Siniset Ajatukset mega 2022 – matkaraportti

Vihdoin tänä keväänä alettiin olla siinä pisteessä, ettei tarvitse pandemian vuoksi jännittää tapahtumien puolesta. Niinpä varasin majoituksen Vuokatista ja suunnattiin koko porukalla Siniset Ajatukset -megaan. Tässä matkaraportti Siniset Ajatukset mega-tapahtumasta, kun tapahtumasta on ehtinyt jo muutama viikko kulua.

Vuokatti

Kauas on pitkä matka ja Vuokatti on niitä kohteita, johon koordinaateista 61,23 on melko pitkä matka. Pakattiin tiimi perjantaina autoon töiden jälkeen kolmen aikaan ja lähdettiin matkaan. Ei vielä pihasta päästy pois, kun takapenkillä jo riideltiin. Saattaisi tulla aika pitkä matka. Mutta tilanne rauhottui ja perinteisen maantiebingon peluu rauhoitti tilannetta aika paljon.

Kahden pysähdyksen taktiikalla mentiin, joten kätköjä ei menomatkalla juuri poimittu. Lopulta oltiinkin siinä klo 23 perillä majoituksessa. Viimeinen tunti meni pitkälle vastaillessa kysymykseen, että onko vielä pitkä matka?

Lauantaina menimme heti aamusta tapahtuma-alueelle Vuokatin urheiluopistolle. Tapahtuma oli pystytetty jalkapallon tekonurmikentälle, josta löytyi kojuja eri puolilla kenttää. Kenttää reunusti lasten tapahtumapisteitä ja labeja. Autolla pääsi ihan viereen parkkiin ja hajautus toimi hyvin, eikä isompia jonoja päässyt syntymään paitsi muutamille hitaimmille labeille.

Tätä kirjoittaessa osallistuneita nimimerkkejä on 717, kun esimerkiksi viime koronavuoden Puusta Pitkälle-megassa osallistuneita nimimerkkejä oli 881 ja SataWattia megassa vuonna 2020 osallistuneita oli 1094 nimimerkkiä. Eli osallistujamääräkin oli hieman aiempia Suomen megatapahtumia pienempi.

Tapahtuma-alueen labit

Eräs joka kerta mielenkiintoinen asia on tapahtuma-alueen labit. Aina hieman kutkuttaa nähdä mitä paikalliset kätköntekijät ovat tällä kertaa keksineet. Siniset Ajatukset -megassa oli alueella 10 labia ja 20 labia tapahtuma-alueen ulkopuolella. Yhtä tapahtuma-alueen ulkopuolisista seikkailuista hieman suoritin, kun reitti sattui kulkemaan majoituksemme ohitse, mutta labi oli hyvin simppeli kohteiden kiertely, joten en jaksanut sitä edes loppuun jatkaa.

Tapahtuma-alueen labit olivat sen sijaan erittäin laadukkaat ja kekseliäät. Tässä lista ja lyhyt kuvaus jokaisesta

1. Välikäsi

Tämä oli varsin vekkulin näköinen kätkö tai lab. Tehtävänä oli vastata kysymykseen oikein ja näppäillä vastausluku ja kirjain numeronäppäimistöltä, niin kätkö aukesi. Tällä rastilla autoimme eräitä ulkomailta tulleita kätköilijöitä, kun eiväthän he tienneet, koska Suomen ensimmäinen mega järjestettiin ja taisi tekstit pisteellä olla myös pelkästään suomeksi. Lisävaikeutena tehtävässä oli se, että kolmen väärän yrityksen jälkeen kätkö mököttää 5 minuuttia ennen kuin sallii uuden yrityksen. Labin tekijä ibikset.

2. Havukka-ahon metsä

Havukka-ahon metsä -labissa käveltiin sisään kojuun, jonne oli tuotu kuusen oksia ja katujen kylttejä. Kuusen oksissa roikkui erilaisia eläinten nimiä kylteissä ja näistä piti bongata Konsta Pylkkäseen liittyvä eläin, joka siis oli sellainen, jota metsässä ei yleensä tapaa. Lab oli yksinkertainen, mutta kivan tunnelmallinen. Labin oli tehnyt MalluFin.

3. Korpien kuiskintaa

Korpien kuiskintaa oli labeista monille haastavin. Tuntui, että porukka kerääntyi tähän ihmettelemään, eikä oikein kellään tuntunut olevan idaea, mitä rastilla pitää tehdä. Joku ulkomaalainen kätköilijä poistui aika tuskastuneen oloisena rastilta juuri kun siihen itse tulimme. Idea labilla oli kuitenkin muodostaa kirjailijan sukunimi taustakankaan kirjamista ja vastaus oli pöydällä olleen Huovisen kirjan nimi. Moni yritti saada taustakankaasta koodisanaa aikaiseksi ja osa luuli, että pöytä on Bookcrossing piste. Taisi pöydällä olla muitakin apuja, mutta ne jäivät monelta huomaamatta. Labin olivat tehneet Rantamänty ja lumikello.

