Tee-se-itse: Camokivi

Kesällä 2017 ibikset<3 nimimerkissä vaikuttava ibis64 postasi Suomen Kätköilijät Facebook-ryhmään kuvan tekemästään camo-kivestä. Kivi oli sen verran vakuuttavan näköinen, että rohkaistuin ottamaan yhteyttä ibiksiin ja kyselin ohjeita camo-kiven tekemiseen. Sainkin ohjeet camo-kiven tekemiseen ja melko pian sain hankittua tarvittavat materiaalit. Mutta aikaa kiven tekemiseen ei heti löytynyt ja sitten kohta olikin jo syksy ja talvi ja asia unohtui. Kesällä 2018 päätin kuitenkin käyttää hankkimani materiaalit ja tehdä camo-kiven. Ei siitä ehkä yhtä hieno tullut kuin alkuperäisen tekijän kivestä, mutta ihan onnistunut kuitenkin. Niinpä ajattelin jakaa ohjeen camokiven tekemiseen kuvien kera, jos vaikka joku muukin innostuisi askartelemaan.

Tarvittavat tarvikkeet ja työkalut

Camokiven tekemiseen tarvitse oikeastaan vain polyureetanilevyä, ratkaisumassaa (tai liimamassaa) ja maata. Kyllä vain maata. Millaista maata tarvitset, riippuu siitä millaisen pinnan haluat kiveesi tehdä. Itse käytin oman pihatien päästä löytyvää multaisaa erittäin hienoa mullansekaista “hiekkaa”. Lopputulos oli ihan hyvä, vaikkei ehkä paras mahdollinen. Maata jossa on paljon pieniä kiviä (kuten vaikka hiekoitushiekassa) kannattaa välttää, koska se antaa kivelle pinnan, joka ei näytä kovin luonnolliselta.

Ratkaisu- tai liimamassaa löytyy rautakaupoista ja erilaisista sekatavarakaupoista kuten Tokmannilta. Hintaa tuubilla on noin 9 euroa ja yksi tuubi riittää ohjeen kokoiseen kiveen hyvin. Väreistä kannattaa suosia tummia: musta, tumman harmaa, ruskea, harmaa. Jos massaa jää vähän näkyviin, tumma väri sopii lopputulokseen hyvin toisin kuin esimerkiksi valkoinen massa.

Polyuretaanilevyä on saatavilla rautakaupoista ja riippuen levystä se voi olla aika hintavaakin. Finnfoamin levyä saa melko edullisesti. Esim. Byggmaxilla levy on 7.95€ kappale. Oman levyni hankin eräältä sukulaiselta, jonka tiesin rakentaneen muutama vuosi sitten ja arvelin, että hänellä saattaisi olla joku sopiva pala jäänyt yli. Ja niinhän sitä löytyikin. Ja vaikka levy oli ollut ulkona pari vuotta, niin ei se ollut mennyt miksikään kätköilykäytön kannalta.

Alla olevissa kuvissa on esitetty tarvikkeet, jotka tarvitse camokiven tekemiseen

Näin rakennat camokiven

Kun tarvittavat tarvikkeet on haalittu, on aika ryhtyä hommiin. Alla olevalla ohjeella onnistunet

  1. Suunnittele minkä muotoisen ja kokoisen camokiven haluat tehdä
  2. Leikkaa levyt sopivan kokoisiksi
  3. Liimaa levyt yhteen ratkaisumassalla
  4. Anna kuivua vähintään vuorokausi
  5. Veistä camokivi puukolla halutun muotoiseksi
  6. Sivele pintaan ratkaisumassaa tasainen kerros
  7. Taputtele kiven pinnalle tasainen kerros maata
  8. Anna kiven kuivua vuorokausi tai kaksi
  9. Maalaa halutessasi kiven pintaan “sammalta” tai eri sävyjä.

Camokiven askartelua

Ensimmäisenä on hyvä päättää, minkä kokoisen ja muotoisen camokiven haluat tehdä (ja mihin materiaalit riittävät). Etsi sopiva kätköpurkki camokiven sisälle ja mieti haluatko kiinnittää purkin kiveen jotenkin. Leikkaa puukolla (tai sahalla) polyuretaanilevystä sopivan kokoisia paloja camokiveä varten

Oman camokiven levyn palat leikkattuina valmiiksi.

Oma Finnfoamin palaseni oli parhaat hetkensä jo nähnyt ja levyn paperipinnoite repsotti. Päätin repiä paperin pois levyn päältä kokonaan, etteivät levyt irtoa toisistaan liimauksen jälkeen, jos paperi irtoaa levyn pinnasta. Voi olla hyvä idea repiä pintapaperi pois uudehkostakin levystä.

