Waymarkly – Waymarking -sovellus iOS:lle

Tänään 21.6. 2021 on julkaistu ensimmäinen Waymarking -mobiilisovellus. Waymarkly -sovellus on saatavilla AppStoresta iOS -laitteille hintaan 5,49€. Waymarking on geokätköilyn kaltainen laji, johon Geocaching HQ aikanaan siirsi virtuaalikätköt ja muut purkittomat kätkötyypit. Sittemmin Waymarking.com-sivusto on jäänyt ajastaan jälkeen ja Waymarkkien etsiminen on vaatinut hieman enemmän yritystä. Nyt vihdoin mobiilisovelluksen myötä Waymarking tulee myös 2020-luvulle.

Waymarkly

Waymarkly on Cachlyn tekijän Nicholas Hubbardin koodaama sovellus. Niinpä ei ole suuren suuri yllätys, että se muistuttaa todella paljon Cachly -geokätköilysovellusta. Lisäksi se tietysti tarkoittaa sitä, että monet Cachlystä tutut mainiot ominaisuudet löytyvät myös Waymarkly -sovelluksesta. Huonona puolena on tietysti se, että Cachlyn tapaan, Waymarkly on saatavilla vain iOS -laitteille ja Android-leirissä ensimmäistä Waymarking-sovellusta odotellaan edelleen.

Waymarkly näyttää waymarkit kartalla kuten kätköilysovelluksessa kätköt. Waymarkit näkyvät pieninä puhekuplina, joiden keskellä näkyy waymarkin kategorian ikoni. Tämä tekee kartasta ehkä hieman sekavan näköisen, mutta toisaalta ratkaisu on uskollinen emosivuston (waymarking.com) ulkoasulle. Kun puhekuplaikonia klikkaa, aukeaa kartalla isompi puhekupla, josta löytyy waymarkin nimi, kategorian nimi ja etäisyys waymarkille nykysijainnista. Kun puhekuplaa täppää vielä kerran, aukeaa waymarkin kuvaus.

Waymarkista kerrotaan kaikki mahdollinen: nimi, kuvaus, koordinaatit, valokuvat, kategoria, piilottaja, erilaisia lisätietoja kuten mahdollinen sisäänpääsymaksu, aukioloajat, jne. Lisäksi tietenkin waymarkin kirjaukset näkyvät kuten kätköilysovelluksissa loggaukset ikään. Loggaukset voi halutessaan kääntää Google Translatella suoraan sovelluksesta. Valitsemalla waymarkin navigoinnin kohteeksi, näytetään waymark-kartalla ja ohjelma piirtää viivan nykysijainnin ja kohteen väliin. Tässä tilassa voi tarvittaessa avata myös Google Maps tai Apple Maps -sovelluksen. jotka tarjoavat reittiohjeet ja navigoinnin waymarkille – samaan tapaan kuin Cachlyssa.

Kun waymarkilla on vierailtu, onnistuu waymarkin löytöloggaus suoraan sovelluksesta. Loggaukset voi jättää drafteiksi puhelimeen tai siirtää suoraan Waymarking.comiin. Kirjauksiin kirjoitetaan teksti, kuten kätköjen löytöloggauksiin ja lisätään kuva (joko kameralla tai valokuva-arkistosta valitsemalla) sekä kirjaukselle valitaan myös tyyppi. Tyyppi voi olla “Visit” tai “Comment”. Kirjaukselle voi toki valita myös päivämäärän tarvittaessa. Oletuksena kirjaus tapahtuu nykyiselle päivälle. Kätevästi waymarkin kirjausruudun yhteydessä on vielä kerrattuna waymarkin löytökirjausohjeet, jotka waymarkin “piilottaja” on antanut. Niissä saattaa olla esimerkiksi lisätietoa, mitä kirjauksen valokuvassa tulisi olla – varsin kätevä ominaisuus.

Waymarkkeja voi hakea paikan nimen (esim. Tampere) tai koordinaattien (esim. N 61°30.123 E 23° 45.567) tai waymarking WM-koodin perusteella. Hakutulokset näkyvät kartalla. Kartalla näkyviä waymarkeja voi myös suodattaa ja tällä tavoin piilottaa esimerkiksi jo vieraillut waymarkit.

Waymarkeista voi Waymarkly -sovelluksen avulla luoda myös listoja. Waymarkin voi lisätä sovelluksessa luotuun listaan, jonka jälkeen listan voi tarvittaessa ladata myös offline-tilaan. Kätevää jos aikoo lähteä waymarkkeilemaan (onko tuo oikea verbi?) alueelle, jossa tietää olevan heikot yhteydet.

