Suomen parhaat kätköt 2023

Geocache.fi:ssä jälleen järjestetty vuotuinen äänestys, jossa valitaan Suomen parhaat kätköt, on päättynyt ja vuoden 2023 parhaat kätköt ovat selvillä.  Äänestyksessä voi siis antaa pisteitä mielestään parhaille viime vuonna julkaistuille kätköille tai kätköilytapahtumille. Tulokset on nyt julkaistu ja ne on nähtävillä täällä

Viime vuoden parhaasta kätköstä ei ole epäselvyyttä. Se on viime vuoden mega-tapahtuma Helsingissä UrbanHEL (146 ääntä). Kakkoseksi nousi timoa:n piilottama Taasko välähti? (36 ääntä) ja kolmanneksi nousi CITO Vantaankosken kutusoraikko- ja siivoustalkoot 2023 (33 ääntä). Tosin nelos- ja vitossijat ovat hyvin lähellä tuota kolmossijaa.

Äänestysinto jatkoi laskusuhdannetta ja äänestäjiä oli 400. Viime vuonna äänestäjiä oli 429 ja vuotta aiemmin noin 600 äänestäjää.

Jos puolestaan katsotaan listaa siitä, mikä kätkö on saanut eniten äänestäjiä, ei TOP 10 -lista juuri muutu. Hieman kätköjen järjestys vaihtuu ja TOP 10 -listan häntäpäässä Tekniikan museon kätkö nousee listoille ja Kainuu Puzzle Tribute tipahtaa pois. Tämä selittynee sillä, että moni megavieras kävi Tekniikan museon kätköllä tapahtuman yhteydessä.

Parhaat kätköntekijät -listauksissa äänimäärän perusteella ja äänestäjämäärän perusteella megan takana ollut Geonautit-nimimerkki nousee ilman muuta ykköseksi. Muutoin listoilta löytyy tuttuja nimiä viime vuosilta. Ääniä saaneiden kätköjen perusteella kannattaa muuten kätköreissuja suunnitella. Koska jos esim. Tenukolla on pelkästään vuoden 2023 aikana 19 kätköä, jotka ovat saaneet ääniä, niin hänen muutkin kätkönsä todennäköisesti ovat laadukkaita. Ja toki tämä sama pätee koko top10:n osalta.

Paikallista vaikuttamista

Äänestystuloksissa kannattaa perehtyä myös maakunta- ja kaupunkipohjaiseen listaan, josta näkee oman kotiseudun äänestyksessä pärjänneet kätköt. Toki aktiiviharrastajat hakevat kaikki lähiseudun kätköt, mutta muilla on voinut joku paikallinen helmi jäädä käymättä ja listalta voi kätevästi tarkistaa seuraavan kätköreissun suunnan.

Esimerkiksi Pirkanmaalla voittajaksi nousi Kytän silmä, joka saattaa yllättää vierailijan iloisesti. Mono-Ingmar on itsellä vielä käymättä, mutta ehkäpä äänestystuloksen siivittämänä tulee siellä joku päivä vierailtua.

Missä päin luuraavat vuoden 2023 parhaimmat?

Vuonna 2023 julkaistiin 8688 uutta geokätköä. Näistä äänestyksessä ääniä sai 1101 kätköä eli 12.7% julkaistuista kätköistä. Vertailun vuoksi viime vuonna ääniä sai sama 12,7 % julkaistuista kätköistä. Toki äänestäjiä oli muutama vähemmän tänä vuonna. Kätköjulkaisuja oli kutakuinkin sama määrä kumpanakin vuonna.

Jos miettii millainen on äänestyksessä pärjännyt kätkö, niin TOP50-listalta löytyy 28 tradia, 5 multia, 8 mysteeriä, 5 miittiä, 1 megaa, 1 CITO, 1 virtuaali ja 1 letterbox. Tradit jyräävät, mutta myös millä tahansa muulla kätkötyypillä kärkikahinoihin voi päästä. Megat keikkuvat listan kärki päässä vuodesta toiseen, mutta myös muilla miiteillä voi päästä kärkeen. Toistaalta tänä vuonna mysteereitä joukossa on aiempia vuosia vähemmän.

Jos tarkastellaan missä päin Suomea vuoden 2023 parhaat kätköt sijaitsevat, niin suhteellisesti eniten vuonna 2023 julkaistiin hyviä kätköjä Satakunnassa, Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa sekä Uudellamaalla. Näistä kaksi ensin mainittua oli kärjessä myös viime vuonna. Vähiten ääniä saaneita kätköjä julkaistiin puolestaan Etelä-Karjalassa ja Pohjanmaalla. Näistä jälkimmäinen oli myös häntäpäässä viime vuonna. Toki tämä voi kieliä myös siitä mistä päin äänestäjät eniten ovat.

Kuntakartasta näkee hieman tarkemmin vielä mihin vuoden 2023 parhaat sijoittuvat. Jonkin verran keskittymistä laatukätköissä on havaittavissa, sillä tänä vuonna 115 kuntaan ei mennyt yhtään ääntä, kun viime vuonna tämä luku oli 99. 

Suurin hyöty vuosittaisesta äänestyksessä on, että sen avulla voi kivasti suunnitella tulevia kätköilyretkiä laatukätköjen pariin. Lisäksi, jos oma purkki ei tällä kertaa noussut äänestyksessä kärkisijoille, niin nyt on hyvä aika ryhdistäytyä ja suunnitella ensi vuoden voittajakätkö. Tänäkin vuonna on taas saatavilla kätköpiilotuksesta Hider 2024 -souvenir.

One comment

  1. Byibis nimimerkin osalta tulokseen vaikuttaa myös nykyinen tilanne missä tarkastajat ovat estäneet uusien kätköjen tekemisen joten uusia ei ole tullut moneen kuukauteen ja entisetkin hävää pikkuhiljaa pois. Vuonna 2024 äänestyksessä ibiksillä ei näin ollen ole yhtään kätköä mutta onneksi tilalle on tullut uusia kätköttäjiä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.