Midnight Sun Geocaching Mega 2019 – matkaraportti

Vuoden toista megaa vietetiin viime viikonloppuna Kiilopäällä Inarissa. Tämä oli siis toinen kerta, kun Kiilopäällä järjestettiin mega. Olimme tietenkin paikalla raportoimassa tapahtumassa sekä kiertämässä Suomen toisen Geotourin.

Aurinko paistaa yötä päivää

Siinä missä Oulussa melkeinpä ensimmäistä kertaa suomalaisten megojen historiassa tapahtumaa vietettiin epävakaisessa säässä, niin Kiilopäällä aurinko paistoi – myös yöllä. Sää siis suosi tapahtumaa ja ihmiset tuntuivatkin olevan erityisen hyvällä tuulella ja hymy huulilla.

Tällä kertaa “megakolikko” olikin kuksa matkalainen

Midnight Sun Geocaching -tapahtumassa oli tarjolla 10 Adventure Lab-kätköä tapahtuma-alueella. Alueen ulkopuolella ei ollut Adventrue Labeja, eikä ne kyllä tapahtumaan olisivat sopineetkaan.

Ohjelmatarjontaa oli megassa riittämiin. Perjantaina oli Inarijärvi-ristelyä, sähkömaastopyöräretkeä, patikkaretkeä, kätköilyklinikkaa aloittelijoille, Meet & Greet eventtiä sekä minun ja Harjuksen järjestämä mysteeri-ilta, jossa perehdyimme muutamaan yleisön valitsemaan aiheeseen liittyen mysteerikätköihin.

Logikirjana toimi puusta tehty aurinko.

Lauantaina vuorossa oli jo mainitut Adventure labit, luontovisaa, letunpaistoa, opastettuja retkiä sekä perheille muumien retkeilykoulua.

Pääosaa tapahtumassa näytteli kuitenkin Kiilopään mahtava luonto ja mega nojasikin vahvasti siihen, että ihmiset lähtevät opastettuina tai omatoimisesti liikkumaan luontoon ja lähialueen kätköille. Konsepti on toimiva, mutta kääntöpuolena johtaa siihen, että tapahtuma-alueella ei ole suurta tungosta koko päivänä, koska ihmisten aikataulut hajaantuvat pitkin päivää.

Itsekin vuokrasin hybridiläskipyörän ja puolet lauantaipäivästä vietin yksinäni ajellen tunturissa. Oli muuten mukavaa. Kirjoittelen aiheesta juttua myöhemmin lisää.

Keskiyön aikaan

Tapahtuman huipentuma (kirjaimellisesti) on tietenkin Kiilopään huiputus puolen yön aikaan. Huipulle kokoontuikin kivasti väkeä omaan erillistapahtumaansa. Paikalla oli myös tanssija Janita Rantanen tanssimassa rumpalin rytmien tahdissa.

Keskiyön esitys Kiilopään huipulla.

Esityksen jälkeen porukka vielä kuvaili keskiyön aurinkoa ja sen jälkeen tapahtuma alkoi olla loppusuoralla. Sunnuntaiaamuna oli vielä perinteiseen tapaan CITO, jonka jälkeen porukka hajaantui omille teilleen.

Kokonaisuutena tapahtuma oli varsin onnistunut ja minulle jäi oikein mukavat fiilikset megasta. Kaikki yksityiskohdat järjestelyissä oli tarkkaan mietitty. Saariselän ja Kiilopään välillä kulki megabussi, joka toki pysähtyi uusien Geotour -kätköjen pysäkeillä myös. Näin kuka tahansa, joka halusi kiertää Geotourin pystyi kätköillä käymään, vaikka julkisilla. Lisäksi viimeinen megabussi lähti Saariselälle vasta Kiilopään huiputuksen jälkeen.

Adventure Labs

Kiilopäällä oli siis 10 labia. Nämä oli ripoteltu tapahtuma-alueelle ja niiden kiertämiseen meni noin pari tuntia rentoa vauhtia. Välimatkat eivät olleet liian pitkiä minikätköilijällekään, mutta kuitenkin sopivat, ettei jonoja juuri syntynyt.

1. UKK

Aloitin Adventure Lab kierrokseni lähimmästä labista eli UKK:n portista. Tehtävänä oli katsoa ylöspäin ja kertoa mitä näkyy. Siellähän oli maakotkaveistos roikkumassa ja tehtävän vastauksena toimi linnun nimi. Täällä tein sellaisen huomion, että ulkomaalaisille linnun tunnistaminen ja sen nimen kirjoittaminen suomeksi tuotti vähän ongelmia.

2. Aurora Borealis

Käppäilin seuraavaksi revontuliaiheiselle labille. Täällä olikin vastassa palapeli, jonka kääntöpuolelta saa koodisanan talteen. Oulun megassa oli vastaava lab-kätkö, joskin palapelin koko oli todella iso. Täällä oli useampi palapeli, joten jokainen halukas pääsi itse kokoamaan palapelin.

3. Ylöspäin

Ylöspäin labilla oli pienimuotoinen kuhina käynnissä, kun saavuin paikalle. Tehtävänä täällä oli rakentaa köysitikkaat kapuloista ja puuhun kiinnitetyistä köysistä. Paikalla oli talkoolainen, joka neuvoi millainen solmu tulisi tehdä, jotta kapula pysyisi paikoillaan. Siinä sai aika monta kertaa harjoitella ennen kuin solmu onnistui. Onneksi ohjaajalla oli lehmän hermot ja hän rauhallisesti opasti kerta toisensa jälkeen mitä piti tehdä. Lopulta tikkaat olivat valmiit ja rohkein pääsi kiipeämään ja kurkkaamaan koodisanan. Tämä taito voi tulla tarpeeseen kätköreissullakin joskus.

