UrbanHEL matkaraportti Megasta

Vuoden ainoata suomalaista megatapahtumaa vietettiin lauantaina 26.8.2023 Helsingin Suvilahdessa Kattilahallissa ja sen piha-alueella. Loppukesän aurinkoisena päivänä tunnelma oli hyvä. Olimme toki paikalla mukana menossa ja tässä pieni matkaraportti tapahtumasta.

Pääkaupunkiin!

Kun kuulin, että seuraava mega tulee Helsinkiin oli aivan selvä asia, että sinne mennään julkisilla. Pyörä mukaan junaan, koska sillä kelpaisi liikkua keskustassa ja kätkölle jalkautuessa ei tarvitsisi etsiä autolle parkkipaikkaa. Sattumusten kautta toisin kuitenkin kävi ja julkisilla kyllä tultiin paikalle, mutta pyörä jäi matkasta. Tapahtuman järjestäjät kehoittivat käyttämään liityntäpysäköintejä. Tämä tuntui joitain hieman kismittävän, sillä tapahtuma-alueen lähellä oli kuitenkin parkkitilaa tarjolla. Tosin tuskin se kuitenkaan kaikille olisi riittänyt, jos kaikki olisivat omalla autolla tulleet paikalle.

Itse Kattilahalli toimi hyvin megan tapahtumapaikkana. Järjestyksenvalvojat päästivät porukkaa toisesta päästä sisään ja toisesta kuljettiin ulos. Sinänsä toimiva ratkaisu, mutta jonkin verran aiheutti ylimääräistä kiertämistä, jos halusi välillä käydä ihailemassa ulossijoitettua logikirjaa tai muutamia labipisteitä ja piha-alueella olleita kojuja.

Osa labeista oli sijoitettu fiksusti tapahtumaan osallistuneiden kuntien (Pielavesi, Pori ja Porvoo) ja muiden esittelijöiden pisteille, jolloin ihmisillä oli hyvä syy vierailla näillä pisteillä ja samalla vaihtaa muutama sana esittelijöiden kanssa. Porin ja Pialaveden pisteillä molemmilla oli mahtava kätkötoteutus esillä. Toiminnalliset labit oli sijoitettu myös Kattilahalliin ja etenkin muutaman ensimmäisen tunnin aikana tämä aiheutti pienoista ruuhkaa. Onneksi joka pisteellä oli “oikotie” -kortti, josta näki labin vastauksen, jos ei jaksanut jonottaa, että pääsi itse kokeilemaan lab-pistettä. Toisaalta suurin viehätys megojen labeissa on juuri siinä, että niitä pääsee itse kokeilemaan.

Funkkislabeja

Tapahtumassa oli viisi 10 lokaation Adventure Lab -kierrosta:

  • UrbanFUNCTIONAL – Alueen toiminnalliset labit
  • UrbanBRAIJA – Kierros tapahtuma-alueen ympäristössä Braijan kanssa. Video jokaisella pisteellä.
  • UrbanLABS – Kierros lähialueella Signalin kanssa
  • UrbanKATTILAHALLI – Kierros tapahtuma-alueella yhteistyötahojen pisteillä kiertäen
  • UrbanPARK – Kierros Leninin puistossa Alppiharjussa

Virkistävästi kaksi labikierrosta oli sijoitettu tapahtuma-alueelle ja ne sisälsivät erilaisia mahtavia toiminnallisia tehtäviä. UrbanBRAIJA -labissa tuttu hahmo seikkaili ja pelleili tapahtuma-alueella. Ainakin labin videoita kuvatessa oli hauskaa. Ja mitä vierailta kyselin, niin ilmeisesti hauskaa oli ollut myös kiertää Braijan seurassa kierros. UrbanLABS tarjosi aika tyypillisen kierroksen alueen lähellä – jujuna tosin oli, että Signal sammakko peitti aina vastattavan asian edellisen kohteen journal kuvassa. Sinänsä hauska twisti, mutta aiheutti hieman labin lokin (journal) ja vastattavan kohteen kysymyksen välillä hyppimistä, mikä kyllä alkoi kierroksella jo tuskastuttaa. UrbanPARK -kierroksella ei tullut itse käytyä lainkaan, sillä se oli sijoitettu sivummalle tapahtuma-alueesta. Tämä herätti kysymyksen: miksi näin?, mutta siihen en nyt saanut vastausta, kun en tuonne ehtinyt kiertämään. Osa labeista (LABS, BRAIJA ja PARK) jää tapahtuman jälkeen etsittäväksi, mikä on kiva ratkaisu.

Tässä vielä kertaus Urban Functional labeista.

1. Monta vaihtoehtoa

Tältä pisteeltä löytyi oranssi laatikosto. Ylimmäinen laatikko aukesi – muut eivät. Ylimmästä laatikosta löytyi mystinen valkoinen esine. Esine oli magneettinen ja viemällä se sopivan laatikon sopivaan kohtaan laatikko aukesi ja paljasti koodin.

