Geokätköilynäyttely – oivalla, etsi ja löydä

Sain kutsun Tekniikan museon geokätköilynäyttelyn – oivalla, etsi ja löydä avajaisiin. Siitähän ei voinut kieltäytyä vaan paikalle oli lähdettävä ihmettelemään juhlatunnelmaa. Bloggaajan meriitit eivät kuitenkaan tällä kertaa olleet syy kutsuun, vaan toki olin ollut mukana auttamassa näyttelyn kasaamisessa.

Oivalla, etsi ja löydä näyttely on rakennettu yhteistyössä Geonautit ry:n näyttelyporukan ja Tekniikan museon kanssa. Näyttelyä on valmisteltu viime syksystä asti ja vihdoin 20.6.2023 päästiin juhlistamaan sen avajaisia. Yleisölle näyttely on avoinna 21.6.-1.10.2023.

Geonauttien puolelta näyttelyporukan päävastuullisena on häärinyt tässäkin blogissa aiemmin haastateltu pitkän linjan kätköilijä Kalman eli Jouni Mäkelä. Hänen mukaansa näyttely rakentuu viiden pääteeman varaan: Mitä on geokätköily?, tekniikka ja varusteet, geokätköilyn synty ja ensimmäiset vuodet, yhteisöllisyys ja geokätköily museossa.

Kalman eli Jouni Mäkelä oli päävastuullinen näyttelyn järjestäjäporukassa

Avajaisten juhlahumussa kysyin kalmanilta, että mistä idea näyttelyyn lähti ja sainkin selkeän vastauksen:

– Idea näyttelyyn lähti, kun UrbanHEL -megan suunnittelupalaverissa puhuttiin, että maailmalla on ollut geokätköilyn historiasta kertovia näyttelyitä tapahtumien yhteydessä (mm. GSP Maze). Toki tänne meidän megaan piti myös näyttely saada ja otinkin yhteyttä muutamaan tuttuun ja pian olikin näyttely Tekniikan museoon suunnitteilla.

Kaiken kaikkiaan mahtavaa, että megatapahtuman yhteyteen saadaan järjestymään jotakin tällaista erityistä. Tämä ei kuitenkaan ole aivan ensimmäinen näyttely geokätköilystä museossa, koska vuonna 2019 Vapriikin pelimuseossa oli geokätköily esillä paikannuspelien näyttelyssä. Joka tapauksessa tämä on Vapriikin näyttelyä laajempi näyttely ja omistettu pelkästään geokätköilylle. Mega-tapahtuman oheismiitti mega-viikonlopun perjantaina järjestetään myös Tekniikan museolla ja tällöin näyttelyyn on tapahtumavieraille vapaa pääsy.

Normaalisti näyttelyyn sisäänpääsy on maksullinen ja aikuisilta pääsymaksu on 14 euroa ja alennuskategoriassa (opiskelijat, eläkeläiset, yms) sekä lapsilta 6€. Alle 6 vuotiaat lapset pääsevät näyttelyyn ilmaiseksi. Pääsymaksulla näkee koko museon näyttelyt – ei pelkästään geokätköilynäyttelyä. Torstaisin Tekniikan museossa on maksa mitä haluat päivä, jolloin näyttelyyn pääsee halutessaan edullisemmin. Toki myös museokortilla näyttelyyn pääsee ja museokorttia on hyvä vilauttaa sellaisen omistaessaan myös, jos osallistuu megan oheismiittiin.

Riina Linna Tekniikan museolta pitämässä näyttelyn avajaispuhetta

Tekniikan museon yhteisömanageri Riina Linna piti avajaisissa puheen ja painotti siinä paljon geokätköilijäporukan innostuneisuutta ja yhteisöllisyyttä.

– Näyttelyn tekemisen prosessi oli hyvin hanskassa, vaikka näyttelyä rakennettiin geokätköilijöiden toimesta kaiken muun ohella. Monilla oli päivätyöt ja lapset hoidettavana ja silti näyttelyn rakennusprosessi oli sujuva. Vaikka vastuu tekemisestä jakautui useammalle taholle, se ei kuitenkaan tarkoittanut, ettei kellään ole vastuuta – kuten yleensä – vaan homma toimi mainiosti. Aivan mieletöntä!

– Kävijän vinkkelissä näyttelyssä on hienoa se, että perheen pienimmillekin on näyttelyssä varmasti jotain. Toiminnallinen metsäpirtti mahdollistaa kätköjen etsimisen museossa, Riina kehuu näyttelyn sisältöä.

– Ammatillisessa mielessä olen itse erityisen ylpeä geokolikoiden esille panosta. Tämä oli meille erityinen haaste, koska halusimme kolikoiden upeat molemmat puolet näytille. Tutkimme miten rahamuseoissa asioita on tehty, mutta sieltä ei tyydyttävää ratkaisua saatu. Lopulta syntyi innovaatio, jossa peilien avulla saatiin kolikoiden molemmat puolet näytteille. Ratkaisu onnistui erityisen hyvin.

Ja kieltämättä näin vieraan näkökulmasta ratkaisu oli erityisen onnistunut. Kolikot on ihailtavissa kummaltakin puolelta, vaikka ne makaavat vitriinissä. Muutenkin kolikkovitriini oli hieno: näytillä on kaikkien Suomen megojen geokolikot sekä molempien Suomen geotourien kolikot sekä ensimmäinen suomalainen geokolikko, jonka on suunnitellut Fundamental eli Ilkka Porttikivi.

Interaktiivisen metsäpirttiosion ja geokolikoiden lisäksi näytillä on geokätkörasioita, kätköilyvarusteita, vanhoja GPS-laitteita, lehtileikkeitä kätköilyn alkuajoilta, Sun Gear kätkön alkuperäiset logikirjat ja alkuperäinen kätkötiedote. Näyttelyn seinillä on yhteensä 10 posteria, joissa kerrotaan geokätköilyn eri puolista ja historiasta. Näytteillä on video geokätköilyvarusteiden käytöstä, TrackOnFly -ohjelman mainosvideo, Suomen kätkömäärän kehitys videona ja kätköilysanastoa. Tilaan on saatu mahtumaan monenmoista nähtävää.

Lisäksi näyttelyä varten on Tekniikan museolle tehty kätkö, jonka voi oivaltaa, etsiä ja löytää näyttelyn ohessa. Avajaisjuhlienpäivänä kätköä ei tosin vielä oltu julkaistu ja se ei ollut etsittävissä, mutta kun näyttely aukeaa suurelle yleisölle tänään, kätkön pitäisi olla etsittävissä.

Näyttelyn kasaamisessa auttoivat nämä henkilöt

Näyttelyn kiertää suhteellisen nopeasti ja riippuen kuinka paljon haluaa perehtyä näyttelyn antimiin saa siellä kulumaan 10-60 minuuttia. Tai toki kauemminkin kuten avajaisissa. Näyttely esittelee kätköilyä monipuolisesti ja vaikka aina tulee mieleen, että olisihan voinut sitä tai tätä lisätä, niin näyttely on eheä kokonaisuus ja pitää muistaa, että se on vapaaehtoisvoimin rakennettu. Onpa hienoa, että saatiin tällainen näyttely tehtyä ja kyllä tämä kannattaa käydä viimeistään megan yhteydessä katsastamassa.

Näyttelyn tila

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.