Haastekätköt jäähylle

nochallengesHaastekätköt ovat ihastuttaneet ja vihastuttaneet kätköilijöitä jo useamman vuoden ajan. Haastekätköissähän idea on, että kätköilijä suorittaa jonkun haasteen, esimerkiksi kerää D/T taulukon täyteen, ennen kuin voi kuitata haastekätkön löydetyksi. Haastekätköt ovat tuoneet monille lisämotivaatiota tusinapurkkienkin etsimiseen, kun tavoitteena on ollut jonkun haasteen täyttäminen.

Haastekätköjen kääntöpuolena on ollut se, että niiden tekeminen on monesti ollut kovinkin subjektiivista puuhaa. Kun kätköilijä on keksinyt mielestään hyvän haastekätköidean, on kätkötarkastaja saattanut hylätä idean liian monimutkaisena, vaikeana, tai muutoin epäsopivana. Tämä on kuumentanut tunteita sekä kätköilijöissä että tarkastajissa. Tiedetäänpä joidenkin kätköilijöiden lopettaneen koko homman raivostuessaan ja arkistoineensa kaikki kätköt, kun haastekätköä ei ole hyväksytty.

Toisaalta tarkastajia on osin vaivannut tietty linjattomuus, kun joitakin haastekätköjä ei ole hyväksytty ja sitten vaikkapa vuotta myöhemmin vastaavankaltainen haastekätkö onkin kelvannut. Tietysti tarkastajienkin mieli muuttuu ja samoin kätköily lajina kehittyy sekä siten Groundspeakin kantakin on saattanut muuttua. Joka tapauksessa näitä asioita selvitellessä ovat niin tarkastajat kuin kätköilijätkin olleet useaan otteeseen yhteydessä suoraan Groundspeakkiin ns. appealsin kautta. Tämä on työllistänyt Groundspeakia huomattavasti kun kätköiljät ympäri maailmaa ovat olleet yhtedessä appealsin kautta.

Siksipä eilisellä päivämäärällä 21.4. 2015 alkoi vuoden tauko haastekätköjen julkaisussa. Toisin sanoen seuraavan vuoden aikana ei tulla julkaisemaan yhtään haastekätköä. Nykyiset haastekätköt kuitenkin säilyvät (mikäli omistajat niitä huoltavat) etsittävissä entiseen tapaan ja niitä voi suorittaa edelleen.

Miksi jäähy?

Haastekätköissä on ollut hieman epäselvyyksiä monille kätköilijöille, koska niillä ei ole omaa kätkötyyppiä tai attribuuttia. Tämä saattaa olla hämmentävää aloittelevalle kätköilijälle. Samoin loggausvaatimukset voi olla helppo ymmärtää väärin tai sitten kätkönomistaja on eri mieltä siitä milloin nimen saa käydä kirjaamassa fyysiseen logikirjaan kuin vierailija. Groundspeak sanookin suoraan, että vaikka haastekätköjä on alle 1 % maailman kaikista kätköistä, niin ne muodostavat suurimman osan kaikista yhteydenotoista Groundspeakille [1].

Jotta Groundspeak pystyy kunnolla kehittämään haastekätköihin liittyviä prosessejaan, pitää haastekätköjen suhteen ottaa nyt vuoden aikalisä. Geocaching HQ (tai Groundspeak) aikoo vuoden aikana pohdiskella haastekätköjen puutteita geokätköily-yhteisön ja geokätkötarkastajien kanssa. Tavoitteena on selkeyttää pelisääntöjä, mutta kuitenkin säilyttää olennaiset asiat mitkä tekevät haastekätköistä kätköilijöille mielekkäitä.
Myös SINÄ voit vaikuttaa vierailemalla Groundspeakin palautefoorumila ja kertomalla minkälaisista haastekätköistä pidät ja et pidä. Foorumilla kerättyä palautetta käytetään pohjana haastekätköjä koskevalle kyselylle, joka lähetetään kätköilijöille myöhemmin keväällä. Kyselyn vastausten pohjalta sitten jatkokehitetään haastekätköjä.

…ja sitten kotimaasta

Toinen ajankohtainen uutinen on tietysti kevään souvenirit. Kuten blogissakin on jo muutamaan otteeseen mainittu on ensi viikonloppuna luvassa souvenir osallistumalla CITO -tapahtumaan. Kevään toinen souvenir on tarjolla 2. toukokuuta, jolloin geokätköilyn 15-vuotisjuhlat alkavat. Souvenirin saa tuolloin etsimällä minkä tahansa kätkön eli tyypillä ei ole merkitystä. Souvenirin lisäksi etsimällä kätkön 2.5. saa itselleen geokätköilytehtävän kesäksi. Se mitä tuo tarkoittaa on edelleen pieni mysteeri. Toukokuussa 61° 23° Tampere blogissakin juhlitaan kätköilyn 15-vuotista taivalta. Palataan tähän asiaan ensi viikolla 😉

Pirkkalan CITO:n järjestelyt onkin jo hyvässä vauhdissa (kuva 1 & 2)

 

4 comments

  1. “Souvenirin lisäksi etsimällä kätkön 2.5. saa itselleen geokätköilytehtävän kesäksi.”
    Mutta sehän on haaste 🙂 Ja tietysti samalla vielä pieni mysteeri. Voikohan sen suorittaa traditionaalisella tavalla?

  2. Juke The Rabbit, totta sehän on haaste! Saa nähdä mitä tehtävän suorittamisesta sitten saa? Badgen profiiliin? Onko tässä haastekätköjen tulevaisuus ?

  3. En ole lopettanut kätköilyä, mutta aktiivinen kätköily on hyllyllä muuden puuhien viedessä aikaa. 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.