Tuunaa geokätkö: Pöllökätkön rakentaminen

Kiven Alla -verkkokauppa järjesti Tuunaa geokätkö -kilpailun, jossa oli kaksi sarjaa: Avoin ja rajattu. Avoimessa sarjassa idea oli rakentaa vapaasti joku hieno kätkö. Rajatussa puolestaan ideana oli tuunata umpitylsästä PET-putkilosta hauskempi kätköpurkki. Myös nanokätköt tai CacheBox-purkkisarjan lootat kelpasivat rajattuun sarjaan, mutta käytännössä kaikki tuon sarjan kilpailuun osallistujat olivat tuunanneet PET-putkiloa. Kuuluin kilpailun tuomaristoon ja Harjuksen ja haksu10:n kanssa valitsimme finalistist, joista geokätköilijät saivat valita oman suosikkinsa. Avoimen sarjan hopeatilalle nousi Lauri Virtasen rakentama Pöllö -kätkö.

Varasin itselleni oikeuden julkaista kilpailutöiden rakentamisohjeet ja tässäpä nyt tarinaa ja ohjetta siitä, miten sujuu pöllökätkön rakentaminen. Idea tässä kirjoituksessa ei ole, että näitä kätköjä ilmestyisi maastoon satamäärin, vaan jakaa tietoutta, kuinka paljon vaivaa kätkön eteen jotkut piilottajat näkevät . Tämän toivoisi johtavan purkkien varovaisempaan käsittelyyn, vaikka tiedän kyllä, että se lienee turha toive. Toisaalta rakenteluohjeesta saa myös inspiraatiota oman kätköpurkin rakenteluun. Eikä se varmasti haittaa ketään jos tällainen erinomaisen hieno kätkö ilmestyykin omille tienoillekin.

Pöllökätkön rakentaminen

Tämä ohje on editoitu kätkön alkuperäisen tekijän Lauri Virtasen ohjeista. Alla olevalta videolta selviää kätkön mekanismin toimintaidea. Videon alta alkavat rakennusohjeet.

1. Ensin etsi sopiva pätkä koivun runkoa kätköaihioksi. Rungon pätkä katkotaan viiteen osaan. Neljä osaa suunnilleen tasapaksuja ja yksi osa tuplapaksuinen. Sahaukseen voi käyttää osittain pöytäsahaa ja osittain käsisahaa. Tällöin jää hieman työstövaraa, jotta saisi hiomalla suoraksi kiekkojen välisen sahauskulman. Poista tuohet ja muu helposti irtoava pinta halosta.

2. Hio kiekkoja tasaisemmaksi, jotta pöllö seisoisi
suunnilleen suorassa. Ihan tarkkaan 90° kulmaan ei
tarvitse päästä, koska kulma tulee kuitenkin kiinnitettäessä
muuttumaan. Seuraavaksi muotoile pöllölle kasvot. Sen voi tehdä hiomalla tai kovertamalla sopivalla taltalla hiomisen lisäksi. Liimaa myös haluamasi muotoinen nenä / nokka pöllölle.

3. Seuraavaksi on aika aloittaa työstämään kätkön “tekniikkaa”. Kätköpurkin paikka tulee alhaalta katsottuna toiseen kiekkoon. Purkkina kilpailutyössä toimi 35ml vetoinen alumiinirasia, jonka halkaisija noin 5cm. Tarvittaessa purkkina voi käyttää myös Kiven Alla -kaupasta löytyvää pientä peltirasiaa. Kuvassa näkyvä pienempi reikä on alumiiniputkea varten, jonka varassa kätköpurkki kääntyy esiin. Reiän koko riippuu siitä, minkä kokoista alumiiniputkea aiot käyttää. Reikä tulee useampaan kiekkoon samaan kohtaan, joten reiän poraamista varten kannattaa kiekot pinota ja puristemella tai vastaavalla tavalla pitää ne yhdessä poraamisen ajan. Tietenkin tarvitaan myös riittävän pitkä poranterä. Toiselle puolelle kätköpurkkia tulee myös paikat magneeteille sekä ylä- että alapuolelle. Nämä ovat näkyvissä myöhemmissä kuvissa.

