AR-kätköt todennäköisesti grandfatheroidaan

Viime kesäkuussa alkanut kokeilu AR-kätköjen kanssa on jatkunut jo kohta 9 kuukautta. Se tarkoittaa sitä, että kokeilu on tulossa päätökseen maaliskuun alussa. Mitään järisyttävää suosiota kätköntekijöiden keskuudessa uudet AR-kätköt eivät ole saaneet, sillä niitä on Suomeen julkaistu vain kolme kappaletta, joista kaksi on Weellun nimissä.

Kun AR-kätköjen kokeilu alkoi, HQ ilmoitti, että he saattavat arkistoida tai grandfatheroida AR-kätköt kokeilun jälkeen. Grandfatherointihan tarkoittaa sitä, että kätköt saavat olla paikoillaan sellaisenaan kuin ne ovat, mutta uusia grandfatheroituja kätköjä ei voi tehdä. Aiemmista kätkötyypeistä esimerkiksi Webcamit on grandfatheroitu kätkötyyppi.

Marraskuun 11. päivä julkaistussa haastattelussa HQ:n lackey (=työntekijä) Nicole kertoi, että kokeiluun kuuluvat kätköt todennäköisesti grandfatheroidaan eli niitä ei tulla arkistoimaan ja ne säilyvät etsittävissä, kunnes muista syistä tulevat arkistoiduksi. Eli jos haluaa päästä tällaisen harvinaisen “kätkötyypin” omistajaksi, niin viimeiset hetket alkaa olla käsillä.

Teknisiä vaikeuksia

Kuten todettua, olemme tehneet kaksi AR-kätköä. Ensimmäisen (AR_Hatanpään haamut) teimme Metaverse -nimisellä sovelluksella. Sen kanssa on ollut paljon ongelmia etenkin Android-laitteilla. Joskin viime aikoina seikkailu on ilmeisesti alkanut paremmin toimia ainakin tuoreilla Android-puhelimilla. iPhonen kanssa ei ole ollut ongelmia juurikaan.

Toinen AR-kätkömme (AR_Juice – Aika Jätti) oli kokeilu, jossa testasimme HP Revealia. Tällä kertaa pidimme AR-kokemuksen yksinkertaisena, jotta ei varmasti tulisi teknisiä ongelmia kätköllä kävijöille. Seikkailu on toiminutkin aika hyvin, joskin joillakin on ollut ongelmia saada seikkailu käyntiin, mutta monesti on kysymys ollut siitä, ettei ole osattu sovellusta käyttää. Toisaalta seikkailusta ei ole pidetty ihan niin paljoa kuin Hatanpään haamuista, koska se on todella yksinkertainen ja se on ihan ymmärrettävääkin.

Kolmas hyväksytty sovellus TaleBlazer on jäänyt kokeilematta ja varmaan jääkin. Tämä sovellus on ainakin maailmalla saanut kiitosta.

AR-kätköt ovat suosikkipisteilläkin mitattuna varsin suosittuja. Alla Suomen kaikki kolme tällä hetkellä julkaistua AR-kätköä ja niiden suosikkipisteprosentit

Kätkö Piilottaja Suosikkipisteet Suosikkipiste % Sijainti
AR_Hatanpään haamut Weellu 40 47 Tampere
AR_Are you ready? cliqS 26 41 Vaasa
AR_Juice – Aika Jätti Weellu 13 23 Tampere

On selvää, että lisää AR-kätköjä Suomeenkin vielä mahtuisi. Monet niitä ovat loggauksissaan toivoneetkin. Maailmalla AR-kätköjä on yhteensä 592 kappaletta. Jos innostuit, niin vielä ehtii tekemään oman AR-kätkön. Onhan siinä hieman PET-putkilotradia enemmän hommaa, mutta se palkitaan iloisina kätköilijöinä. Ja mikäs sen parempaa kuin ilahduttaa kanssa kätköilijöitä?

Lisätietoa:

4 comments

  1. TUli tätä lukiessa mieleen että miten geocaching com sitten voi käytännössä estää luomasta mysteerikätköä johon työvälineeksi tarvitsee jotain AR sovellusta, joko field puzzlena tai kotoa käsin tehtävänä mysteerinä. Onko jatkossa tämä ainoa kielletty tapa tuoda mysteerin kordinaatit esille?

    1. Kätkötarkastaja yleensä katsoo mysteeritehtävän jollain tasolla läpi, kun hän kätköä tarkistaa. Ohjenuorat kieltävät sellaisten mysteerien tekemisen, jotka vaativat asennettavaksi jonkin sovelluksen. Jos pulma on mahdollista ratkoa ilman sovellusta tai jonkun webbisivun avulla, se on ok. Webbisivukaan ei saa vaatia kirjautumista. Eli siinä mielessä AR-kätköt eivät ole poikkeus. Se miten homma “estetään” on kätkötarkastus.

  2. AR_Juice – Aika Jätti linkki osoittaa väärään, edellä mainittuun, kätköön.
    Mutta löytyypä nämä toki nimellä muutenkin.

    1. Näemmä taulukossa oli väärä linkki, mutta ylempänä tekstissä oikea. Nyt pitäisi olla korjattu taulukon linkkikin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.