Kaikki mitä et halunnut tietää loggauksista

Geokätköilyryhmien ja -foorumeiden kestoaihe tuntuu olevan se, millainen on hyvä loggaus. Ja onhan tuosta syystä puhua, sillä loggaus on se geokätköilyn maaginen tapahtuma, joka lisää löytömäärää yhdellä, värjää kunnat vihreäksi, kartuttaa tilastoja ja ajaa kilpailuhenkisimmät kilvoittelemaan siitä, kellä on eniten.

Mutta loggausten tarkkana saa olla tarkkana. Loggaus on rajapinta kätköntekijän ja kätköllä vierailijan välillä. Kaksi ihmistä kohtaa virtuaalimaailmassa, jossa fiilikset, puheensävy ja empatia tunnetusti välittyvät heikosti.

Kätköntekijä odottaa uuden loggauksen saapumista kuin kuuta nousevaa. Onhan siellä luvassa suuria ylisanoja kätköluomuksesta. Mutta oih, pettymys on suuri, kun purkilla vieraillut geokätköiljä purkaakin hyttysten, punkkien ja hirvikärpästen sekä vaakasuoraan vihmovan vesisateen aiheuttamaa turhaumaa logikirjoituksessaan raivoisasti. Ja turhauman on tietenkin aiheuttanut kätköntekijä piilottamalla kätkön ja siten pakottamalla kätköilijän vierailemaan purkillaan juuri sinä sateisena marraskuun päivänä. Lisäksi purkki oli sattui olemaan vielä nanopurkki PET-putkilon sisällä kuusen oksalla, eikä se pirulainen millään meinannut löytyä, vaikka vierailija oli itselleen asettamasta päivän löytömäärätavoitteesta jäljessä. Ja kynää ei ollut vierailijalla matkassa, eikä semmoinen ollut purkkiin mahtunut.

Analysoimme muutamia keskusteluketjuja eri foorumeilla ja keräsimme tietopaketin millainen kätkökirjaus pahoittaa mielen ja millainen taas on kaikkien mielestä hyvä. Näin ensi kerran, kun törmäät vastaavaan keskusteluun kätköilyryhmässä tai foorumilla, tiedät aiheesta riittävästi osallistuaksesi asiantuntevasti keskusteluun.

Isoisäsi kätköloggaus

Kätköilyn esihistoriallisella kaudella loggaustarinat kirjoitettiin kätkön vieraskirjaan omin pikku kätösin kätköstä löytyneellä kynällä. Sopiva tarinan pituus oli sellanen n. 100 sanaa ja riippuen vähän käsialasta ja runosuonen pulputtelusta logivihkoa kului n. 0.5-1 sivu per loggaus. Sama tarina oli tapana kopioida myöhemmin nettiin. Nettiin löytö kirjattiin englanniksi, jotta muutkin kuin suomea ymmärtävät pääsevät siitä nauttimaan. Tarinan kääntämisessä oli oma vaivansa, mutta koska kätköjä ei ollut juuri etsittäväksi, niin tämä oli vain mukavaa ajankulua kivan harrastuksen äärellä.

+ Mukavaa puuhastelua harrastuksen äärellä, kun kätköjä ei ollut vielä paljoa
+ Muiden tarinoita oli kiva lueskella kannon nokassa, kun vieraili kätköllä. Sai viettää extrapitkän ajan kätköllä
+ Logikirjojen täytyi olla isoja ja siten myös purkkien
– Logikirja täyttyi huimaa vauhtia. Tästä syystä jotkut ryhmät käyttävät yhteisnimimerkkiä
– Tuplaloggaus kätkövihkoon ja nettiin. Kovaa työtä. Etenkin kun nettiloggaus piti vielä kirjoittaa englanniksi

Tarinaloggaus

Toinen evoluutio kätköloggausten lajikehityksessä oli tarinaloggaus vain nettiin. Purkilla laitettiin uskollisesti oma nimi vihkoon päivämäärän kera. Yleensä päivämäärä meni oikein, mutta varsinkin vuoden vaihteen tietämillä, saattoi pientä aikamatkustelua tapahtua. Geokätköily myös arkipäivästyi sen verrran, että loggauksissa alettiin suosia pääsääntöisesti suomea. Kovimmat puristit kirjasivat löydöt nettiin englanniksi, mutta juuri kukaan ei enää kirjannut itse logivihkoon terveisiä. Se oli esihistoriallista. Myös vihkojen koko alkoi selvästi pienentyä.

