Puusta Pitkälle mega 2021 – matkaraportti

Jos 2020 oli erikoinen vuosi, ei 2021 ole päästänyt geokätköilijöitä juuri helpommalla. Kesälle 2021 piti olla kolme megaa, joista kaksi ensimmäistä (Vuokatti ja Tornio) siirrettiin vuoteen 2022, mutta kolmas Puusta Pitkälle mega Lahdessa päästiin järjestämään. Päästiin järjestämään siitäkin huolimatta, että koronatilanne on pahempi kuin Vuokatin tai Tornion megojen aikaan. Mutta toisaalta rokotuksetkin ovat ehtineet jo edetä paljon pidemmälle. Ehkä tämä on sitä uutta normaalia sitten. Mutta asiaan. Tässä pieni matkaraportti Lahden megasta.

Toimiva Sibeliustalo

Tapahtuma järjestettiin sisätiloissa Sibeliustalolla. Etukäteen varmasti monia arvelutti, miten sisätiloissa järjestettävässä tapahtumassa saadaan terveysturvallisuus huomioitua ja riittävät turvavälit pidettyä. Tapahtumaan sisäänpääsy oli porrastettu ja oma sisääntulon puolituntinen piti etukäteen varata varausjärjestelmällä. Ulko-ovella oli jono myös etukäteen ilmoittautumattomille, mutta tuo jono näytti pysyvän melko lyhyenä. Joskin aivan tapahtuman alussa joutui jonottamaan tunnin verran sisäänpääsyä. Sen jälkeen ilman varaustakin pääsi ilmeisesti jouhevasti sisään.

Sisällä tunnelma pysyi melko väljänä. Ehkä noin tunti tapahtuman alkamisesta infossa oli suurin ryysis ja tila vaikutti ahtaalta. Muuten oli väljää eikä tullut sellainen tunne, että joutuu olemaan liian lähellä toisia. Eli varsin hyvin järjestelyt tältä osin toimivat.

Labeja ja se jono

Labeja tapahtumassa oli 10 kappaletta tapahtuma-alueella ja 40 ympäri Lahtea. 40 ympäri Lahtea sijoitettua labeja oli perinteisempiä sanojen etsimisiä ja tapahtuma-alueen labit olivat varta vasten tapahtumaa varten rakennettuja virityksiä. Labit oli selkeästi rakennettu koronaturvallisuus mielessä ja ne oli todella nopeita suorittaa. En muista, että aiemmin yhdessäkään megassa on tapahtuma-alueen labit tullut näin nopeasti kierrettyä. Kaikki 10 labia olivat avoinna mistä päin tapahtuma-aluetta vain, joten pisteet saattoi kiertää nopeasti ja siirtyä sivummalle kirjaamaan löydöt.

Tässä lyhyet kuvaukset jokaisesta labista

  1. Puu – tässä labissa oli rakennettu jouluvaloin valaistu puu, jonka rungon sisällä oli puupalikoita, joista muodostui erään puulajin nimi, joka piti selvittää pyörittelemällä narua, josta palikat roikkui. Tämä oli yksi tapahtuman mieleenpainuvimmista labeista.

2. Puuruletti – Labissa oli onnenpyörä, jonka nuolta piti pyöräyttää ja nuoli pysähtyi vastaussanan kohdalle. Ruletin takana oli tietenkin pari magneettia: yksi aloituspisteessä ja toinen oikean sanan kohdalla. Hauska viritys, jossa nuoli pysähtyi kohtaan, johon ei ehkä olisi odottanut sen pysähtyvän. Tai ainakin me saatiin hyvät naurut, kuin kahdella ensimmäisellä pyöräytyksellä nuoli pysähtyi sanan “aloitus” kohdalle. Kolmannella yrittämällä saatin se oikeakin vastaus.

3. Hirsipuu – Vanerista oli tehty hirsipuu, jossa roikkui PET-putkilo. Putkilon sisällä oli kaksi sanaa, joista puuttui muutama kirjain, jotka toimivat tehtävän ratkaisuna.

