Uusia kätkötarkastajia Suomeen

Kaikki uudet geokätköt menevät tarkastusjonoon, josta vapaaehtoiset kätkötarkastajat käyvät ne läpi. Kätkötarkastajat ovat kokeneita geokätköilyn harrastajia, jotka auttavat Geocaching HQ:ta kätköjen julkaisussa. Kätkötarkastaja katsoo uudesta kätköstä, että se noudattaa Geocaching HQ:n kätköille asettamia ohjenuoria sekä paikallisia lisäyksiä ja tietenkin lakeja ja säädöksiä. Kun kätkötarkastaja on arvioinut kätkön hän julkaisee sen muiden etsittäväksi. Yleensä kätkötarkastajat eivät hae FTF:iä mistään kätköistä.

Aloittelevat geokätköilijät monesti ajattelevat, että kätkötarkastajat käyvät maastossa paikan päällä tarkastamassa kätkön, mutta näin he eivät tee. Nykyisillä kätköjen julkaisumäärillä (tuhansia kätköjä vuodessa pelkästään Suomessa) se ei olisi mitenkään mahdollista. Kätkötarkastajat arvioivat kätkön sijainnin karttatietojen, ilmakuvien ja katunäkymien avulla. Toki epäselvät tapaukset kätkötarkastajat pitävät seurantalistallaan ja palaavat niihin tarvittaessa.

Suomalaiset kätkötarkastajat

Suomessa toimii tällä hetkellä seitsemän vapaaehtoista kätkötarkastajaa. Tarvittaesas kätkötarkastajiin voi olla yhteydessä heidän Geocaching.com profiilienssa kautta. Heitä tapaa myös monesti Mega-tapahtumissa ja joskus myös pienemmissäkin miiteissä.

Kätkötarkastajien joukko ei ole pysyvä. On kuvaavaa, että tarkastajissa on vuosien aikana tapahtunut useita muutoksia. Se on ymmärrettävää, sillä elämäntilanteet vaihtelevat ja vapaaehtoistyöhön käytettävä aika voi olla välillä kortilla ja tietysti into harrastustakin kohtaan voi hiipua. Toisaalta tarkastajan työstä harvemmin kuulee kiitosta. Palautetta tulee monesti vain silloin, kun asiat eivät mene kätköilijöiden kannalta mieleisesti. Yllä mainittujen lisäksi Suomessa on kätkötarkastajina toimineet myös Reviewer Niatpac NagromFinnish Geocache Reviewer III, FGR4, FGR5 ja El-ahrairah sekä reViewmaster.

Miten pääsen kätkötarkastajaksi?

Geokätkötarkastajaksi ei voi päästä suoraan mitenkään. Kun uusia kätkötarkastajia tarvitaan (vanhojen innokkuus hiipuu) pyytävät tarkastajat HQ:lta lupaa uusien tarkastajien ottamiseen. Tämän jälkeen tarkastajat valitsevat, ketä lähestyvät asialla ja sen jälkeen valitun henkilön puhelin soi. Jos henkilö suostuu tarkastajaksi, niin sen jälkeen vielä henkilön “hyvä maine” tarkastetaan yhdessä HQ:n kanssa ja sen jälkeen tarkastushommat pääsevät vauhtiin.

Tarkastajaksi mielivän geokätköilijän kannattaa tutustua Geocaching.com:n aihetta käsittelevään ohjesivuun.

Käytän tämän tilaisuuden onnitellakseni uusia kätkötarkastajia ja toivon heidän jaksavan hommassaan pitkään! Varmasti kulisseissa on jo käynnissä kova arvuuttelu, keitä nämä uudet tarkastajat ovat geokätköilyidentiteetiltään. Eiköhän se taas aikanaan selviä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.