+ Tarinaan on kätköiljän mukava palata jälkikäteen ja katsoa mitä ja missä on tullut toilailtua.
+ Parhaimillaan tarina oli hauska lukea myös kätkönomistajalle ja välillä siinä saatettiin kertoa jotain kätkön kunnostakin
+ Logivihkosta säästyy tilaa, kun tarinat on digitalisoitu ja vain netissä
– Tarina voi olla tylsä, eikä muut kätköilijät tai kätkönomistaja jaksa lukea sitä.
– Joskus loggaajan voi olla vaikea pysyä aiheessa, ja silloin joku kätkönomistaja voi jopa pahoittaa mielensä, kun jaaritellaan niitä näitä
– Joku keksi alkaa tilastoida logien pituuksia ja jaarittelu lisääntyi. Ja toki pisin on paras.
– Vaatii panostusta tietokoneen ääressä ja se on pois ulkona vietetystä ajasta.
– Hankala kirjoittaa kännykän pienellä näppäimistöllä, joten vaatii draftien käyttöä
– Pidemmillä kätköilyrupeamilla vaatii sanelunauhurin tai vastaavan käyttöä, jotta kaikki kätköt muistuu kotona mieleen. Toki riippuu kätköilijän vapaana olevan muistin kapasiteetista.
– Huolimaton tarinankertoja tulee spoilanneeksi mysteerin, joka oli tarkoitettu vain kolmen parhaan kaverin löydettäväksi tai muuten paljastaa kätkön sijainnin kirjoituksellaan
– Jos ei ole käynyt itse kätköllä, on hankala keksiä uskottava tarina. Etenkin, kun ei saa jaaritella muista aiheista

KK – lyhyestä virsi kaunis?

Kolmas evoluutio oli lyhentää tarinaa. Ensin ehkä lauseen maksimissaan kahden mittaiseksi ja lopulta kauniin yksinkertaiseksi loggaukseksi: KK. Kätköllä vierailija pyrkii tällä sanomaan “Kiitos kätköstä”, mutta kätkönomistaja voi tulkita viestin toisin. Empatiakyky tietokoneen ääressä KK -viestiä lukiessa on koetuksella, kun kätköntekijä odottaa ylisanoja kätköluomuksestaan ja saa vain kaksi kirjainta loggauksessa. Tulkinta muuttuu kätköntekijän päässä muotoon “kakka kätkö”. Ristiriita on valmis ja kätköntekijä näkee punaista. Kuukausien vaiva purkin rakentamiseen ja piilottamiseen ja vierailija ei viitsi kirjoittaa muuta – valtava pettymys.

+ Lyhyt kirjoittaa ja lukea
+ Kirjoittaminen onnistuu nopeasti kännykälläkin
+ Kätköt muuttuvat hymynaamoiksi kartalla reaaliajassa.
+ Ei tuntikausien kirjoittelurupeamaa myöhemmin tietokoneen ääressä.
+ Ei jaarittelua
+ Ei spoilereita
+ Myös minikätköilijä onnistuu kätkökirjauksessa
+ Template-loggaus toimii tällä loggausformaatilla
+ Toimii, vaikka ei olisi itse käynyt kätköllä
– Ei paranna loggauksen pituus -tilastoja, jos pisin on paras
– Kätkönomistaja voi tulkita viestin väärin
– Saattaa ärsyttää kätkönomistajaa siihen pisteeseen, että hän poistaa kirjauksen ja asiaa puidaan HQ:n appealsin kautta. Saattaa viivästyttää löytömerkintää ja odotusajan tilastot ovat sekaisin
– Ruotsinkieliset kätköilijät voivat kokea hämmennyksen hetkiä (vihje). Ei siis kovin kansainvälinen tai inklusiivinen, koska Suomessakin löytyy paljon ruotsinkielisiä henkilöitä.

