Ärjänsaari – Hiekkaa ja vettä

Ärjänsaari on monelle geokätköilijälle houkutteleva vierailukohde Kajaanissa kätköjensä vuoksi. Nusut kirjoitteli jutun kohteesta avuksi, jos suunnittelet itse matkaa kohteelle. Ensi vuonna Siniset Ajatukset -mega pidetään Vuokatissa varsin lähellä tätä kohdetta, joten siinäkin mielessä alueen geokätkötarjontaa on hyvä perehtyä jo nyt hieman.

Ärjänsaari

Ärjä on saari Oulujärvessä Ärjänselällä. Se kuuluu Kajaanin kaupunkiin ja on noin 4 km pitkä itä-länsi -suunnassa ja leveimmillään hieman yli kilometrin. Saarelle tyypillisiä ovat korkeat hiekkatörmät, jotka ovat syntyneet Oulujärven vähitellen kallistuttua itään päin. Saarella ei ole pysyvää asutusta, mutta etelärannalla on lomamökkejä. Saari on lähialueen ihmisille päiväretkikohde, jossa on tarjolla pikku kioski ja wc:t sekä upeat hiekkarannat. 

Geokätköilijä löytää saarelta 27 kätköä, joista yksi edellyttää puukiipeilyä ja yksi on earth-kätkö. Muut kätköt ovat perushelppoja tradikätköjä, jotka kuuluvat Ärjän polku -sarjaan. Veneettömät pääsevät saareen joko Höyrylaivalla tai pienemmällä veneellä.

Ärjän kätköt kartalla. Huomaa kiipeilykätkö, jota emme etsineet.

Hellepäivä saaressa

Ärjänsaareen pääseminen on ollut omalla toivelistalla jo pidemmän aikaa ja helteisenä heinäkuun päivänä pääsin matkaan parin kätköilykaverin kanssa. Etukäteen olimme selvitelleet kyyditystä saareen ja moottorivenekyyti tuntui sekä joustavammalta, että edullisemmalta ratkaisulta meille. 

Ajelimme aamusta Joensuusta Kajaaniin ja kävimme ennen vesille lähtöä syömässä, mikä olikin hyvä ratkaisu, vaikka omat eväätkin olivat mukana saariretkellämme. Saaren piskuisesta kioskista ei kovin kummoisia ruokatarpeita voinut ostella, joten omat evät on hyvä varata matkaan.

Ärjän hiekat Ruunaniemestä katsottuna.

Ruunaniemestä venekyyti lähti sovitulla aikataululla ja kippari kertoili parikymmenminuuttisen matkan ratoksi kaikenlaista tietoa saaresta. Edestakainen venekyyti maksoi 20 euroa per henkilö ja tuo hinta ei tuntunut pahalta, kun palvelu oli ystävällistä ja aikatauluihinkin sai itse vaikuttaa. 

Saaressa pääosa ihmisistä vietti aikaa Säipän hietikoilla uiden ja muu saari oli hiljainen kätköilijöiden kierrellä. Ärjänsaari on täynnä valkoista hiekkaa ja jyrkkiä veteen vieröviä rantatöyräitä. Maisema tuo itselle voimakkaasti mieleen Koitereen hiekkaiset ja vierövät rannat. Monessa paikassa polku kulki aivan töyrään reunaa pitkin ja paikoittain polku oli jo vierönyt järveen uuden polun alkaessa muodostua vähän keskemmälle saarta, kunnes taas sekin polku vieröö pois ja uusi muodostuu.

Polut katoavat ja uudet tulevat tilalle törmän vieröessä

Kätköt löytyivät mukavasti ollen helppoja peruspurkkeja, lukuunottamatta yhtä kiipeilykätköä, joka jäikin meiltä hakematta. Jostain korkista oli orava halunnut haukata palasen ja oman vesipullon korkki pääsi rikkinäisen sijalle.

Loppukierros kulki lammasaitauksen halki ja innokkaina tiirailimme lampaiden perään, mutta valitettavasti emme onnistuneet ainoatakaan näkemään. Varmaan olivat siestalla kuumuutta paossa. 

Oli mukavaa, kun saaren sai kiertää rauhassa kiirehtimättä ja pitää eväs- ja juomataukojakin välillä. Kyytiä piti vielä jonkin aikaa odottaa, ennen kuin päästiin lähtemään, mutta mitenkään kohtuuton odotusaika ei ollut.

Parilla kympillä päiväksi T5-kätköjen kimppuun

Ärjänsaareen voi tietenkin saapua omalla veneellä ja veneettömälle vaihtoehtoina on joko höyrylaiva Kouta tai vuokravenekyyti. Höyrylaivaristeilyssä saaren kiertämiseen jää vain 2.5 tuntia aikaa, kun vuokravenekyydissä aikataulu on sovittavissa. Vuokravenekyyti maksaa 20€ aikuiselta ja 10€ alle 10-vuotiaalta. Minimiveloitus on 30€, joka lähinnä koskee siis yksin reissaavia. Jos Ärjänsaareen mielii höyrylaivan kyydissä lienee varmin vaihtoehto ennakkovarata kyyti 2021 Megan yhteyteen, vaikka ennakkovaraajanakin hinta on reilu 40€, niin tuolla risteilyllä hintaan kuuluu lohikeitto lounas. Lisäksi risteilyn aikataulu on väljempi, joten kätköjen etsimiselle on enemmän aikaa. Ja etsintäavusta ei varmasti ole pulaa.

20 euron kyytimaksu tästä elämyksestä ei tuntunut pahalta, sillä Ärjä tarjosi vastinetta rahoille. Täällä on mahdollista saada itselleen 27 T5-kätköä ilman omaa venettä kauniissa maisemissa kierrellen. Meille tuli 26 kätköä, koska kiipeilykätkön jätimme väliin. Erittäin suositeltava kohde kauniina kesäpäivänä. Uima-asu kannattaa varata mukaan, niin voi kierroksen päätteeksi nautiskella rantaelämästäkin paluukyytiä odotellessa, etenkin jos sattuu lämmin päivä kohdalle.

Lisätietoja

3 comments

  1. Tehtiin hieno geokätköristeily hyvällä porukalla Ärjään 11.6.2021. Sää oli mitä mainioin ja tulipa kaksi uutta purkkiakin ja päästiin lokkaamaan porukalla ftf, nyt Ärjässä on 31 kätköä. Ensi vuoden risteily [linkki poistettu, löytyy Siniset Ajatukset -megan sivuilta]

    1. Terve SinisetAjatukset,

      Varmasti hieno risteily teillä oli ja ensi vuonna sitten megan yhteydessä taas. Pitkään mietin, annanko mainostuksen olla sivuilla, mutta päädyin poistamaan linkin, koska se oli kuitenkin megaan liittymättömän tahon kaupallinen sivusto. Toivottavasti jengi löytää kuitenkin ristelyn megatapahtuman sivujen kautta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.