Tuunaa geokätkö: Käpykätkön tekeminen

Kiven Alla -verkkokauppa järjesti Tuunaa geokätkö -kilpailun, jossa oli kaksi sarjaa: Avoin ja rajattu. Avoimessa sarjassa idea oli rakentaa vapaasti joku hieno kätkö. Rajatussa puolestaan ideana oli tuunata umpitylsästä PET-putkilosta hauskempi kätköpurkki. Myös nanokätköt tai CacheBox-purkkisarjan lootat kelpasivat rajattuun sarjaan, mutta käytännössä kaikki tuon sarjan kilpailuun osallistujat olivat tuunanneet PET-putkiloa. Kuuluin kilpailun tuomaristoon ja Harjuksen ja haksu10:n kanssa valitsimme finalistit, joista geokätköilijät saivat valita oman suosikkinsa. Rajatun sarjan voittajaksi nousi Piia Tuosan PET-putkilosta tuunaama käpykätkö.

Varasin itselleni oikeuden julkaista kilpailutöiden rakentamisohjeet. Niinpä on aika kertoa miten voit itsekin tuunata PET-putkilosta käpykätkön. Ideana näissä rakenteluohjeissa on innostaa muitakin kätköntekijöitä tekemään vähän enemmän. PET-putkilosta tai nanokätköstä voi saada oikeasti hauskan purkin pienellä vaivannäöllä. Mutta pidemmittä puheitta mennään asiaan. Alla käpykätkön rakenteluohjeet. Ohjeet on muokattu Piia Tuosan alkuperäisistä rakenteluohjeista.

Näin tehdään käpykätkö

Nämä tarvitset: PET-putkilo, käpyjä, puukko, kuumaliimapistooli ja kuumaliimaa, kolvi sekä sopiva ripustuskoukku.

Ja näin se käy:

1. Anna käpyjen kuivua lämpimässä ja kuivassa paikassa riittävän kauan, jotta kävyn suomut aukenevat hyvin. Vaihtoehtoisesti voit valikoida keräysvaiheessa jo hyvin kuivahtaneita käpyjä.

2. Irrota käpyjen suomut varovasti, jotta saat ne kokonaisena ja ehjänä irti. Tämän on rakentelun vaikein osuus ja tähän kannattaa varata aikaa.

3. Liimaa putkilon pohjasta alkaen käpyjen suomuja PET-putkiloon kiinni. Anna kerrosten kuivua välillä, jotta saat rapsutettua ylipursunneen liiman pois varovasti puukolla. Tavoitteena on saada tasainen kerros kävyn suomuja viistosti PET-putkilon pintaan.

4. Tee kolvilla PET-putkilon korkkiin pieni reikä polttamalla. Tähän ei ehkä kannata käyttää sitä hienointa elektroniikkakolvia vaan vanhempikin malli kelpaa hyvin.

5. Kierrä koukku korkin läpi. Reiän ympäristön voit tiivistää sisäpuolelta kuumaliimalla tai halutessasi käyttää epoksia. Näin vesi pysyy pois putkilosta.

6. Päällystä PET-putkilon korkki kävyn suomuilla kuumaliiman avulla. Samalla voit myös tiivistää ripustuskoukun ympäristön myös ulkopuolelta kuumaliimalla. Pidä taas taukoja kerrosten välillä tarvittaessa, niin voit raaputtaa ylimääräisen liiman pois.

7. PET-putkilon kaulalle voi vielä taivuttaa kävyn suomuja, jolloin päällystyksestä tulee siistin näköinen.

8. Valmista tuli. Seuraavaksi on aika piilottaa käpykätkö maastoon. Apua kätkön piilottamiseen löytyy tästä kirjoitussarjasta.

Näin siis onnistuu suhteellisen helposti PET-putkilon tuunaaminen käpykätköksi. Samaan tapaan PET-putkilon voisi päällystää jollain muullakin materiaalilla. Jos päädyt itse tuunaamaan PET-putkilon kävyksi tai päällystämään, jollain muulla tapaa, niin lähetä ihmeessä kuvia rakennelmastasi.

Muut julkaistut kisaan osallistuneiden kätköjen rakenteluohjeet:

2 comments

  1. Jos korkkiin joutuu tekemään reiän niin hyvä konsti on käyttää kierteellä olevaa koukkua ja mutteria, molemmille puolille vielä rikan alle o rengas. Liima ei oikein pidä kovin pitkään kosteutta pois purkista

    1. Kiitokset ibikset vinkistä. Tuo on kyllä varmasti hyvä tapa ripustaa purkki. Osaatko sanoa, millä tavalla epoksilla tiivistäminen alkaa vuotaa?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.