Pelkkä piste riittää

Aina evoluutio ei mene suotuisaan suuntaan. Evoluutiohan on mutaatio geeniperimässä ja joskus tällaiset mutaatiot eivät ole elinkelpoisia ja ne on tuomittu epäonnistumaan. Neljäs evoluutio kätköloggauksissa lyhensi vielä KK-ilmausta, koska se oli kuitenkin kahden merkin mittainen ja sisälsi vieläpä samat kirjaimet, jotka voidaan tulkita redundantiksi informaatioksi. Ongelmaksi muodostui se, että pelkkä yhden K:n loggaus oli hieman ongelmallinen, koska se välitti valheellista tietoa. Monestihan kirjoittamalla pelkkä K ilmaistaan, ettei asia juuri kiinnosta. Kätkön tapauksessa tuo viesti olisi väärä, koska olihan kätkö kiinnostanut sen verrran, että siellä oli käyty.

Ratkaisuksi löytyi käyttää pelkkää hymiötä löytökirjauksissa. Näin voisi ilmaista yhden merkin avulla myös sen tunnetilan, mitä kätkö herätti. Melko nerokasta! Neljännen sukupolven loggaus vaikutti siis melko hyviltä ratkaisulta ongelmaan, mitä kirjoitan logiin. Mutta hymiöiden kirjaaminen oli hieman työlästä. Etenkin ennenkuin Geocaching.com alkoi tukea UTF:ää (tällöin saattoi hymiön valita suoraan kännykän näppäimistön hymiötilasta). Ennen UTF-tukea hymiöt piti kirjata usean merkin avulla tyyliin [:D]. Kännykällä näiden näppäily kävi jo työstä. Sovellukset kuitenkin vaativat, että kätkökirjaus sisältää edes yhden merkin. Täysin tyhjää loggausta ei sallittu, vaikka se olisi varmasti ollut monien mieleen. Olihan geokätköily kännykällä pelattava peli ihan siinä kuin Pokemon Go tai Munzee. Niinpä melko pian yleistyi tapa, että kirjaukseen kirjoitettiin pelkkä piste. Kätköntekijät luulivat, ettei KK:sta voinut vajota alemmas, mutta he olivat niin väärässä.

+ Erittäin nopea lukea
+ Kännykkäyhteensopiva tapa. Sekä hymiö, että pelkkä piste.
+ Lyhyempi kuin KK, säästää tiedonsiirrossa
+ Hymiöt ilmaisee tunnetilaa kätköllä vieraillessa erinomaisesti
+ Edellisen kohdan muut plussat (spoilerit, ei jaarittelua, reaaliaikaisuus, ei kirjoitustyötä jälkikäteen, toimii vaikkei kävisi purkilla itse)
+ Ei tarvitse kirjoitus tai lukutaitoa. Myös alle kouluikäiset kätköttäjät ymmärtävät viestit.
– Ei kaunista loggauksen pituuteen liittyviä tilastoja, jos pituus on valttia
– Ennen UTF-tukea hankala kirjoittaa
– Ärsyttää kätkönomistajia. Jotkut kokivat, että hymiö irvailee heille
– Ei kerro kätkön kunnosta kovin tehokkaasti. Etenkin jos vain naamahymiöt käytettävissä
– Voi aiheuttaa loggausten poistamista, appeals käräjiä ja löytökirjauksen hyväksymisen odottelua

Copy-paste loggaus

Viides kätköloggaussukupolvi syntyi ehkä jonkinlaisena vastareaktiolle äärimmäisyyksiin menevälle loggausten lyhentämiselle. Myös trailien esiinmarssi suomalaisessa kätköilykulttuurissa vauhditti Copy-paste loggauksen syntyä. Ideana on siis kirjoittaa pitkä loggaus ja kopioida se jokaiseen päivän aikana käytyyn kätköön. Alkuun tätä käytettiin vain power trail -kätköillä, mutta melko pian, mitään sanomattomien kätköjen lisäännyttyä, tätä tyyliä alettiin käyttää muillakin kätköillä.

