Haastekätköä tekemässä – osa 3 : Kokemuksia haastekätkön tekemisestä

Jatketaan haastekätkön tekemistä käsittelevää juttusarjaa. Toisessa osassa tutustuimme haastecheckerin tekemiseen. Sarjan päättävässä kolmannessa osassa Nusut -nimimerkki kertoo omia kokemuksia haastekätkön tekemisestä. Alla blogin aiempia kirjoituksia, jotka käsittelevät haastekätköjä:

Omakohtainen kokemus haasteen tekemisestä

Olen jo jonkin aikaa pyöritellyt mielessä haasteen tekemistä. Sopivaa haasteen aihetta on ollut vaan niin kovin työlästä keksiä. Sitten sain mielestäni hyvän idean: Teen jatkoa sadan mysteerin haasteelle siten, että täytyy suorittaa 100 mysteeriä päivässä -haaste tuplana tai triplana. Mielessä väikkyi kuitenkin mörkö vaaditusta challenge checkeristä. Mitenköhän sen saa toteutettua?

Sitten alkoi surffaus netissä ja tiedonjyvien poimiminen sekä Geocaching.comin, että Project-GC:n sivustoilta. Tiedonmurusia saikin kerätä vieraalla kielellä ja monesta paikasta. Surffauksen tulokset helpottivat ahdistusta challenge checkerin osalta, kun alkoi hieman ymmärtää mitä sen eteen tulee tehdä. Sääntöjä lukiessani huomasin kuitenkin, että suunnittelemani haaste ei ole enää sallittu (kts. kirjoitussarjan osa 1). Hetken aikaa ajattelin, että no en sitten tee haastetta lainkaan, mutta pahimman turhautumisen yli päästyäni keksin muita ideoita. Päätin lähteä toteuttamaan määrähaastetta Lieksaan, koska tämä vaikutti ensinnäkin varmalta valinnalta, kun näitä haasteita on paljon ja toisekseen tämä haaste ehkä toisi kätköilijöitä rakkaalle kotiseudulle.

Seuraavaksi alkoi paikan miettiminen. Lieksaa koskeva haaste kuuluu mielestäni Lieksan kunnan alueelle, mutta minne siellä? Oman kokemukseni mukaan parhaita haastekätköjä ovat olleet ne, joiden loggaaminen on ollut reissulaisellekin helppoa. Siispä looginen sijoituspaikka voisi olla joko kantatien varressa tai kohtuullisen lähellä keskustaa. Pitäisi löytää paikka, johon haasteen tavoittelijat voivat pysäköidä turvallisesti haastetta hakiessaan. Toimiikohan samat paikat vuodenajasta riippumatta?

Haastecheckerin pyytäminen

Kun alustava paikka oli löytynyt, avasin uuden kätkösivun mysteerikätkölle ja päätin rohkaista mieleni ja kokeilla anoa checkeriä kätkölleni. Surffailin osoitteeseen https://project-gc.com/forum/list?8 ja sieltä New topic kohtaa painaen sain tehtyä checkerpyyntöni. 

Pyyntö suositellaan tehtäväksi niin, että otsikossa näkyy ainakin GC-koodi ja joku lyhyt kuvaus mitä tarvitaan. Minä otsikoin omani Checker for GC8J4ZR Lieksa 50 Challenge. Tekstiksikin kirjoittelin vielä tarkemmin toiveeni tankeroenglanniksi. Vastauksen nopeus mykisti minut täysin, sillä ehdin syödä salaatistani noin puolet, kun checker oli jo saapunut. Toimin pyynnön mukaan ja koekäyttelin checkeriä eri nimimerkeillä ja toimihan se. Kirjoitin vielä kiitokset ja kuittauksen perään, kun sitä toivottiin.

Haastecheckerin linkkaaminen kuvaukseen

Seuraava vaihe olikin sitten selvittää miten liittää checkerilinkki osaksi omaa kätkökuvausta. Forumilla puhuttiin, että banneri löytyy painamalla ‘link’ painiketta, mutta mistäs sellainen löytyy? Aikani surffattuani tajusin, että link -vaihtoehto näkyy, kun avaa oman checkerin ja katsoo oikeassa reunassa olevia vaihtoehtoja.

Kun link-painiketta painaa, avautuu ruutu, josta saa valita kolmen erilaisen linkin väliltä. 

Kieltämättä oli ihan tyytyväinen tunne, kun kaiken surffailun ja selvittelyn jälkeen nettisivulla näkyi hieno banneri ja toimiva linkki checkeriin. Vielä oli edessä purkin valmistaminen ja paikoilleen vieminen, sekä kuvauksen viimeistely ja sitten olikin aika laittaa uusi haaste tarkastusjonoon. Tarkastaja pyysi vielä muotoilemaan haasteen ehtoja hieman selkeämmäksi ja kun vakuutin hänet siitä, että ainakin 10 kätköilijää täyttää haasteen, se tulla tupsahti kätkökartalle.

