Kohti Iitä – haastattelussa megan järjestäjät

Enää reilu viikko ja tämän kesän ainoa megatapahtuma Iissä pyörähtää käyntiin. Megan kynnyksellä tavoitimme megan järjestäjät pieneen haastatteluun tapahtuman tiimoilta. Pidemmittä puheitta päästetään järjestäjät ääneen.

Millainen porukka on Megaa järjestämässä? Kuka on ns. pääjärjestäjä tai ketkä ovat ydintiimin jäsenet ja vastuualueet?

Meillä ei ole varsinaista yksittäistä pääjärjestäjää vaan pieni ydintiimi, joka huolehtii kokonaisuudesta ja päättää asiat. Ydintiimissä kaikki ovat olleet aiemminkin Megaa järjestämässä ja lähtötilanteessa jo sovittiin, että aiemmista tapahtumista oppineena pidetään ydintiimi pienenä, niin asioiden hoitaminen ja asioista päättäminen on helpompaa.

Ydintiimissä on mukana aakkosjärjestyksessä miaumiia, neolife, orakk+j, Paavaliina ja terttu5. Terttu5 on hoitanut järjestävän yhdistyksen puheenjohtajana kontaktoinnit mm. kuntaan ja yhteistyökumppaneihin. Muilta osin meillä ei ole varsinaisia erityisiä vastuualueita vaan tehtäviä jaetaan tarpeen ja ihmisten aikataulujen mukaan.

Lisäksi pyysimme jo varhaisessa vaiheessa määriteltyihin osa-alueisiin vastuuhenkilöitä. Liikenne- ja parkkiasioista vastaa rupeli, ensiavusta oooasooo ja turvallisuussuunnitelmasta leijakoululappis. Satuja on ollut erittäin isona apuna Iin alueelle suunniteltujen uusien kätköjen tekemisessä. Kapeka on lisäksi mukana esimerkiksi aluelabien tekijöiden hankkimisessa.

Mistä lähti idea järjestää Mega-tapahtuma Iissä?

Keväällä 2023 taisi olla miaumiia, joka asian ensimmäistä kertaa mainitsi ääneen. Hän oli kuluneen vuoden Tornion Megan järjestelytiimissä mukana ja väläytteli ajatusta uudesta pohjoisen Megasta, joko Kemiin tai Iihin vuodelle 2024. Aluksi homma ei ottanut oikein tulta, koska kaikilla keskustelussa mukana olleista oli aiempaa kokemusta Megan järjestämisestä ja sen perusteella oli tiedossa, kuinka paljon työtä se vaatii. Lopulta asiaa alettiin kuitenkin pohtia vakavasti ja lämmetäkin hieman toteutuksen suuntaan tietyillä reunaehdoilla. Koska keskustelussa mukana olleista suurin osa asui Oulussa ja yksi Iissä, päädyttiin siihen, että lokaationa ainoa vaihtoehto on Ii, koska järjestelyjen kannalta Kemi on maantieteellisesti liian kaukana.

Oulukin kävi hetkellisesti keskusteluissa mukana, mutta hylättiin kuitenkin alkuvaiheessa, koska siellä Mega tapahtuma oli aiemmin jo ollut ja haluttiin toteuttaa tapahtuma uudessa kunnassa. Ja kun Iin kuntaan oltiin yhteydessä, niin siellä suhtauduttiin asiaan positiivisesti, joten päätettiin lähteä viemään asiaa pikkuhiljaa eteenpäin.

Miten valmistelut sujuvat?

Valmistelut sujuvat ihan hyvin. Yllätyksiä on toki tullut koko ajan vastaan, mutta se ei ollut meille mikään yllätys. Kokonaisuutena ollaan ihan hyvin aikataulussa.

Jos haluaa auttaa Megajärjestelyissä, onko se vielä mahdollista? Tarvitaanko vielä jossain osa-alueessa apuja?

On se toki mahdollista. Pääasiassa järjestelyt ovat tosiaan hyvällä mallilla. Jos joku haluaa tehdä esimerkiksi vuoron Signal-sammakkona ja Signalin avustajana, niin sen osalta voisi olla vielä tarvetta vapaaehtoisille.

Minkälainen on tämän vuoden megan tapahtumapaikka?

Tapahtuma-alueena toimii Iisi-areenan ulkoalue, joka käsittää hallin ympäristön sekä viereisen urheilukentän. Kaikki toiminta on siis hallin ulkopuolella. Hallin sisäpuolella on Megan kävijöiden näkökulmasta ainoastaan vessat ja ensiapu.

Lähtökohtana koko tapahtuman järjestämiselle oli se, että tehdään pienimuotoinen Mega. Tarkoitus oli osoittaa, että myös pienemmillä resursseilla voidaan tehdä onnistunut tapahtuma. Megassa on odotettavissa perinteiset Megan elementit eli lämminhenkisiä tapaamisia harrastajien kesken, kenttälabit, Signal-sammakko ja erikseen toivottu megabingo.

Tapahtuma-alueen kartta

Onko jotakin mikä eroaa muista aiemmin järjestetyistä Megatapahtumista?

Peruselementit ovat samat eli periaatteessa ei varmasti ole suurta eroa moneenkaan aiempaan tapahtumaan, mutta totta kai jokaisessa on omat yksilölliset elementtinsä kuten tapahtumapaikka.

Mitä on luvassa tapahtuman ohjelmassa?

