Miten kätköillä poikkeusoloissa?

Jokainen kätköilijä on varmasti jo kuullut ja huomannut, että Suomessa vallitsevat poikkeusolot. Jo ihan siitäkin syystä, että miitit ovat peruttu 13.4. asti ja kätkötarkastajat ovat ilmoittaneet, että uusia kätköjä ei julkaista tällä hetkellä liittyen hallituksen eilen illalla julkaisemiin liikkumisrajoituksiin vedoten. Kätkötarkastajat eivät tiedä milloin kätköjen julkaisua voidaan jatkaa ja hekin seuraavat hallituksen tiedotuksia tiiviisti. Kieltämättä itselläkin bloggaaminen ei ole ollut viime päivinä päällimmäinen ajatus. Siispä kysymys kuuluu: miten kätköillä poikkeusoloissa nyt kun kaikenlaista rajoitusta pukkaa sieltä sun täältä.

Poikkeusolot ovat voimassa tällä tietoa viikkoja ja todennäköisesti jopa kuukausia. Toistaiseksi ulkonaliikkumista ei ole rajoitettu, vaan ainoastaan kulku Uudellemaalle ja sieltä pois. Tietysti lisärajoituksia voi vielä tulla, vaikka kukaan ei niitä tietenkään toivo. Niinpä purkeilla käynti on mahdollista edelleen. Aiemmin jo kirjoitin teoreettisesta mahdollisuudesta saada COVID-19 tartunta geokätköltä. Tilanne ei ole siltä osin merkittävästi muuttunut. Nykytiedon valossa sanoisin maallikkona, että virus säilyy pinnoilla paljon pidempään, kun on kuviteltu. Valtameriristeilijöiltä kerätyissä näytteissä havaittiin viruksen RNA:ta pinnoilla vielä 17 päivän jälkeen. Jokainen tekee siis kätköjen osalta päätökset itse. Suhteutettuna muihin pintoihin kaupoissa, kerrostalonhississä, yms. tietysti altistumisriski kätköillä on vähäinen. Toisaalta nyt kun ravintolat ja kaikki muut paikat ovat kiinni, liikenne viikonloppuisin purkeilla oletettavasti lisääntyy.

Olisin mielummin kätköilemässä…

Koska kätköily on kuitenkin mukava harrastus ja se on hyvä tapa saada ajatukset pois pandemiasta ja talouteen liittyvistä kriiseistä, niin kokosimme pienen listan tavoista, joilla voit harrastaa kätköilyä poikkeusoloissakin.

Ratko mysteereitä

Jokaisella on varmasti lähialueilla pari kinkkistä mysteeriä, jotka vielä odottavat selättämistä. Kotona pysytellessä on varmasti hyvää aikaa perehtyä näihin uudelleen. Ja jos ne eivät ratkea, niin hyvä tapa on kurkata jonkun toisen kaupungin tarjontaa ja ratkoa sieltä mysteereitä “varastoon” tulevia kätköilyreissuja varten.

Tee uusi mysteeri

Jos mysteerien ratkominen tympäännyttää, niin voi kokeilla tehdä itse juuri sellaisen kutkuttavan mysteerin, jonka on aina halunnut ratkoa. Tokikaan kätköä ei voi vielä julkaista, mutta mysteerin tehtäväosuuden voi toki tehdä valmiiksi. Ja tarvitseepa jotkut mysteerikätköt hieman enemmän valmistelua kuin vain kätkökuvauksen tehtävän. Esimerkkinä tällaisesta myssestä, jossa tehtävän tekeminen vaatii hieman enemmän työtä, mainittakoon nyt vaikka omat kätköni Hyvän sään aikana ja Jääskrapa.