Haastekätköä tehdessä heränneitä kysymyksiä

Miksi tieto on niin hajallaan netissä?

On erittäin haasteellista perehtyä haastekätköjen tekemiseen, kun sitä koskevat tiedot on hajautettu vähän sinne tänne, vaikkakin tietyn logiikan mukaan. Geocaching.comin puolelta löytyvät yleiset säännöt ja linjaukset ja project-GC:n puolelta checkeriä koskeva käytännöllisempi tieto. Hankaluutena toki on vielä kieli. Vaikka ymmärtäisikin kohtuudella englantia, lisääntyy virhetulkinnan riski aina tekstiä kääntäessä. Tämä oli yksi motivaattori tämän blogauksien sarjan kirjoittamiselle.

Mitä tarkoittaa kohtuullisuus? 

Esim. kohdassa 5. sanotaan, että haasteen tulee kiinnostaa kohtuullista määrää kätköilijöitä ja olla kohtuullisen kätköilijämäärän saavutettavissa. Mistä voi tietää mikä kiinnostaa ketäkin ja mikä on millekin haasteelle kohtuullinen määrä suorittajia?  Toinen esimerkki kohtuullisuudesta on sääntöjen kohta 12. Mikä on kohtuullinen määrä vaikkapa earth kätköjä Suomesta? Kysyin kohtuullisuuden merkityksestä HQ:lta, mutta tähän kysymykseen ei vastattu. Haasteen tekijän täytynee siis yrittää itse arvioida mikä on kohtuullista ja katsoa ovatko tarkastajat ja project-GC:n väki samaa mieltä. Tietysti asiaa voi ennen haastekätkön tekemistäkin tiedustella kätkötarkastajilta kirjoittamalla viestin.

Mitä tarkoittaa tietojen perustaminen ainoastaan Geocaching.comista löytyvään tietoon ja tietojen helppo saatavuus?

Sääntöjen kohdissa 4. ja 10. puhutaan siitä, että haasteissa käytettävien tietojen tulee löytyä geocaching.comista helposti ja yleisesti. Geocaching.comiin laskettaneen tässä yhteydessä myös project-GC:n kattavammat tilastot. Sääntöjen kohta 10. sallii maiden, kuntien ja maakuntien käytön haastekätköissä, mutta kuitenkin Geocaching.comin puolelta on vaikeaa löytää esim. tarkkoja kuntakohtaisia löytömääriä. Geocache.fi sen sijaan tuottaa tämän tiedon helposti. Ja mitä ilmeisemmin tällaiset kunta- tai maakuntarajoihin perustuvat haasteet siis läpäisevät seulan.

Ovatko kaikki challenge checkerit luotettavia?

Kaikki checkerit eivät ole 100% tarkkoja ja yleensä haasteen omistaja itse ei ole checkeriä laatinut. Siksi on aina hyvä tarkistaa pitääkö checkerin antama tulos paikkaansa, jos näyttää, että haasteen ehdot eivät omalla kohdalla täyty. Vanhemmissa haasteissa on checkereitä, jotka perustuvat bookmark-listoihin ja jos listoja ei päivitetä myöskään checker ei pysy ajantasalla. Esimerkiksi 150 x 0 km haaste on tällainen.

Täyttävätkö kaikki Suomen haasteet nykyisin voimassa olevat säännöt?

Uusien haasteiden tulee täyttää säännöt, mutta Suomessakin on paljon vanhempia haastekätköjä, jotka eivät enää nykysääntöjen mukaan olisi hyväksyttyjä. Nämä haasteet ovat ns. grandfatheroituja haasteita, eli saavat olla sellaisenaan, vaikka eivät nykysääntöjä täytä. 

Mitä ihmettä on waymarking, sekä benchmarking ja onko lab-kätköjen käyttö haasteissa kokonaan kielletty?

Sääntöjen kohdassa 10. kielletään waymarkingiin ja benchmarkingiin liittyvien haasteiden tekeminen. Waymarkingissa on paljon samankaltaisuutta virtuaalikätköjen kanssa. Waymarking.com sivuilla pääsee etsimään ympäri maailmaa erilaisia kohteita ja loggaamaan ne löydetyksi yleensä valokuvaamalla kohde. Tarkemmin Waymarkkeja on käsitelty tässä kirjoituksessa.

Benchmarking on Yhdysvaltoihin rajoittuva laji, jossa etsitään NGS:n (National Geodetic Survey) merkkejä tai muita kohteita maastosta. Waymarking ja Benchmarking siis sivuavat geokätköilyä, mutta ovat silti hieman eri asioita ja siksi nykyisin kiellettyjä haasteissa.

