Testissä: Garminin reppukiinnike

Yksi iso ongelma geokätköilyssä on, ettei ihmisen anatomia ole paras mahdollinen kätköilyyn. Jos olisi, niin täytyisi olla pari kättä lisää. Kätköä logattaessa monesti käsissä on GPS-laite, kätköpurkki, logivihko, kynä ja mahdollisesti taskulamppu ja vaihtotavaroita. Väkisin alkaa loppua kädet kesken.

Koska anatomiaa on vaikea lähteä muuttamaan, on helpompaa luopua jostain tavaroista käsissä. Kätköpurkin voi ripustaa vaikka kuusenoksalle kätkökirjauksen ajaksi ja taskulamppu usein hakeutuu suuhun (yök!). GPS-laite joskus tippuu ja joskus sitä yrittää laitteen mukana tulleella karbiinihaalla kiinnittää vyölle tai johonkin muuhun sopivaan paikkaan. Tietysti talvella on usein takki päällä kätköillessä ja taskut tulevat avuksi. Kesähelteillä toisaalta tätä luksusta ei ole tarjolla. Niinpä olisi kätevä, jos GPS-laitteen voisi helposti ripustaa jonnekin roikkumaan kätkökirjauksen ajaksi.

Tätä ajatellen katselin Garminin GPS-laitteen lisävarusteita ja silmiini osui Garminin reppukiinnike. Reppukiinnikkeen idea on, että itse reppukiinnike kiinnitetään tarranauhoilla repun olkaimen ympärille ja GPS-laitteeseen tulee normaali muovinen kiinnike, jossa on tarranauha. Tarranauhalla GPS:n saa sitten repun olkaimeen kiinni ja kätevästi irti. Tämä vaikutti varsin pätevältä ratkaisulta vaelluksille (tai kävelytraileille) tai muuhunkin kätköilyyn, joten tilasin sellaisen testiin.

Hintaa kiinnikkeellä on Kiven Alla -verkkokaupassa 20 €. Kärkkäiseltä vastaava irtoaa 19 eurolla.

Toimiiko se?

Tärkein ominaisuus tietenkin kiinnikkeellä on se, että pysyykö GPS-laite siinä kiinni. GPS-laite kiinnittyy reppukiinnikkeeseen samoin kuin karbiinihakaan ja pysyy kyllä varmasti kiinnikkeessä kiinni. Samoin reppukiinnikkeen tarra on tukeva, eikä kertaakaan käynyt mielessä, etteikö GPS pysyisi tarranauhassa kiinni, koska sen verran hyvin tarranauha toimii.

GPS kiinnittyy kiinnikkeeseen tarranauhalla

Tässä piilee myös kiinnikkeen huono puoli. Kun GPS:n haluaa ottaa käteen, joutuu sitä oikeasti kiskomaan tarrasta irti todenteolla. Siinä määrin, että repun olkanauha tuppaa lähtemään mukaan ja irrotus tulee tehdä kaksin käsin, mikä ei ole kovin kätevää.

Kiinnikkeessä on myös varmistusnauha eli jos GPS jostain syystä tippuisi tarrastaan tai muuten tipahtaisi kädestä, kiinnikkeen nauha estää laitetta putoamasta maahan. Tämä on varsin kätevän kuuloinen juttu ja on testijakson aikana kerran pelastanut GPS:ni, kun se luiskahti kädestä. Ikävä kyllä tämän varmistusnarun toteutus on jäänyt vähän puolitiehen. Kun GPS:ää laittaa tarraan, tuppaa naru jäämään tarranauhan osien väliin. Naru on myös sellaista materiaalia, että se tarttuu tarranauhaan ja niinpä sitä naruakin joutuu repimään irti tarrasta.

Ongelman juurisyy on se, että GPS:ään tulevassa osassa naru on kiinnitetty tarran sivulle. Jos naru olisi tarran alaosassa, niin ongelmaa ei syntyisi tai se ei olisi niin paha. Se mikä ongelmasta tekee ikävän on, että jo muutaman viikon käytön jälkeen varmistusnaru on pahoin rispaantunut ja ruman näköinen. Uskoisin kun käyttöä jatkaa, niin varmistusnaru vielä menee rikki joskus. Onneksi narun voi itse korvata uudella, mutta luulisi kahdenkympin kiinnikkeen toimivan paremmin.

Varmistusnaru rispaantuu jo lyhyen käytön jälkeen.

Tuomio

Kiinnike toimii parhaiten vaelluskäytössä, jossa GPS:ää ei tarvitse olla koko ajan tarkistamassa. Kätköilyssä GPS:ää joutuu katsomaan niin tiheään, että tarranauhan repiminen alkaa risoa aika nopeasti. Plussaa siitä, että reppukiinnikkeen saa kiinnitettyä melkein mihin vaan ja on monikäyttöinen. Itse käytin sitä Kankatekin laukun kanssa ja se pysyi siinä kiinni varsin hyvin. Miinusta tulee myös varmistusnarun nopeasta rispaantumisesta.

