Tee-se-itse: Rakenna tontulle kätkökoti

Minulla on pitkään pyörinyt nurkissa muutama nanokätkö, jotka on tullut hankittua joskus vuosia sitten, kun aloittelin harrastusta ja nanokätkö tuntui hyvältä ajatukselta. Sittemmin ajatus on vähän muuttunut ja nanot ovat saaneet jäädä pöytälaatikkoon odottelemaan. Olen miettinyt mitä niillä nanopurkeilla tekisi. Yksi vaihtoehto olisi käyttää nanoa multin välipisteenä, koska tällöin sinne voisi laittaa vain laminoidun koordinaattilapun ja vierailijoiden ei tarvitsisi pyöritellä piskuista rullalogia. Eikä sitä tarvisi olla koko ajan vaihtamassa. Tämäkin on kuitenkin jäänyt.

Mutta sitten tuli mieleen voisiko nanosta kehitellä jotain vähän luovempaa kätkörasiaa. Onko nanokätkön aina pakko olla piilotettu magneetilla räystään alle? Vai voisiko nanokätkö tuottaa yllättävän kätköilyelämyksen?

Tässä kirjoituksessa siis käyn läpi yksityiskohtaisesti miten muutat pöytälaatikossa pölyttyneen tylsän nanopurkin luovemmaksi nanopurkiksi.

Tarvikkeet

Tarvitset seuraavat tarvikkeet projektin läpiviemiseksi

 • Magneettinen nanokätkö. Jos ei pöytälaatikosta löydy, niin Kiven Alla -kauppa auttaa hintaa 3.50 eur
 • Liimaa, esim. pikaliima tai kuumaliima käy.
 • 5 sentin kolikko tai vastaava leveä prikka tai vastaava
 • Pala hiomapaperia
 • Askartelubetonia
 • Paperiliitin tai muu teräväkärkinen esine
 • Valikoima harrastemaaleja ja pieni sivellin

Ei pakolliset, mutta elämää helpottaa ja kätköstä kestävän tekee

 • Spray-pohjamaali
 • Pintalle ulkokäyttöön soveltuva kova lakka

Näin teet tontulle kätkökodin

Yleensä nanokätkön kansi on päältä pyöreä. Kannesta tulee tehdä mahdollisimman tasainen. Niinpä hio nanopurkin kannesta suora hiomapaperilla. Voit käytää hommaan hiomakonetta, mutta kansi kyllä oikenee käsipelissäkin, kunhan katsot, että hiontajäljestä tulee suora. Itse käytin tavallista hiekkapaperia, jonka karkeus oli 160. Varmasti myös hiekkapaperi, jonka karkeus on 120-200, toimii hyvin. Mahdollisesti muutkin.

Seuraavaksi liimataan 5 sentin kolikko juuri hiottuun purkin kanteen. Voit myös käyttää leveää prikkaa, jonka reikä on pieni tai jotain muuta vastaavaa metallikiekkoa. Itse käytin kuumaliimaa, koska sitä oli valmiiksi varastossa. Superliima tai joku muu vastavaa varmasti toimii yhtä hyvin. Liimaa kolikko keskelle nanopurkkia. Kun liima on kuivunut voit jatkaa seuraavaan vaiheeseen.

Sekoita pieni määrä askartelubetonia sementistä ja vedestä purkin ohjeen mukaan. Askartelubetonia saa harrastekaupoista (esim. täältä). Askartelubetoni myydään siis jauheena, johon lisätään vesi. Kilon pönttö maksaa alta kympin. Se on siis huomattavasti kalliimpaa kuin tavallinen sementti, mutta siinä on mukana valmiina kaikki tarvittava ja se on erittäin hienojakoista. Askartelubetoni sopii ulko- ja sisäkäyttöön. Kannattaa huomata, että askartelubetonia käsiteltäessä on hyvä olla suojahanskat. Askartelubetonia ei tarvitse erikseen kuivata uunissa vaan se kovettuu huoneenlämmössä nopeasti itsekseen. Pienen objektin pääsee jo maalaamaan muutaman tunnin kuluttua. Toinen vaihtoehto olisi käyttää polymeerisavea (joka taas täytyy kuivattaa uunissa), mutta ainakin askartelukaupan ystävällisen tädin mukaan polymeerisavi ei kestä pakkasta vaan halkeaa kylmässä. Siksi päädyimme rakentamaan tontun kodin betonista. Mikäs se on tontulla köllötellessä betonista tehdyssä kämpässä?

Käännä nano ympäri, siten  että kolikko on nyt päällä. Pyöräytä pieni, reilu 2 senttinen pallo askartelubetonia ja litistä se ensin sormilla ja sen jälkeen levitä se kolikon yläpuolelle ja reunan yli, siten että se ylttää myös alapuolelle aina nanopurkkiin asti. Jos betoni koskettaa nanopurkkia, se on ihan ok, mutta varo, ettet vahingossa täytä nanon kannen ja purkin välistä uraa betonilla. Tämä saattaa hankaloittaa purkin avaamista tai hämätä joitakin kätköilijöitä repimään purkin irti.

