Geokätköily – maaliskuun ajankohtaiset

Viime aikoina on tullut vastaan kaikenlaista pientä, josta ei oikein ole aihetta omaan kirjoitukseensa tai vaikka olisi ollutkin, niin on ehkä sitten laiskottanut, eikä ole jaksanut kirjoittaa jokaisesta pikkujutusta erikseen. Niinpä keräsin muutaman ajankohtaisen asian samaan postaukseen, joista tärkeimmät:

  1. Perseverance-matkaaja logattavissa heti kohta
  2. Uusi kysymystyyppi Lab-kätköissä
  3. 20-vuotisjuhlat ovatkin 22-vuotisjuhlat

Otetaanpa jokainen näistä tarkempaan tarkasteluun.

Perseverance – matkaaja ja souvenir

Kuten aiemmin kirjoitimme, niin Perseverance -matkaajasta on luvassa uusi souvenir kaikille, jotka kirjaavat Mars-mönkijän matkalaiskoodin nähdyksi. Hetki lähestyy ja joidenkin tietojen mukaan matkaajan kuvauksen lukitus poistettaisiin vielä tänään 10.3. 2021. Joskin varmasti puhutaan Seattlen ajasta, joten on hyvin mahdollista, että Suomessa eletään jo 11. päivää, kun näin käy.

Matkaajan koodia on tutkittu oman elämänsä Sherlockien toimesta sekä NASAn sivulta ja muista dokumenteista ja niistä on ainakin jokin koodi löytynyt. Myös spekulaatioita siitä, onko koodi näissä dokumenteissa sama kuin oikeasti on matkaajassa on käyty. Tätä kirjoittaessa Marsista on saatu yhdeksän SHERLOC-kameran kuvaa, mutta kalibrointikuvaa ei vielä joukossa näy. Ehkä laitetta ei ole vielä kalibroitu. Toivotaan kuitenkin, että se on toimintakunnossa.

Kirjoitushetkellä matkaaja on yli 16 000 kätköilijän seurantalistalla. Jos olet yksi näistä niin suosittelen heti seurannan poistamista, sillä muutoin voi olla, että aamulla inboxissasi on muutama tuhat ylimääräistä viestiä odottamassa.

Aiemmin Perseverancesta kirjoittaessani esittelin myös laskuvarjoon piilotetun mysteerin ja arvelin, että ehkä tästä joku tekee vielä kätkömysteerinkin. Nyt siihen on ainakin olemassa työkalu, jonka avulla vastaavia mysteerejä on näppärä tehdä. Vielä kun joku tekis sellaisen, millä tällaisia tehtäviä on näppärä ratkoa.

Adventure Lab – uusi kysymystyyppi

Viime viikolla Adventure Lab -sovellukseen tuli päivitys, jonka julkaisutiedoissa mainittiin, että lisätty uusia interaktiotyyppejä. Tämä herätti mielenkiinnon ja kauaa ei tarvinnutkaan odottaa, kun tuli tieto mistä kyse. Adventure Lab -seikkailuihin tuli mahdollisuus tehdä monivalintakysymyksiä. Käytännössä siis labin tekijä asettaa monivalintakysymyksen ja labilla vierailijan tulee sitten valita vaihtoehdoista oikea vaihtoehto. Lisäys on “ihan kiva”, mutta ei mitään merkittävää uutta.

Alla oleva kuva selventää miten homma toimii. Lokaatiolle valitaan kysymystyyppi: single choice vapaalle vastauskentälle ja multiple choice monivalintakysymykselle. Vaihtoehtojen tekstit kirjoitetaan kohtiin 1-4 ja monivalintalootalla valitaan mikä vaihtoehdoista on oikein. Vielä en itse ole tätä nähnyt Lab-kätkössä käytössä, mutta lienee vain ajan kysymys, kun tällainen tulee vastaan.

Geokätköilyn 20-vuotisjuhlat siirtyivät – taas

Jos viime keväänä ahdisti, ettei päästy geokätköilymiitteihin koronan vuoksi, niin tänä vuonna se vasta on alkanutkin ahdistaa. Edellinen miitti omalta osaltani oli Satakunnan mega, josta on jo hyvä tovi aikaa. Rupeaa olemaan jo vähän ikävä mukavaa rupattelua geokollegoiden kanssa. Viime vuodelta Suomesta jouduttiin perumaan toinen mega ja geokätköilyn 20-vuotisjuhlia Seattlessa siirrettiin vuodella eteenpäin tämän vuoden elokuuhun.

Jo aiemmin CacheCon 2021 tapahtumassa Geocaching HQ:n toimitusjohtaja Bryan Roth puhui, että huonolta näyttää juhlien osalta ja niinhän siinä kävi, että HQ päätti siirtää juhlallisuuksia jälleen vuodella eteenpäin vuodelle 2022. Ja jälleen kerran matkoja tapahtumaan varanneet kätköilijät pääsevät säätämään varauksiaan vuodella eteenpäin. Valitettavasti tapahtuman uutta päivämäärää ei ole vielä tiedossa, mutta tapahtuma on joko heinä- tai elokuussa 2022.

Vastaavasti myös Signal Locationless -kätkö on saanut jatkoaikaa vuoden 2022 loppuun kuten myös Community Celebration Eventit, joita jotkut ovat saaneet järjestettäväkseen.

Suomalaisesta näkövinkkelistä tarkasteltuna koronatilanne ei näytä helpottavan vielä ja miitit pysynevät kiellettynä vielä jonkin aikaa. Varmuudella maaliskuun loppuun, mutta mitään merkkejä pandemian helpottamisesta ei vielä ole. Tosin viime kesänäkin tilanne helpottui, joten toivoa on. Ja toivoa on syytä ollakin, sillä tämän vuoden ensimmäinen megatapahtuma on jo lähellä: kesäkuun 12. päivä olisi tarkoitus järjestää Siniset Ajatukset megatapahtuma. Jännityksellä odotamme (ja varmasti tapahtuman järjestäjätkin jännittävät) miten käy, päästäänkö tapahtuma pitämään suunnitellusti vai ei. Toivoa sopii, että kevätaurinko taas vähentää viruksen leviämistä tai sitten rokotukset etenevät entistä vauhdikkaammin 🤞🏻

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.