Katsaus päättyneeseen geokätköilyvuoteen 2022

Taas on yksi mahtava kätköilyvuosi takana ja aika tehdä pieni katsaus päättyneeseen vuoteen 2022. Siinä missä kahta edellistä vuotta sävytti koronapandemia, niin vuonna 2022 siitä ei juuri tarvinnut välittää. Sen sijaan Euroopassa alkanut sota johti inflaation ja energiakriisiin, jonka seurauksena sähkön ja polttoaineiden hinnat nousivat ja tämä saattoi osaltaan vaikuttaa ainakin pidempiin georeissuihin.

Näin vuoden vaihteen tuntumassa on muuten taas tarjolla souvenireja ja edellisen viikon ajan on kätköltä kuin kätköltä saanut vuoden viimeiseen kätkön souvenirin (Drop Anchor 2022) ja nyt vuoden 2023 ensimmäisen viikon aikana saa vuoden ensimmäisen souvenirin (Full sail 2023) etsimällä minkä tahansa kätkön.

Ja tosiaan, koska vuosi on taas vaihtunut, niin on taas aika jo perinteeksi muodostuneen katsauksen päättyneeseen geokätköilyvuoteen. Millainen vuosi 2022 oli tilastojen valossa? Mitä kaikkea geokätköilymaailmassa tapahtuikaan viime vuoden aikana?

Vuosiluku 2023 koostuen teksteistä 2023

Tilastoja vuodelta 2022

Vuonna 2022 saimme uusia kätköjä Suomeen n. 8633 kappaletta geocache.fi tilaston mukaan. Vuoden 2020 koronapiikin jälkeen julkaisumäärät ovat nyt siis Suomessa toista vuotta laskussa. Julkaisumäärä kätköissä on pudonnut alle vuoden 2014 tason. Ei siis ihme, että Geocaching HQ yrittää lisätä uusien kätköjen määrää tarjoamalla Hider souveniria piilottajille. Joskin eipä tuo tainnut tänä vuonnakaan merkittävästi uusia piilotuksia houkutella (vaikka toki loppuvuodesta muutamia tällaisia oli havaittavissa).

Uusien julkaistujen kätköjen huippu Suomessa koettiin vuonna 2016 eli 7 vuotta sitten, kun tuolloin julkaistiin yli 12 000 kätköä. Toisaalta eipä tästä tarvitse vielä huolestua, kun uusia kätköjä kuitenkin tulee riittämiin edelleen.

Edelliset vuodet vielä tiivistettynä

 • 2022 – 8633 kpl
 • 2021 – 9236 kpl
 • 2020 – 10 064 kpl
 • 2019 – 9398 kpl
 • 2018 – 9516 kpl
 • 2017 – 10230 kpl
 • 2016 – 12011 kpl
 • 2015 – 10741 kpl
 • 2014 – n. 9500 kpl
 • 2013 – 7141 kpl
Julkaisumäärien kehitys
Julkaisumäärien kehitys

Project-gc.com sivuston mukaan Suomessa on kautta aikain julkaistu 123891 kätköä. Arkistoon näistä on jo päätynyt n. 37 % eli 46410 kätköä. Pientä kasvua on arkistoitujen kätköjen määrässä, sillä viime vuonna kaikista ikinä julkaistuista suomalaisista kätköistä oli arkistoitu 35 % ja vuonna 2020 arkistossa oli 33% siihen mennessä julkastuista kätköistä. Tietysti pitää muistaa, että miitit nyt joka tapauksessa tulee arkistoiduiksi, joten asia ei ole ihan suoraviivainen.

Etsittävissä olevia kätköjä on siis 76642 ja hyllyllä tällä hetkellä 839 kätköä. Jos verrataan viime vuoteen, niin viime vuonna samaan aikaan etsittävissä oli 73 773 kätköä. Etsittävissä olevien kätköjen määrä on siis tänä vuonna kasvanut 2869 kätköä. Viime vuonna lukema oli 3101, joten samoissa lukemissa suurin piirtein mennään. Sen sijaan koronavuonna 2020 luku oli yli 7000 kätköä lisää, joten tuosta ennätysvuodesta jäätiin reilusti.

