Tee-se-itse: Kylttikätkön tekeminen

Rautakaupassa käydessäni huomasin tarjouskorissa kasan erilaisia varoitus- ja huomiokilpiä. Tulipa heti mieleen tehdä kilvestä kätkö, koska taannoin itä-Suomen reissulla oli tullut sellainen vastaan. Valitsin kilvistä tekstiltään sopivimman mukaani, kun ei ehkä ole asianmukaista kiinnitellä satunnaisiin paikkoihin varoituskilpiä, jos oikeasti ei ole mitään varoitettavaa. Niinpä mukaani tarttui tarralla kiinnitettävä “Sulje ovi” – kyltti (kuva 1). Ajattelin, että tuon voisi sijoittaa johonkin sopivaan paikkaan, jossa on ovi, esim. telemastolle. Päätin myös jakaa kokemukseni kätkön tekemisestä täällä blogissa.

Kuva 1 - Lähtökohtana kätkön tekemiselle on sopiva varoituskilpi, joita saa esim. rautakaupasta.
Kuva 1 – Lähtökohtana kätkön tekemiselle on sopiva varoituskilpi, joita saa esim. rautakaupasta.

Mitä tarvitaan ja paljonko maksaa?

Feikkikylttikätkön tekemiseen tarvitset seuraavat tarvikkeet:

  • Kyltti
  • Mahdollisesti magneettilevyä
  • 4 ruuvia ja rautasaha
  • kosteudenkestävää liimaa
  • RITR -kopiopaperia, kynän ja viivottimen
  • 20 min aikaa

Kylttejä saa rautakaupoista tai sitten verkkokaupoista. Itse ostin oman kylttini Bauhausista ja kyltti maksoi 9.90 eur. Kokoa kilvellä on 150 mm x 200 mm. Turvakauppa.com tarjoaa magneettista samankokoista kilpeä, joka sopisi huomattavasti paremmin kätkön tekemiseen siedettävään 11,5 euron hintaan. Pienempi kilpi irtoisi 8,15 eurolla. Turvakaupassa kilpivalikoima on muutenkin laajempi kuin paikallisessa rautakaupassa.

Jos kilpi ei ole magneettinen kuten ostamani kilpi, tarvitaan myös magneettilevyä, joka kiinitetään kilven takapuolelle. Magneettilevyä saa esim. askartelukauppa Sinellistä ja hintaa neljälle A5 kokoiselle levylle tulee 3.95 euroa. Yhteishintaa tee-se-itse kätkölle tulee siis n. 15 euroa.

Ja näin se käy..

Valitsemani kyltti oli juuri kahden A5 levyn kokoinen, joten irrotin kyltistä ja magneettilevyistä suojakalvot ja kiinnitin liimapinnat vasten toisiaan (kuvat 3-5). Näin magneettilevyn magneettinen puoli tulee ulospäin eli seinää vasten.

Kuvassa 6 on lopputulos. Kyltti tarttuu mukavasti pienelläkin kosketuspinta-alalla metalliin. Kyltissä olevat kiinnitysreunat kaipaavat vielä viimeistelyä ja “purkkiin” tarvitaan tietysti logikirja, joten tehdäänpä se seuraavaksi.

Kuva 6 - Nyt kyltti on logikirjaa ja viimeistelyä vaille valmis.
Kuva 6 – Nyt kyltti on logikirjaa ja viimeistelyä vaille valmis.

Tällaiseen “purkkiin” ei oikein perinteinen logivihko ja kynä mahdu, joten tarvitaan toisenlaista lähestymistä. Valitsin logikirjaksi vedenkestävän RITR -kopiopaperin, jonka vedenkestävyyttä testasimme aiemmin (kts. myös osa 2). Leikkasin saksilla kopiopaperista sopivankokoisen palan ja kiinnitin sen sähköteipillä (kuvat 7 ja 8). Muutakin teippiä voisi tietysti käyttää, mutta sähköteipin hyvänä (ja myös huonona) puolena on se, että se lähtee helpohkosti irti ja näin logikirja on vaihdettavissa myöhemmin. Riippuen hieman purkin sijoituspaikasta, logipaperi saattaa hieman kastua, mutta sen ei pitäisi juuri haitata kuten aiemmista testeistä näimme.

Tietysti olisi voinut askarrella pienen muovitaskunkin magneettilevyn taustapuolelle, jolloin “purkkiin” olisi mahtunut useampikin logiliuska. Tämä kuitenkin heikentää magneetin tarttuvuutta yllättävän paljon ja siksi päädyin yhden logipaperin ratkaisuun. Login vähäisyys tietysti johtaa tiheämpään huoltoväliin, joten kovin kauaksi kotoa tällaista purkkia ei kannata sijoittaa.

Nyt purkki onkin viimeistelyä vaille valmis. Päätin peittää kyltin ruuvinpaikat – aivan oikein – ruuveilla. Katkaisin muutaman ruuvin rautasahalla ja liimasin ruuvien kannat kylttiin, jotta kyltti näyttäisi siltä, että se on oikeasti ruuvattu paikoilleen (kuva 9). Liimaamisen käytin kosteudenkestävää Erikeepperiä, mutta toki muukin ulkokäyttöön tarkoitettu liima sopisi hommaan vallan hyvin. Itse asiassa Erikeeper ei ole ollenkaan paras vaihtoehto, mutta halusin nähdä, miten tuo kosteudenkestävä versio Erikeeperistä oikeasti kestää ulkona. Lisäksi se kuivuu läpinäkyväksi, joten pienet pursuamiset kannan alta eivät haittaa niin paljon. Lopuksi vielä piirsin lyijykynällä logipaperiin viivastot ohjaamaan vieraita kirjoittamaan nimensä logipaperia säästäen (kuva 10). Nyt purkki onkin valmis piilotettavaksi tai kiinnitettäväksi jääkaapin oveen (kuva 11).

Näin siis saa värkättyä varsin ovelan kätkön. Kannattaa tosiaan miettiä millaisen kyltin valitsee, ettei turhaan lisää varoituksia paikkaan, jossa niitä ei tarvita. Magneettisen kyltin avulla homma käy vielä näppärämmin, mutta magneettista kylttiä ei lähirautakaupasta löytynyt, joten piti hieman soveltaa. Samalla periaatteella voi myös tehdä muun tyyppisiä kätköjä. Esimerkiksi Tanskassa kerran tuli vastaan ihan pelkkä magneettilevy, joka värinsä puolesta sopi täydellisesti metalliseen patsaaseen. Meni tovi jos toinenkin ennen kuin huomasin purkin.

Huonona puolena tällaisessa kylttikätkössä on tietysti se, ettei purkkiin mahdu kynää. Kätkötiedotteen saa kyllä liimattua levyyn, mutta toki se vie tilaa logimerkinnöiltä. Nähtäväksi jää miten tässä kyhätty purkki kestää Suomen vaihtelevia sääolosuhteita.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.