Keitä ovat Geonautit?

Viime syksynä sain vihiä, että wanhaa cunnon Geoliikkujat ry:tä oltiin herättelemässä henkiin. Geoliikkujat oli Suomen Ladun alainen geokätköilyyn erikoistunut lajiyhdistys, joka järjesti muun muuassa Suomen ensimmäisen megatapahtuman Tampereella. Tuohon aikaan geokätköilijöiden piirissä vallitsi aika suuri allergia Suomen Ladulle ja geokätköilijät pelkäsivät lajin kaupallistuvan liiaksi. Noista peloista tietysti ollaan edetty jo aika kauaksi. Nyt Geoliikkujat ry on herätetty taas eloon ja nimi vaihdettu Geonautit Ry:ksi. Kysyimme yhdistyksen hallitukselta mitä Geonauteille kuuluu.

Geonauttimista


Geonautit ry on siis uudelleen herätetty Geoliikkujat yhdistys. Geoliikkujat ry on alun perin perustettu vuonna 2007 ja elänyt hiljaiseloa useamman vuoden. Vuosien 2020 ja 2021 taitteessa Geoliikkujat ry herätettiin eloon ja kesällä 2021 päätettiin muuttaa yhdistyksen nimi Geonautit ry:ksi.

Entä mikä on yhdistyksen tarkoitus? Tähän hallituksen edustajat vastaavat näin:

Edistämme geokätköilyä valtakunnallisesti. Viestimme ja koulutamme sekä järjestämme tapahtumia. Visionamme on kasvattaa ja kehittää geokätköilyä Suomessa ja innostaa uusia harrastajia lajin pariin. Tavoite on saada geokätköilijöitä innokkaasti mukaan yhdistyksen toimintaan. Mitä enemmän pystymme voimavaroja keräämään yhteen, sitä enemmän voimme toimintaa kehittää. Tavoitteenamme on järjestää Helsinkiin Suomen suurin suurtapahtuma vuonna 2023.

Uusi alku

Uteliaana minua tietenkin kiinnostaa, mitä tapahtui vanhalle geoliikkujat -yhdistykselle? Miksi toiminta hiipui? Rohkaistun ja kysyn asiasta Geonauttien edustajalta tilanteesta. Geoliikkujat ry:n sivuilla Facebookissa viimeisin viesti on vuodelta 2011 ja koskee Tampereen megaa. Tuliko megakrapula ja yhdistyksen toiminta hiipui? Saan väistelevän vastauksen: Geonauteilla on omat Facebook ja Instgram -sivunsa, jotka jokainen voi ottaa seurantaansa. Toisaalta näinhän se on, että turha sitä on vahnaa ruotia, kyseessä on yhdistyksen uusi alku. Mikäli Geonautit haluaa laittaa seurantaan löytää heidät somesta seuraavasti:

Mutta kun kysyn, että miksi yhdistys perustettiin uudelleen saan paljon monisanaisemman vastauksen:

“Geoliikkujat ry on Suomen Ladun jäsenyhditys. Geokätköily oli pitkään Suomen Ladussa tärkeä laji ja hommaa veti Mika Asikainen. Mikan siirtyessä SPR:lle töihin jäi geokätköily ilman vetäjää. Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson lähetti Geocache.fi:n foorumiin sekä Geoliikkujille kyselyn, että ketkä mahdollisesti haluaisivat herättää Geoliikkujat ry:n uudestaan. Kyselyn perusteella tultiin siihen lopputulokseen, että yhdistykselle oli tarvetta ja niin yhdistys potkaistiin käyntiin.”

Yhdistykseen pääsee mukaan liittymällä Geonauttien verkkosivulla. Jäsenmaksu vuonna 2022 on 25 € henkilöjäseneltä ja perhejäsenyys kustantaa 33€. Lisäksi nuoriso ja opiskelijat pääsevät mukaan 10€:lla. Rinnakkaisjäsenyys samoiten maksaa 10€ vuodelta.

Entä mitä hyötyä on geokätköily-yhdistykseen kuulumisesta? Eikö jokainen voi kätköillä ilman jäsenyyttäkin? Vastaus on selvä. Liittymällä Geonautteihin pääsee mukaan Suomen suurimpaan ulkoilujärjestöön Suomen Latuun ja siten saa kattojärjestön edut itselleen. Suomen Ladun jäsenenä saa mm. alennuksia Suomen Ladun koulutuksista, kursseista, vaelluksista ja tapahtumista. Lisäksi Geonauttien jäsenille kolahtaa postilaatikkoon Latu & Polku -lehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa.


Suurimpana suunnitelmana on vuoden 2023 geokätköilyn suurtapahtuman järjestäminen Helsingissä. Pääkaupunkimme ensimmäinen isompi geokätköilytapahtuma järjestetään 26.8. Suvilahden Kattilahallissa ja kulkee nimellä UrbanHEL2023. Jos haluat mukaan talkoolaisena, niin voit hakea mukaan porukkaan sivuiltamme osoitteesta: https://www.geonautit.fi/urbanhel/ Sivun alaosasta löytyy hakulomake. Ja koska megaksi pyrkivä tapahtuma voidaan julkaista aikaisintaan vuotta etukäteen, niin pitkään ei tarvitse odottaa, kun pääsemme kirjaamaan Will attend-loggauksia.

Kiitokset Geonauteille haastattelusta!

3 comments

  1. Entäs jos jo on Suomen Ladun jäsen, miten voi ilmoittaa että haluaa myös geonautteihin ilman että tulee tuplamaksua.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.