Tänä vuonna kätköjä julkaistiin 364:nä päivänä. Vain 2. joulukuuta 2022 ei uusia kätköjä julkaistu. Viime vuonna aloittaneet kätkötarkastajat ovat selkeästi jakaneet kuormaa entistä tasaisemmin kaikille päiville. Aivan mahtavaa, että uusia kätköjä julkaistaan melkein joka päivä! Tässä yhteydessä on taas hyvä muistaa kiittää kätkötarkastajia – uusia ja jo tarkastusuransa lopettaneita – hyvästä työstä, jota he vapaaehtoisesti ovat tehneet meidän kaikkien puolesta. ISO KIITOS!

Vuoden 2022 vilkkain kätkönjulkaisupäivä oli 4.5. 2022, jolloin saatiin 75 uutta kätköä. Toiseksi vilkkaimpana päivänä 22.10. saatiin 74 kätköä. Viime vuoden vilkkaimpina päivinä saatiin 130 julkaistua kätköä, joten tänä vuonna julkaisut ovat jakautuneet tasaisemmin päivien välillä, mikä on varmasti tarkastajien kuorman kannalta hyvä juttu.

Miittien suosio on ollut Suomessa kasvussa kunnes korona ja rajoitukset vaikuttivat miittien järjestämiseen. Vuonna 2019 miittejä julkaistiin noin 1500 kpl ja vuosina 2020-21 vain noin reilu 700 miittiä per vuosi. Tänä vuonna palattiin vahvasti kasvu-uralle, kun rajoituksista päästiin ja vuonna 2022 julkaistiin peräti 1600 miittiä (mukaanlukien event, CITO, CCE ja Mega). Vuoden lopussa saatiinkin monta CCE -miittiä, kun niiden pitämisen takaraja alkoi lähentyä ja aiempina vuosina järjestämiseen oli liittynyt paljon epävarmuuksia. Kun vielä huomioidaan laskeva kätköjulkaisujen trendi, niin miittien suhteellinen osuus kaikista kätköistä on kasvanut merkittävästi. Vuonna 2022 pidettiin kaksi megatapahtumaa, jotka olivat siirtyneet tälle vuodelle aiemmilta vuosilta. Siniset ajatukset mega Vuokatissa ja Luonnostaan Villi Torniossa. Ensi kesällekin on jo yksi megatapahtuma – UrbanHEL – julkaistu elokuulle Helsingissä.

Eri kätkötyyppien suhteellinen lukumäärä julkaistuissa kätköissä on pysynyt melko samana kuin aiemminkin: mysteerien määrä jatkaa tasaista kasvua. Tradien määrän kasvu on hieman taittunut jo vuonna 2017 ja jatkaa samalla “käyrällä”. Multien määrä on vuodesta 2020 alkaen lähtenyt nousuun ja sama kehitys on jatkunut vuonna 2022. Miittien suosio näkyy myös käyrässä selvästi.

Kätkömäärien kehitys
Kätkömäärien kehitys

Premium-kätköjen määrän kehitys on pysynyt ennallaan. Vuonna 2020 näkyi selkeä piikki (ehkä johtuen isosta uusien kätköilijöiden määrästä?), mutta sen jälkeen kasvu on ollut tasaista ja lisäystä vuoden takaiseen on noin 2000 kätköä.

Premium-kätköjen kehitys
Premium-kätköjen kehitys

Vierailluimmat kätköt

Suomen eniten löydetyn kätkön paikkaa pitää edelleen tiukasti Market Square / Kauppatori (GC238FX) Helsingissä . Löytökirjauksia kätkölle on kertynyt 12604 kappaletta, jossa lisäystä on 1064 loggausta. Viime vuonna tuolla kätköllä käytiin vain vähän yli 500 kertaa, joten tänä vuonna vierailuja on kertynyt yli tuplat viime vuoden määrästä. Kautta aikain logatuimpien kätköjen lista on pysynyt samankaltaisena ja erittäin pääkaupunkiseutuvoittoisena. Turun Tuomiokirkko (GCGH0M) sijalla 6 on vierailluin kätkö pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Turun Tuomiokirkon kätkö on parantanut sijoitustaan viime vuodesta yhden pykälän. TOP10-listalle mahtuu toinenkin kätkö pääkaupunkiseudun ulkopuolella kun Pyynikin näkötorni (GC1E90C) on kivunnut sijalle 9 (viime vuonna 10.) ja täten on samalla Pirkanmaan vierailluin kätkö. Tosin loggausmäärät sijoilla 9-12 ovat hyvin lähellä toisiaan.