+ Tilastot pysyvät kauniina, kun loggaukset ovat pitkiä
+ Nopea copy-pasteta jokaiseen kätköön mikäli tykkää kirjata löydöt jälkikäteen kotikoneella
+ Teksti voidaan kirjoittaa templateen ja logata sillä kaikki kätköt päivän aikana. Onnistuu kätevästi vaikka GSAK:n publish logs toiminnolla
+ Sisältää tarinan, jolloin ei ärsytä kätkönomistajia kuten KK tai hymiö. Tai ainakin jotkut ovat tyytyväisiä
+ Vaikka ei tulisi vierailtua itse jollakin päivän kätköistä, sama tarina toimii
+ Jokaista purkkia ei tarvitse muistaa, riittää kun muistaa mitä teki sinä päivänä
+ Harvoin aiheuttaa kätkökirjauksen poistamista
– On pitkä ja saattaa kyllästyttää logien lukijoita tai kätkönomistajaa
– Voi sitältää jaarittelua tai spoilereita, jos kätköilijä on huolimaton. Tätä voi tosin välttää kertomalla vain reissusta tilastoja ja olemalla ottamatta kantaa yksittäisiin kippoihin
– Jos omistaa useamman kätkön, jolla on vierailtu saman päivän aikana, alkaa copy-paste ärsyttämään takuuvarmasti kätkönomistajaa
– Ei sisällä tietoa kätkön kunnosta
– Harvoin sisältää hehkutusta yksittäisen kätkön toteutuksesta. Toisaalta, jos sisältää, samaa kätköä hehkutetaan useammassa loggauksessa, jolloin hehkutetun kätkön omistaja saa enemmän mainetta ja kunniaa sekä ikuiset kehuskeluoikeudet

Personoitu copy-paste

Kuudes kätköloggausten evoluution ultimaattiinen huipennus on personoitu copy-paste loggaus. Tässä toimitaan kuten edellisessäkin kohdassa eli kirjoitetaan päiväkohtainen tarina, joka copy-pastetaan jokaiseen kirjaukseen ja perään lisätään kätköntekijää varten personoitu tekstikappale, jossa kerrotaan kätkön etsimisestä tai sen kunnosta jotakin.

+ Tilastojen kannalta paras. Copy-paste takaa hyvän peruspituuden loggaukselle ja jos kirjausta jaksaa personoida statsit senkun parantuvat.
+ Jos ei huvita kirjoittaa tai ei muista yksittäistä kätköä, copy-paste pelastaa
+ Jos ei itse käynyt kätköllä voi jättää personoimatta ja copy-paste toimii hyvin
+ Raportoi kätkön kunnon kätkönomistajalle, jos vierailija sattuu muistamaan purkin
– Kätkönomistajia voi ärsyttää, koska hankala havaita mistä kohtaa personoitu teksti alkaa. Ehkä personoitu teksti pitäisikin olla kirjauksessa ensin?
– Personoidut kehut tai kätkön kunnon raportoinnit voivat jäädä huomaamatta. Tätä voi toki korostaa merkitsemällä jollakin erottimella personoidun tekstin copy-paste tekstistä.
– Vaatii naputtelua joko kännykällä tai tietokoneella. Ei siis yhtä nopea kuin pelkkä copy-paste tai lyhyt loggaus. Toisaalta personoinnin määrää voi säädellä sen mukaan, kuinka kiire on seuraavalle kätkölle.

Uusinta uutta: Keskustelun avaus

Yllä olevat loggaustyylit ovat siis keskustelufoorumien ja -ryhmien vakioaiheita. Ehkä geotiede ei ole vielä havainnut uutta orastavaa seitsemännen polven loggaustapaa. Itse olen tehnyt tästä viimeisen vuoden ajan enenevissä määrin havaintoja. Uusin tapa on lähettää KK/hymiö/lyhyt viesti kätköttäjälle viestikeskuksen kautta. Tällöin tulee ikään kuin avanneeksi dialogin kätköntekijän kanssa ja pääsee neuvottelemaan millainen olisi paras loggaustapa juuri tämän kätkönomistajan kätköön. Tällä tavoin ei vahingossa tule kohdeltua kätkönomistajaa kuten itse toivoisi itseään kohdeltavan, vaan kätköntekijän sen hetkiset tarpeet tulee paremmin huomioitua ja voi logata juuri kuten kätköntekijä toivoo. Erittäin ihmisläheistä ja ystävällistä. Osoittaa todellista paneutumista kätkökirjauksen tekemiseen.