Jos olet lähdössä vaellukselle ja tarvitset GPS:ää mukaan, on tämä oiva apuväline GPS:n kiinnittämiseen. Geokätköilyyn tuote ei ole paras mahdollinen, mutta toimii joissain määrin.

10 comments

 1. Kiitos testistä! Itsellä on edelleen käytössä uudenkin gepsin kanssa ikivanha Magellan Tritonin kaulaan ripustettava kotelo. Siinä ei ole enää pitkään aikaan ollut toimivaa vetoketjua, mutta vetoketjun vetimen kun vetää sopivasti ketjun keskelle, niin laite ei pääse putoamaan. On se sääli, että tällaisia koteloita ei etsimisestä huolimatta saa enää mistään. Jo monta kertaa olisin ostanut uuden ja varalle toisen. On niin helppoa reissussa sujauttaa gepsi pussiin ja siitä taas tarvittaessa käteen. Ei ole kaulapussin voittanutta IMHO.

  1. Ole hyvä! Harmi, ettei haluamaasi koteloa ole nykyisin tarjolla. Itse pidin kanssa joskus GPS:ää jonkin aikaa kaulanauhassa, mutta koin sen itselleni toimimattomaksi ratkaisuksi. GPS kopsahteli ties minne puihin ja kiviin ja välillä leukaankin. Mutta se oli tosiaan ihan tavallinen kaulanauha, missä joskus pidin GPS:ää kiinni.

 2. Tässä oma arvio tuotteesta Kivenalla -sivustolle:
  Ensimmäinen käyttö Lapissa alkoi mainiosti, kerrankin gps oli kätevästi mukana. Pakkasta n. 6 astetta ja toinen irrotus tarrasta. Koko tarra irtosi liimauksestaan laitteen puolelta. Onneksi se suojanaru pelasti tippumiselta. Sisätiloissa näyttää pysyvän, mutta siellä gps:n tarve on vähäistä.

  1. Oho! No sinänsä menee yksiin oman huomioni kanssa, että GPS-laitetta saa repiä todenteolla tarrasta irti. Itsellä tarranauhat on pysynyt kuitenkin hyvin kiinni. Jos tuote oli uusi, olisin kyllä ollut yhteydessä myyjään.

 3. Eipä jaksa. Mutta myös tuo köysiongelma on tuttua juttua. Lämpimään tuotuna liima tarttui kiinnikkeeseen kuin tauti. Tämä talvikyvyttömyys ei oikein synkronoidu talvihaasteen kanssa. Tosin, en harrasta haasteita, joten oikeaan osoitteeseen tuote meni.

  1. OK, omakin testijakso ajoittui kovimpien pakkasten aikaan, mutta en huomannut vastaavaa ongelmaa tarranauhan kanssa.

 4. Kiitos kaunis arvostelusta, tuli tarpeeseen. Taidan hankkia tämän!

  Vinkki: Unohda suussa vettyvä taskulampun, osta vitosen otsalamppu Tokmannista. Sojottaa valoa aina katseen suuntaan, ja kallisarvoiset harrastussekunnit kvartaalielämässä säästyvät. Itse en lähtisi enää yhdellekään talvivaellukselle ilman moista. Itse asiass amukana on aina kevyempi leiriin ja raskaampi hiihtoon.

  Pääsinpä pätemään vielä kiittämisen päälle 😉

  1. Ole hyvä Mikko arvostelusta. Kiva, että koit sen hyödylliseksi.

   Taskulamppuasiaan pitää vielä se kommentoida, että on sitä tullut hankittua useampikin otsavalo. Niiden ongelma on vain siinä, että kun kaveri huutaa jotakin, niin vaistoimaisesti kääntyy häntä katsomaan ja sohauttaa tuhannen lumenia kaverin kasvoille. Tietenkin pienellä harjoittelulla tämäkään ei ole ongelma. Ja sitten tietty jos yksin on matkassa, niin otsalamppu on hyvä. Myös puukiipeilykätköillä ehdoton.

 5. Mitenkä se on, jäikö se Garminin jojo jonnehhii roikkummaan ? Taisit testailla sitäkin.

  1. Hyvä kysymys! Se roikkuu tuolla kätköilykaapin naulassa. Eli sinne unohtui. Yleensä tämän takia en koskaan lupaa mitään, koska ne tuppaa unohtumaan. Tällä hetkellä näyttää vähän heikolta kätköilyt kevään osalta, kun on kohta liikkuminen ulkonakin rajoitettua, mutta jos suinkin kätköille tässä päästään vielä, niin otetaan testiin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.