Nyt on aika rakentaa tontulle koti. Tässä vaiheessa kannattaa päästää oma luovuus irti ja tehdä sellainen unelmien tonttumökki kuin itse haluaa. Eräs tapa on muodostaa betonista neliskanttinen neliön tai suorakaiteen muotoinen kappale ja painaa se kevyesti edellisessä vaiheessa tehtyyn “pihaan”. Ota sitten toinen pala askartelubetonia, josta muovaat mökille katon. Kiinnitä katto itse mökkiin kevyesti painamalla. Betoniaskartelusta  meillä ei ollut aiempaa kokemusta, mutta käytimme tavallisia savityöoppeja alakoulusta. Eli tässä kohtaa raaputimme yhteen liitettävät pinnat epätasaisiksi ennen liittämistä.  Jos haluat, voit myös askarrella savupiippua tai puskia pihalle – tai mitä mieleesi ikinä tuleekaan. Päästä luovuutesi valloilleen! Kannattaa kuitenkin sen verran miettiä mökkiä askarrellessa, ettei aivan pieniä tai ohuita osia tee, sillä ne menevät kovakouraisten kätköilijöiden käsissä helposti katki.

Kun mökki on saanut ulkomuotonsa, on aika kaivaa esiin paperiliitin tai joku muu teräväkärkinen esine. Tämän avulla voit kaivertaa ikkunat, ovet, pihalle ruohon ja muut yksityiskohdat. Jos homma tuntuu hankalalta, voi askartelubetonista pyöräyttää harjoittelukappaleen, johon ensin kokeilee kaivertamista. Kun homma luonnistuu, niin sen jälkeen ryntää itse kätköpurkin kimppuun tekemään yksityiskohtia. Toki halutessasi voit jättää ikkunat ja muut kaivertamatta ja jälkikäteen maalata ne. Kun mökki on yksityiskohtineen valmis, anna sen kuivua riittävän pitkään, että se on varmasti kuiva.

Itse annoin mökin kuivua yön yli ja seuraavana päivänä olikin sitten maalaamisen vuoro. Ennen maalausta kuitenkin näytin mökille hieman hiomapaperia. Muovailun jäljiltä jälki oli hieman karhea ja hiomapaperilla pinnasta sain hieman sileämmän. Maalaamiseen käytin Revellin pienoismalleille tarkoitettuja maaleja, joita on myynnissä esimerkiksi Prismassa. Halpoja nämä maalit eivät ole, sillä 14 ml purki maksaa 2.95 eur. Varmasti muutkin (esim. akryyli-) maalit ovat käyttökelpoisia purkin maalaamiseen. Halutessaan mökin voi ensin pohjamaalata esim. spray-purkissa myytävällä pohjamaalilla. Spraylla maalatessa kannattaa purkin alaosa ottaa irti ja tarvittaessa suojata näkyviin jäävä osa nanopurkin yläosaa.

Kun valitset värejä mökin maalaamiseen, voit miettiä miten värit sulautuvat maastoon tai jos haluat, että mökki näkyy kauas voit päästää mielikuvituksesi jälleen valloilleen. Maalauksen väri varmasti riippuu kätköpaikasta. Onko tärkeää, että kätkö ei näy liian kauas, jottei ulkopuoliset kiinnostu kätköstä vai voiko käyttää kirkkaita värejä?

Kun kätkö on maalattu ja maali on kuivunut, niin voit lakata sen halutessasi. Lakkaus suojaa maalipintaa ja auttaa säilyttämään värin mökin pinnassa. Sprayasimme oman tontun mökkimme nurkista löytyneellä askartelumaalilakalla, joka sopii myös ulkokäyttöön. Tosin nurkista löytynyt lakka oli tällä kertaa kirkasta. Mattapintainen lakka voisi olla parempi, mutta tämäkin on oikeastaan omasta mieltymyksestä kiinni, kumpi on parempi.

Sitten voikin ruveta etsimään piilopaikkaa juuri tehdylle luovemmalle nanokätkölle. Kukapa ei ihastuisi mahtavasti askarreltuunpaskarreltuun tonttukätköpurkkiin? Jos innostuit askartelemaan purkin tämän ohjeen perusteella, olisi mukava nähdä kuvia tontunmökeistä. Laittakaahan niitä tulemaan vaikkapa sähköpostilla geoweellu (at) gmail.com. Myös jos sinulla on joku kätköpurkin rakenteluohje tai ajatuksia tästä ohjeesta, niin älä epäröi lähettää niitä julkaistavaksi tälle sivustolle.

6 comments

 1. Kannattaa käydä Keminmaassa muutamalla mysteerillä, siellä on hienosti askarreltu loppupurkkeja samanmoisista aineista.=)

  1. Ahaa, kiitos J vinkistä. Kyllähän tuosta askartelubetonista tekee, vaikka feikkikiven tai mitä nyt mieleen juolahtaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.