+ Keskustelemalla saavutettu konsensus loggauksen tyylistä estää mielenpahoituksia puolin ja toisin
+ Uusista loggauksista push notifikaatio suoraan Geocaching-sovelluksesta
+ Voi olla nopea
– Voi olla myös hidas, jos kätköntekijä ei vastaa tai pyytää pitkää logitekstiä
– Vaatii kätkönomistajan toimenpiteitä
– Ilmoitus viestistä tulee sekä push notifikaatiolla että sähköpostilla
– Vaatii virallisen Geocaching-sovelluksen

Lopuksi

Jos et huomannut, yritin olla tässä kirjoituksessa hauska. Itse olen melkoinen geokätköilijädinosaurus 🦖ja jumittunut toisen sukupolven tarinaloggaajaksi, joka jaarittelee niitä näitä. Joskus olen myös kokeillut pelkkää KK:ta – ei ollut mun juttu. Joskus traililla on tullut myös copy-pastettua. Joskus traililla on myös tehty joka kätköstä muistiinpanot käsin kirjoittamalla tai sanelemalla nauhurille, josta sitten on kotona väännetty yksilölliset kirjaukset joka kätkölle. Copy-pastekaan ei tunnu oikealta, mutta on ymmärrettävä valinta, kun on kiertänyt sen 200 kätköä traililla. Minua ei myöskään ärsytä, jos joku aloitteleva kätköilijä vahingossa “kirjaa” kätkön lähettämällä viestin (näitä on siis tullut reilu 20 minulle). Sen sijaan neuvon aloittelijaa kirjaamaan kätkön oikein. Mikä nyt sitten ikinä onkaan oikein?

Jokainen kuitenkin kirjaa löydöt tyylillään – edusti tyyli sitten mitä evoluution sukupolvea hyvänsä. Tietysti kyllä se on myönnettävä, että positiivinen palaute löytökirjauksissa lämmittää mieltä. Ja rakentavalle kriittiselle palautteelle on myös aina sijaa – siitä voi ottaa opiksi ja tehdä seuraavan kätkön paremmin.

Ehkäpä syväoppimista hyödyntävä GPT-3 algoritmin integrointi Geocaching.comiin ratkaisi tämän ongelman pysyvästi ja vihdoin kätköt voisi kuitata löydetyksi vain nappia painamalla.

6 comments

 1. No, kiitos. Jopa on perinpohjainen analyysi. Toivoisin jaksavani kirjoittaa tarinan kaikkiin löytöihin, mutta liian usein menee copy/paste linjalle merkittävän muiston lisään niin positiivista kuin omasta mielestäni rakentavaa palautetta. Mukaan menee myös omia tunteja jotka useimmin ovat ärtymystä omiin vajaavuuksiin eikä niillä ole tekemistä kätköttäjän tekemisten kanssa, mutta nyttemmin olen huomannut, että kätköttäjät ottavat turhaan muistiinpanon kritiikiksi itseensä kohdistuvaksi, vaikka senei ole tarkoitukseni.

 2. “yritin olla tässä kirjoituksessa hauska”

  Onko näissä jokin hauskuus takana ?
  Millaiseen (tilasto)kätköilyyn tarkoitettuja:

  + Toimii, vaikka ei olisi itse käynyt kätköllä
  + … toimii vaikkei kävisi purkilla itse
  + Vaikka ei tulisi vierailtua itse jollakin päivän kätköistä…
  + Jos ei itse käynyt kätköllä…

 3. Ansiokkaasti on pohdittu asiaa, mutta unohtunut on yksi personoidun copy-pasten variaatio: pitkä yleistarina trailista laitetaan vain yhden kätkön yhteyteen ja muihin linkki siihen loggaukseen. Mahdolliset kätkökohtaiset kommentit eivät näin huku tekstimassaan postilaatikkoa selatessa (mitä jotkut ovat valittaneet). Loggausten merkkimäärien keskiarvon laskenta ja vertailu on naurettavaa.

  1. Tämä on tosiaan huomattavasti harvinasempi alalaji tuosta evoluutiosta. Ehkä siitä saattaa joskus kehittyä kokonaan oma lajinsa.

   Loggausten merkkimäärän keskiarvon taitaa laskea useampikin tilastoja tarjoava palvelu. Se, minkä tilastojen vertailu on naurettavaa lienee hyvin subjektiivista.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.