Sääntöjen kohdassa 10. lukee myös että haastekätkössä on kiellettyä käyttää eriteltyjä lab kätköjä (specifying lab caches). Mitä tämä tarkoittaa? Kyselin asiaa HQ:sta ja minulle vastattiin näin: Haaste ei saa vaatia tietyn lab-kätkömäärän löytämistä. Jos haaste koskee eri tyyppisten kätköjen löytämistä, lab ei voi olla yksi vaadituista tyypeistä. Sen sijaan, jos haasteessa vaaditaan kaikkiaan 500 löytöä, niin määrään lasketaan mukaan myös lab-löydöt. Tai jos haasteessa vaaditaan 30 päivän löytöputki (yksi kätkö per päivä), kätköilijä voi laskea mukaan myös lab-löydöt.

Miten suhtautua aikaan haastetta tehdessä?

Aikarajasäännöt vaikuttavat todella monimutkaisilta kaiken kaikkiaan. On ok pitää 365 päivän putki yhdellä löydöllä ja millä tahansa tyypillä, mutta ei useammalla löydöllä tai rajoitetulla tyypillä. On ok vaatia löytöjä heinäkuussa, jos niitä voi kerryttää useana vuonna, mutta ei ole ok edes kerryttäen vaatia useampaa kuin yhtä löytöä vaikkapa 25.7. päivälle. Säännöissä on vielä paljon muutakin aikaan liittyvää todellakin ajatuksen kanssa luettavaa asiaa, joka sekoittuu mielessä todella helposti. Pääsääntö vaikuttaa kuitenkin olevan se, että määrien tulee olla kerrytettävissä vuosien mittaan.

Souvenirien käyttö haasteissa on sallittua. Voiko souvenireja hyödyntää muutoin kuin määrällisesti?

Käännyin tässäkin kysymyksessä HQ:n puoleen ja sieltä vastattiin, että ainoastaan määrään perustuvat souvenir-haasteet ovat sallittuja, koska haasteessa ei voi vaatia kätköjen löytämistä aiempina vuosina. Tällaiset haasteet olisivat mahdottomia suoritettavia uusille kätköilijöille.

Haastekätkön tekemisen vaiheet tiivistettynä

Lopuksi on vielä hyvä kerrata ja tiivistää. Niinpä tässä vielä haastekätkön tekemisen vaiheet pähkinän kuoressa.

 1. Perehdy aluksi haastekätköjä koskeviin linjauksiin ja ideoi haaste, jonka haluat toteuttaa. Ideointia voi helpottaa jo olemassa olevien haasteiden tutkailu tai esim. project-GC:n tarjoaman statistiikan katselu. Jos olet epävarma, tarkista haasteesi idea kätkötarkastajalta etukäteen, jotta työsi ei mene hukkaan.
 2. Valitse haasteellesi paikka. Haasteet ovat haluttuja ja niiden perään matkustetaan kaukaakin ja kaikkina vuodenaikoina. Tämä on hyvä huomioida paikkaa valitessa. 
 3. Luo kätköllesi kätkökuvaus ja valitse kätkötyypiksi mysteerikätkö. Saat tarvitsemasi GC-koodin.
 4. Vie purkki piiloon kätkön piilotuksen yleisiä periaatteita ja lisäksi haastekätköä koskevia erityisiä huomioita (aina saatavilla) noudattaen. Tai ainakin käy mittaamassa koordinaatit maastossa, jos viet purkin myöhemmin piiloon.
 5. Täydennä kätköpurkin koordinaatit kätkösivulle listauksen koordinaateiksi tai vähintään näkyväksi waypointiksi.
 6. Määrittele haasteen vaikeus haasteen ehtojen suorittamisen mukaan ja maasto kätköpurkin sijoittelun mukaan.
 7. Kirjoita haasteen vaatimukset selkeästi näkyviin ja tarkista vielä kerran, että haasteesi täyttää kaikki haastekätkön vaatimukset. Muista lisätä kätkön nimeen sana challenge.
 8. Tee challenge checker -pyyntö Project-GC.comin foorumeilla.
 9. Testaa checkerin toimivuutta saatuasi linkin. Testaa myös muilla kun omilla tiedoillasi.
 10. Liitä toimivan checkerin linkki kätkökuvaukseen ja jos käytät banneria, niin käytä vain virallista
 11. Lähetä haastekätkö tarkastettavaksi
 12. Jää jännityksellä odottamaan milloin haasteesi julkaistaan ja kuka kuittaa ensimmäisenä haasteesi suoritetuksi

Millaisia kokemuksia haastekätkön tekemisestä sinulla on? Jaa omat kokemuksesi ja tarinasi kommenteissa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.