Näin kätköjen julkaisujono toimii

Odottavan aika on pitkä ja sitä malttamattomana tietenkin odottaa oman kätkön julkaisua. Usein näkeekin ihmettelyä siitä, miksi joku toinen kätkö julkaistaan ennen omaa kätköä, vaikka sen piilotuspäivä on uudempi kuin oman kätkön. Ajattelinpa koota kätköjen julkaisuun liittyvät asiat tähän postaukseen, niin ehkä tämä valaisee asiaa.

Samassa jonossa notkutaan

Kun piilottaa kätkön ja klikkaa, Submit for review -nappia, niin kätkö menee ns. julkaisujonoon. Joskus tästä puhutaan myös nimellä tarkastusjono. Kätköt menevät tähän jonoon GC-koodin mukaisessa järjestyksessä. Eli oma kätkösi menee GC-koodin perusteella johonkin kohtaan jonoa. Joku muu saattaa laittaa tähän julkaisujonoon oman kätkönsä, jolla on pienempi GC-koodi ja silloin tämä kätkö meneekin julkaisujonossa kätkösi edelle. Kätkö ei siis menekään julkaisujonon perälle, vaan GC-koodin mukaiseen paikkaan.

Alla oleva kuva havainnollistaa asiaa. Jos kätkösi GC-koodi on GC6CDEF ja jonossa on jo kätköt GC6123T ja GC6ABCD valmiina niin kätkösi menee näiden perään riippumatta siitä, koska kätkö on piilotettu. Toisaalta jos jonossa on muita kätköjä esim. GC6XXXA, niin kätkösi menee näiden edelle julkaisujonossa.

Julkaisujonon toiminta karkealla tasolla visualisoituna.

Kun joku Suomen vapaaehtoisista kätkötarkastajista sitten päättää aloittaa kätköjen tarkastamisen (sen sijaan, että hän itse etsisi geokätköjä), hän aloittaa tarkastuksen jonon keulilta. Eli ensimmäisenä hänen tarkastukseensa menee kätkö, jolla on pienin GC-koodi. Jos kätkössä ei ole korjattavaa, se julkaistaan. Eli yllä olevassa esimerkki kuvassa pienimmän GC-koodin omaava GC6123T olisi seuraava. Tästä voidaan siis päätellä myös se, että julkaisujonossa numerot tulevat ennen kirjaimia.

Kaikki Suomen kätkötarkastajat tarkastavat kätköjä tästä samasta julkaisujonosta. Eli jos useampi tarkastaja ryhtyy julkaisemaan kätköjä samanaikaisesti, he tarkastavat kätköjä julkaisujonon keulilta. Jos toinen tarkastaja on toista nopeampi, niin voi olla, että tässä tapauksessa jokin suuremmalla GC-koodilla oleva kätkö tuleekin julkaistuksi aiemmin kuin jokin toinen kätkö, jolla on pienempi GC-koodi.

Mutta mun kätköä ei julkaistu vieläkään, vaikka…

No joskus voi sitten käydä sellainen tilanne, että omassa kätkössä onkin jotain korjattavaa. Eli tällöin kätkötarkastaja ottaa kätkön tarkastettavaksi, mutta huomaakin, että siinä on jotain korjattavaa tai jotain mikä vaatii lisäselvitystä. Tällöin hän laittaa asiasta sinulle viestiä laittamalla nootin kuvaukseen. Tällöin sinun tulee vastata tarkastajan lisätietopyyntöön tai korjata kuvausta annettujen ohjeiden mukaan. Kun olet tarvittavat korjaukset tai selvittelyt tehnyt ja kätkö on puolestasi valmis julkaistavaksi, voi kuitenkin käydä niin, että julkaisujonosta putkahtaa useitakin kätköjä suuremmalla GC-koodilla kuin sinun kätkösi. Tämä tuntuu aiheuttavan ihmetystä useasti.

Kysymys on niin sanotusta “holdista” eli pidosta. Eli kun kätkötarkastaja aloittaa kätkön tarkastuksen hän ottaa kätkön “holdiin” eli pitoon. Näin muut kätkötarkastajat tietävät, että kätkö on jo tarkastuksessa ja että heidän ei tulisi ottaa sitä kätköä tarkastukseen, koska toinen tarkastaja jo työskentelee kätkön kimpussa. Nyt jos kätkössä on korjattavaa, kätkö ei palaudu julkaisujonoon vaan jää alkuperäiselle tarkastajalle “holdiin” eli pitoon.

Näin siitä syystä, että tarkastuksen aloittanut tarkastaja tietää parhaiten mistä on kysymys ja mitä kätkössä oli korjattavaa. Nyt sitten jos jokin toinen kätkötarkastaja alkaa julkaisemaan kätköjä, hän julkaisee niitä normaalisti julkaisujonon keulilta.Tällöin julki voi tulla useitakin kätköjä, joilla voi olla suurempi GC-koodi kuin sinun kätkölläsi, joka on pidossa toisella tarkastajalla. Vain ko. tarkastaja voi kätkösi julkaista ja julkaisusi voi viivästyä jos tarkastaja, joka on aloittanut kätkösi tarkastuksen ei ehdi syystä tai toisesta hetkeen kätköjä julkaista.