Rakenna unelmien kätköpurkki

Moni kritisoi nykykätköjä mielikuvituksettomuudesta ja siitä, että aina on se tympeistä tympein PET-putkilo kuusessa. Harva kuitenkaan tarttuu toimeen valituksen sijaan ja rakentaa sen oman unelmiensa kätkön. Perusteluna tietysti on se, että se rikotaan kuitenkin heti. Mutta hei, yrittämiseen kuuluu aina riski ja se osin tekeekin siitä kiinnostavaa 😉

Kun paikat ovat kiinni ja pitäisi pysytellä kotona ja jos nurkista sattuu löytymään sopivia askartelutarvikkeita ja työkaluja, niin tämähän on otollinen tilaisuus toteuttaa se aina mielessä ollut kätköpurkki-idea. Kun tilanne on ohi, niin sen voi sitten käydä piilottamassa maastoon kaikkien iloksi. Jos taas omaa ideaa ei ole valmiina, niin pikku haeskelu Instagrammista, Youtubesta tai vaikka Pinterestistä tuottaa varmasti tulosta ja sopivia ideoita, joita ei omalla kotiseudulla ole nähty löytyy. Onpa tässä blogissakin muutama idea tullut esiteltyä: idea 1, idea 2, idea 3, jne.

Opettele uusi taito

Eräs hauska piirre kätköilyssä on se, että siihen voi yhdistää monenlaisia muita taitoja. Mysteereissä on tarvinnut osata vaikka kutoa tai soittaa jotakin instrumenttia. Vaikka osa taidoista on sellaisia, ettei niitä kotioloissa kovin helposti pysty opettelemaan, kuten vaikka köysikiipeily puuhun, niin mysteeritehtäviin liittyviä kykyjä voi harjoitella. Moniin, vaikka musiikin soittamiseen, on saatavilla verkkokursseja tai sovelluksia, joiden avulla opettelu onnistuu.

Suunnittele tuleva kätköilyreissu

Kaikki tietävät kuinka antoisaa on fiilistellä tulevaa lomamatkaa tai kätköilyreissua. Niinpä miksi et keskittyisi nyt suunnittelemaan tulevaa reissua oli se sitten lähiseudulle tai kauemmas. Toinen tapa suunnitella tulevia kätköilyreissuja on ottaa erilaiset haastekätköt kohteeksi ja etsiä niihin puuttuvat kätköt valmiiksi. Kun tietää mitä haasteista puuttuu, on puuttuvat kätköt helppo poimia jollain tulevalla vierailulla kyseiselle alueelle. Suosittuja työkaluja reissujen suunnitteluun on geocache.fi:n kätkökorit, project-gc.com ja cachetur.no

Lue, kuuntele ja katso

Kun kätköilemään ei itse pääse, niin on mielenkiintoista lukea aiheesta, kuunnella podcasteja ja katsoa Youtubesta videoita aiheesta. Lukuhetkiä löytyy tältäkin sivustolta hetkeksi, sillä kirjoituksia on kertynyt jo kuuden vuoden ajalta. Podcastia ei tiettävästi suomessa kukaan tee, mutta englanninkielisiä geokätköilyaiheisia podcasteja on useita, mm. Podcacher ja Geocache Talk. Youtubessa suosituin kätkölilijä taitaa olla The Geocaching Vlogger, mutta hyviä videoita löytyy muiltakin. Suomeksikin on muutama henkilö tehnyt videoita Youtubeen, mutta into ei toistaiseksi kellään ole pysynyt yllä vuosia. Aina voi myös kerrata parhaat viime vuosien GIFF-hetket Youtubesta.

Kirjaa draftit löydöiksi

Ehkä se täytyy julkisestikin myöntää, että ainakin itselle on kertynyt kirjaamattomia kätköjä satoja drafteihin. Varmasti monille pitempään ja enemmän kätköjä etsineille jossain kohtaa on käynyt niin, että tietokoneen edessä vietetty aika kirjoittamassa löytölogeja ei ole huvittanut ja kätköt ovat jääneet kirjaamatta löydetyksi. Etenkin jos kätkölogeihin haluaa hieman pidemmin kertoa seikkailusta tai ei halua copy-pastettaa samaa tarinaa joka kätköön. Nyt voi olla hyvä hetki purkaa tuota draftijonoa ja samalla kasvattaa löytömäärää kotisohvalta käsin. Ja vielä ihan sääntöjen puitteissa, koska olet kuitenkin aikanaan käynyt lisäämässä nimen vihkoon. Paras tietenkin olisi, jos kätköt kirjaisi verkkoon sitä myöten kun niitä etsii, koska tällöin kätkönomistajakin saisi kätköntilanteesta ajantasaista tietoa.

