Millainen kätkötyyppi on Wherigo?

wherigo_iconJoskus kirjoittelin eri kätkötyypeistä, mutta tällä kertaa otetaan lähempään tarkasteluun Wherigo- kätkötyyppi. Wherigo on oikeastaan alusta, jolla voi rakentaa sijaintiin perustuvia GPS-pelejä. Wherigoita voisi olla siis muitakin kuin kätköilyyn liittyviä Wherigo-kätköjä (ja onkin!).

Wherigossa pelaajan tai kätköilijän pitää ladata kätkön piilottajan tekemä kasetti (cartridge). Kasetti ladataan wherigo.comista puhelimeen tai GPS-laitteeseen. Kasetti voi olla “Play anywhere” – tyyppinen, jolloin kasetin seikkailun voi pelata missä vaan saadakseen kätkön koordinaatit tai sitten kasetti voi vaatia pelaajan siirtymisen aloituspisteelle, joka on näkyvissä kasetissa reittipisteenä. Usein Wherigon aloituspiste on annettu myös boguskoordinaatteina.

Tyypillisimmillään Wherigo on kuin multikätkö, jossa ei tarvitse laskea mitään, vaan siirtyminen tapahtuu kasetin opastuksella ja välillä voi joutua vastaamaan kysymyksiin. Joskus mukana voi olla muitakin elementtejä, kuten virtuaalisia hahmoja, jotka liikkuvat pelialueella yrittäen, vaikkapa kaapata pelaajan. Joskus myös tehtävissä voi olla aikarajoja, joten pelaajan tulee juosta.  Mahdollisuuksia on monia. Esimerkiksi Avaruuslintu Play Anywhere-wherigossa pelaajan tulee kaapata avaruuslintu juoksemalla kiinni, jotta saa selville kätkön koordinaatit.

Kehitys kehittyy, tai sitten ei

Wherigon kehitti alunperin Groundspeak vuonna 2008. Alustaa tukee Garmin Colorado. Vanhan sarjan Oregoneissa on tuki Wherigolle ja niillä voi toistaa Wherigo-kasetteja. Koska Groundspeak ei ollut aktiivinen tarjoamaan tukeaan, niin Garmin pudotti tuen laitteistaan pois. Groundspeak on myöntänyt, että se on laittanut Wherigo-projektin määrittelemättömälle tauolle, eikä se aktiivisesti kehitä enää Wherigo-alustaa.

Sittemmin Wherigon on ottanut omakseen joukko vapaaehtoisia kätköilijöitä. Esimerkiksi Wherigo Foundation on ollut aktiivinen työkalujen kehittäjä ja olenpa kuullut huhuja, että he olisivat kehittämässä myös Wherigo 1.1:tä ja Wherigo 2.0:aa. Version 1.1 tavoitteena olisi ilmeisesti korjata ilmeisiä puutteita Wherigoissa ja osaltaan tuoda eloa Wherigo-maailmaan. Lisäksi käsittääkseni ajatuksissa on ollut Wherigojen lataamisen helpottaminen, sillä wherigo.com on aika tuskainen käyttää.

Wherigo 2.0:n tavoitteena taas on viedä Wherigot ihan uudelle tasolle tarjoamalla konnektiviteetin eli siis verkkoyhteyksien käytön. 2.0:ssa kasetti voisi kutsua Web serviceitä ja siten välipisteellä vaikkapa näyttää Youtube -videon tai ottaa yhteyttä muuhun palveluun, vaikkapa säätietoihin. Wherigo 2.0:n kehitys ei kuitenkaan tiettävästi ole alkanut. Ilmeisesti taustalla on se, että yli kahden vuoden neuvotteluista huolimatta Wherigo Foundation ei ole päässyt sopimukseen yhteistyöstä Groundspeakin kanssa. Siksipä edelleen kärsimme Wherigo.comin huonoista hakupalveluista ja muista ongelmista.

Näin lataat kasetin iOS-laitteeseen

1. Jos sinulla ei ole GPS-laitetta, mutta omistat iPhonen, niin sinun tulee ladata Wherigo-sovellus, jotta voit pelata Wherigoita puhelimellasi. iPhonelle löytyy virallinen Wherigo-sovellus AppStoresta. Android-puhelimille epävirallinen WhereYouGo -appis on suosittu. Windows phonelle löytyy Geowigo.