4. Lärpykkä

Tällä labilla nimi ei oikein sanonut mitään, joten yllätysmomentti säilyi. Kohteelta löytyi magneettikalastukseen tarkoitettu magneetti ja sillä oli tarkoitus poimia putkilosta pullo. Pullon sisällä oli simpukoita, joista piti päätellä koodisana. Yksinkertaista ja nopeaa. Sellainen huomio tuli tehtyä rastia seuratessa, että magneetti jäi pulloon kiinni ja seuraavat vain vetivät narusta pullon ylös. Lärpykän oli tehnyt Pikkusepe.

5. Kajaanin latu

Kajaanin latu oli tehnyt – minkäs muunkaan nimisen kuin – Kajaanin latu -labin. Labilla oli suksia näytillä ja kerrottiin yhdistyksen historiasta. Tekstistä piti poimia tieto, jolla labin sai logatuksi. Helppoa, mutta ehkä hieman tylsää.

6. Lukkoseppä

Terttu5:n rakentamalla lukkoseppä -labilla oli kaksi vaihtoehtoa valittavana: Helpompi ja vaikeampi lukko, joka piti tiirikoida auki. Tai tarkalleen ottaen tiirikoinnin kohde ei ollut perinteinen lukko vaan purkkiin tehty salpa. Tälle labille kertyi ehkä eniten jonoa ja emme lopulta jaksaneet odottaa omaa tiirikointivuoroamme vaan otimme vain koodin, kun joku vihdoin sai purkin auki. Puuha vaikutti kyllä varsin mukavalta.

7. Siniset ajatukset Blue tooths

Siniset ajatukset Blue Tooths lab vaikutti nimenperusteella Bluetooth labilta ja puhelimen Bluetooth-valikostahan ratkaisusana löytyi. Myöhemmin huomasin, että tähän liittyi ihan joku purkkikin. Tämän labin oli toteuttanut Copohontas.

8. Räpylä

Räpylä -niminen labi vaikutti mielenkiintoiselta, koska täällä oli jotakin kätköpurkilta näyttävää, mutta etuseinänä oli plexi, jonka takana vaikutti olevan paljon elektroniikkaa. Lopulta homma oli kuitenkin ulkoasuaan yksinkertaisempi. LCD-näytöllä suomenkielinen teksti ohjasi näyttämään valosensorille valoa taskulampulla ja viemään magneetin Hall-sensorin luokse, jolloin ruudulle ilmaantui koodisana. Pisteet näyttävyydestä ja tehtäväkin oli sinänsä hauska ja yksinkertainen. Se jäi vähän mietityttämään, mistä labin nimi tuli. Lopulta kuvatarkastuksessa huomasimme, että kätköstä roikkui räpylä. En tiedä oliko tarvikkeiden tarkoitus olla räpsässä vai mikä oli tämän osan idea. Tämän labin oli toteuttanut w-st-w

9. Kainuu puzzle

Kainuu puzzle -labissa oli Kainuun maakunta palasteltu palapelin paloihin ja palat tuli asetella takaisin oikeille paikoilleen. Kun näin teki, tuli koodi näkyviin ja alkoi Klamydiastakin tutun Vesku Jokisen versio Nälkämaan laulusta. Tämä labi oli lasten mielestä ehdottomasti hauskin ja kyllä tämän parissa aikuinenkin viihtyi kivasti. Tekijänä oli kimppanimimerkki vanhapaperi eli vanahus ja hiekkapaperi.

10. Heimon idean väri – Color of Heimo’s idea

Viimeisen labin oli tehnyt kätköntekijäkonkari Tenukko ja mikäs muukaan se kätkö oli kuin linnunpönttö. Tällä kertaa pönttö oli koristeltu värikkäästi ja siinä oli ovisilmä. Pulmana oli vaan sytyttää pönttöön valot ennen kurkkaamista, jolloin näki kuvan Fingerporin Heimo Vesasta ja tämän päällä olleesta lampusta, jonka väriä arvuuteltiin. Kätköntekijä päivysti kohteella ja kertoi, että alun perin idea oli ollut saada toinen lamppu Heimon pään päälle, joka olisi syttynyt eri napista, mutta osat tähän eivät olleet saapuneet ajoissa. Kätkö toimi hyvin tällaisenaankin.

Kaiken kaikkiaan labit olivat oikein mukavia ja niitä olisi mielellään käynyt lisääkin, mikä on hyvä merkki. Ilahduttavasti joukkoon mahtui pitkästä aikaa kätköjä, joita sai käpälöidä ja toisaalta sellaisia, jotka voisivat – ainakin muokattuna – toimia myös tavallisena kätkönä. Saa nähdä kuinka moni labeista löytää uuden elämän kätkönä maastossa.

Ohjelma

Ohjelma rakentui jo perinteeksi muodostuneiden mega-aktiviteettien ympärille. Megabingoa pelattiin ja tutustuttiin kätköilijöihin. Hankalin taisi olla löytää alle 50 löytänyt ja vasta-aloittanut kätköilijä. Paikalla oli Havukka-ahon ajattelija  Konsta Pylkkänen, joka pohti Sinisiä ajatuksia ja esitti laulujaan. Paikalla oli toki myös Signal sammakko, joka viihdytti lapsia ja lapsenmielisiä.

