Wherigo-sovellusten alennustila

Wherigo – tuo Geocaching.comin ja Garminin vuonna 2008 julkaistu yhteistyön hedelmä. Alunperin Wherigo taisi riitauttaa sen kehittäneet osapuolet. Riidan jälkipyykki sai Garminin kehittämään oman – sittemmin jo suljetun – opencaching.com -palvelunsa. Kaikkien näiden ikävien tapahtumien jälkeen myös geocaching.com on myös lakannut kehittämästä kätkötyyppiä, vaikka alunperin kätkötyypin idea on tullut geocaching.comin perustajilta Jeremy Irishilta ja Elias Alvordilta. Niinpä wherigo.com-sivusto on pahoin vanhentunut ja wherigo-sovellusten alennustila on jatkunut jo monta vuotta. Sovellukset on jätetty pitkälti vapaaehtoisten ylläpidettäväksi ja Garminin uudet käsi-GPS:t eivät tue Wherigo-kätkötyyppiä.

iOS-sovellus kateissa

Jos joku on yrittänyt viime aikoina ladata Wherigo -sovellusta iOS -laitteille on saattanut huomata, ettei sovellusta ole enää saatavilla AppStoresta. Sovellus on poistettu AppStoresta jo marraskuun alussa. Yksityiskohtia poistosta ei ole tietenkään kerrottu, mutta jos pitäisi arvata, niin sovellus on poistettu Applen toimesta, koska sitä ei ole päivitetty vastaamaan AppStoren uusimpia ohjeita kehittäjille. Marraskuun alussa geocaching.com ilmoitti, että ovat työstämässä korjausta sovellukseen, jotta se saataisiin takaisin AppStoreen.

Viestin mukaan Geocaching HQ on tekemässä päivitystä sovellukseen, jotta se saataisiin takaisin AppStoreen noin viikon päästä viestistä (eli n. 10.11. 2020). Lisäksi Geocaching HQ ilmoitti, että parantavat sovelluksen sisäänkirjautumisprosessia ja päivitys tähän olisi tulossa 2-3 viikon päästä (ilmeisesti ensimmäisestä päivityksestä). Päivityksiä ei kuitenkaan ole kuulunut ja joulukuussa 11.päivä HQ:lta tuli seuraava viesti.

Tällä kertaa viestin sisältö oli lyhykäisyydessään, että pahoittelut, mutta päivitys on vienyt kuviteltua pidempään ja vielä on muutama päivitys tekemättä ennen kuin sovellus saadaan palautettua kauppaan. Veikkaan, että tässä on geocaching.comin yllättänyt se, kuinka monta asiaa he joutuvatkaan päivittämään, jotta sovellus saadaan kauppaan. Normaalisti mobiilisovellukset saavat päivityksen vähintään kerran vuodessa, kun iOS alusta päivittyy. Yleensä sovellukset päivittävät grafiikkakomponenttinsa ja käyttöliittymän toimintaperiaatteet vastaamaan uusimman iOS-version tarjoamia mahdollisuuksia. Nämä päivitykset ovat vuosikaudet jääneet Wherigo-sovellukselle tekemättä ja ei ole ihme, että nyt päivitys vie odotettua kauemmin. Toivottavasti Geocaching HQ kuitenkin tekee päivityksen loppuun ja saamme entistä ehomman Wherigo-sovelluksen käyttöön.

Android-leirissä paremmin?

Androidille ei ole olemassa Geocaching HQ:n virallista Wherigo-sovellusta. Sen sijaan geokätköilijät ovat suosineet WhereYouGo -sovellusta. Alun perin sovellus oli pienen yhteisön open source -projekti. Syystä tai toisesta yhteisön innostus kuitenkin jossain kohtaa lopahti ja sovellus jäi vuonna 2017 tehdyn päivityksen jälkeen oman onnensa nojaan, eikä siihen tullut päivityksiä. Samoin kuin iOS -puolellakin, päivittämättömyys on sovelluksille myrkkyä ja ennemmin tai myöhemmin sovellus lakkaa toimimasta tai tulee poistetuksi sovelluskaupasta.

