Suomen parhaat kätköt 2020

Suomen parhaat kätköt 2020 ovat nyt selvillä. Geocache.fi:ssä on perinteiseen tapaan ollut käynnissä äänestys, jossa on voinut äänestää mielestään parasta viime vuonna julkaistua kätköä tai kätköilytapahtumaa. Tulokset on julkaistu ja nähtävillä täällä. Tämän vuoden kisan voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Lopulta vuoden ainoaksi megaksi jäänyt SataWattia Vuojoella 2020 -tapahtuma vei ylivoimaisen voiton (260 ääntä). Toiseksi nousi tutun tekijän jaut5:n Kampikammio -tradi (77 ääntä)

Tänä vuonna Suomen parhaat kätköt 2020 -listalla on muutenkin paljon muutoksia ja vain muutama aiempina vuosina listalla keikkunut nimimerkki nousi Top10:iin. Viime vuoden Top10:stä on jaut5:n lisäksi mukana vain KoplaKopo, muut nimimerkit ovat uusia. Tämä tietysti on ilahduttavaa siinä mielessä, että Suomessa riittää uusia laatukätköjen tekijöitä.

Viime vuonna Top10-listalla ykköstä oli äänestänyt noin 50 äänestäjää ja tänä vuonna puolestaan voittajaa oli äänestänyt yli 100 eri äänestäjää. Muissa sijoissa ei suurta muutosta ole äänestäjämäärissä, sillä viime vuonna kakkosta äänesti 33 äänestäjää ja tänä vuonna 28 äänestäjää.

Eniten äänestettyjen kätköjen lista ei juuri eroa eniten ääniä saaneiden kätköjen listata. Hieman järjestys muuttuu, mutta melkein samat kätköt listalla keikkuvat äänestäjämäärän mukaan kätköt järjestykseen laittaessa.

Kätköntekijöiden listalla puolestaan löytyy niitä perinteisiä laatukätköjen tekijöiden nimiä. Ykkösenä tosin megan vaikutuksesta tälläkin listalla on Satakunta United GC (paitsi jos järjestää tekijät äänestyksessä ääniä saaneiden kätköjen lukumäärän perusteella). Muutoin listalta löytyy tuttuja nimimerkkejä kuten ibikset, KoplaKopo, copohontas, Jorppa Lane ja Tenukko. Uusia nimiäkin listalla useita, kuten TalsiT, suula ja timoa, mikä on ilahduttavaa.

Paikallisesti parhaat

Oman asuinalueen parhaita kätköjä kannattaa kurkata äänestyksen maakunta- tai kuntapohjaisesta listasta. Näin voi nopeasti vilkaista, onko joku lähialueen huippuhyvä kätkö jäänyt itseltä käymättä. Ja jos on, niin tilannehan pitää korjata samoin tein.

Pirkanmaan parhaaksi valittiin Ylöjärven kirkon uusi kätkö selkeällä erolla ja toiseksi Puucee -tradi. Kolmantena liki tasapistein Geoshakki Kauppakeskus Adventure Lab -bonuksen kanssa. Tästä saakin itselle ohjelmaa talvi-iltoihin, kun kiertää nämä äänestyksessä pärjänneet kohteet, jotka ovat toistaiseksi jääneet käymättä.

Missä päin Suomea on parhaat kätköt?

Kuten geovuosikatsauksessa kirjoitin, viime vuonna julkaistiin noin 10 036 uutta kätköä. Näistä äänestyksessä ääniä sai noin 1150 kätköä. Viime vuonna ääniä sai noin 1050 kätköä eli tänä vuonna ääniä annettiin hieman suuremmalle määrälle kätköjä kuin vuotta aiemmin.

Merkittävää muutosta ääniä saaneiden kätköjen lukumäärässä ei ole ja sitä voidaan pitää osoituksena siitä, että laadukasta etsittävää edelleen julkaistaan paljon. Jos miettii millainen on äänestyksessä pärjännyt kätkö, niin kärkipäässä ei kyllä traileja näy. Sen sijaan yleensä laadukas kätkö on yksittäistapaus. Megat tietenkin ovat luku erikseen, koska niihin osallistuvat monet, niin moni niille myös äänensä antaa. Mega voi olla monelle erityinen kokemus ja kätköilijät arvostavat niiden eteen tehtyä työtä. Monesti äänestyksessä nousevat esiin myös megan lähettyville piilotetut laadukkaat kätköt, kuten tänä vuonna Vuojoen heiluri tai Rivihima. Toki myös muiden alueiden helmet erottuvat.

Jos tarkastellaan missä päin Suomea parhaat kätköt sijaitsevat, niin suhteellisesti eniten vuonna 2020 julkaistiin hyviä kätköjä Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä sekä Etelä-Savossa. Voi tosin olla, että Satakunnan prosentteja nosti megatapahtuma. Kuntakartasta puolestaan näkee tarkemmin mihin kuntiin viime vuoden parhaat kätköt sijoittuvat ja sieltä silmiin pistää Kärsämäki tummanvihreänä kuntana. Voi olla, että ääniä saaneet kätköt muodostivat ko. kunnan uusista kätköistä ison osan, joten siinä voisi olla selitys tummanvihreään väriin. Toiseksi vihertävin kunta oli Kivijärvi, joka oli viime vuonna vastaavasti tummanvihreällä värillä.

Suurin hyöty äänestyksessä on, että sen avulla voi kivasti suunnitella tulevia kätköilyretkiä laatukätköjen pariin. On vain hyvä asia, että laadukkaita kätköjä nostetaan esiin. Jos oma kätkö ei tällä kertaa äänestyksessä pärjännyt, niin ei muuta kuin geopajalle ja rakentelemaan ensi vuoden voittajapurkkia.

Jäikö joku helmi mielestäsi listan ulkopuolelle? Nosta toki oma suosikkisi esiin kommentoimalla.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.