Vaikuttaako bensan hinta kätköilyreissuihin?

Aika monta kertaa on viime aikoina tullut kuultua sanonta “Ei näillä bensan hinnoilla” eri yhteyksissä. Vaan miten on, vaikuttaako kallistunut polttoaineen hinta jo kätköilyintoon? Teimme pienen laskelman muutamasta tavallisesta tilanteesta kätköilyssä ja selvitimme miten autolla kätköilyn hinta on muuttunut.

Purkin hinta

Jotta voimme havaita bensan hinnan vaikutukseen kätköilyyn otetaanpa tarkasteluun paljonko bensasta tulee kuluja per purkki. Otetaan esimerkiksi vaikka tyypillinen arki-illan kätköilyreissu aktiiviajoiltamme. Tapana oli lähteä työpäivän jälkeen ja ajaa jonnekin “lähistölle” n. 100 km säteellä ja etsiä sieltä purkkeja ja palata puolenyön aikoihin takaisin kotiin. Toki, jos lähempänä oli purkkeja, niin pyörimme lähempänä kotinurkkia, mutta aktiivisen harrastuksen aikana lähipurkit on katoava luonnonvara ja ne vähät pitää säästää haastetta tai jotain muuta varten. Tietysti.

Tuollaisen arki-illan aikana löytyy tyypillisesti joku 15-25 kätköä riippuen kätköjen vaikeudesta ja kävelyn määrästä. Toki traililta tai täysin käymättämöstä paikasta saa helposti enemmänkin löytöjä, mutta pidemmän päälle luku vakioitui meillä jonnekin parin kympin tuntumaan.

Korona hetkellisesti laski bensiinin hintaa, mutta otetaan vertailukohdaksi jo pitkään melko vakioitunut 1,5 euron litrahinta. Jos tekisi vaikka iltareissun Tampereelta Poriin, jonne on reilu 100 km ja sitten vielä laskisi 20-30 kilometriä pyörimistä paikallisten kätköjen perässä saadaan 250 km autoilua. Auton kulutus toki vaihtelee, mutta esim. Moottori-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 2020 keskikulutus oli 6,9 litraa / 100 km. Yksinkertaisuuden vuoksi pyöristetään se tässä yhteydessä 7 litraan / 100 km. Näin illan kätköilyreissun kulutukseksi saadaan 17,5 litraa. Ja vastavaasti 1,5 euron litrahinnalla bensan hinta tälle reissulle olisi 26,25€. Jos reissulla sattuisi löytymään esimerkiksi 20 kätköä, olisi hinta n. 1,3 € / purkki.

Viime aikoina bensan hinta on ollut voimakkaassa nousussa. Jokin aika sitten korkeimmillaan bensan hinta oli 2,5 euroa. Tuosta huipusta ollaan hieman tultu alaspäin, mutta odotettavissa on, että kun lämmityskausi alkaa, bensanhinta jatkaa kipuamistaan, joten käytetään tuota 2,5 euron litrahintaa. Tällä hinnalla yllä kuvatun reissun hinnaksi tulisi 43,75 €, joka olisi 20 kätkön löytömäärällä 2,2 € / purkki.

Toki jos lähtee kaverin tai kavereiden kanssa reissuun ja kulut jaetaan, niin purkille tulee hintaa huomattavasti vähemmän. 2,2 € / purkki kuulostaa jo aika kovalta hinnalta. Mutta toki harrastukset maksavat aina. Ja keskipurkkihintaa voi alentaa tietysti kävelemällä, juoksemalla, melomalla tai pyöräilemällä kätköille. Etenkin jos lähialueilta löytyy hakemattomia purkkeja.

Julkinen pelastaa?

Entä tulisiko halvemmaksi kätköillä julkisilla liikennevälineillä? Otetaanpa vaikka Vuokatin mega pohdinnan kohteeksi. Vuokattiin tulee Tampereelta edes takaisin pyöreästi 1000 km, joka vaatii keskikulutuksella 70 litraa bensiiniä, jolloin reissun hinnaksi tulisi 175 €.

Junalla Vuokattiin ei pääse, mutta Kajaaniin kyllä. Junalipun hinta on 51 €. Lisäksi pitää vielä ottaa bussi Kajaanista Vuokattiin. Bussilipun hinta vaihtelee 8,5-10,5€, joten matka taittuu yhteensä noin 60 eurolla. Huomattavasti halvempaa yksin matkustettaessa kuin oma auto. Mutta jos menijöitä on 4, niin yksityisauto on vielä halvempi vaihtoehto. Samoin jos matkustajista 2 on aikuisia ja 2 lapsia, niin kun junalippujen yhteishinta on 164 euroa ja bussimatkat päälle, auto on hivenen halvempi. Ja lasten kanssa matkustaessa kätevämpi.

Normaaliin kätköilyiltaan tietysti voisi ajatella ottavansa bussin tai junan johonkin paikkakunnalle ja sieltä vuokraavansa pyörän tai ottaisi pyörän junaan mukaan. Tällöin voisi saada näppärästi kerättyä isommankin määrän kätköjä. Toki arki-iltaan aikataulut ei välttämättä osu parhaalla tavalla, mutta viikonloppureissu varmastikin onnistuisi.

Vaikuttaako hinta?

Onko bensan hinta vaikuttanut omaan kätköilyintoosi? Vastaa alla olevaan kyselyyn, niin saadaan laajempi otanta aiheeseen. Toki voit myös osallistua kommentoimalla blogausta.

111
Onko bensan hinta vaikuttanut kätköilyysi?

Onko bensan hinta vaikuttanut kätköilyysi?

