Planetaarista geologiaa Earthkätköissä

Kuten aiemmin kirjoitin, on geokätköilymatkalainen ensi kertaa matkalla Marsiin, kun Perseverance-mönkijä kantaa mukanaan seurantakoodia. Matkaaja on jo puolivälissä Marsiin ja saapuu sinne helmikuussa 2021 ja kun kalibrointikuva kamerajärjestelmästä saapuu maahan, pääsevät kätköilijät kirjaamaan matkaajan nähdyksi. Juhlistaakseen tätä saavutusta on Geocaching HQ ja Yhdysvaltain geologinen yhdistys ovat ilmoittaneet uuden tyyppisestä aiheesta, joka kelpaa Earthkätkön aiheeksi: Planetaarista geologiaa maassa.

Planetaarista geologiaa

Idea planetaarisen geologian earthkätköissä on, että ne esittelevät muilla planeetoilla olevia piirteitä, jotka ovat nähtävissä myös maassa. Esimerkiksi Marsissa on paljon geologisia asioita, jotka on koettavissa myös Maassa: tulivuoria, virtaavaa vettä, lumivyöryjä, jäätikköjä ja sedimenttejä (ainakin mikäli uskomme Geocaching HQ:ta). Uusi juttu Earthkätköissä on siis, että tällaista kohdetta voi esitellä ja earthkätkön kuvaukseen voi lisätä kuvauksen, miten vastaavat piirteet esiintyvät Marsissa tai jollakin muulla planeetalla, jonka geologisista piirteistä on tietoa.

Tällaista planetaarista geologiaa esittelevät kätköt tulee nimetä siten, että kätkön nimi on muotoa “Planetary Geology on Earth: <Kätkön nimi tähän>. Esimerkiksi kätkön nimi voisi siis olla Planetary Geology on Earth: Ei olla enää Rämsöössä. Esimerkkiä voi katsoa esimerkiksi kätköstä GC4A4JW. Ja kuten esimerkkikätköstä käy ilmi, olemassa olevan Earthkätkön voi myös muokata osaksi tätä uutta “sarjaa”. Sitten vain odotamme, koska näistä tulee oma haasteensa.

Lisää sääntöjä

Uusia planetaarisia Earthkätköjä koskevat kaikki samat säännöt kuin aiempiakin Earthkätköjä. Sen lisäksi kuitenkin kätköille, jotka mielivät osaksi tätä sarjaa, on muutamia lisäsääntöjä. Alla vapaasti käännettynä nämä säännöt.

  • Kätkö tulee nimetty Planetary Geology on Earth: ____NIMI_____
  • Olemassa olevan Earthkätkön voi liittää sarjaan muuttamalla kätkön nimen ja lisäämällä tiedon ja kuvan vastaavasta ominaisuudesta Marsissa tai muulla planeetalla
  • Esiteltävällä ominaisuudella tulisi olla selvä yhteys tai ulkonäöllinen yhteys ominaisuuteen, joka löytyy toiselta planeetalta. Ei riitä, että kätkökuvauksessa sanotaan, että sama geologinen asia löytyy Marsista tai muulta planeetalta, vaan se pitää näyttää kuvauksessa.
  • Uniikkius on silti vaatimus. Esimerkiksi jos haluat esitellä sedimenttikerrostumia kivessä Marsissa, niin sinun pitää löytää uusi paikka Maassa, jossa löytyy sedimenttikiveä. Et voi käyttää sijaintia, jossa on jo Earthkätkö, joka esittelee sedimenttikiveä.  
  • Huomaa, että kätkön nimen pituus on rajattu 50 merkkiin ja “Planetary Geology on Earth:” vie siitä jo 27 merkkiä, joten kätkön nimi ei voi olla kovin pitkä.

Linkkejä

Tässä vielä muutama aihetta koskeva linkki:

2 comments

  1. Yhden öörtin tein ja sen kanssa vääntäminen riitti minulle, mutta toivotaan että joku innostuu

    1. On ollut mielessä, että Earthin julkaisusta voisi saada hupaisin blogausten sarjan Pitäisi vaan löytää joku paikka ja kulma, millä asiaa ei ole lähialueilla esitelty. Ideoita otetaan vasaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.