Lähtökohta tapahtuman järjestämisessä on ollut se, että ei tehdä mitään varsinaista aikataulutettua ohjelmaa, koska halutaan välttää alueen ruuhkautuminen. Tähän on ihan käytännön syynä tapahtuma-alueen rajallinen parkkialue ja halutaan kuitenkin tarjota kaikille miellyttävä vierailu tapahtumassa. Eli varsinaista lavaohjelmaa ei tästä syystä ole järjestetty.

Tapahtuman ohjelmassa on jo aiemmin mainittujen lisäksi mm. bookcrossing-piste, geotavaroiden kierrätyspiste, lapsille pientä ohjelmaa, Kiven Alla -myyntipiste ja burgervaunu tarjoamassa ruokaa.

Kuulostaa kivalta tapahtumalta. Entäpä jo aiemmin mainitut labit. Montako on tällä kertaa suunnitteilla megatapahtumaan?

Varsinaiselle tapahtuma-alueelle tulee kymmenen labia. Lisäksi Iin kunnan alueelle tulee 10-20 muuta lab-pistettä. Tapahtuma-alueen labit ovat pääosin toiminnallisia labeja, jotka ovat avoinna vain tapahtuman ajan. Muiden labien osalta on tarkoitus, että ne jäävät mahdollisuuksien mukaan käyttöön myös tapahtuman jälkeen.

Jos tapahtumaan mielii tulla paikalle, niin missä kannattaa majoittua?

Oulu on toki lähin paikka, josta löytyy reilusti majoitusta, mutta tässä vaiheessa majoitustilanne voi toki olla jo rajoittunut, koska puhutaan heinäkuun puolivälistä ja Oulussa on ko. viikonloppuna myös muita tapahtumia. Kemi on toki yksi vaihtoehto, mutta sinne tulee Iistä matkaa hieman enemmän. Iin vähäinen majoituskapasiteetti on varmasti jo varattu, mutta toki kannattaa kysyä tilannetta.

Entä miten paikalle kannattaa saapua? Onko tilaa omilla autoilla saapuville? Entä mikä on paras tapa saapua julkisilla paikalle?

Paras tapa ehdottomasti on saapua omalla autolla, mutta toivomme rajallisen parkkitilan vuoksi, että suositaan mahdollisuuksien mukaan yhteiskyytejä. Areenan pihalla on noin 100 paikkaa ja ympäristössä jonkin verran lisää. Areenan pihalle ei oteta lainkaan linja-autoja, matkailuautoja tai retkeilyautoja. Matkailu- ja retkeilyautoille pyritään osoittamaan paikka/paikkoja muilta lähistön parkkialueilta.

Tapahtuman osalta pysäköinninohjaus on ainoastaan varsinaisella Iisi-areenan parkkialueella. Muiden mahdollisten parkkipaikkojen osalta tiedotetaan ennen tapahtumaa nettisivuilla sekä merkitään waypointeiksi.

Bussillakin alueelle pääsee ja niitä liikkuu Oulusta Iihin noin tunnin välein. Niiden osalta kannattaa tutustua Oulun seudun liikenteen aikatauluihin yhtiön verkkosivuilla http://www.osl.fi.

Löytyykö Mega-alueen lähistöltä miten paljon kätköjä etsittäväksi?

Tapahtumaa suunniteltaessa mietittiin, että mikä on oikeasti Mega-tapahtuman kävijöille tärkeintä ja todettiin, että se on runsas kätkötarjonta. Tapahtumapaikalla käydään juttelemassa, katsomassa ja suorittamassa kenttälabit jne, mutta sen jälkeen lähdetään kätköjä hakemaan. Tapahtuman osalta onkin pyritty tekemään suurin panostus Iin kätkötarjonnan lisäämiseksi.

Uusia kätköjä on tehty koko viimeisen vuoden ajan. Ajatus on ollut mm. tarjota Iin alueelta tilastonikkareille kaikki dt-yhdistelmät haettavaksi. Kätköjen suhteen on pyritty monipuolisuuteen eli tarjoamaan kaikille jotain. Toivottavasti tässä on myös onnistuttu.

Mihin aikaan tapahtumaan kannattaa saapua?

Tapahtumaan voi järjestäjien näkökulmasta saapua mihin aikaan vaan klo 10-16 välillä ja saa silti saman Megakokemuksen. Toivommekin, että kaikki eivät saavu paikalle heti klo 10 kun portit avataan, jolloin voimme välttää turhaa liikenteen ja parkkialueen ruuhkautumista.

Onko jotain oheisohjelmaa tiedossa?

Edellisenä päivänä eli perjantaina on kiipeilykurssi tarjolla kiinnostuneille ja illalla on järjestäjien toimesta iltamiitti. Megapäivänä on tarjolla järjestetty geomelontaretki, jossa käydään hakemassa alueen saarikätköjä. Megatapahtuman jälkeen illalla Illinsaaressa on tarjolla Geonauttien järjestämä iltamiitti. Lisäksi sunnuntaina on aamulla Cito Illinsaaressa ja toinen kiipeilykurssi. Kursseista melontaretkestä löytyy linkit ja lisätietoa tapahtuman nettisivuilta.

Onko jotain muuta mainitsemisen arvoista?

Olemme tilanneet hyvää säätä ja iloista mieltä kaikille. Huhujen mukaan myös uusia tarkastajia saattaa tulla paikalle vanhojen ohella.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.