Alla oleva esimerkki ehkä auttaa. Kätkösi GC62222 on ollut tarkastajalla A tarkastuksessa ja siinä on jotain korjattavaa. Olet ehkä jo korjannutkin kuvauksen, mutta tarkastaja A ei ole ehtinyt kätköä vielä uudelleen tarkastaa. Nyt tarkastaja B innostuukin julkaisemaan kätköjä. Jos B:llä olisi omassa pidossa kätköjä hän julkaisisi ne ensin. Kun pidossa olevien kätköjen jono on tyhjä alkaa hän tarkastaa julkaisujonon keulilta. Julkaisujonossa on ensimmäisenä kätkö GC6AAAA, jonka GC-koodi on isompi kuin sinun kätkösi. GC6AAAA kuitenkin julkaistaan ensin, koska tarkastaja B ei voi julkaista tarkastajan A pidosta. Niinpä hän julkaisee julkaisujonon keulilta. Samaan tapaan voisi tarkastajalla C olla pienempi GC-koodisia kätköjä pidossaan. Mahdollisesti A voisi julkaista pidostaan taas suuremmalla GC-koodilla varustettuja kätköjä, kuin mitä C:n pidossa on.

Kätkötarkastajien pidossa olevat kätköt visualisoituna.

Erikoistapaukset

Ja jotta asia ei olisi näin yksinkertainen on tietenkin olemassa erikoistapauksia sotkemassa.

Ensimmäisenä erikoistapauksena ovat miitit. Silloin tällöin näkee geocache.fi:n etusivulla uusissa kätköissä joukon miittejä julkaistuna perättäin. Miitit ovatkin poikkeustapaus, sillä jos tarkastettavia kätköjä on julkaisujonossa paljon ja tarkastajat ovat kiireisiä eivätkä ehdi jonoa purkaa, niin he saattavat poimia jonosta pelkät miitit. Miitit kun ovat sidottu aikaan ja jos miitin ajankohta on piakkoin, niin se on hyvä saada julki, jotta mahdolliset osallistujat saavat tiedon tarpeeksi ajoissa. Muutenkaan ei olisi reilua, että miitti lojuisi julkaisujonossa ja tulisi julki vain muutama päivä ennen tapahtumaa. Niinpä miitit ovat poikkeus ja saattavat silloin tällöin päästä jonon ohi.

Toinen poikkeus ovat Earthcachet. Earthcacheilla on oma tarkastajansa Geoawarefin. Geoawarefin tarkastaa vain Earthcacheja, joten ne julkaistaan keskenään GC-koodi järjestyksessä. Viime aikoina Geoawarefinin tarkastuksissa on kuitenkin ollut viivettä ja olen kuullut, että tarkastuksessa on ollut jopa useamman kuukauden viive. Omakohtaisia kokemuksia tästä ei kuitenkaan ole.

Kolmantena on saturaatiotarkastusten erikoistapaus. Tästä kirjoitin aiemmin. Saturaatiotarkastukset tarkastajat poimivat julkaisujonosta ennen muita ja vastaavat saturaatiotarkastuspyyntöön. Tämä ei tietenkään tarkoita, että tällä tavoin kätköt julkaistaisiin muita ennen, mutta nämä menevät jonossa muiden ohi, kun saturaatiota tarkastetaan. Itse julkaisu tapahtuu normaalisti kuten edellä on kuvattu.

Voiko etuilla?

No joskus näkee kysymyksiä, että miten on mahdollista, että jonkun tietyn kätköttäjän purkit tulevat aina tarkastusjoukon ensimmäisinä julki. Kyse saattaa olla siitä, että kokenut piilottaja on varannut GC-koodin aiemmin. Eli on siis joskus aloittanut kätkökuvauksen tekemisen. Rakennellut kätköä kaikessa rauhassa viikkojen tai kuukausien tai ehkä jopa vuoden ajan ja lopulta kun hän laittaa kätkön jonoon on hänellä pienin GC-koodi ja kätkö tulee nopeasti julki.

Näin voi toimia ja se ei ole mitenkään kiellettyä. Kätkökoodeja voi siis varata ja täten nopeuttaa julkaisuprosessia oman kätkönsä kohdalla. Kannattaa kuitenkin huomata, että kätkökuvausta on syytä päivittää silloin tällöin (vaikkei sitä vielä julkaisujonoon laittaisikaan) tai Geocaching HQ arkistoi kätkökuvauksen. Eli loputtomasti kuvausta ei voi makuuttaa tyhjän panttina. Mutta jos silloin tällöin tekee muutoksia kuvaukseen, niin ongelmaa pitäisi olla.

Lopuksi vielä muistutus, jota ei voi liian usein toistaa. Kätkötarkastajat tekevät työtään vapaaehtoisena, eivätkä he saa hommasta palkkaa. Kaikki tarkastukseen käytetty aika on pois heidän omista geokätköilyseikkailuistaan. Siksi tarkastusprosessissa monesti maltti on valttia. Tarkastajat kuitenkin tekevät korvaamatonta työtä harrastuksemme eteen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.