AR-kätköt arkistoon

Perjantaina 9. helmikuuta 2024 Geocaching HQ arkistoi kaikki AR-kätköt. AR-kätköt alkoivat kokeiluna kesäkuussa 2018 ja helmikuussa 2019 ne grandfatheroitiin eli olemassa olevat saivat jäädä etsittäviksi, mutta uusia ei saanut enää tehdä. Nyt kätköt ovat päätyneet arkiston aarteiksi.

AR-kätköjen kokeilu on siis lopullisesti päättynyt. Kokeilun aikana maailmanlaajuisesti piilotettiin 600 lisätyn todellisuuden AR-kätköä, joista kolme löytyi Suomesta. Jo jonkin aikaa AR-kätköt ovat olleet arkiston partaalla, sillä HQ rajoitti sallittujen AR-sovellusten määrän kolmeen aluksi ja yksi kerrallaan sovellukset ovat lakanneet toimimasta, koska niiden takana olleet yhtiöt ovat ajautuneet vaikeuksiin. Viimeisenä toimi Metaverse ja sekin vain iOS -sovelluksella. Android-sovellus katosi Play-kaupasta jo hyvän aikaa sitten, joskin APK oli ladattavissa netistä.

Niinpä ei yllätä, että Geocaching HQ päätyi ratkaisuun arkistoida AR-kätköt – käyttäjäkokemus ei enää vastannut alkuperäistä ajatusta. Idea AR-kätköissä oli hyvä, mutta sovellukset toimivat heikosti. HQ:lla tiettävästi oli aikeita tehdä AR-tuki myös omaan sovellukseen ja vuonna 2021 joulukampanjamatkalainen tukikin lisätyn todellisuuden tilaa (kts. tämä kirjoitus). Sittemmin ajatus on varmaanin kuopattu, kun homma ei ole edennyt. Lisätyn todellisuuden matkalaisille tuki löytyy kyllä vielä virallisesta Geocaching -sovelluksesta kokeellisena ominaisuutena. Ainoa järkevä tapa toteuttaa AR-kätköt olisikin niin, että niihin tarvittava sovellus olisi Geocaching HQ:n omissa käsissä – näin toimivuus olisi varmempaa.

Sinänsä AR-kätköjä ei moni jää kaipaamaan heikon toimivuuden vuoksi. Itseä ehkä vähän harmitti se, että kätköt arkistoitiin ilman mitään ennakkoilmoitusta. Olisi ollut kiva, jos kätköilijöillä olisi ollut vielä kuukausi tai kaksi käydä kätköllä ennen arkistointia ja kätkönomistajan näkövinkkelistä olisi hieman ollut aikaa valmistautua purkin pois hakemiseen. Georoskaa kun ei ole syytä jättää maastoon.

AR-kätköjä ei huonon toimivuuden ja pienen määrän vuoksi jää monikaan kaipaamaan. Omat kaksi AR-kätköäni keräsivät kyllä molemmat kivasti suosikkipisteitä ja suosikkipisteprosenttikin oli kummassakin kohtalaisen korkea. Toivottavasti jatkossa löytyy joku tapa tuoda lisätyn todellisuuden elementtejä kätköilyyn, koska ne voisivat tuoda aidosti uuden ulottuvuuden kätköilyyn. Pokemon Go:ssakin kuitenkin homma rokkaa hienosti, niin miksei kätköilyssä?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.