4. Puusilmäily – Paperimassapalloista oli maalattu silmiä ja näitä silmiä tutkimalla löytyi labin koodisana

5. Puuttuva kirjain – Vanerista oli työstetty CNC:lle kirjain, joka puuttuu Lahden alueen aakkostosta. Kirjain lepäsi pöydällä eli erittäin nopea labi suorittaa

6. Logikirja – Lahden megan lokikirjana toimi upea koivuvanerista rakennettu puucee. Vieraat saivat jättää vessan seinälle terveisensä ja kuitata tapahtuma tällä tavoin käydyksi. Kuulemma logikirja päätyi eräälle järjestäjäporukkaan kuuluneelle, joten voi olla mahdollista, että tuosta tulee vielä kätkö. Tai sitten puucee. Tässä logikirjaan liittyneessä labissa piti kurkistaa puuceen tyhjennysluukun alle, josta löytyi matkaajan koodi, joka oli jokseenkin osuva.

7. Puulajit – Labissa oli joukko erilaisia puupalikoita, joita sai puusilmäillä. Erään näistä kyljestä löytyi ratkaisukoodi. Tässäkään ei tarvinnut palikoihin kajota.

8. Jalkapuurangaistus – Paikalta löytyi jalkapuu, johon blogaajakin heti laitettiin kärsimään rangaistusta. Kuulemma olen liian monessa tapahtumassa kuvannut jalkapuun tekijää  Jalkapuussa oli myös listattu geokätköilijöille erilaisia sanktioita. Esimerkiksi kuvaloggauksesta seuraa 5 minuuttia jalkapuuta.

9. Jalkapuurangaistus kautta aikojen – Labilla oli rakenneltu muutamia kätköpurkkeja, jotka esittelivät jalkapuurangaistusta kautta aikojen. Myös pientä lisätietoa löytyi, josta sai sitten vastauksen labin tehtävään.

10. Puusatelliitti – Tapahtumassa esiteltiin Wisa Woodsat maailman ensimmäinen puusatelliitti ja kolmas geokätkömatkalainen, joka lähtee avaruuteen. Ja vieläpä suomalaista tekoa oleva sellainen. Tapahtuma paikalla olivat satelliitin rakentajat esittelemässä Wisa Woodsatia ja lab-kätkön vastaus löytyikin tuolta pisteeltä. Jos haluaa tietää satelliitista lisää, niin kannattaa katsoa yksi tapahtuman haastatteluista alta. UPM:n pisteellä jaettiin myös 1:1 kokoisia askartelusettejä, joista sai rakennettua itselleen oman Wisa Woodsatin. Kotona minikätköilijä otti tämän pahvisen rakennussarjan innolla vastaan.

Labeissa näkyi vahvasti korona siinä mielessä, että lab-kätköt vaativat hyvin vähän käpälöimistä. Lisäksi ne oli todella nopea suorittaa, joten mihinkään labille ei muodostunut jonoa. Myös tapahtuman teema “Puusta pitkälle” näkyi todella vahvasti jokaisessa labissa. Ehkäpä parhaiten tähän mennessä suomalaisissa megoissa. Toki myös viime vuoden Eurajoen megassa teema oli vahvasti näkyvillä labeissa.

Ainoa mihin muodostui jonoa oli Kiven Alla -kaupan myyntikoju. Jono oli koko tapahtuman ajan noin 30 metriä pitkä ja tuntui, että välillä jonossa turvavälitkin vähän unohtuivat. Tämä johtui siitä, että kaupan myyntitiskille pääsi kerrallaan vain 5 ihmistä, mikä tietysti osaltaan antoi mahdollisuuden kerrankin rauhassa tutkia valikoimaa, mutta toisaalta aiheutti pitkän jonon. Itsekin meinasin tuskastua ennakkotilaukseni kanssa, kun sen jonottaminen vaati pitkän ajan.

