Haastattelussa Kalman

Tällä kertaa haastatteluun lupautui Kalman Harjavallasta, joka on kätköillyt heinäkuusta 2002 asti. Ensimmäisen kerran Kalman luki geokätköilystä Hesarin Nyt-liitteestä toukokuussa 2002. Tämä tuntuukin olevan ollut monelle suomalaiselle kätköilypioneerille se lähtölaukaus harrastukselle. Hieman vajaan 13 vuoden aikana löytöjä Kalmanille on kertynyt maltillinen 444 kappaletta, mutta harrastusta mies on jatkanut tasaisesti, joskin hieman hiljaisempia jaksojakin pitkälle uralle ymmärrettävästi osuu (kuva 1). Kalman on myös aikanaan löytänyt 5 locationless kätköä, joka on siis jo kadonnut kätkötyyppi.

Kuva 1 - Kalman on jaksanut kätköillä tasaisen aktiivisesti kätköilyuransa ajan.
Kuva 1 – Kalman on jaksanut kätköillä tasaisen aktiivisesti kätköilyuransa ajan.

Kalman on yksi niistä harvoista kätköilijöistä, jotka on osallistunut ensimmäiseen Suomessa järjestettyyn eventtiin 22.9. 2002. Jos etsii tätä eventtiä vaikkapa geocache.fi:n vanhimpien miittien listalta tulee pettymään sillä sitä ei siellä näy. Tämä taas johtuu siitä, että kätköilyn alkutaipaleella oli tapana muuttaa eventin kätkökuvaus muistopurkin kätkökuvaukseksi miitin jälkeen. Tämä tietysti onkin kätevä tapa hoitaa muistokätkön loggauksetkin samalla. Nykyisinhän muistokätköllä on oma GC-koodi.

Ensimmäisessä suomalaisessa miitissä oli paikalla 7 rohkeaa osallistujaa: Stargher, father&son, kalman, Naake, rgylden, Mesu ja Ossi. Miitissä piilotettiin muistopurkki Geoseikkailijoiden syysrieha. Kuvassa 2 tapahtumaan osallistujat. 10-vuotta myöhemmin järjestettiin uusi miitti samalla paikalla ja Kalman oli tietenkin mukana menossa. Tällä kertaa osallistujia oli hieman enemmän (tarkalleen 171 nimimerkkiä).

Kuva 2 - Suomen ensimmäinen miitti järjestettiin 22.9. 2002. Paikalla oli 7 osallistujaa
Kuva 2 – Suomen ensimmäinen miitti järjestettiin 22.9. 2002. Paikalla oli 7 osallistujaa

Kalman on myös uransa varrella piilottanut useita kätköjä. Yhteensä 21 kappaletta, joista 5 on miittejä. Kätköt mies on piilottanut osin uran alkutaipaleella vuosina 2002-2003 ja osin vuoden 2011 kieppeillä. Ensimmäisen kätkönsä Kalman piilotti jo heti heinäkuussa 2002, jolloin hän halusi havainnollistaa kaverilleen, miten GPS:n ja koordinaattien avulla voi löytää paikan kun paikan. Näin syntyi Oulu Salmon -kätkö. Ihan kotiseudulleen mies ei siis ensimmäistä kätköään piilottanut. Mutta vuonna 2002 kätköjä oli vain harvassa, joten kätkö oli piilotettava jos halusi lajin avulla havainnollistaa GPS:n toimintaa. Oulu Salmon -kätkö on muuten Oulun toiseksi vanhin geokätkö. Mikäli haluat lukea kätköstä enemmän, kannattaa vierailla Kalmanin omassa pääosin maraton-aiheisessa blogissa lukemassa juttu kätkön piilotuksesta.

Kalman on kätköjen piilottamisessa todellinen pioneeri. Aloittaessaan harrastuksen 2002 hän asui Varkaudessa, johon hän teki Oulun kätkön jälkeen seuraavat kätkönsä. Näin syntyi Varkauden, Joroisten, Pieksämäen, Lahden ja Kuopion ensimmäiset kätköt. Esimerkiksi Joroisiin seuraava kätkö tehtiin vasta 5 vuotta myöhemmin. Myöhemmin kuitenkin kun muutto Länsi-Suomeen tuli eteen, on Kalman joutunut antamaan osan kätköistä adoptioon. Osalla kätköistä taas on “huoltosopimus”. Oulun ja Joroisten kätköä huoltaa paikallinen harrastaja. Lahden kätköä puolestaan huoltaa Jumi nimimerkillä kätköilevä Kalmanin 71-vuotias äiti. Kalman sai äitinsä innostumaan kätköilystä vuonna 2004. Äitinsä kanssa Kalman on myös järjestänyt Radio signals from Lahti -kätkölle 10-vuotissynttärimiitin ja piilottanut Lahdessa 28.7.-8.8. 2009 pidettyjen Veteraanien yleisurheilun MM-kisojen maraton-reittiin liittyvän geokätkön.