Vierailluimmat kätköt 2022
Vierailluimmat kätköt 2022

Eniten suosikkipisteitä

No entäpä suosikkipisteet? Mitkä ovat Suomen suosituimpia kätköjä suosikkipisteiden valossa vuonna 2022? Alla on top 10-lista kätköistä suosikkipisteiden mukaan. Ainoana uutena kätkönä top10-listalla on Gummitehdas sijalla 10. Viime vuoden kymppisijalla ollut Säynäslahti #1 on nyt sijalla 11 ja sillä on kolme suosikkipistettä vähemmän kuin Gummitehtaalla. Eli pieniä ovat marginaalit ja viime vuonna tilanne oli kymppisijan osalta päinvastainen. Pienet ovat myös muutokset top 10-listalla ja samat kätköt roikkuvat listalla vuodesta toiseen.. Mielenkiintoisena ykstyiskohtana kaikki top 10:ssä ovat tradeja. Itse asiassa TOP30 -listalle mahtuu vain yksi mysteeri (sijalla 17. Geopolyn bonuspurkki). Jos siis mielii tehdä suositun kätkön, niin on syytä piilottaa tradikätkö. Tämä on varmasti seurausta siitä, että osa kätköilijöistä keskittyy täysin tradeihin. Huomioitavaa on myös, että tällä listalla olevien kätköjen jokaisen suosikkipisteprosenttiosuus on laskenut viime vuodesta 3-6%

GC-koodi Kätkön nimi Piilottaja Suosikkipisteitä Suosikkipiste %
GC2K3K9 Helsinki City MuseumTilhet258938.0
GC72 Sun GearKalle Reunanen156845.0
GC16QCH Haksulandia HUOM! Sastamalan(häijään)tieltähaksu10114070.0
GC28HN3 TB-/ GC-KeskusRimaju, Weellu & Jusupoff104663.0
GC39TR8 Rahalla saa – Money talkssuula103766.0
GC3NVWE Honkanummen HautausmaaKoneVantaa95558.0
GC6P3BW PGT 1980 – Runeberg 1987PorvooGT94444.0
GC2J6KB Suomen korkein lippusalkoRakettiryhmä91763.0
GC2CEMN YrttipuistoOH2EGI84665.0
GC252VVGummitehdasHarjus78248.0

Jos pelkkää suosikkipistemäärää tuijottaa, niin varmasti korostuvat Etelä-Suomen kätköt, koska siellä päin tietysti on enemmän kätköilijöitäkin. Se on tietysti saavutus sinänsä, että kätkö on hieno ja kestää valtaiset kävijämäärät. Mutta on myös syytä tarkastella asiaa katsomalla kätköjä, jotka ovat saaneet vähintään 300 suosikkipistettä ja joiden suosikkipisteprosentti on korkea. Eli mille kätköille suurin osa vierailijoista on antanut suosikkipisteitä. Top 10 -lista onkin varsin erinäköinen kuin pelkissä määrissä mitattuna.

Suomessa on vuoden 2022 lopussa yhteensä 2115 kätköä, jotka ovat saaneet vähintään 100 suosikkipistettä.

GC-koodiKätkön nimiPiilottajaSuosikkipisteitäSuosikkipiste %
GC7MD4FPottumoottoriTeam_Wildwater34687
GC7C98JKätkökirppisbasaariTenukko, FinTeevee, FinHentsu, PikkuHilja34582
GC7082JHups naatit vuotaa Vantaalla
suula
32881
GC5FD0BSpeden Spelit Nopeustestikaosbjorn61880
GC7005WAlarannan arvoitus – the mystery of AlarantaTeam_Wildwater44179
GC1N5JMFirewood MysteryTervajorkki37278
GC5XN28TriskaidekaphobiaMr.Mankka40978
GC52QM9Karhunpalvelusjaut559477
GC3HN2EEihän tässä ole mitään järkeä!Pele5334976
GC522ANNostetta nuorillesuo kuokka ja potalmus35076

Suosikkipiste %:n perusteella mitattuna yhtään samaa kätköä ei listalle mahdu kuin pistemäärien perusteella listattuna. Prosenttien mukaan katsottuna listalle mahtuu enemmän myös muutama mysteerikätkö.