4. Alumiiniputki kiinnitetään alimpaan kiekkoon
laittamalla pala alumiinilevyä putken päähän. Tämän levyn tehtävä on estää putkea kääntymästä. Tällöin alin palkki pysyy paikallaan kätköä avatessa. Alumiini saattaa kuitenkin antaa jonkin verran periksi ja voi olla tarpeen laittaa sisälle ohuempi alumiiniputki vahvistamaan rakennelmaa. Alumiiniputken voi kiinnittää alimpaan kiekkoon ruuvilla ja/tai epoksiliimalla. Varminta tietenkin on käyttää kumpaakin. Alimman kiekon lisäksi myös alhaalta päin kolmas kiekko kiinnitetään putkeen ruuveilla, jotta kätkön pystyy purkamaan tarvittaessa huoltotoimia varten.

5. Pää yhdistetään toiseksi ylimpään kiekkoon
yksinkertaisesti ruuvilla keskeltä. Pieni putken pätkä voi olla tässä kohtaa hyödyllinen, jotta ruuvi varmasti pääsee pyörimään vapaasti puun turvotessa kosteana vuoden aikana. Tässä vaiheessa vielä osia ei kannata kuitenkaan ruuvata paikoilleen, vaan vasta kun osat on värjätty. Kts. kohta 10.

6. Seuraavaksi rakennetaan lukitussalpa alhaalta katsottuna toisen, kolmannen ja neljännen kiekon kohdalle. Tällä tavoin siis pöllökätkö toimii pienenä ongelmanratkontapurkkina. Salpana toimii pultti, jonka pää on riittävän painava painovoiman avulla avaamaan lukitus, kun pöllö käännetään ylösalaisin. Tässä voidaan myös hyödyntää alumiiniputkea läpivienneissä, jotta ongelmat puun turpoamisen kanssa voidaan välttää. Toinen vaihtoehto olisi käyttää ylimitoitettua reikää puussa, mutta tällöin lukitus toimisi epävarmemmin. Tasalaatuiseen kätköilykokemukseen purkilla päästään käyttämällä läpiviennissä putkesta tehtyä holkkia. Pultin kantaa
varten tulee tehdä reilusti isompi reikä, jotta se pääsee vapaasti liikkumaan. Tällä ei ole vaikutusta
toiminnallisuuteen.

7. Seuraavaksi lisätään magneetit. Magneetit kiinnitetään toiseen kiekkoon ja niiden vastakappaleet kiekkoihin yksi ja kolme. Tämän tarkoituksena on estää, ettei kätkö avaudu vahingossa, jos sen kääntää ympäri. Lisäksi magneetit auttavat siinä, ettei pöllön alin kiekko ala toiselta puolelta repsottamaan ajan saatossa.

8. Seuraavaksi rakennetaan pöllölle siivet. Tätä varten on taas syytä tehdä reissu puuliiteriin ja hakea sieltä halko tai pari. Halon sopivan koon voi arvioida suunnilleen kuvan osoittamalla tavalla. Sen jälkeen siipi sahataan ensin pöytäsahalla silmämääräisesti siten, että ensin sahataan viistoon näkyvä osa. Sen jälkeen taltalla ja puukolla koverretaan siipeä siten, että siitä tulee sopivan muotoinen. Ensimmäisen siiven jälkeen tehdään sama toiselle. Siivet syntyvät samasta halosta kätevästi. Siivet ovat täysin ulkonäköseikka tässä kätkössä, joten niistä voi rakennella omaa silmää miellyttävät, eikä siksi ole tarpeen niitä sen tarkemmin mittaillakaan.