Tälle labille kertyi useaan otteeseen isompi porukka ihmettelemään miten laatikoston saisi auki. Tapahtuman lopussa jo useampi laatikko aukesi, vaikkei se ollut tarkoitus. Vieraat ilmeisesti lisäsivät voiman käyttöä tai sitten avautumattomia laatikoita ei ollut ruuvattu riittävän hyvin kiinni. Joka tapauksessa laatikosto kesti kuin kestikin tapahtuman loppuun asti.

Tämän labin lukitusmekanismi muuten on ihan tavallinen keittiönkaappien lapsilukkomekanismi. Se tuntui kestävän megavieraiden käsittelyn, joten sitä saattaisi voida harkita myös tavalliselle kätkötoteutukselle.

2. Suomi

Suomi-lokaatiolta löytyi Tatun ja Patun Suomi -palapeli, joka piti kasata ja poimia siitä punaisella kirjoitettujen kaupunkien nimet pohjoisesta etelään koodisanaksi. Vaikutti hieman siltä, että palapeliä eivät ihan kaikki jaksaneet purkaa. Tämä oli aika peruslabipiste ja ainakin kolmessa edellisessä megassa on aina ollut yksi palapelilokaatio labissa.

P.s. kuva otettu rakennustalkoista, jolloin palapelin ääriviivoja vasta teipattiin paikoilleen.

Tervetuloa Megaan!

Tervetuloa Megaan -lokaatio tervehti heti vierailijaa pääovella. Paikalla oli kyltti, joka oli saranoitu ja kurkkaamalla kyltin ja tolpan väliin löytyi koodi lokaation kuittaamiseksi. Yksinkertaista, mutta toimivaa.

Lokikirja

Kirjailija Johanna Hulkko kirjoittamassa logikirjaan nimimerkkiään

Megan lokikirjan paljastus oli oma hetkensä. Ennen H-hetkeä lokikirja oli peitetty pressulla ja taiteilijat itse paljastivat logikirjan. Hetki oli kuin Geoetsivät ja Megakätkö -kirjasta. Lokikirjana toimi spray-maaleilla tehty maalaus, johon vieraat saivat kirjata nimimerkkinsä tussilla. Maalauksessa oli myös sana geotag, joka toimi tämän lokaation ratkaisuna.

Kompassiruusu

Kompassiruusu-lokaatio tuntui aiheuttavan monelle hieman päänvaivaa. Kohteessa oli teksti, joka sisälsi ilmansuuntia: “North-South / Northwest – NorthEast – South / NorthEeast-NorthWest-West-EAst-SouthEast-SouthWest”. Jujuna oli “piirtää” näiden ilmansuuntien välille viivat, jolloin ne muodostivat numeron. Tehtävän ratkaisu oli siis 175.

Laatikon salaisuus

Laatikon salaisuus -lokaatiossa oli pöydällä pieni sähkökaappi, joka oli lukittu. Avain löytyi ylhäältä parvelta, johon ei ollut pääsyä. Avain roikkui koiran Flex-hihnasta. Pöydän vieressä oli onki, jolla sitten sai vedettyä avaimen alas ja avattua kaapin, josta löytyi koodisana. Vastoin odotuksia onki kesti koko tapahtuman ajan, vaikka ongen omistaja vähän toivoikin, että onki jo hajoaisi ja saisi vihdoin ottaa uuden ongen käyttöön.

Bang!

Bang -lokaatiolla oli muoviputki, jossa oli jousimekanismi päässä, jonka avulla putken sisältä sai lingottua kätköpurkin, josta löytyi ratkaisukoodi. Tällaisia toteutuksia on tullut tavallisissakin kätköissä vastaan.

Pitääkö tämä rikkoa?

Tästä lokaatiosta löytyi tolppa, jonka päässä oli kulmarauta, joka piteli narua, jossa on avain. Avainta tarvittiin laatikon avaamiseen. Mutta voih, naru oli liian lyhyt, jotta avain olisi ylettynyt lukkoon. Tolpan päässä ollut kulmarauta vaikutti olevan ruuvattu tolppaan. Mutta näin ei ollut, vaan kulmaraudan pystyi nostamaan ylös pois paikoiltaan, jolloin avaimen sai ylettymään lukkoon. Yksinkertaista, mutta toimivaa.

Tunnetko sen?

Tunnetko sen? -lokaatio sisälsi laatikon, johon tuli työntää käsi ja tunnustella mitä sisältä löytyy. Sisältä löytyi numero 4. Tämä tuttu toteutus kätköiltäkin ei sisältänyt kummempia kommervenkkejä eikä pelottavia elementtejä, vaikka moni niitä odottikin.

Arvoitus verhon takana

Tästä lokaatiosta löytyi se pakollinen UV-valotehtävä. Paikalla oli pari Maxell UV-lamppua, joilla piti kuikuilla ratkaisukoodi.

