Testissä: Garminin jojokiinnike

Aiemmin testasin Garminin reppukiinnikettä, joka siis toimii lyhykäisyydessään niin, että reppuun kiinnitetään Velcro-tarra ja Garminin käsi-GPS-laitteeseen sopiva kiinnike sisältää Velcron vastakappaleen. Kokonaisuuden viimeistelee naru, jonka varaan GPS jää roikkumaan, jos tarra pettää. Kiinnike ei täysin ratkaissut GPS:n säilytysongelmaa loggauksen aikana. Jo tuolloin tuli luvattua jojokiinnikkeen testiä. Vihdosta viimein sain tuon Garminin jojokiinnike -testin tehtyä ja tässä se on. Joten olkaapas hyvä.

Jojo paketissaan vielä

Yo-yo vai jojo vai mikä se on?

Garminin jojokiinnike tai ulosvedettävä nauhakiinnike tulee reppuun, olkahihnaan tai johonkin muuhun sopivaan kiinnityskohtaan kiinni klipsillä. Kiinnike sisältää hiihtohisseistä tutun narujojon ja toisessa päässä narua lymyää toisenlaisella klipsillä kiinnitettävä kiinnitysnauha. GPS kiinnitetään nauhaan ohuen narun avulla ja esim. Oregon 750 mallissa naru pujotetaan GPS:n etupuolen pienestä lenkistä samalla tavalla kuin taskulamppujen rannehihnat. Minkähän takia tässä ei ole hyödynnetty samaa kiinnitystapaa kuin reppukiinnikkeessä? No toimii se tämäkin tapa.

Paketissa tulee mukana kaksi kiinnikenarua, joten periaatteessa voi vaikka kahteen GPS:ään kiinnittää narun ja tarvittaessa vaihtaa laitetta. Toki toisen voi laittaa vaikka taskulamppuunkin, jolloin jojon käyttömahdollisuudet laajenevat. Se saattaakin olla syy, miksi Garmin on tähän valinnut tällaisen kiinnitystavan sen Garminin oman pikakiinnikkeen sijasta.

Jojokiinnikkeen idea on, että GPS roikkuu vapaasti narun varassa ja kun käyttäjä haluaa tehdä tarkempaa tuttavuutta laitteeseensa, voi siihen vain tarttua ja vetää laitteen nenän eteen ja naru joustaa. Teoriassa GPS:n käytön jälkeen sen voi juhlallisesti pudottaa (mic dropata) näytöstyyliin ja jojo kiskoo narun sisäänsä ja estää GPS:n tippumisen.

Jojo-kiinnike maksaa Kiven Alla -kaupassa 25 euroa ja esim. Varuste.netissä 19.90€ eli samoissa hinnoissa kuin reppukiinnikekin. Niinpä taloudelliselta kannalta katsottuna ei ole eroa kumman ostaa.

Pakkauksen sisältö. Kiinnikenaruja tulee kaksi.

Käyttökokemuksia

Ensimmäinen vaiva kiinnikkeen kanssa on kiinnitysklipsin pienuus. Jostain syystä Kangatek olkalaukussa olevaan kiinnikkeeseen klipsin kiinnittäminen on hankalaa. Ehkä Kangatekin naru on hieman leveä tai sitten vaan on niin, että klipsi saisi olla vähän isompi. No muutaman minuutin säätämisen jälkeen homma on valmis. Periaatteessa tähän olisi pitänyt kulua kolme sekuntia. Ehkä mä en vaan osannut.

Jojon kiinnittäminen vaati vähän vaivaa.

Suurin pelko etukäteen tämän kiinnikemallin kanssa oli, että jojon mekanismi on liian löysä ja GPS liikkuu narun päässä ylös alas kuin jojo. Pelko oli kuitenkin turha, sillä jousimekanismi on jäykkä. Tuntuu jopa liian jäykältä ja GPS:ää saa tosissaan haluta, jos sen haluaa kätköseensä. Sen sijaan ongelmaksi muodostuu liian pitkä kiinnitysnaru. Kiinnitysnaru on klipseineen ja kiinnitysnaruineen vajaa 15 cm pituudeltaan. Narun pituus ja se fakta, että koko jojomekanismi heiluu olkahihnaan tulevasta klipsistä asti, tekevät sen, että GPS:n painopiste on noin 20 cm päässä kiinnityskohdastaan Tästä johtuen se heiluu iloisesti puolelta toiselle kävellessä, juostessa, kyykkiessä tai mitä tahansa tehdessä. Ei kiva.

GPS roikkuu aika kaukana kiinnityspisteestään.

15 minuutin kätköilyn jälkeen GPS:n heiluminen ärsyttää jo määrissä. Tulee mieleen vanha tyyli, jossa pidin GPS:ää kaulanauhassa. Joskin siinäkin GPS:n heiluminen tuntui häiritsevän vähemmän. Onneksi kevyemmälläkin propellihatulla varustetulle kätköilijälle tulee heti mieleen, että narua voi lyhentää tekemällä siihen solmun. Ja toisen. Kohta kolmannenkin. Muutaman solmun jälkeen naru alkaa olla jo parempi. Ei vieläkään täydellinen, mutta ei häiritse enää.

Muuten kiinnikkeen käyttö onkin varsin luontevaa ja homma toimii hienosti. Reppukiinnikkeen tapaisia kestävyysongelmia ei tule vastaan. Tietysti jojomekanismi voi joskus hajota, mutta ainakin muutaman viikon käytön perusteella tämä vaikuttaa jämäkältä. Ehkä tuohon voisi vielä joku päivä askarrella entistä lyhyemmän narun, jolloin loppukin heiluminen loppuisi.

Kuvassa narussa on kaksi solmua ja jo tällä heiluminen vähenee kummasti

Reppukiinnike vai jojo?

Tietysti kaikkia kiinnostaa kumpi on parempi: reppukiinnike vai jojo? Vastausta ei ole ihan helppo antaa. Hinnassa tulee tasapeli. Jojon kestävyydestä ei oikein osaa sanoa, mutta reppukiinnike rispaantui nopeasti. Reppukiinnike on rispaantumisesta (ja sen aiheuttamista esteettisistä ongelmista) huolimatta edelleen ehjä. Joten ei suurta eroa tälläkään saralla.

Käytettävyydessä Garminin jojokiinnike on paketista vedettynä yhtä huono (mutta eri tavalla) kuin tarrakiinnike. Tuunauksen jälkeen jojomekanismista tulee ehkä hieman mukavampi. Ainakin omissa kirjoissa ajattelin muutaman viikon testin jälkeen jatkaa jojolla toistaiseksi. Toisaalta vaellukselle, jossa GPS:ää ei välttämättä tarvi olla koko ajan väijymässä, valitsisin reppukiinnikkeen, koska GPS:n heiluminen voisi pidemmällä taipaleella alkaa pänniä.

Missään nimessä jojo ei ole rimpula vaan laadukas tuote. Kolmas vaihtoehto ehkä on se GPS:n mukana tuleva vyöklipsi ja sekin on hyvä, jos sopiva ripustuslenkki löytyy helposti kätköilyvaatetuksesta. Tällä hetkellä siis itse valitsen jojon, mutta varaan oikeuden muuttaa mieltäni. Etenkin kun nyt löytyy nämä kaikki kolme 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.