsimään puukätköä. Signal -tarra oli 3-vuotiaan K:n mieleen ja päätyi hänen tarrakirjaansa. Autoon tarkoitettu tarra tuntuu vähän hölmöltä ilman seurantakoodia ja etenkin koska tarra oli ulkopuolelle liimattavaa mallia. Magneetit olisivat voineet olla myös sopiva lisä joulukalenteriin, koska niitä tarvitsee kätköjä piilotettaessa usein, eivätkä ne yksikköhinnaltaan ole kovin kalliita.

On selvää, että kalenterissa on parantamisen varaa. Joka tapauksessa kalenteria oli kiva aukoa koko perheen voimin joka aamu ja päästää teidätkin, rakkaat lukijat, kurkistamaan mitä luukusta löytyy. Voi jospa joku tekisi viimeisen päälle hyvän geojoulukalenterin. Tarttuisiko haasteeseen suuri kotimainen Kiven Alla -verkkokauppa? Tekisivätkö he jouluksi 2019 huippuhienon joulukalenterin? Jos tekevät, niin lupaan aukoa luukkuja ensi vuonnakin lukijoiden kanssa.

4 comments

 1. Odotin itse hieman parempia kätköilytavaroita paljastuvan tuosta kalenterista. Eikös jossain postauksessa ollut maininta että kalenteri sisältää 99€ arvosta tavaroita?

  1. Totta! Ensimmäisten luukkujen yhteydessä taisinkin mainita tuon 99€ arvosta tavaraa ja niinhän Geoversand lupasi. Ihan siihen ei päästy, mutta lähelle kuitenkin. Laadukkaampaa tavaraa olisin itsekin toivonut lisää.

 2. Kiitoksia joulukalenterin availuista ja varsinkin perusteellisista kommenteista. Oli mukava seurata kalenterin luukkujen aukomista. Eihän tässä ihan unboxing -videoiden maagista tunnelmaa saanut, mutta lähelle päästiin.. 🙂

  Kiitos muutoinkin hyvästä kätköblogista. Tätä blogia seurailemalla pysyy hyvin perillä kätkömaailman tapahtumista, kun sitä ei itse erityisellä aktiivisuudella tule seurattua. Sen lisäksi hyviä juttuja kätköilyyn liittyen. Perusteelliset kenttätutkimukset erilaisten kätkötavaroiden ja -laitteiden kanssa ovat olleet mieluista luettavaa.

  Arvostuspeukku viitseliäisyydestä blogikirjoittelemiselle!

  Hyvää tulevaa kätköblogivuotta!

  1. Kiitos Maikkari! Mukava kuulla, ettäolet tykännyt blogista. Välillä sitä aina kyseenalaistaa blogaamiseen käytetyn ajan ja sen mielekkyyden, koska ei tästä kukaan mitään maksa. Mutta sitten aina silloin tällöin tulee tämän sorttista palautetta ja se jos mikä kannustaa jatkamaan. Kiitos!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.