Waymarking

Pitkään olen ollut aikeissa kirjoittaa Waymarkingista, mutta nyt kun tuli lukija vinkkikin, niin oli pakko tarttua näppikseen ja kirjoittaa aiheesta. Waymarkingin pääsivusto on Groundspeakin eli Geocaching HQ:n hallinnoima waymarking.com. Waymarkingin idea on, että käyttäjät voivat merkata mieleisiään kohteita maailmasta sivustolle ja sen avulla muut käyttäjät voivat löytää kohteen ja merkitä sen löydetyksi. Joissakin kohteissa pyydetään valokuva todisteeksi käynnistä. Vähän kuin geokätköily siis, mutta ilman kätkörasioita.

Waymarkingin historia

Vuonna 2006 Geocaching HQ (silloin Groundspeak) päätti luopua valtaosasta purkittomia kätkötyyppejä. Ennen sitä kuitenkin Groundspeak kehitti geokätköilyn sisarsivuston waymarking.com, jossa ajatuksena oli, että purkittomat kätkötyypit (pl. Earthcache) voisivat siirtyä tuolle sivustolle. Locationless-kätköt, virtuaalit ja webcamit siirtyivät siis Waymarkingin puolelle. Ensimmäinen Waymark WM1 julkaistiin elokuun 11, 2005. Locationless-kätköt poistuivat geocaching.comista vähän myöhemmin vuoden 2006 puolella. Paitsi nyt sitten vuonna 2020 20-vuotisjuhlan kunniaksi tuli yksi uusi Locationless-kätkö kirjattavaksi.

Ensimmäinen Waymark oli Seattlen McDonalds. Nykyisin maailmalla on yli 900 000 waymarkkia, jotka on jaoteltu eri kategorioihin. Kategorioita on lukuisia ja ne vaihtelevat eläintarhasta lintutorniin, pikaruokaravintolasta monumenttiin, patsaisiin, jne. Erikoisemmissa kategorioissa pitää tavata jokin henkilö (usein kätköilijä) tai piirtää GPS:llä jokin kuvio kartalle tai muuta mielenkiintoista. Myös ne geokätköilystä poistetut Webcam:t ovat edustettuna Waymarking.comissa.

Miten se toimii?

Waymarking toimii samaan tapaan kuin kätköily. Waymarking.com sivustolle voi kuka tahansa listata oman Waymarkkinsa ja siellä listattuja Waymarkkeja voi muut harrastajat etsiä ja bongata. Usein tapana on todistaa vierailunsa valokuvalla ja joissain se on ihan vaadittukin. Vierailun jälkeen samaan tapaan kuin kätköilyssä voi reissustaan kertoa loggauksessa.

Waymarking.com sivustolle toimivat geocaching.com tunnukset suoraan. Erilllistä rekisteröintiä ei tarvita. Kovin hyvää karttanäkymää waymarking.com ei tarjoa, mutta etusivun hakukenttään voi kirjoittaa, kotikaupungin tai kunnan nimen ja ruudulle pätkähtää listaus kohteista. Tämän jälkeen kohteita voi etsiä kartan avulla keskittämällä oikean laidan pikku kartan ja klikkaamalla “Search from here”. Ei kauhean kätevää, mutta toimii.

Karttanäkymä

Listauksesta waymarkin nimeä klikkaamalla pääsee katsomaan sen kuvausta. Kuten kätkökuvauksessa, yleensä Waymarkissa kerrotaan jotakin esiteltävästä kohteesta. Lisäksi sivulla on “Visiting instructions”, jossa kerrotaan mitä pitää tehdä, jotta Waymarkin voi merkitä löydetyksi. Yllä olevassa listauksessa näkyvässä Aunessillan waymarkissa esimerkiksi pitää ottaa kuva sillasta jostain muusta kuin kuvauksen kuvakulmasta ja kertoa loggauksessa vierailustaan. GPS:n ei tarvitse tässä waymarkissa kuvassa näkyä, vaikka monissa muissa niin saatetaankin pyytää.

Waymarkin pääsee kirjaamaan Log It! napista listauksessa.

Kirjatessa waymarkkia löydetyksi siuvsto vielä muistuttaa mitä pitää olla tehtynä (kuva alla). Geokätköilystä tuttuun tyyliin vierailulle valitaan päivämäärä ja kerrotaan vierailusta tekstiloggauksessa. Tämän lisäksi jos Waymarkista puuttuu joitakin tietoja, voi vierailijat niitä täydentää. Waymarkkiin liittyvät tiedot riippuvat kategoriasta, mihin waymark kuuluu. Esim. alla on kirkot-kategoriaan kuuluvan Tampereen ortodoksikirkon waymarkin kirjaussivu. Waymarkista puuttuu tietoja uskontokunnasta, aukioloajoista ja jumalanpalvelusajat ja näitä kysytään vierailijoilta, jotta waymarkin tiedot olisivat täydellisemmät ja ajantasalla.

Ikä näkyy

Sivusto on julkaistu 15 vuotta sitten, eikä sitä ole juuri ulkonäöllisesti päivitetty julkaisun jälkeen. Ikävä kyllä tämä näkyy. Se mikä oli toimivaa 15 vuotta sitten, ei välttämättä enää sitä ole. Toki sivuston ominaisuudet toimivat, mutta ulkonäkö on vanhetunut. On aivan käsittämätöntä, ettei Waymarkkeja voi selata kartalla kuten geokätköjä.