21 comments

 1. Aika paljon vaikuttaa jo pohjoisessa. Olemme tehneet kimppareissuja, mutta kätköilykerrat ovat harvenneet. Uusia lähikätköjä ei ole tullut sitä tahtia kuin aiemmin, eli se tuo luonnollisesti kätköilyyn lisäkuluja, koska aina on lähdettävä kauemmas autolla.

 2. Ei vaikuta, ollaan nyt “kätköähky” tilassa vaikkakin tuleva pohjoisen lomareissu tehdään kätköilyreissuna.

 3. Ei vaikuta. Etsin nykyään kätköt vain fillarilla. On ekologista ja samalla saa päivän liikunnan.

  1. Itsekin jonkin verran ruvennut hakeen fillarilla kätköjä. Saa tosiaan enemmän liikuntaa, mutta toisaalta omalla kunnolla on vielä toistaiseksi ainakin kätköilysäde vielä autoa pienempi.

   1. Kauempana olevia kätköjä varten on nyt myös sähköpyörä. Enää ei tule tunnontuskia ilmastonmuutoksen takia.

 4. Pienikin väheneminen harmittaa enemmän muiden palvelutarjoajien puolesta, sillä omaan kätköilyyn kuuluu myös paikallispalveluiden käyttö. Esim. maaseudulla liikkuessamme käymme useasti kaffeella tai syömässä paikallisesti.

  1. Kieltämättä palveluntarjoajien kannalta harmittava juttu, eipä tullut mieleen. Varmasti myös karavaanarit ja muut kulkijat vähentyneet jonkin verran.

 5. Vaikuttaa siten, että pyöräilen useammin töihin, jotta raskii ajaa kätköilyreissun alle 100 km:n päähän. Kauemmaksi en yksin ajele ilman muutakin asiaa.

 6. Kätköily on kutistunut olemattomiin, kun kahden geokoiran kanssa haetaan vain maastokätköjä. Kaikki lähimmät rauhalliset ulkoilureitti eli trailit on jo koluttu, tienvarsikätköjä ei kerätä.
  Omaa ajoa tulee päivittäin jo muutenkin reilu 60 km, että ei sitä juuri hirveästi innosta enää muuta ajaa “pelkän” kätkön takia.

 7. Ei ole polttoaineen hinta toistaiseksi vaikuttanut kätköilyymme.
  Kiitos mukavasta blogista. On ihan paras

 8. Hieman vaikuttaa. En lähde yhtä yksittäistä hakemaan, vaan muun toiminnan ohessa tai useamman kätkön kerralla. Kätköreissut on erikseen ja ne pysyneet ennallaan. Sen verran harvakseen saatu porukka kasaan. Kätköreissuilla yleensä käyty syömässä jne., mutta nyt on eväitäkin otettu mukaan huomioiden ryhmän taloudellinen tilanne.

 9. Olen enemmän kuin onnellinen, että mysteerikalenterin täyttö ajoittui (sattumalta luonnollisesti) aikaan ennen hinnannousua! Vuoden sisään ajelin mysteerille ja muutamalle muulle kätkölle lähes 200 reissua, arviolta noin 10 000 km. Nyt tekisi pahaa, mutta kalenterin täytön keskeyttäminen vielä pahempaa.

 10. Ei ole vaikutusta. Ja kuten joku tuolla mainitsi palveluntarjoajista, niin niiden (kahvilat, jäätelökojut teiden varsilla, kioskit tms.) käyttöä olemme lisänneet entisen kaupoista eväiden ostamisen tilalle. Juurikin siksi, että tänä keväänä/kesänä nähdyn ja koetun mukaan noissa kioskeissa tai kahviloissa ei varsin käy paljon porukkaa. Toki nämä isojen ketjujen paikat / huoltamot vetää, mutta ennemmin tuen sillä kympillä tai kahdella sitä yksityisyrittäjää kuin ketjukahvilaa. Siirtääkö se sitten vaan väistämätöntä konkurssia, ei voi tietää.

 11. Ei tällä hetkellä. Rahatilanne on hyvä, joten pariskunnan yhteiseen harrastukseen kannattaa sijoittaa. Halvempaa tämä kätköillä ajelu on kuin lähipubissa kaljoittelu!

 12. Kyllä vaikuttaa. Yksin en niin herkästi lähde eli jos kaveria ei mukaan saa, en lähde. Olen laskeskellut että nykyisin jää ehkä puolet reissuista tekemättä, tyypillisesti tuommoisia 50-100km suuntaansa joita aiemmin ajelin yksinkin. Myös kätkölöytöjen määrä näyttää tänä vuonna jäävän alhaisemmaksi kuin muutamana edellisvuonna.

  1. Vielä lisäisin tähän että polttoaineen hinnannousu vaikuttaa toki muutenkin omaan talouteen, kun autoa on pakko käyttää töissä, muissa harrastuksissa ja kaupassa käyntiin. Ja kun rahaa jää vähemmän, ajelua on pakko karsia sieltä mistä voi.

 13. Vastuutonta käytöstä olisi ellei vaikuttaisi. Järjetöntä ylipäätään pörrätä autolla ympäriinsä geokätköilyn nimissä

 14. Ei ole vaikuttanut. Hybridi on vähentänyt mukavasti tankilla käyntejä. Enemmän kätköilyintoa lannistaa helle.

 15. Eipä oikeastaan sillä en omista autoa vaan liikun sähköpyörällä. Sähkö on toistaiseksi sen verran halpaa että tällaisella pyörällä ajo ei paljon kustanna kuukaudessa. Toki ei ihan 100 km lenkkejä tehdä mutta harvoin teen muutenkaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.