Palikat kasassa, aika koota pöllö

Pöllökätkön rakentaminen jatkuu seuraavaksi puuosien käsittelyllä.

9. Tässä vaiheessa käytännössä kaikki tarvittavat osat ovat valmiit. Puuosat on hyvä käsitellä seuraavaksi. Aluksi osat voi sivellä vaikka vanhaksi menneellä terassipinnoitteella. Jospa se hieman suojaisi kätköä ajan saatossa. Tämän
jälkeen on aika värittää lintu. Homma onnistuu esim. spray-maalilla maalaamalla haluamansa linnun värityksen. Jos osat ottavat kätköä kasattaessa hieman osumaa ja maali kuluu, niin kappaleiden maalauksia voi vielä ehostaa tarvittaessa pöllön ollessa kasattuna.

10. Kätkön kasaamisen voi aloittaa kolmesta alimmasta kiekosta. Kun puu on pintakäsitelty, kiinnitetään magneetit liimaamalla, esim. epoksilla. Myös magneettien vastakappaleet kiinnitetään esimerkiksi liimaamalla. Myös saranana toimiva alumiiniputki kiinnitetään kolmanteen kiekkoon ruuvilla. Kolmatta kiekkoa kiinnittäessä laitetaan paikalleen myös lukitustappina toimiva pultti, jotta palaset menevät paikoilleen oikeassa asennossa. Nyt pöllö pysyy jo kasassa ja pitää muotonsa myös avattaessa. Pöllön pää kiinnitetään tässä vaiheessa neljänteen kiekkoon kohdassa 5 näkyvällä ruuvilla.

11. Seuraavaksi kaksi pöllön puolikasta kiinnitetään toisiinsa. Tätä varten pöllö pitää kääntää ylösalaisin ja avata kätkö. Lukitustapin avulla puolikkaat kohdistetaan toisiinsa. Ruuvauksen ajaksi kannattaa teipata kätkö paikoilleen, jotta avausmekaniikka tulee toimimaan varmasti. Ruuveille voi esiporata reiät, jotta ne menevät varmasti paikoilleen oikein. Kannattaa valita myös riittävän pitkät ruuvit, sillä kun ruuvaa vinoon, niin niiden tarvii mennä pidemmälle kuin mitä ensi ajattelemalla arvelisi.

12. Kasauksen jälkeen, ennen siipien kiinnitystä, voi halutessaan testata kätkön kosteudenkestävyyttä. Purkkia voi uittaa vedessä jonkin aikaa toistuvasti, jotta näkee miten purkki käyttäytyy vesisateessa ja muissa olosuhteiden vaihteluissa. Voipa kätköpurkin laittaa vaikka pakastimeenkin simuloidakseen talviolosuhteita. Tärkeimpänä tässä kätkössä tietenkin on testata avausmekanismin toimivuutta eri olosuhteissa. Koska kätkö on sahattu poikittain, ei kosteuden pitäisi aiheuttaa ongelmia, kun turpoaminen ei vaikuta kiekkojen korkeuteen ja siten mekanismi ei ole niin herkkä kosteuden vaihteluille. Muutoinkin rakennelmassa on varauduttu kosteuteen käyttämällä holkkeja saranan kohdalla, joten kätkö ei ole kovin herkkä kelivaihteluille.

13. Lopuksi kiinnitetään siivet. Ne voi kiinnittää ihan näkyvästi ruuveilla. Tämä ehkä estää osaltaan siipien rikkoontumisen. Toisaalta voi olla hyvä askarrellessa tehdä samalla parit varasiivet varastoon, jotta jos siiville käy jotain, on ne helppo korvata uusilla.

Näin siis onnistuu pöllökätkön rakentaminen. Jos päädyt itse rakentelemaan vastaavanlaisen kätkön, lähetä ihmeessä kuvia rakennelmastasi. Tsekkaa myös muut blogin tee-se-itse ohjeet. Alla muut finalistien rakenteluohjeet