Yleisesti labit olivat melko yksinkertaisia, mutta toimivia. Toisaalta UV-valon tai avaimen onkimisen olisi voinut hyvin jättää poiskin ja tilalle olisi toivonut jotain erikoisempaa viritystä. Nyt osa labeista oli sellaisia, mitä tulee normaalisti kätköillessäkin vastaan ja sinänsä megaan varten tehdyn labin hienouksia ei nähty. Onneksi Porin ja Pielaveden pisteillä oli jaut5:n ja Copohontaksen kätkötoteutukset ja ne toivat sopivaa vinkeyttä tapahtumaan ja siksi tapahtuman omalta lab-kierrokselta ei odottanut niin paljoa, kun tapahtumassa oli hienoja kätköjä kokeiltavana.

Ohjelma

Labien lisäksi UrbanHEL megassa oli toki muutakin ohjelmaa. Geocaching HQ:sta tulleita lackeyta haastateltiin. Kuvasimme tuon haastattelun ja julkaisen sen myöhemmin. Varoituksen sanana tosin, että kuvan ja äänenlaatu ei tällä kertaa päätä huimaa, koska en saanut julkisilla tuotua tarvittavaa tallennuslaitteistoa.

Lavalla oli myös useampaan otteeseen Signal -sammakon tanssiesitys, jossa sammakko tanssi kevään hittikappaletta Cha Cha Chata. Johanna Hulkon uusin Geoetsivät ja megakätkö-kirja julkaistiin virallisesti tapahtumassa. Sain kunnian haastatella Johannaa. Haastattelun jälkeen Johanna signeerasi kirjoja ja pisteelle muodostui jonoa suuren maailman malliin.

Tapahtumassa pääsi tutustumaan Itä-Suomen Yliopiston ja Tampereen Yliopiston johdolla Unite-projektiin, jossa tutkitaan ihmisten luontokokemuksia geokätköjen avulla. Tästäkin mahdollisesti kuullaan myöhemmin lisää blogissa.

Ostoksia saattoi tehdä tutuilla Kiven Alla, Korutasku ja J-P Barrin myyntipisteillä. Pielavesi oli mainostamassa Jautlandiaa, Porvoo luotti GeoTourin voimaan ja Pori esitteli Yyterin tulevaa megaa. Tuo Yyterin mega on määrä järjestää 7.6.2025. Tapahtumassa paljastettiin myös ensi vuoden megan paikka ja aika: 13.7.2024 Iissä.

Lapsille oli Signal-sammakon suunnistusta, ja paperilennokin heittoa sekä oma katuliitulogikirja, joista viimeisin jäi omalta osaltani näkemättä.

Perinteistä poiketen tapahtumassa ei pelattu geobingoa (ja ehkä hyvä niin) vaan käynnissä oli Geotaitokisa, jossa oli tunti aikaa suorittaa 26 kätköilyaiheista tehtävää. Nopeiten eniten oikeita vastauksia selvittänyt voitti palkintoja. Geotaitokisa pyöri 4 kerta megan aikana. Tämä tuntui olevan monelle mieluisaa vaihtelua.

Tapahtumassa oli myös Geohelppi, josta sai mennä kysymään apua mieltä vaivinneisiin geokätköilyyn liittyviin pulmiin. Ylivoimaisesti suosituin kysymysten aihe oli Wherigo-sovellus ja siihen liittyvät ongelmat. 95% kysyjistä kysyi jotain tähän liittyvää. Pitääpä kerätä nämä vinkit myös tämän blogin aloittelijan opas -osioon.

Kattilahallin piha-alueella saatoi ruokailla tai nauttia sotkumunkeista. Esittelyssä oli myös e-FAT sähköläskipyöriä. Corny-patukoiden promoteltassa pääsi heittämään korispeliä ja pihalta löytyi kaksi pakohuonetelttaa. Alueen ulkopuolella oli vielä melontaretkiä, veneretkiä, opastettuja kätkökierroksia ja kiipeilykurssi. Tekemistä siis riitti moneen makuun.

UrbanHEL

UrbanHELin tapahtuma-alue riitti megan runsaalle kävijämäärälle mainiosti. Aamun muutamana ensimmäisenä tuntina alueella oli ruuhkaa ja labeille jonottaminen oli varmasti tuskaisaa. Alkuruuhkan jälkeen alueella mahtui kyllä hyvin kulkemaan.

Tekemistä tuntui olevan megassa ja sen lähialueilla sen verran paljon, että moni vietti tapahtumassa useamman tunnin, mikä on tietysti ilahduttavaa ja osaltaan luo mahtavaa megatunnelmaa. Tapahtumasta tuli tähän mennessä suurin Suomessa pidetty mega-tapahtuma, kun se ohitti aiemmin kärkipaikkaa pitäneen Mastojen Loisteessa -megan 1475 kävijää. Matkaa Gigaan Helsingin tapahtumallakin jäi vielä runsaasti, vaikka Helsingin tapahtumassa oli paljon kävijöitä myös ulkomailta. Etenkin Virosta, Norjasta, Saksasta ja Englannista tuntui olevan useampikin megavieras.

Tällä tietoa seuraava suomalainen mega on siis Iissä 13.7. 2024. Ja sitä seuraava Porin Yyterissä 7.6. 2025. Saa nähdä saadaanko tuohon joukkoon vielä lisää megatapahtumia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.