Trailmap.fi – maastopyöräilevälle geokätköilijälle

Trailmap.fi on palvelu maastopyöräilijöille, polkujuoksijoille ja muille ulkoilijoille, jotka kaipaavat tietoa poluista. Trailmapista löytyy monipuolinen kokoelma karttoja, joide navulla saa hyvän kuvan maastosta ja poluista sekä miten polut soveltuvat maastopyöräilyyn tai polkujuoksuun. Niinpä Trailmap on myös loistava apu maastopyöräilevälle geokätköilijälle.

Trailmap.fi

Trailmap.fi:n täysi toiminnallisuus on tarjolla tietokoneella käytettäessä. Karttapalvelun lisäksi tarjolla on esimerkiksi reittijälkien näyttäminen kartalla. Palveluun voi ladata GPX-reittijälkiä Garminista tai sitten Strava-aktiviteeteista. Lisäksi palvelussa voi luoda reittejä ja palvelu osaa reittittää automaattisesti polkuja pitkin, joka helpottaa pyörä tai kätköilylenkkien suunnittelua. Reitit voi tallettaa GPX-tiedostona tai lähettää suoraan Garminin laitteeseen.

Älypuhelimissa ja tableteissa palvelu mahdollistaa karttojen offline-tallentamisen, jolloin kartat on käytettävissä myös ilman verkkoyhteyttä tai huonolla yhtedellä metsässä. Tarkemmin palvelun ominaisuuksista voi lukea täältä.

Trailmapin karttadata pohjautuu OSM-kartta-aineistoon, joka on kerätty talkoovoimin. Kartta-aineiston päälle on piirretty polut eri väreillä riippuen siitä, kuinka vaativaa sitä on ajaa maastopyörällä. Lisätietoja kartoituksesta löytyy täältä. Karttamerkintöjen luntti löytyy sovelluksesta itsestään, mutta esimerkin vuoksi esitän sen myös alla.

Aloittelevana maastopyöräilijänä voin todeta, että vihreät reitit ovat helppoja ajaa aloittelijallekin. Vaalean keltainen polkukin menee vielä ongelmitta aloittelijalta hyvällä pyörällä. Sen sijaan tummemman keltainen alkaa olla jo vähän ikävää ajettavaa, vaikka vielä onnistuu. Sen sijaan, kun itse eksyin punaiselle reitille meni homma aikalailla taluttamiseksi, koska ajamisesta ei enää nauttinut.

Kokeneemmat maastopyöräilijät kyllä vinkkasivat, että ihan joka puolella merkinnät eivät ole arvioitu ihan samoin kriteereihin ja jossain päin tumman keltainen on aloittelijallekin sopivaa, kun taas jossain voi olla jo todella vaativaa ajettavaa. Tietenkin sääolosuhteet vaikuttaa myös paljon polkujen vaikeustasoon.

Geocache.fi ja Trailmap ne yhteen soppii

Iso puute Trailmapissa omasta näkökulmasta tarkasteltuna on ollut se, ettei siellä näy geokätköt. Omat maastopyöräilylenkit ovat jostain ihme syystä kovasti suuntautuneet poluille, joiden varressa on geokätköjä. Niinpä lenkin suunnittelu oli hyppimistä kahden kartan välillä: Trailmap ja Geocache.fi.

Mutta niin kuin todella usein käy, osasi haksu10 yllättää positiivisesti hiljan, kun geocache.fi uutisoi, että ovat päässeet yhteistyöhön trailmap.fi palvelun kanssa ja geocache.fi:hin tuli saataville Trailmapin kartta data. Nyt maastopyöräilygeokätköilylenkin voi suunnitella todella kätevästi yhden palvelun avulla, kunhan vaihtaa kartan trailmapiksi. Isot kiitokset haksu10:lle tästä(kin) päivityksestä sekä tietysti mukavalle Trailmapin väelle, joka antoi luvan käyttää karttaa geocache.fi:ssä.

Trailmap -kartta geocache.fi:ssä valitaan karttanäkymän ylälaidasta.

Polkuja Garminiin ja kätköilysovellukseen

Varmasti moni käyttää MML-karttoja Garminin GPS-laitteessaan. Samaan tapaan Trailmapin kartat saa Garmin-laitteeseensa. Ohjeet tähän löytyy täältä. Näin polkujen kelvollisuuden voi tarkistaa risteyskohdissa kätevästi mukana kulkevasta GPS:stä.

Aiemmin olen kirjoittanut ohjeita miten Cachlyyn ja muihin mobiilisovelluksiin saa MML:n kartat näkyviin. Myös Trailmapin kartat saa Cachlyyn samaan tyyliin käyttäen alla olevia osoitteita.

https://tilestrata.trailmap.fi/d3-mtbmap-cache/3d/{z}/{x}/{y}.webp

Pelkät tyylitellyt OpenStreetMap aineistot ilman korkeuskäyriä:

https://mtb-tileserver.trailmap.fi/tiles/{z}/{x}/{y}.png

Lisäksi saatavilla on MTB talvikartta, josta näkee polkujen vaikeusasteen talvella

https://mtb-tileserver.trailmap.fi/tiles_winter/{z}/{x}/{y}.png

Trailmapin korkean resoluution kartat tuntuvat sekoilevan ainakin iPhonella ja siksi eivät ole käyttökelpoisia, mutta nämä kolme listattua vaihtoehtoa riittää ainakin omiin tarpeisiin paremmin kuin hyvin.

Geobucket-ohjelmaan kartat taas saa kun urlin muotoileen seurtaavaan tyyliin:

https://tilestrata.trailmap.fi/d3-mtbmap-cache/3d/[z]/[x]/[y].png

Valitettavasti C:Geo:hon ei näitä karttoja saa tai ainakaan en ole tietoinen miten tuo onnistuu. Jos tiedät tavan, niin kerrohan kommenteissa. Trailmap.fi kannattaa ottaa käyttöön ja sanoa hyvästit pöljänpoluille.

3 comments

  1. Minä käsitin että käyttäjä pystyy muokkaamaan Trailmappia itse, mutta en onnistunut, ainakaan heti silloin kun luin siitä Haksun ilmoituksesta. Olisko mahdollista kirjoittaa blogi siittä aiheesta.

  2. Asko, jos tarkoitat Trailmapin kartan muokkaamista, esim. puuttuvien polkujen lisäämistä, niin siitä löytyy tietoa täältä: https://blog.trailmap.fi/blog/polkujen-kartoittajaksi/.

    Tarkalleen ottaen kyse ei ole “Trailmapin” kartan muokkaamisesta vaan OpenStreetMap-yhteisökarttaan (OSM) kontribuoimisesta, sitä nimittäin Trailmap käyttää “konepellin alla”. Ja koska samaa OSM:ää käyttää suurin osa kaikista maailmalla olevista kartta yms. sovelluksista joilla liikutaan luonnossa (esim. Suunto, Polar, Garmin, Strava, Komoot jne. jne.) niin samat polut näkyvät myös sielläkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.