Liimasin levyt yhteen ratkaisumassalla. Pursotin nauhoja noin 2-4 cm välein levyn pintaan. En sen kummemmin liimaa levittänyt muuta kuin hieroin levyjä hieman yhteen painettaessa. Annoin liimauksen kuivua muutaman päivän ennen seuraavaan työvaiheeseen ryhtymistä.

Liimaa “nauhoina” levyn pinnalla. Kuvan levyn yläosan leikkasin pois, joten siellä ei ole liimaa. Liimausjäljellä ei ole suurta merkitystä, kunhan levyt pysyvät yhdessä.

Kun levyt on liimattu ja liima kuivunut, voidaan lähteä työstämään camokiven muotoa. Yhteen liimatuista levyistä veistetään puukolla sopivan muotoinen camokivi. Riippuen kärsivällisyydestä voi kiven pinnasta tehdä jo tässä vaiheessa todella tasaisen. Pakko ei ole, mutta tällöin ratkaisumassaa kuluu enemmän kolojen täyttämiseen seuraavassa vaiheessa. Kiven muotoilussa kannattaa pyrkiä luovuuteen ja pyrkiä tekemään kivestä luonnollisen näköinen sen sijaan, että kivi olisi neliön mallinen (kuten oma kiveni). Kätkörasialle leikataan kiven alapuolelle riittävän iso kolo. Jos purkin haluaa kiinnittää kiveen, tarvitaan luultavasti toisenlaista lähestymistapaa (katso jutun lopusta kohta “Mitä opin”).

Kun camokivi on veistetty haluttuun muotoon ja purkille on tehty kolo, on aika tehdä camokivestä kiven näköinen. Hanskat käteen ja pursottamaan massaa kiven päälle. Massassa ei kannata säästellä, jolloin pinnasta tulee hyvä. Levitin massaa reilusti nauhoina ja otin pienen puulastun, jolla tasoittelin pintaa samaan aikaan ja katsoin tarvinko vielä lisää massaa vai siirrynkö eteenpäin kiven pinnan massoittamisessa. Tässä hommassa todennäköisesti (ellei ole tosi tosi tarkka) hanskat tuhriintuu ja samoin pursotin. Jälkimmäisen voi puhdistaa homman jälkeen. Kiven pohjapuolta ei tarvitse kokonaan jemmata massan alle, mutta alapuolen reunat kannattaa peittää massalla, ettei keltainen levy paista kiven alaosasta. Kun camokiven pinta on massan peitossa, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Massan levittäminen on sen verran sottaista puuhaa ja kun minulla ei ollut valokuvaajaakaan, niin tämä jäi ainoaksi kuvaksi massan levittämisestä. Kuvan ottamisen jälkeen levitin massaa vielä alaosan reuinoille, jotta nekin peittyvät. Kuvasta näkyy myös kätkörasian paikka.

Kun pinta on massattu, niin sen jälkeen voikin sitten ruveta tekemään kivelle viimeistä silausta eli lätkimään maata massan päälle. Ensin kokeilin kierittää kiveä maassa, mutta joukkoon tarttui oksia ja lehtiä, joten se ei ollut hyvä idea. Nypin nämä pois ja kaapaisin hanskalla maata ja taputtelin camokiven pintaan. Osa tarttuu ja osa ei, mutta hommaa pitää toistaa jokaiselle kohdalle kerran pari. Isommat roskat tai kivet kannattaa saman tien ottaa pois, jotta pinnasta tulee hyvä. Pintaa voi taputella ja massaakin lisätä, jos näyttää, ettei johonkin kohtaan meinaa tarttua pintaa ollenkaan.

Kun pinta on tehty, voi kiven jättää kuivumaan päiväksi tai kahdeksi.

Halutessaan pintaa voi koittaa koristella. Oikeassa kivessä on usein sammalta, eikä se ole täysin mahdotonta saada kasvamaan camokivessäkään. Piimää tai olutta sekä sammalta siihen tarvitaan. Tarkempia ohjeita löytyy esim. täältä. Koska olin paljon hätäisempi, koitin jäljitellä sammalta Revellin pienoismallimaalilla, jonka väriksi olin valinnut mattavihreän. Maalia levittelin varovasti camokiven pintaan jonkun pakkauksen mukana tulleella vaahtomuovin palalla hankaamalla. Maalia ei tarvitse laittaa paljon. Maalauksen lopputulos ei ollut paras mahdollinen, mutta kun maalin päälle vielä hieroi hieman maata, niin lopputulos oli paljon parempi. Maalausta ei ole pakko tehdä, jos ei halua, mutta jos maalia löytyy kotoa valmiiksi niin kannattaa kokeilla millä tavoin saat parhaan lopputuloksen. Sitten camokivi onkin valmis piilotettavaksi.