Tee kokoelma uniikkeja vaihtotavaroita

Vaihtotavarat ovat sitten kätköilyn alkuaikojen vähentyneet merkittävästi. Silloin tällöin niihin kuitenkin törmää. Jotkut kätköilijät ovat ottaneet itselleen “nimikkovaihtotavaran” eli jotain mitä aina jättävät kätkölle vieraillessaan kätköllä. Ensimmäisenä tulee erään kätköilijän purkkeihin jättämät liskot. Mikäli purkeille ei pääse, niin yksi tapa kuluttaa aikaa on askarrella itselleen varasto uniikeista omista signature vaihtotavaroista, joita voi sitten myöhemmin reissuillaan jättää kätköön.

Liity yhteisöön

Kun poikkeusoloissa ei voida järjestää kätköilytapahtumia, niin pitää geokavereihin pitää yhteyttä jotenkin toisin. Yksi tapa on tietysti soitella videopuheluita ja suunnitella / toteuttaa kaikkia edellä listattuja asioita yhdessä. Jaettu ilo on moninkertainen ilo.

Jos et satu tuntemaan muita kätköilijöitä, niin aina voi liittyä keskusteluun esimerkiksi Facebookissa. Sieltä löytyy lukuisia geokätköilyryhmiä. On paikallisia tietyllä alueella toimivia ryhmiä ja sitten suosituin “Suomen geokätköilijät”. Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa, että ryhmissä on hyvä käyttäytyä kunnioittavasti muita kätköilijlöitä kohtaan ja käyttää hakua ennen kuin kysyy 167. kertaa, että onko kk ok?

Pysy positiivisena

Vaikka välillä saattaa tuntua, että seinät kaatuu päälle, kun ei pääse normaaleihin harrastuksiin ja kätköilykin tuntuu ikävältä tartuntariskin pelossa, niin silti kannattaa pysyä positiivisena. Vaikka tilanne voi pysyä kuukausia päällä ja lisää rajoituksia voi tulla, niin se menee kuitenkin ohitse joskus. Tilanne palautuu normaaliksi ja pian taas pääsee kätköille. Ei haittaa jos tilastoihin tulee vähän harvempaa – niin varmasti tulee muillakin kätköilijöillä. Pidetään peukut ylhäällä, että kesän megatapahtumista ainakin jälkimmäinen voitaisiin pitää suunnitellusti, koska kesäkuun tapahtuman kannalta epidemian eteneminen ei näytä hyvältä. Toivotaan myös, että saamme nauttia 20-vuotistapahtumista jossain vaiheesssa tätä vuotta. Mieluiten jo kesällä tietenkin. Seattlen 20-vuotisjuhlien toteutumista ei osaa edes blogistin kristallipallo ennustaa. Toivon parasta senkin tapahtuman kannalta.

Tässä siis pieni katsauksemme miten kätköillä poikkeusoloissa. Kiitos, kun jaksoit lukea loppuun ja pidä huolta itsestäsi ja rakkaistasi. Me kaikki tarvitsemme tukea ja apua varmasti jollain tavalla jossain kohtaa tätä kriisiä.

2 comments

  1. Kiitos kirjoituksestasi, josta sai mukavia vinkkejä etäkätköilyyn. Itselläni on myös lukematon määrä kirjaamattomia reissaajia, ehkäpä niille löytyy nyt aikaa.
    Kaikkea hyvää sekä sinulle että muille kätköilijöille.

    1. Kiva kuulla, että pidit vinkeistä. Kieltämättä tuo reissaajien kirjaaminen olisi itsellekin hyvä aktiviteetti. Voisi poistaa kuvat puhelimestaankin sitten 🙂 Kaikkea hyvää Milla myös sinulle ja oli mukava kuulla sinusta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.