Paikannuspelien näyttely Vapriikissa – Pelikenttänä kaupunki

Aika nostaa esiin täällä blogissakin eräs asia, mihin on tullut käytettyä jonkin verran vapaa-aikaa kesällä (geokätköilyn lisäksi tietenkin). Vapriikin pelimuseon vaihtuvien näyttelyiden tilassa nimittäin aukeaa uusi näyttely Pelikenttänä kaupunki 13. syyskuuta. Näyttelyn aiheena on tietenkin paikannuspelit ja mukana on toki myös rakas geokätköily.

Näyttely esittelee paikannuspelien historiaa aina 2000-luvun alusta alkaen. Aina Harry Potter -peliin asti. Näyttelyn avaijaisiin 13.9. klo 17:00 on vapaa pääsy ja kaikki kätköilijät ovat tietenkin enemmän kuin tervetulleita paikalle. Avajaisissa on näyttelyn kuraattorina toimiva paikannuspelitutkija Dale Leorke kertomassa paikannuspelien historiasta. Saattaapa sieltä bongata myös bloggarin paikalta. Ja vaikka ei avajaisiin ehtisikään, niin näyttely on esillä aina joulukuun alkuu asti, joten siellä ehtii piipahtamaan myöhemminkin.

Geokätköilyn osalta näytillä on muutama GPS-laite, peruskätköjä, muutama erikoisempi kätkö sekä geokolikoita, jotka näyttelyyn on toimittanut PekkaH nimimerkki. Tarkkaa näyttelyn sisältöä en tiedä, sillä näyttelyn tila on kovin rajattu ja siksi esillä olevien esineiden määrää on rajoitettu.

Alla vielä näyttelyn esittelyteksti Vapriikin sivulta.

Sijaintipohjaiset pelit muuttavat kaupungin ja sen kadut, arkkitehtuurin ja esineet pelilaudaksi. Ne tuovat fyysisen ympäristön mukaan peliin pelaajien sijaintia seuraavien mobiili- ja GPS-teknologioiden avulla. Vuonna 2016 julkaistu Pokémon GO toi sijaintipohjaiset pelit osaksi valtavirtaa. Näiden pelien historia on kuitenkin paljon pidempi ja yltää aina 2000-luvun alussa tehtyihin taiteellisiin ja kaupallisiin kokeiluihin asti. Tämä näyttely esittelee tätä laajempaa historiaa alkaen geokätköilystä ja ensimmäisistä kokeellisista peleistä, kuten Can You See Me Now? ja Pac-Manhattan, ja päättyen suursuosioon, jonka ovat saavuttaneet älypuhelinsovellukset kuten Parallel KingdomPokémon GO ja viimeisimpänä Harry Potter: Wizards Unite.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.