Entäpä sitten suosikkipisteitä saaneet geokätköilijät? Geocache.fi tarjoaa tähän näppärät taulukot valmiina. Sieltä napattu top 10 näyttää vuonna 2022 tältä:

Pisteitä saaneita kätköjä -tilasto on sijoja 9-10 lukuunottamatta sama kuin vuotta aiemmin, joten voidaan ehkä sanoa, että “suurpiilottajia” ei ole tullut lisää. Kokonaispistemäärässä KoplaKopo on pysynyt ykkösenä ja muutenkin sijat 1-6 ovat pysyneet täysin muuttumattomina viime vuodesta. Sijat 6-10 on jaettu uudestaan, mutta samojen nimimerkkien kesken, jotka jo viime vuonna olivat sijoilla 6-10 eli kokonaispistemäärätilastoon ei olla uusia nimiä saatu vuonna 2022. Pisteitä saaneita kätköjä % (jos alle 100%) on saanut top 3:seen ibis66:n edellisvuoden kakkosen tenukon pudotessa sijalle 10. Tilaston “kaikki kätköt ovat saaneet pisteitä” top3 on muuttumaton viime vuodesta.

Lajitovereiden lukumäärä 2022

Vuonna 2021 aktiivisia kätköilijöitä oli 49988 kpl kun vuonna 2022 niitä oli project-gc.comin mukaan 30.12.2022 mennessä 45248 eli pudotusta olisi 4740 kätköilijää. Koronavuonna 2020 kätköilijöitä oli 60000, joten koronahuipusta on tultu reilusti alaspäin. 45000 kätköilijää on kuitenkin hyvä määrä, joka pitää lajin aktiivisena jatkossakin Suomessa.

Katsaus kuntasektoriin

Entäpä missä Suomen kunnassa on kätköjä tiheimmin? Vuonna 2016 kärkipaikalle noussut Kauniainen jatkaa edelleen Suomen tiheimmin kätkötettynä kuntana. Kätkötiheys on pysynyt muuttumattomana viimevuodesta ollen 8.5 kätköä per neliökilometri. Kakkosena tulee niin ikään viime vuonna kakkosena ollut Kerava, jossa on “vain” 5.5 kätköä per neliökilometri (lisäystä 0.5 viime vuodesta). Viime vuoden tapaan Järvenpää saa tyytyä pronssisijaan 4.205 kätköllä per neliökilometri. Järvenpään luvussa on laskua 0.3 kätköä / neliökilometri. Alla vielä top 10 -lista tästäkin aiheesta. Muutoksia listalla järjestyksessä tai kunnissa ei viime vuoteen nähden ole.

1.Kauniainen8.500
2.Kerava5.521
3.Järvenpää4.205
4.Raisio3.995
5.Vantaa3.823
6.Imatra3.122
7.Maarianhamina3.084
8.Turku2.768
9.Espoo2.503
10.Helsinki2.338

Harvimpaan kätkötetty kunta on puolestaan Savukoski (0.005 kätköä / km^2). Toiseksi viimeisellä sijalla on Föglö (0.006 kätköä / km^2). Asukaslukuun suhteutettuna eniten kätköjä on aiempien vuosien tapaan Rautavaarassa (215.95 kätköä / 1000 asukasta). Tässä on jälleen vuonna 2022 pientä muutosta alaspäin. Tämän tilaston kakkosena jatkaa Paltamo (149.91 kätköä/1000 as), mutta niskaan hengittää kolmosena Puolanka (149.16 kätköä / 1000 as.), jossa on lisäystä melkein 30 kätköä / 1000 asukasta kohden.

Asukaslukuun suhteutettuna vähiten kätköjä on Helsingissä (2.99 kätköä / 1000 as.) ja tämän tilaston toiseksi viimeinen on viime vuoden tapaan Huittinen (3.17 kätköä / 1000 as).