2. Kun sovellus on asennettu, sinun tulee etsiä haluamasi kätkön kasetti. Search-välilehdeltä haku onnistuu kätevimmin. Voit hakea lähistöltä löytyviä Wherigoita tai sitten GC-koodin tai nimen perusteella. Hakua varten sinun tulee autorisoida itsesi käyttäen Geocaching.comin tunnusta ja salasanaa. Itselläni oli tässä pieniä ongelmia, mutta navigoimalla edes takaisin hakuvalikkoa lopulta autorisointi onnistui ja haku mahdollistui. Hakutuloksista voit valita kätkön ja sen kuvaus avautuu. Jos kuvauksessa on linkki kasettiin, voit ladata kasetin tätä kautta (suositeltu tapa).

 

3. Jos linkkiä kasettiin ei kuvauksesta löydy, niin ainoa tapa on valita etusivulta vasemmalta ylhäältä valikko ja valitsemalla “Download Cartridge from wherigo.com”. Tällöin tulee kirjautua Wherigo.com –sivustolle geocaching.com -tunnuksilla.

4. Kirjautumisen jälkeen tulee sinun etsiä haluttu kasetti sivustolta. Sivuston haku on todella huono ja alkeellinen. Avainsanahaulla olen vain harvoin onnistunut löytämään haluamani. Melkeinpä paras tapa on valita Advanced Search ja etsiä kasettia wherigon boguskoordinaateilla. Tämä on hankalaa, mutta vaihtoehtoja ei juuri ole.

5. Nyt sivuston pitäisi näyttää etsimäsi Wherigo-kätkö ja sen lähellä olevat muut Wherigo-kätköt. Kun klikkaat haluttua Wherigoa, aukeaa sen sivu ja sivun vasemmassa laidassa on Download -nappi, josta voit ladata kasetin. Avautuvassa näkymässä tulee valita minkä tyyppiselle laitteelle olet kasettia lataamassa. Älypuhelinta varten valitse “Pocket PC”.

6. Ladattu kasetti näkyy nyt ladattujen kasettien listassa.

7. Valitse haluttu kasetti ja paina play ja Wherigo-peli alkaa. Kasetti ohjeistaa mitä pitää tehdä. Esim. jo nykyisin arkistoitu MegaBus -wherigo näyttää, mihin suuntaan pitäisi kulkea ja kuinka paljon. Alla olevassa kuvassa pitäisi siis kulkea kilometri suuntaan 250 astetta (eli suunnilleen itä-lounaan suuntaan). Pelin aikana valikoista voi tarkastella avattuja kohteita sekä mitä tehtäviä on avoinna. Kohteet näkee myös kartalla valitsemalla valikosta Map.

Näin lataat kasetin Android-laitteeseen

Androidille ei ole virallista sovellusta saatavilla, mutta WhereYouGo ajaa saman asian. Laalaa ystävällisesti opasti minulle (ja teille), miten homma toimii Androidilla.

1. Lataa WhereYouGo Play-kaupasta. Ohjelman päävalikko alla

WhereYouGo päävalikko
WhereYouGo päävalikko

2. Ensimmäiseksi sovelluksessa kannattaa laittaa asetukset kuntoon. Valitse siis ‘Asetukset’ ja sieltä ensimmäiseksi ‘Yleinen’. Aseta Wherigo-kasettien sijaintihakemisto oikeaksi. Esimerkiksi Downloads-hakemisto voi olla hyvä valinta, koska tällöin web-selaimella voi tallettaa kasetit suoraan sinne. Muutoin joudut siirtämään käsin tiedostonhallinnalla kasetit oikeaan hakemistoon. Lisäksi ‘Asetukset’ -näkymästä kannattaa käydä valikossa ‘Credentials’ ja syöttää sinne geocaching.com tunnus ja salasana.