Toinen ongelma on mobiilisovelluksen puute. Vuonna 2005 mobiilisovellukset olivat harvinaisia. Waymarking.comiin ei ole rakennettu API:a, josta waymark tietoja saisi ladattua ja tästä johtuen Waymarkingiin ei ole sovellusta, eikä Waymarkkeja löydy ainoastakaan geokätköilysovelluksesta. Mobiilisovellus toimisi Waymarkkeihin todella hyvin, koska kuvien ottaminen ja loggaaminen kävisi todella näppärästi sovelluksella. Se on harmi, ettei HQ ole panostanut Waymarkkeihin tältä osin yhtään.

Vuonna 2010, kun itse tutustuin Waymarkingiin, oli jo ongelma, että waymarkit olivat eri sivustolla kuin geokätköt. Ne piti ladata erikseen GPS-laitteeseen tai muuten muistaa ulkoa, jotta Waymark tuli haettua. Tämä sama on edelleen ongelma, koska Waymarkkeja ei saa omaan sovellukseen, niitä ei löydy geokätköilysovelluksista, eikä sivuston käyttö ole puhelimelle mitenkään optimoitua. Nykyisin on vielä Adventure Labsit omassa sovelluksessaan, joten alkaa olla jo turhan monta paikkaa tarkistettavaksi kätköilyreissulla.

Koska Waymarkingia ei ole kehitetty ja sen sijaan on lanseerattu vähän samaan tapaan toimiva Adventure Labs, en yllättyisi, vaikka Geocaching HQ joskus ilmoittaisi luopuvansa waymarking.com sivustosta. Toisaalta Waymarkeilla on varmasti oma uskollinen kannattajakuntansa.

Miksi etsisin Waymarkin?

Waymark voi olla kivaa vaihtelua jos lähiseudun kaikki kätköt on jo etsitty. Lisäksi parhaimmillaan Waymarkit ovat varsin kekseliäitä tehtävissään ja silloin ne ovat viihdyttävimmillään. Lisäksi Suomessa on olemassa kolme grandfathered-haastetta, joissa vaaditaan etsimään Waymarkkeja. Finnish XL Waymarking haasteen voi kuitata kun on etsinyt vähintään 40 Waymarkkia vähintään viideltä eri paikkakunnalta, joista yhden on oltava Porvoo ja yhden Waymarkin Small Oaksin tekemä. Lisäksi löytyy 100 waymark challenge ja 200 waymark challenge, joissa nimiensä mukaisesti pitää löytää 100 tai 200 waymarkkia.

Koronakurimuksen aikana Waymarking toimii myös viruskammoiselle, koska Waymarkeissa ei ole kätköpurkkia. Yleensä valokuvatodiste riittää. Lisäksi Waymarkit tuovat kivan lisäkätköreissulle, kunhan ne vain jaksaa ladata Waymarkit GPX-tiedostona etukäteen. GPX-lataus on muuten premium-jäsen ominaisuus waymarking.comissa. Waymarking ei tarvitse omaa premium-jäsenyyttä vaan jos olet geocaching.comissa premium, olet sitä myös Waymarkingin puolella.

6 comments

 1. Kiitos tästä artikkelista! Vinkkinä myös kätköilijöille, että omia waymarkkeja on aika helppo tehdä. Suurin vaikeus on keksiä sopiva kategoria. Niitä voi sentään sivustolta plarata valmiiksi. Ehkä muutaman waymarkin tekeminen vähän vie kaipuuta kätköjen julkaisemisesta.

  1. Kiitos Smurffaaja kommentista. Tosiaan waymarkkien tekeminen onnistuu helposti. Se osuus jutusta jäikin kokonaan pois.

 2. Olisi loistavaa jos Waymarkit saisi ladattuna GPX:nä gepsiin.

  Ongelmaan johon törmäsin on, ettei esim Garmin 750 tunnista tätä “kätkötyyppiä”, jolloin Waymarkit putoaa automaattisesti pois kartalta.
  Ratkaisuna on tietty vaihtaa GSAKissa kätkötyypiksi esim Mega, mutta mieluisin olisi kyllä saada ne näkyviin omana tyyppinä.

  1. Joo se on harmittavaa, ettei waymarkkeja tueta Garminin laitteissa. Ei taida oikein olla parempaa ratkaisua kun tuo mainitsemasi muun kätkötyypin käyttö.

 3. Tuli joku hetkellinen mielenhäiriö tänään aamulla ja väsäsin asioita vähän helpottamaan sellaisen pikkuskriptin, joka löytyypi osoitteesta https://hn-dev.eu/waymarks

  Skripti hakee sen hetkisistä naateista lähimmät 25 waymarkkia ja antaa niihin linkit, joten kännykälläkin pääsee melko helposti lähimpien waymarkien sivulle. Jotta systeemi voisi toimia, niin selaimen pitää saada naatit, eli GPS pitää olla päällä (ja mahdollisesti sallia sijaintitiedon hakeminen)

  Kun aikansa vaeltelee saati ajelee, niin saattaapi olla, että lähimmät waymarkit vaihtuvat. Silloin voi sivulla klikata/tökätä Refresh-nappia ja ohjelma päivittää listan ajan tasalle.

  Listan hakeminen vie hetken, koska hakulomake hakee kaikki waymarkit 100 km säteellä ja se vie hetken aikaa.

  Tämä on omalla harrastuspalvelimella, joten mitään SLA-sopimuksia ei ole tarjolla. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.