Tuunaa geokätkö: Lepakkokätkö PET-putkilosta

Kiven Alla -verkkokaupan järjestämä Tuunaa geokätkö -kisa ratkesi ennen juhannusta. Kisassa oli kaksi sarjaa: Avoin ja rajattu. Rajatussa sarjassa osallistujat kilvoittelivat PET-putkilon tuunaamisessa hieman viihdyttävämmäksi kätköksi. Rajatussa sarjassa hopeasijalle ylsi Ville Kävyn Pirunpääsky -kätkö. Pirunpääsky -kätkö eli lepakkokätkö oli vallan mainio tuunaus PET-putkilosta.

Näin rakennetaan lepakkokätkö

Tässä rakennusohjeet Pirunpääsky -kätkön tekoon. Ohjeet on mukailtu Ville Kävyn kirjoittamista rakennusohjeista. Kilpailuselostuksessaan Ville toteaa, että tuunauskilpailun hengessä hän otti kilpailutyön aihioksi PET-putkilon. Ajatuksena oli, että kaikki materiaali löytyisi omasta kellarista eikä mitään tarvitsisi erikseen hankkia kaupasta. Rakentamisen hopealle sijoittunut kätkön tuunaajaa tiivistää seuraavasti: “Verkkonarulla sidoin rautalangan ja sormikkaan palaset Pet-putkilon ympärille, sekä tuunasin pörröisempää kehoa ja päätä lepakolle, sekä kiinnitin kaksi vanhaa nappia”.

Katsotaanpa vähän yksityiskohtaisemmin miten lepakkokätkö syntyy.

Nämä tarvitset

Tarvitset seuraavat tarvikkeet Pirunpääskyn rakenteluun

  • PET-putkilo
  • Mustaa roudarin teippiä
  • Rautalankaa
  • Vanha neulehansikas (rikkinäinen on paras)
  • 2 nappia silmiksi
  • (Mustaa) narua

Kovin ihmeellisiä tarvikkeita ei siis Pirunpääskyn rakenteluun tarvita. Lepakkokätkö syntyy siis pääsääntöisesti kotoa löytyvistä tarvikkeista. Jos mustaa ilmastointiteippiä (eli roudarinteippiä eli jeesusteippiä eli…) ei löydy, niin kipaisu lähimpään Biltemaan tai Motonettiin (tai vastaavaan) ratkaiseen ongelman. Rulla ei montaa euroa Biltemassa maksa.

Näin rakennat

1. Taivuttele siipien runkoa rautalangasta ja käytä roudarinteippiä apuna tukevoittamaan runkoa.

2. Taivuttele siipien juonteet rautalankasta.

3. Venyttele roudarinteipistä siipiä lepakolle.

4. Leikkaa (risoista) neulesormikkaista sormi tai pari ja askartele lepakolle karvapeite PET-putkilon ympärille. Tarvittaessa voit peittää PET-putkilon mustalla roudarin teipillä, jolloin putkilon oma väri ei paista neuleiden välistä läpi. Tietysti musta PET-putkilo voi olla paras hommaan, mutta aina ei ole sen väristä saatavilla omasta purkkivarastosta.

5. Kiinnitä narulla (esim. musta kalastajanlanka) sormikkaiden osat yhteen, jotta lepakolle muodostuu karvainen vartalo PET-putkilon ympärille.

5. Askartele sormikkaiden peukalon päästä lepakolle pörröinen pää. Pään voi kiinnittää myös kalastajanlangalla ja lankaa voi käyttää myös tuunaamaan päästä halutun näköinen.

6. Kiinnitä napit lepakon silmiksi narulla.

Valmista tuli! Tämä toteutus on hyvä esimerkki, kuinka pienellä tuunaamisella saa PET-putkilosta huikean paljon hienomman kätköpurkin. Näitähän voi askarrella vaikka Halloween tapahtuman koristeiksi ja arpoa koristeet tapahtumassa vierailijoiden mukaan. Tai muuten vaan koristella kotinsa näillä Halloween-tunnelmaan sopivaksi. Pitääpä koittaa itsekin askarrella tällainen lasten kanssa Halloweeniksi. Jos innostut tuunaamaan oman pirunpääskyn, lähetä ihmeessä kuva lopputuloksesta meille.

Muiden kisaan osallistuneiden kätköjen julkaistut rakenteluohjeet:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.