Ohjelma

Tapahtumassa oli muuna ohjelmana vielä kätkön onkimiskilpailu. Kilpailussa oli tehtävänä poimia alas Sibeliustalon porrasrakenteissa roikkuva PET-putkilo 8 metrin ongella, ja vaihtaa siihen korkki ja palauttaa kätkö takaisin paikoilleen. Osallistuimme tähän leikkimieliseen skabaan Rimajun kanssa. Saimmekin alle minuutin tuloksen, vaikka pudotimme PET-putkilon kerran palautettaessa sitä paikalleen. Pääsimme kilpailun kakkossijalle sillä hetkellä. Heti seuraava tosin teki huomattavasti nopeamman suorituksen, joten oletettavaa on, että palkintosijat jäivät haaveeksi pudotuksen vuoksi. Tarvitsemme siis lisää harjoitusta oikeilla kätköillä, kun taitomme oli vähän ruosteessa.

Toisessa kilpailussa selkeästi simuloitiin käyttäytymistä traileilla: Tehtävänä oli heittää viisi PET-putkiloa viivan takaa kuuseen, siten että putkilot pysyvät oksilla. Rimaju kokeili tätä lajia ja sai neljä viidestä pysymään oksilla. Kilpailun tässä vaiheessa vielä kukaan ei ollut saanut kaikkia viittä putkiloa jäämään kuuseen, mutta eiköhän monet siinäkin onnistuneet.

Kilpailujen lisäksi tapahtumassa oli nuorisolle oma nurkkaus, jonka antimia ei tällä kertaa tullut tutkittua tarkasti, koska oma jälkikasvu oli jätetty kotiin. Kun piipahdin nuorisonurkassa, vaikutti siellä olevan kovin rauhallista. Ehkä korona oli vaikuttanut lasten ja nuorten osallistumisinnokkuuteen.

Tapahtumassa oli myös megabingo, jota pelattiin tällä kertaa digitaalisesti. En tiedä vaikuttiko korona vai bingon siirtyminen digitaaliseksi, mutta minulle jäi kuva, että aika harva bingoa pelasi. Minulta taisi yksi tai kaksi ihmistä tulla kysymään jotain tähän liittyvää, kun yleensä bingoa on pelattu kaikkien vastaantulleiden kanssa.

Tapahtumassa oli myös kolme haastattelua, jotka allekirjoittanut piti lyhyellä varoajalla. Mutta siitäkin selvittiin ja kokeiltiinpa samalla myös ensimmäistä kertaa striimata haastattelut suoraan Youtubeen. Valitettavasti aikataulu jolla striimit tehtiin oli sen verran tiukka, eikä striimien onnistumisesta ollut takeita ennen viime hetkiä, joten niiden mainostaminen ennakkoon jäi vähäiseksi. Mutta striimit haastatteluista on katsottavissa Youtubessa myös jälkilähetyksinä. Seuraavien megojen järjestäjät: olkaa rohkeasti yhteydessä, niin järkätään striimit niistäkin. Alla videot

Puusta Pitkälle

Puusta Pitkälle oli mukava tapahtuma. Tapahtuma järjestettiin sisätiloissa, joten koronaturvallisuutta moni mietti etukäteen ihan syystäkin. Toisaalta päivän aikana alkoi satamaan, joten siinä mielessä oli onni, että tapahtuma oli sisätiloissa. Lisäksi deltavariantti tietysti tarttuu hanakasti myös ulkotiloissa, joten siinä mielessä aivan sama olisiko tapahtuma ollut sisällä vai ulkona.

Korona vaikutti kävijämäärään varmasti ja se osaltaan auttoi tapahtumassa pitämään riittävät turvavälit ja tungosta ei syntynyt. Parkkialueet vaikutti riittäviltä tapahtuman ajan, koska moni vain piipahti tapatumassa kirjaamassa nimen logiin ja ehkä kiertämässä tapahtuma-alueen labit.

Henkilökohtaisesti nautin tapahtumasta suunnattomasti, koska edellinen tapahtuma, johon olen osallistunut on Eurajoen mega viime vuoden lokakuusta. Kuinka tätä onkaan ollut ikävä. Toivottavasti ensi vuoden tapahtumat päästään järjestämään suunnitellusti ja järjestäjien ei tarvitse enää pandemiasta stressata.

Tässä vielä timelapse koko tapahtumasta. Kuvaaja jmiettin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.