MML:n kartat Cachlyyn

Eräs blogin lukija tuli juttusille Lapin megassa ja kysyi, miten saa Maanmittauslaitoksen eli MML:n kartat Cachlyyn. No minähän tietenkin neuvoin heti saman tien miten olen kartat itse lisännyt sovellukseen. Myöhemmin lukija kuitenkin palasi asiaan ja kertoi minun epäonnistuneen surkeasti neuvonnassa, sillä kartat eivät olleet alkaneet näkyä. Ajattelin, että ehkä tästä ohjeesta hyötyisi joku muukin ™ myös, joten päätin kirjoittaa vastauksen blogiin julkiseksi.

Vaihtoehto 1 – Tue kehittäjää ja osta premium-kartat

Versiosta 5 lähtien Cachlyssa on ollut tarjolla mahdollisuus ostaa premium-kartat suoraan sovelluksesta. Karttoja ei tarvitse ostaa maittain, vaan maksamalla kartoista 3,49 euroa saa koko maailman premium-kartat käyttöönsä. Jokaisen maan voi sitten ladata erikseen. Lisäksi jos haluaa, niin samalla voi tipata sovelluksen kehittäjää.

Suosittelen lämpimästi tukemaan sovelluksen kehittäjää, sillä hän on päätynyt hakemaan rahaa Cachlyn jatkokehitykseen jopa Patreonin kautta. En usko, että sovellus on mikään rahasampo ja jotta erään parhaista iOS sovelluksista kehitys jatkuisi yhtä aktiivisena tukea tarvitaan. Premium-kartat ja tippaus ovat helppo tapa tukea kehitystä. Itsekin päädyin tukemaan kehittäjää ja vielä tippaamaan päälle.

Premium-kartathan löytyvät seuraavasti:

 1. Navigoi More -tabille (kolme pistettä symbolina).
 2. Valitse Settings
 3. Download Premium Offline Maps
 4. Maksa ja lataa

Premium-karttojen hyvä puoli on se, että ne ovat saatavilla myös offline-tilassa.

Vaihtoehto 2 – MML ja muut kartat Cachlyyn

Toinen vaihtoehto Premium-karttojen lisäksi on MML:n kartat, jotka ovat varsin toimivat kätköilyyn Suomessa. Cachlyyn on jo jonkin aikaa saanut lisättyä omia karttalähteitä. Ominaisuus on hieman piilossa, mutta löytyy seuraavan navigaatiopolun takaa:

 1. Navigoi More -tabille (kolme pistettä symbolina)
 2. Valitse Settings
 3. Valitse Displayed Map Type
 4. Vieritä alas Custom Tile URLs kohtaan
 5. Paina Add Custom Tile URL -nappia

Seuraavaksi kartalle annetaan nimi ja URL. Nimeksi voit valita mitä hyvänsä kuvaavaa, kuten vaikkapa “MML peruskartta”. URL:ksi laitetaan jokin alla olevista riippuen siitä, mitä karttaa olet lisäämässä.

MML peruskartta (lisää alla oleva rivi kohtaan URL)
http://tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta/{z}/{x}/{y}.jpg

MML ilmakuva
http://tiles.kartat.kapsi.fi/ortokuva/{z}/{x}/{y}.jpg

MML taustakartta
http://tiles.kartat.kapsi.fi/taustakartta/{z}/{x}/{y}.jpg

Lopuksi vielä Save ruudun oikeasta yläkulmasta ja valmista tuli. Jokainen yllämainituista kolmesta kartasta pitää tietenkin lisätä erikseen.

Jos tuli virhe, voi jo lisättyä karttaa muokata Map Types näkymästä swaippaamalla haluttua karttariviä vasemmalle, jolloin aukeaa Edit ja Delete napit, joista Edit vie muokkaukseen. Delete tietenkin poistaa karttalähteen.

Karttalähteiden lisäämisen jälkeen kartan voi valita täppäämällä sitä asetusvalikosta tai normaalisti karttanäkymästä oikean alankulman napista.

P.s. Muista tukea sovelluksen kehittäjää 😉

3 comments

 1. Hyvä vinkki, samat linkit toimivat myös Looking4Cache Pro appsissa, jos joku sitä on tottunut käyttämään (”individual maps” toiminto asetuksissa)
  Harmi vain että siinäkään ei näitä karttoja voi ladata pysyvään muistiin. Vaikka kännykkä verkot paranee, aina voi löytää verkottomia paikkoja. Ja sitten on vähän arpapeliä löytyykö puhelimen välimuistista karttaa.
  Timo

  1. Kyllä vain, samaiset karttalinkit toimivat monissa eri sovelluksissa. Hyvä nosto tuo Looking4Cache esimerkiksi.

 2. Kapsin tileservereillä oleva EPSG:900913 -aineisto on valitettavasti aika huonolaatuista kun se on ilmeisesti valmiiksi (häviöllisesti pakatussa?) rasterimuodossa konvertoitu toisesta projektiosta, kyllähän sillä paremman puutteessa pärjää, varsinkin suurimmalla zoomitasolla mutta vähän kauemmaksi zoomattuna ero EPSG:3067 -tileihin (joita ikävä kyllä juuri mikään kätköilyohjelmisto ei tue) on melkoinen kun kaikki tekstit on vinossa ja niistä on artifaktien takia paikkapaikoin vaikea saada selvää.

  “Premium” -kartat näyttävät OSM-pohjaisilta, pelkästään tuen vuoksi ne on varmaan hyvä ostaa jos sovellusta paljon käyttää, mutta premiumista aineisto on kaukana ja mitään oikeaa maastokarttaa tai kunnollista käyttöarvoa isompien kaupunkien ulkopuolella sillä rahalla ei kannata kuvitella saavansa tai tulee varmasti pettymään.

  Cachly ei taida harmi kyllä ainakaan toistaiseksi tukea kartat.hylly.orgin offline-vektorikarttaa? Se on moneen kertaan osoittautunut äärettömän hyödylliseksi kun internetin toimivuus perämetsissä on melko epävarmaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.