3. Mene kätkökuvaussivulle ja etsi linkki kasettiin. Jos linkkiä ei ole, joudut etsimään kätkön sivun wherigo.comista. Jos päädyt hakemaan kasetin wherigo.comista seuraa iOS-ohjeita kasetin lataamiseksi. Myös Androidille valitaan tyypiksi ‘Pocket PC’. Painamalla kasetin tarjoavaa linkkiä pitkään saat alla olevan kuvan mukaisen valikon. Voit valita tästä avaa sovelluksella WhereYouGo, jolloin sovellus lataa kasetin suoraan sovellukseen. Joillakin tämä ei jostain syystä toimi. Mutta voit yhtä hyvin myös ladata kasetin selaimella Download-kansioon. Sitten vain huolehdit, että asetuksissa oli oikea polku, josta kasetti löytyy.

4. Kun olet ladannut kasetin palaa WhereYouGon aloitusruutuun ja paina Aloita. Tällöin pääset etsimään ladatun kasetin.

5. Paina start ja Wherigo-peli alkaa.

Miten pelaat?

Kun olet ladannut kasetin sovellukseen ja painanut starttia, niin peli alkaa. Wherigossa on määritelty tekijän toimesta tiettyjä alueita (zones), joita voi ajatella alueina kartalla. Kun olet tällaisen alueen sisällä, sovellus kertoo siitä ja esittää mitä alueella tulee tehdä tai mihin sinun tulee mennä seuraavaksi eli mistä löytyy seuraava alue. Pääosin pelaaja on vuorovaikutuksessa alueiden kanssa silloin, kun hän siirtyy alueelle tai poistuu alueelta. Esimerkiksi jos alueella on jokin kysymys, johon pelaajan on vastattava, jotta seuraava alue aukeaa pelissä, niin väärän vastauksen jälkeen pelaajan saattaa täytyä poistua alueelta. Sen jälkeen täytyy palata alueelle, jotta kysymykseen voi vastata uudestaan. Jotkut asiat peleissä voivat myös tapahtua, kun pelaaja tulee alueen läheisyyteen (proximity). Alueet voivat myös sisältää pelihahmoja ja esineitä (niin virtuaalisia kuin fyysisiäkin). Alueen koko voi olla iso tai pieni riippuen kasetin tekijästä. Yleensä alue ei kuitenkaan ole ihan älyttömän pieni, koska tällöin voisi olla haastavaa saada tapahtuma aikaiseksi pelissä, koska GPS:n tarkkuus voi vaihdella ja muutenkin GPS voi heitellä alueella, jolloin pienen alueen sisälle pääseminen voi olla hankalaa.

Wherigot vaihtelevat suuresti. Joissakin on vain yksi alue, jossa pitää käydä ja joissakin voi olla kymmeniä alueita ja useita tehtäviä, jotka tulee suorittaa. Käytännössä mahdollisuudet ovat rajattomat. Kasetti yleensä neuvoo mitä pitää tehdä, joten parhaiten homma toimii kun lataa Wherigon ja lähtee maastoon kokeilemaan miten sen suorittaminen onnistuu. Ja jos ei onnistu kannattaa kokeilla jotain toista kasettia ennen kuin lannistuu. Jyväskylän seudulla nimittäin joskus suoritin yhtä kasettia iOS-laitteella pari tuntia etenemättä maaliin. Lopulta kävi ilmi, että ko. kasetissa on vikaa ja se ei toimi juuri iOS-laitteiden kanssa. Joten joskus kaseteissakin voi olla ongelmia ja tällöin voi asiasta kohteliaasti kätköntekijälle ilmoittaa. Ja korjausta odotellessa käydä kokeilemassa jotain toista Wherigoa.

Wherigoissa kätkön lopullisen pisteen koordinaatit saat yleensä pelistä. Silloin pelin lopuksi ruudulle ilmestyvät koordinaatit, jotka voi naputella vaikkapa käsi-GPS:ään ja sieltä sitten löytyy kätköpurkki kuten muistakin kätkötyypeistä. Joskus saat myös läpäisykoodin. Tällä koodilla voit merkata Wherigon suoritetuksi wherigo.comissa halutessasi. Mikään pakko sitä ei ole käyttää.

Jaa omat Wherigon etsimisvinkkisi kommentoimalla!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.