Logs-välilehdellä sovelluksessa näkyy listaus omista waymark -vierailuista. Vierailuja voi myös hakea avainsanalla. Categories-välilehdeltä puolestaan pääsee selaamaan waymark-kategorioita. Valitsemalla kategorian ja tarvittaessa alakategorian näyttää sovellus kategoriassa olevat lähimmät kohteet. Kätevää jos haluaa lähteä metsästämään johonkin tiettyyn kategoriaan kuuluvaa waymarkkia.

Asetus-välilehdeltä puolestaan löytyy vähemmän yllättäen erilaisia asetuksia, joita en tässä ala tarkemmin käymään läpi. Yhteenvetona kuitenkin voi todeta, että asetuksetkin ovat hyvin samanlaiset kuin Cachlyssa, joten jos on käyttänyt Cachlya, tietää mitä odottaa asetuksista.

Karttoja Waymarklyssä on perus Apple, Google ja OSM -kartat. Lisäksi ARC GIS -kartat ovat mukana ja jotain karttoja Yhdysvaltoja ja Iso-Britanniaa varten. Waymarklyyn voi lisätä omia custom-karttoja kuten Cachlyyn, jolloin sovellukseen saa tutut MML:n kartat käyttöön. Lisäksi jos on ostanut Premium-kartat Cachlyyn ovat ne käytettävissä myös Waymarklyssa ilman lisämaksua, mikä oli kiva yllätys.

Vain Android puuttuu

Waymarkly käyttää Geocaching.com tunnuksia, kuten Waymarking.com sivustokin. Sovellukseen kirjaudutaan geocaching.com tunnuksilla, jonka jälkeen kaikki toimii suoraan sovelluksesta. Sovellusta varten Hubbard on tehnyt yhteistyötä Geocaching HQ:n kanssa ja HQ on toteuttanut rajapinnan Waymarkeille sovellusta varten. Nähtäväksi jää, koska rajapinta aukeaa myös muille sovelluskehittäjille. Tällä tavoin joku innokas pääsisi kehittämään Waymarking-sovelluksen myös Android -puhelimille.

Waymarking-sovelluksissa kilpailu ei ole kovaa, joten on helppo sanoa, että Waymarkly on paras – ja ainoa – Waymarking -sovellus. Sovellus on oikeastikin todella hyvä (kuten Cachlykin), joten sitä voi suositella jos Waymarkit kiinnostaa. Tietysti hinta voi joidenkin mielestä olla kova, mutta kyllä toimivasta sovelluksesta mielellään reilun vitosen maksaa, kun tietää kuinka kovan homman sovelluksen kehittäjä on tehnyt. Ja lisäksi vielä uraauurtava pioneeriteko, joka tuo Waymarkingin 2020-luvulle kertarysäyksellä. Vihdoinkin niitä on miellyttävä etsiä ja ne ovat kätevästi selattavissa omassa sovelluksessaan. Toisaalta osa käyttäjistä olisi varmasti halunnut waymarkit kätköilysovellukseen, koska nyt Waymarkly on jälleen uusi tarkastettava sovellus, että onko lähistöllä jotakin etsittävää.

2 comments

  1. Oh hoh! Piti näinkin vanhaksi elää että näkee tuollaisen sovelluksen ilmestyvän. Tuohon näyttää aivan täydelliseltä. Paitsi ettei sillä ilmeisesti pysty julkaisemaan Waymarkkeja? Entäs Scavenger Huntit? Tuleekohan niitä?
    Perus waymarking.com nettisivun kautta on aika huonosti toteutettu kuvien lisääminen. Aloittelijalle se on hakemista jos on malttamaton. Amazonin pilvipalveluun ne muistaakseni menee, mutta sekin reagoi joskus hitaasti.
    Silti, hieno uutinen tämä Waymarkly!

    1. Joo pitkään tässä meni, että saatiin sovellus. Tällä hetkellä sovellus ei tue waymarkkien julkaisua, eikä scavenger hunttia. Luulen, että ominaisuudet on haluttu pitää minimissä ja keskittyä siihen, että saadaan API-toteutettua waymarkeille ja sovellus toimimaan mahdollisimman pitkälle hyödyntäen Cachlyn koodipohjaa. Varmasti halutaan myös testata, että saako sovellus suosiota – eli onko Waymarkingilla vielä harrastajapohjaa riittävästi. Jos sovelluksesta tulee suosittu, niin mikäli vanhat merkit Cachlystä pitävät paikkansa, niin uusia ominaisuuksia on luvassa päivityksissä. Tässä vaiheessa kuitenkin vielä liian aikaista sanoa, miten käy.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.