Lapsia ei ollut muutenkaan unohdettu ja heille oli nallebongausta. Bongaamalla eri puolille aluetta ripotellut nallet sai itselleen pienen palkinnon aarrearkusta. Lisäksi lapsille oli kolme erilaista taidepistettä. Yhdellä pisteellä oli taideteoksen maalausta vedellä asfalttiin, toisella piti valita kehys ja kehystää mieluinen kohde ja ottaa valokuva. Kolmannella taisi olla taideteoksen askartelua luonnon materiaaleista ja taas piti ottaa kuva. Näistä kolmesta meidän minikätköilijät pitivät eniten vesimaalauksesta, joka olikin jo entuudestaan tuttua puuhaa.

Lisäksi alueella oli runsaasti kätköilijöiden haastatteluja, jotka 6123tampere.com blogi striimasi suorana tapahtumasta ja on katsottavissa jälkilähetyksenä Youtube-kanavaltamme tai alta.

Paikalla oli myös valokuvanäyttely, jossa vieraat pääsivät äänestämään omaa suosikkiaan ja hetkeksi sisälle vilvoittelemaan kuumalta jalkapallokentältä. Tapahtumaa siis sää todellakin suosi ja vain pieni sadekuuro iltapäivällä saatiin.

Tapahtuman loppupuolella alkoi myös Ratkaiseva reitti -kisa, jossa ideana oli ratkoa ja etsiä mahdollisimman monta mysteeriä aikarajan puitteissa. Kisa oli rogaining henkinen, eli tarkoitus oli, että kaikkia rasteja ei ehdi hakea ajan puitteissa. Kisasta oli jonkin verran epäselvyyttä alueella, koska siihen piti ilmoittautua etukäteen ja megavieraat pohtivat pääseekö kisaan vielä mukaan. Ilmeisesti osallistujajoukkueita ei kuitenkaan kovin montaa ennakkoon ollut ilmoittautunut.

Monet olivat päättäneet vierailla oikeilla kätköillä varmastikin kisan sijaan, sillä vaikutti, että iltapäivällä mega-alue rauhottui ja paikalla oli vähemmän väkeä kuin heti aamusta iltapäivään asti.

Tapahtuman logikirjana toimi suksista tehty kuusen tapainen. Vahvasti tässä viitattiin järjestävään tahoon eli Kajaanin latuun. Kuvassa alla nähtävissä myös yksi lasten nallebongauksen nalleista.

Tapahtumassa oli myös hyvin perinteinen paidanpainantapaja, joko omaan paitaan painaen tai paikalla oli myös paitoja ostettavaksi. Tiimimme jäsen K osti paikalta paidan ja painoi siihen etupuolelle Vuokatti 2022 ja nuotion sekä selkäpuolelle kompassin, niin kuulemma löytää kätköille paremmin.

Monelta vieraalta varmasti jäi huomaamatta alueen Go|Cache -rata. Kiven Alla oli tehnyt sovelluksellaan alueelle kätköilyradan, jonka suorittamalla osallistui Kiven Alla -lahjakortin arvontaan. Rata oli sopivan pituinen myös lasten kanssa kierrettäväksi. Tosin vielä yksi kätkörata labien lisäksi tapahtuma-alueella tuntui vähän, noh, vielä yhdeltä kätköradalta. Mutta toki kiva lisäbonus heille, jotka tapahtumassa viettivät pidemmän aikaa.

Oikeastaan ainoa nurina mitä kuulin oli soppatykin myöhäinen saapuminen ja ilmeisesti hernerokka ei kaikkien kulinaristisia hermoja hyväillyt. Toki opiston kahvilassakin oli ruokaa tarjolla ja makkaran- ja letunpaistopiste oli suosittu.

Soppatykin lisäksi paikalla oli Kiven Allan -kauppa, korumyyjä, Kajaanin piste ja Kainuun alueen piste. Infopisteeltä sai ostaa tapahtuman tuotteita. Joskin tuulenpuuska taisi viedä jommankumman seutua mainostaneen tahon pisteen ja sen jälkeen he päättivät kerätä tavaransa ja jatkaa matkaa.

Yhteenveto

Jälleen kerran Suomessa vietettiin perin onnistunut megatapahtuma. Megojen säätaikakaan ei pettänyt ja nautimme pääsääntöisesti aurinkoisesta kelistä myös Vuokatissa. Järjestelyt pelittivät hyvin ja paikalla oli mahtava tunnelma, josta iso kiitos järjestäjille!

Nyt sitten vain miettimään Tornion Luonnostaan Villi -megaan osallistumista 🙂

3 comments

  1. Räpylässä oli tosiaan tarkoitus säilyttää “irto”tavaroita ja räpylä varmaan siksi kun Sotkamon jymy ja pesäpallo kuuluu oleellisesti paikkakuntaan.

    1. Kiitos selvennyksestä. Eipä tosiaan tullut tuo pesäpalloyhteys mieleen ollenkaan, kun ei tule sitä lajia niin seurattua.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.