4.Pinus Sylvestris

Pinus Sylvestris (suomeksi mänty) -rastilla olikin vastassa tuttu näky. PET-purkki puussa ja kasa onkia. Mäntyyn oli eksynyt seitsemän PET-putkiloa, joista kolmessa oli koodisana. Paikalla oli yksi pidempi onki ja kaksi lyhyttä. Lyhyissä kärki oli vähän turhan löysä PET-ongintaan ja varsikaan ei riittänyt korkeammalla oleviin purkkehin. Mutta hetken onkimisella koodisana saatiin esiin ja rasti kuitattua.

5. Poro

Viidenneltä rastilta löytyi kaksi erittäin villiä poroa, joiden sarviin piti heittää suopunki. Tälläkin rastilla oli opastaja kertomassa, miten osumistodennäköisyys kasvaa. Kuulemma lännenelokuvatyylillä ei pärjää, vaan suopungissa pitää lenkit olla kielan muodostaman lenkin sisäpuolella. Kun suoritus oli onnistunut ja poro saatu kiinni, niin labi oli suoritettu.

6. Polut

Polut-lokaatiossa piti lueskella Kiilopään reiteistä kertovaa opastaulua ja suorittaa pieniä pluslaskuja, joista sai oikean vastauksen. Laskut eivät olleet vaikeita, mutta itsellä oli vaikeuksia löytää kaikkein pienintä polkua kartalta. Onneksi siinä oli muitakin avustamassa ja sain homman maaliin.

7. Lapin lintuja

Lapin lintuja -lokaatiossa oli kuvia erilaisista Lapissa esiintyvistä linnuista. Muutaman linnun kohdalla oli tavuja, joista piti muodostaa erään linnun latinankielisen nimen alkuosa. Tehtävä oli helppo ja nopeasti suoritettu.

8. Kaukoputki

Kaukoputki-rastilla oli kaksi kaukoputkea ja näistä jommalla kummalla piti etsiä maastosta pieni taulu, jossa oli Signal-sammakon kuva. Tehtävä oli hauska ja ei liian vaativa, mutta ei liian helppokaan, sillä paikalla oli opastaja, joka kertoi kaukoputken operoinnista ja sääti putken osoittamaan väärään paikkaan jokaisen suorituksen jälkeen.

9. Kiilopää

Kiilopää oli ehkä lokaatioista se kaikkein tylsin. Paikalla roikkui männyssä PET-putkilo, jonka sisällä oli koodi, jolla homman sai hoidettua. Onneksi lähellä oli tradi, niin se vähän piristi mieltä.

10. Kullankaivaja

Kullankaivaja-lokaatio oli tuttu kuulemma viime Kiilopään megasta (kuten lokaatio 5.:n poro). Täällä oli hiekkakasa ja lapioita. Hiekkakasasta piti kaivaa esiin PET-putkilo, josta löytyi koodi. Yksinkertainen tehtävä, mutta silti yllättävän hauska, joka kivasti toi esiin Lapin kullankaivuupuolta. Lokaatiolla ollut opastaja myös kertoi kiinnostuneille kullankaivuun historiaa ja taustoja, mikä kivasti elävöitti tehtävää.

Yhteenveto Adventure Labeista

Midnight Sun Geocaching megan Adventure labit olivat melko peruskauraa. Vempainkätköjä ei labeilla näkynyt. Toiminnalliset lokaatiot olivat selkeästi parasta antia. Homma jakaantui noin puoliksi: puolet toiminnallisia lokaatioita ja puolet lokaatioita, joista piti bongata jokin asia. Koska tällä kertaa oli tarjolla vain yksi Adventure Lab -seikkailu, niin sinänsä ymmärrettävää, että monesti tapahtumakaupunkiin tehdyt koodisananbongauslokaatiot, oli tällä kertaa mukana mega-alueella.

Toiminnalliset lokaatiot toimivat hyvin, eikä jonoja syntynyt. Jotenkin kuitenkin olisi toivonut, että olisi tuotu voimakkaammin esiin geokätköilyä labeissa. Oikeastaan köysitikkaat ja PET-putkilon onginta olivat ainostaan kätköilyyn liittyviä lokaatioita. Kullankaivajat, vaikka siinä etsittiinkin kätköä, puolestaan on sellainen, mitä ohjenuorien puitteissa ei voisi muutoin tehdä. Kiitosta pitää jakaa siitä, että rastit sopivat hyvin myös pienillekin lapsille (paitsi ehkä se onkiminen).

Kaiken kaikkiaan Lapin megasta jäi hyvä mieli. Tämä oli itselleni eka mega Kiilopäällä ja jos siellä vielä joskus mega on, niin mikseipä sinne voisi lähteä uudestaankin, jos aikataulut natsaa. Ainakin kätköjä jäi vielä maastoon paljon löydettäväksi.

Palaamme Geotouriin erillisessä kirjoituksessa piakkoin.

2 comments

  1. Eka Kiilopään mega tämä oli meillekin. Olimme hyvin tyytyväisiä, vaikka pääosin olimmekin omilla teillämme. Geoart -kätköt olivat hienossa ja hienosti käveltävässä maastossa. Ne jäivät erityisesti mieleen. Geotourilla oli monta todella hienoa kätköä. Samoin lab cachet olivat kivoja, suosikkeinamme ehkä suopunki ja kiikarointi. Kirjoittaja ei tainnut huomata, että Polut tehtävän luona polkujen pituudet löytyivät suoraan vieressä olevista viitoista. Myös mystery-jutustelu oli kivaa kuunneltavaa. Sään puolesta tämä mega oli nappi toisin kuin viikkoa aiempi Norjan mega, jossa joka toinen päivä satoi ja joka päivä oli kylmä. Kiitos hyvästä raportista!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.