Geokätköilyä Marsissa – Perseverance

Aika vetäistä avaruuspuku päälle ja lähteä etsimään kätköä Marsista. Tämä visio voi joskus olla totta, kunhan Elon Musk saa Mars-lennot arkipäiväistettyä ja Marsiin on rakennettu oma paikannusjärjestelmä. Sitä odotellessa voi jännittää, kuinka maailman ensimmäinen matkalainen suuntaa kohti Marsia: NASAn Perseverance Mars-mönkijä on myös matkalainen ja sen voi jokainen logata nähdyksi. Tästä kiitos kuuluu NASAn SHERLOC instrumentin tiimille.

Tehtävä Marsissa

Perseverance Mars-mönkijän tehtävänä on näytteidenotto Marsin pinnalta. Se kerää kivi- ja maa-ainesnäytteitä ja lopulta sen tulisi säilöä niitä Maahan tuomista varten. Mönkijä pyrkii myös tunnistamaan merkkejä Marsin aiemmista olosuhteista, joissa planeetalla olisi voinut olla elämää eli etsii elonmerkkejä. Lisäksi mönkijä testaa hapen tuotantoa Marsin “ilmakehässä” ja tavoitteena tässä hankkeessa on selvittää miten ihmiset voisivat pärjätä Marsissa tulevaisuudessa.

Perseverance:n kuljettava raketti on tarkoitus laukaista tänään 14:50 Suomen aikaa. Tämä on ensimmäinen mahdollinen laukaisuikkuna ja kestää kaksi tuntia. Laukaisu riippuu sääoloista ja tekniikan toimivuudesta. Jos laukaisu ei onnistu, yritetään laukaisua myöhemmin uudestaan. Laukaisuikkuna jatkuu aina 15.8. asti, jos laukaisu ei aiemmin onnistu.

Matkalainen Marsissa

Perseverance mönkijä on siis matkalainen. NASA:n SHERLOC instrumentin tiimin jäsenet ovat innokkaita kätköilijöitä ja halusivat lähettää matkalaisen Marsiin. Matkalaisen seurantakoodi on tulostettu noin 2.5 cm kokoiselle uniikille lasilevylle, joka on osa mönkijän kalibrointikohdetta. Mönkijän kamerat ja muut työkalut käyttävät mönkijän kalibrointikohteita päättelemään tarkat väri-, kirkkaus-, fokus- ja muut asetukset automaattisesti aina tarvittaessa. Matkalaisen koodin sisältävä kalibrointikohde on erityisesti SHERLOCin WATSON kameraa varten. SHERLOC- instrumentti on spektrometri mönkijän puomissa ja se käyttää laservaloa luokittelemaan mineraaleja ja etsimään orgaanisia yhdisteitä. WATSON on SHERLOCin apukamerajärjestelmä, jota käytetään laitteen huoltoon, operointiin ja Marsin pinnan tieteelliseen kuvantamiseen.

Matkalaisen seurantakoodi on WATSON-kameran kalibrointikohteessa. Joten, kun Perseverance mönkijä laskeutuu Marsiin, sen kamera ottaa kuvan matkalaisen koodista kalibroidessaan itseään ja lähettää kuvan takaisin maahan. Voit kirjata matkalaisen nähdyksi etsimällä koodin tuosta kalibrointikuvasta. Pidetään siis peukkuja, että mönkijä pääsee ehjänä perille.

Kauas on pitkä matka

Laukaisu voi siis tapahtua jo tänään. Laukaisua voi seurata joko NASA:n TV:stä tai NASA:n Youtube-kanavalta. Ihan heti ei kuitenkaan matkalaista pääse kirjaamaan löydetyksi, sillä matka Marsiin kestää useita kuukausia. Jos kaikki menee nappiin, Perseverancen odotetaan laskeutuvan punaisen planeetan pinnalle torstaina 18. helmikuuta 2021. Mönkijä laskeutuu Jezeron kraateriin, kuivaan joen deltaan, jossa on joskus Marsin pinnalla virranneen veden muovaamia kiviä ja mineraaleja.

Jezeron kraateri, johon mönkijän on määrä laskeutua

Eli ei muuta kuin seuraamaan mönkijän matkaa ja odottelemaan, koska tämän erityislaatuisen matkalaisen pääsee kirjaamaan nähdyksi. Harvoin sitä tulee odotettua jotakin matkaajaa ihan näin innostuneesti.

Lisätietoja

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.