Kuten muutkin konkarit aiemmissa haastatteluissa, niin Kalmankin kertoo, että kätköily on muuttunut vuosien varrella melkoisesti. Aiemmin kätköily oli harvojen herkkua, kun Suomessa oli vain satakunta harrastajaa piilottamassa pakasterasioita toisilleen. Nykyisin kätköily on monipuolisempaa ja kätköjä tuntuu olevan joka puolella. Yksi asia on kuitenkin pysynyt muuttumattomana: kätköily tuntuu täysin mielettömältä ja silti niin järkiperäiseltä, Kalman kertoo.

Kalman kertoo, että paras kätköilyyn liittyvä muisto on Tšekeistä, jossa mies asui 2004-2006 välisenä aikana. Ulkomaankomennuksella Kalman tapasi monia lajin harrastajia ja harrastuksen kautta ystävystyi moneen uuteen tuttavuuteen (kuva 3). Näiden ystävien kanssa Kalman kätköili paljon ympäri Tšekkiä ja näki hienoja paikkoja. Eräs ikimuistoisin kokemus liittyy FTF-jahtiin, jossa etsittiin kätköä jonkun vuoren rinteeltä. Kalmanin maraton -harrastus tuli arvoon arvaamattomaan, kun miehen kunto mahdollisti koko matkan juoksemisen paikalle, vaikka nousu oli jyrkkä. Kalman vei FTF:n ja tšekkiläiset kollegat saivat niellä tappion katkeraa kalkkia. Tuohon aikaan FTF:iä ei ollut nimittäin tapana jakaa ja se joka ensimmäisenä sai vihkon käteensä vei FTF:n.

Kuva 3 - Kalman (punaisessa takissa) ja Tsekkiläiset ystävät, joihin mies tutustui geokätköilyn kautta.
Kuva 3 – Kalman (punaisessa takissa) ja Tsekkiläiset ystävät, joihin mies tutustui geokätköilyn kautta.

Omaksi suosikkikätkötyypikseen Kalman mainitsee monen muun konkarikätköilijän tavoin tradin. Parhaita kätköjä miehen mukaan ovatkin sellaiset purkit, jotka esittelevät upean maiseman, jota ei turistioppaita selaamalla löydä. Omaksi suosikkikätkökseen Kalman kuitenkin nimeää Prahassa sijaitsevan mysteerin On Her Majesty´s Secret Service#2:The Headquarters. Mysteeri on miehen ystävän Samanin piilottama kätkö, jossa tarkoitus on täyttää hakemus Hänen Majesteetilliseen salaiseen palveluun pääsemiseksi. Hakemuslomake löytyy heti (täältä), mutta päämajan, johon hakemus tulee toimittaa, sijainti on hukassa. Niinpä tässä geokätkössä etsitään johtolankoja ympäri Prahaa ja lopulta hakemus jätetään valokuvan kera postilaatikkoon Prahan keskustassa. Kalman on kirjoittanut tämän mysteerin ratkomisesta kokemuksiaan Aulabaari -keskustelufoorumille.

Geokätköilyn lisäksi Kalman on kova maratoonari. Blogissaan hän on myös silloin tällöin kirjoittanut geokätköilystä. Kannattaa vilkaista ainakin seuraavat jutut:

Kannattaa myös lukaista Joroisten lehden geokätköilyartikkeli, jossa Kalman eli Jouni Mäkelä esittelee lajia Five feet under -kätköllä. Juttu on julkaistu 22.5. 2003.

Kuva 4 - Kalman on etsinyt kätköilyurallaan tähän mennessä 444 kätköä. Välillä on pitänyt kiivetä puuhunkin.
Kuva 4 – Kalman on etsinyt kätköilyurallaan tähän mennessä 444 kätköä. Välillä on pitänyt kiivetä puuhunkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.