Mitä opin

Camokivi syntyy suhteellisen helposti, kunhan tarvittavat tarvikkeet löytyy kotoa. Jos polyuretaanilevyä on saatavilla, ei camolle tule kuin 9 euroa hintaa. Jos levy pitää ostaa kaupasta, niin hinta tuplaantuu.

Camokiven ulkonäkö on hyvä. Ohjeella syntyy uskottavan näköinen naamiointi kätköpurkille. Naamiointi on vielä kustomoitavissa valitsemalla käytettävä maa-aines sopivasti.

Valmis camokivi on melko herkkä iskuille. Kiven pinassa oleva massa suojaa polyuretaanilevyä jonkin verran, mutta camokiveen kyllä saa helposti jäljen vaikka oikealla kivellä. Niinpä camokivi kannattaneekin sijoittaa paikkaan, jossa sen vieressä ei ole oikeita kiviä. Camokivi myös vettyy, jos sen sijoittaa kosteaan paikkaan ja tällöin itse kätköpurkin sisältökin voi kostua. Kätkön paikka camokiveä käytettäessä kannattaa siis valita huolella.

Jatkokehitysideana tuli mieleen, että polyuretaanilevyjen väliin hieman puukolla levyä nakertamalla olisi voinut liimata laudan tai metallilistan pätkän, jotta purkin saisi kiinnitettyä camokiveen helposti. Levystä voi kaivertaa laudan verran pois ja liimata laudan poluyuretaanilevyyn kiinni ja levyjen väliin. Sitten vain purkki ruuvilla lautaan kiinni. Tai metallilistaa käytettäessä purkin saa magneettikiinnitteiseksi helposti. Toki toinen vaihtoehto on liimata jotenkin muuten magneetti metallilevy camoon kiinni, mutta ratkaisu ei välttämättä ole niin kestävä kuin polyuretaanilevyjen väliin liimattu ratkaisu.

Jos innostut rakentelemaan oman camokiven niin kerro ihmeessä miten homma onnistui ohjeilla ja lähetä myös kuvia camokivestäsi. Kiitokset Ibiksille alkuperäisestä ohjeesta camokiven askarteluun.

9 comments

  1. Meillä on siellä camon välissä puulevynpalanen, siihen saa ruuvattua lokipurkin kolon pohjalle pleksin palan minkä alla on neodym magneetti, näin metallinen purkki loksahta hyvin kiinni ja pysyy varmasti irti maasta. Yksi kivi on ollut jo kolme talvea paikoillaan ilman kosteus ongelmia. Hyvä juttu 🙂 ja iso uretaani möykky on myös hyvä raaka-aine, ei tarvi liimailla paloja yhteen.

    1. Kiitokset ibikset kommenteista. Saman suuntaisia ideoita siis molemmilla. Paitsi, että olit jo tehnyt tuon jatkokehitysideani

  2. Olen nähnyt maailmalla sellaisiakin, että maahan on kaivettu kuoppa, betonia kaadettu siihen ja sitten laitettu pet-putkilon “kiinnitysrauta” ja jonkinlainen pet-putkiloa oman verran isompi sinne painoksi. Valmiin kiven sisällä oli siis ne raudat ja petputkilo. Pinta on melko rosoinen ja maastoutuu kyllä hämmästyttävän hyvin ympäristöön.

    1. Mielenkiintoista Christel. Löytyisiköhän tällaisesta kuvaa? Onko joku kokeillut tehdä sellaista itse?

      1. Kävin kaikkia kuvia läpi Walesin reissulta parin vuoden takaa, jossa oli kanalin rantapolun varrella toteutettu traili betonisilla camokivillä. Ei ainuttakaan kuvaa niistä. En siihen aikaan vielä kuvannut muuta kuin gadget kätköjä.
        Harmillista.

  3. Tässä mallissa se kuoppa toimii valumuottina, olen yhden tehnyt mutta ehkä materiaalista johtuen kosteus ongelmat oli varsin suuret, mutta hyvä idea ja vähän kehittämällä varmaan toimiva. Täytyy vielä kokeilla yhdistellä siihen muita materiaaleja

    1. Juu ymmärsin Christelin kuvauksesta myös, että kuoppa on valumuotti. Mistä materiaalista camokiven valoit jos kosteus oli ongelma?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.