Kovimmat kätköjen etsijät 2022

Entä kuka suomalainen kätköilijä on etsinyt eniten kätköjä vuonna 2022? Vuoden kovimmat geokätköjen etsijät ovat project-gc.comin tilastojen mukaan : 

 1. kapeka (7359 kätköä)
 2. janiva (5532 kätköä)
 3. essiva (5528 kätköä)

Vuoden top 3 on siis tismalleen sama kuin vuonna 2021. Vain janiva ja essiva on vaihtaneet päikseen paikkaansa. Tosin tämä on täysin kosmeettista, sillä kyse voi olla siitäkin, ettei joku löytö ole vielä project.gc.comiin rekisteröitynyt. Kapekalla löytömäärässä on lisäystä viime vuoteen reilu sata kätköä ja janivalla ja essivalla noin 300 kätköä. Tilaston neljäs ja viides Veke68 ja Katsukka ovat kumpainenkin löytäneet 5250 kätköä vuoden 2022 aikana.

Kokonaismäärissä kapeka on edelleen ylivoimainen ykkönen 101 633:lla kätkölöydöllään. Saimmekin tänä vuonna kapekalta haastattelun, kun herra pääsi ensimmäisenä suomalaisena kätköilijänä 100 000 kätkön rajapyykin yli. Kapekan jälkeen toista sijaa pitää trio melkeinpä jaetulla löytömäärällä eli Veke68, katsukka ja pattipolvi. Veke68:lla ja katsukalla on 59840 löytöä ja pattipolvella 59340 löytöä. Seuraavat kätköilijät tulevat tätä trioa no 10000 löytöä jäljessä.

Katsaus päättyneeseen geokätköilyvuoteen 2022

Vuosi 2022 oli vihdoin suhteellisen tavallinen kätköilyvuosi, eikä pandemia haitannut tapahtumien järjestämistä. Pääsimme megailemaan kahteen otteeseen: ensin kesäkuussa Vuokatissa ja myöhemmin heinäkuussa Torniossa. Loppuvuodesta nautimme tiheään Community Celebration Eventeistä, koska ne tuli pitää ennen vuoden loppua.

Tänä vuonna vihdoin päästiin myös juhlistamaan geokätköilyn 20 (+2) vuotista taivalta Seattlessa. Monta suomalaista kätköilijää lähtikin juhliin Seattle Centeriin ja samalla vierailivat myös APE-kätköllä ja HQ:ssa sekä toki myös muilla alueen kiintoisilla kohteilla, kuten ensimmäisen kätkön muistolaatalla ja kätkövanhuksilla. Toki siellä tuli itsekin käytyä ja tehtyä pienimuotoista suosiotakin nauttineen vlogaus-sarjan.

Vuoden alussa äänestettiin perinteisesti vuoden 2021 parhaita kätköjä geocache.fi:ssä. Tämän Suomen parhaat geokätköt äänestyksen tulos monesti vaikuttaa monien reissusuunnitelmiin ja vuoden parhaiden ympärille on hyvä reissuja rakentaa. Vuoden 2021 parhaaksi kätköksi äänestettiin  1963… ja nyt tulee taas -tradi. Kakkosena oli Lahden Puusta Pitkälle megatapahtuma ja kolmosena KosmoVaris jaut5:ltä. KosmoVaris on kyllä vakuuttava ilmestys ja suosittelen sillä käymistä, kuten koko Jautlandiassa muutenkin. Viime vuoden kätköäänestyksen tulokset löytyvät täältä.

Vuonna 2022 käynnissä oli kaksi souvenir-kampanjaa: Reach the Peak, joka alkoi jo vuoden 2021 syyspuolella sekä Signal’s Labyrinth, joka jatkuu myös keväällä 2023. Lisäksi piilottajille tuli ensimmäistä kertaa kätköpiilotukseen liittyvä souvenir. Ensi vuonna on luvassa myös uusi Hider 2023 souvenir.

Vuoden ensimmäinen mega vietettiin Vuokatissa Sinisten Ajatusten tunnelmissa ja tapahtuma oli varsin onnistunut. Toinen mega oli Torniossa Laivakankaan raviradalla. Puitteet olivat ehkä hieman vaatimattomammat, mutta hyvä megatunnelma vallitsi myös Torniossa. Siniset Ajatukset megassa vieraili 742 nimimerkkiä, kun taas Torniossa vieraili 540 nimimerkkiä. Kävijäennätyksiä ei siis vuonna 2022 megoissa rikottu.