WhereYouGo

WhereYouGon tapauksessa sovelluksen ominaisuudet alkoivat lakata toimimasta. Alkuvuodesta 2020 kuitenkin kuultiin hyviä uutisia kun c:geo -sovelluksen kehittäjä yhteisö otti sovelluksen ylläpitoon ja laittoivat sen ensi töikseen toimintakuntoon. C:geon tiimi sai sovelluksen alkuperäiseltä kehittäjältä tarvittavat tunnukset ja allekirjoitusavaimet, joten sovellusta ei tarvinnut edes nimetä uusiksi sovelluskaupassa. Niinpä tämän vuoden maaliskuusta alkaen sovellus on toiminut taas hienosti. Lataa kasetin (esimerkiksi kätkökuvauksen kautta vaikkapa c:geolla) ja sen jälkeen vain avaa sen sovelluksella ja homma toimii. Tämän vuoden aikana sovellus on saanut neljä päivitystä.

Tilanne on siis Android-puolella tällä hetkellä parempi kuin iOS-puolella. Toivoa sopii, että c:geo -yhteisön väki jaksaa ylläpitää myös toista sovellusta, vaikka varmasti yhdessäkin on tarpeeksi hommaa vapaaehtoisille.

WhereYouGo sovellus ilmoittaa kehitystyön jatkumisesta c:geo yhteisön voimin.

Wherigo-sovellusten alennustila jatkuu

Wherigo on kätkötyyppinä ollut jo iät ja ajat henkitoreissaan. Sovellukset toimivat vaihtelevasti ja näyttävät ulkoasultaan raikkaalta tuulahdukselta 10-15 vuoden takaa. Samoin Wherigo.com -sivusto on pahoin vanhentunut, eikä millään mittapuulla täytä nykypäivän vaatimuksia käytettävästä verkkosivustoista. Kipeimpänä parannuksena wherigo.comiin tarvittaisiin paremmat hakutoiminnallisuudet ja mobiiliselaintuki. Muistakaan parannuksista ei olisi haittaa, enkä usko, että sivun saavutettavuusasiatkaan olisi kunnossa.

Wherigo-sovellukset ovat vanhentuneet ja iOS:lla tällä hetkellä pois AppStoresta ja Android-puolella täysin vapaaehtoisen kehitysyhteisön varassa. 2012 perustettu WherigoFoundation on ylläpitänyt työkaluja Wherigo-kasettien tekemistä varten. Yhteisö ei vaikuta kaikkein aktiivisimmalta, mutta ei kuitenkaan täysin kuolleeltakaan. Tosin edellinen päivitys yhteisön sivulle on tehty vuonna 2019.

Alunperin Jeremy ja Elias kehittivät Wherigo-kätkötyypin tuodakseen videopelillisiä elementtejä geokätköilyyn. Videopelitkin ovat muuttuneet aika paljon 2000-luvun alusta ja ehkä Wherigo kaipaisi pientä päivitystä. Vaikka vapaaehtoisten yhteisöt voivat pitää kätkötyypin elossa, niin itse haluaisin nähdä, että HQ panostaisi pitkästä aikaa edes hieman tähän kätkötyyppiin. Sehän voi olla, että kätkötyyppi pitäisi esimerkiksi grandfatheroida ja luoda Wherigo 2.0, joka voisi sisältää elementtejä esimerkiksi aiemmin testatuista ja grandfatheroiduista AR-kätköistä. Toisaalta Adventure Lab -kätköt jo pitkälti sisältävät samoja elementtejä kuin Wherigo-kätköt, joten sehän voi olla, että kehityssuunta on niitä kohti ja Wherigot jäävät taustalle ja historiaan. Mikään ei ole niin vaikeata kuin ennustaminen. Etenkin jos ennustaminen koskee tulevaisuutta 🔮

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.