Vuonna 2022 GIFF -tapahtumat pitivät taukoa, koska HQ keskittyi 20-vuotisjuhlatapahtumansa järjestelyihin Seattlessa. Vuonna 2023 GIFF tekee jälleen paluun.

Vuonna 2022 saimme jälleen Virtual Rewards 3.0 palkintoina uusia virtuaalikätköjä piilotettavaksi. Tai ainakin jotkut saivat 😁 Me jäimme edelleen odottamaan kierrosta 4.0.

Vuoden 2022 lopussa Benchmarkit poistettiin Geocaching.comista. Tämä Pohjois-Amerikan herkku poistettiin, koska Benchmarkkien tiedot olivat jo isolta osin vanhentuneet Geocaching.comin tietokannassa, jonne ne ladattiin 2000-luvun alkupuolella. Lisäksi globaalisti pelattavaan peliin vähän heikosti soveltuu vain tietyssä maan kolkassa saatavilla oleva “kätkötyyppi”. Benchmarkit eivät ole kartuttaneet geokätköilijän löytösaldoa, mutta ne ovat näkyneet tilastoissa omina ikoneinaan. Lisää Benchmarkeista täällä.

Myös tänä vuonna julkaistiin yksi uusi Locationless kätkö GC9FAVE, jonka voi siis logata koska tahansa missä päin maailmaa tahansa aina vuoden 2023 loppuun saakka. Aiemmat uudet Locationlessit GC8FROG ja GC8NEAT menivät arkistoon vuoden lopussa ja ne lukittiin, joten enää niitä ei voi kirjata löydetyksi.

Mitään isompia kehitysaskeleita ei kätköilyssä tänä vuonna otettu. Saimme pieniä viilailuja Adventure Lab -sovellukseen ja samoin Geocaching -sovellukseen ja emosivustoon. Esimerkiksi huoltopyyntöjen nimet vaihtuivat uusiksi. Merkittäviä uudistuksia ei kuitenkaan nähty.

Entä vuosi 2023?

Sitten uuden vuoden tinat (tai mehiläisvahat) sulamaan ja kippaamaan sula massa veteen ja ennustamaan miltä tulevaisuus näyttää. Viime vuoden ennustukset AR-kätköistä jäi näkemättä ja voi olla, että suurin kohina AR:n ympärillä meni jo, vaikka toki Meta oman Metaversuminsa kanssa voi vielä yllättää.

Voi olla parempi, etten edes yritä veikata, mitä geokätköilyyn ensi vuosi tuo tulleessaan. Luulen, että jatkamme melko perinteisellä linjalla. Saamme parit Souvenir-kamppikset ja muutamia vanhoja ominaisuuksia geocaching.comista päivitetään uudeksi versioksi ja ehkä joku kokeellinen ominaisuus tuodaan mobiilisovellukseen. Veikkaan siis, että tylsä vuosi tulossa ja isoja muutoksia ei nähdä. Toivottavasti olen tälläkin kertaa väärässä 😉

Ensi vuodelle on luvassa ainakin yksi megatapahtuma Helsingissä. Olen itsekin sekaantunut järjestelyporukkaan, joten saas nähdä mitä siitä tulee. Web-sivut ja kätkökuvaus on ainakin jo julkaistu, joten pääkaupunkiseudun kätköretkeä voi jo alkaa suunnittelemaan.

Toivottavaa on myös, että vuosi 2023 tuo meille hienoja kätköjä etsittäväksi ja uusia paikkoja löydettäväksi. Varmaa on, että uudet ja vanhat kätköt tarjoavat upeita geokätköilyseikkailuita meille kaikille.

P.s. Jälleen on syytä opetella kirjoittamaan uusi vuosiluku kätköloggauksiin. Monesti näihin aikoihin kätköillä vierailee monta aika matkaajaa 😀

P.p.s. jutussa käytetyt luvut eivät välttämättä sisällä aivan viimeisimpiä kätköjulkaisuja, jne, koska jutun kirjoittaminen ottaa oman aikansa. Tiedot on haettu osittain geocache.fi:stä ja osin project-gc.comista, joten siinäkin mielessä luvuissa voi olla eroavaisuuksia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.