Suomen parhaat kätköt 2018

Suomen parhaat kätköt 2018 ovat nyt selvillä. Geocache.fi:ssä on perinteiseen tapaan ollut käynnissä äänestys, jossa on voinut äänestää mielestään parasta viime vuonna julkaistua kätköä tai tapahtumaa. Tulokset on julkaistu ja nähtävillä täällä. Tämän vuoden voittajasta ei ole epäselvyyttä ja vähemmän yllättävästi se on Team_Wildwaterin Pottumoottori-kätkö. Tämä on siis toinen perättäinen vuosi, jolloin Team_Wildwater on äänestetty parhaaksi.

Tänäkin vuonna tutut kätköntekijät keikkuvat TOP10-listalla: Team_wildwater, tenukko, jaut5, KoplaKopo ja copohontas. Toki myös muutama uusi nimikin listalle ilahduttavasti mahtuu. Perinteiseen tyyliin vuoden megatapahtuma on myös TOP10-listalla. Saa nähdä miten käy tänä vuonna, kun ensi kertaa on kolme megatapahtumaa. Itse olen hakenut TOP10-listan kätköistä 5 ja kyllä jokainen näistä on paikkansa ansainnut kärjessä. Ehdottomasti kannattaa lisätä nämä oman kätköilyvuoden ohjelmaan, jos näitä ei vielä ole tullut etsittyä. Juice-sarja on omalla listalla sellaisena kohteena, johon on ehdottomasti päästävä heti kun sopiva hetki koittaa.

Eniten äänestettyjen kätköjen lista ei juuri eroa eniten ääniä saaneiden kätköjen listata. Hieman järjestys muuttuu, mutta samat kätköt listalla keikkuvat.

Kätköntekijöiden listalla ei myöskään suuria yllätyksiä ole, vaan samat nimet kuin parhaiden kätköjen listalla esiintyvät myös tällä listalla. Järjestys on kuitenkin hieman eri ja copohontas & mkivinaki nousee hopeasijalle. Selkeästi heillä on siis iso määrä keskimääräisesti hyviä kätköjä. Uskoisin, että tämä on pitkälti Juice-sarjan ansiota ja äänet on hajautunut useammalle kätkölle. Jos kätkötekijälistan järjestää ääniä saaneiden kätköjen määrän mukaan, niin miltei samat nimet pysyvät listalla. Ja vain häntä päässä listaa on pieniä muutoksia.Oman alueen parhaita kätköjä kannattaa tihrustella maakunta- tai kuntapohjaisesta listasta. Näin voi nopeasti vilkaista onko joku lähialueen huippuhyvä kätkö jäänyt käymättä. Ja jos on, niin tilannehan pitää korjata heti. Pirkanmaalla ei ole juuri sykähdyttäviä kätköjä julkaistu vuonna 2018. Tietenkin itseä ilahduttaa, että omia kätköjä Pirkanmaan TOP10:een on päätynyt kolme kappaletta. Mutta äänimäärät Pirkanmaan kätköille on melko vaatimattomia.

Missä päin Suomea on parhaat kätköt?

Kuten vuosikatsauksessa kirjoitin, viime vuonna julkaistiin noin 9516 kappaletta. Näistä äänestyksessä ääniä sai 1263 kätköä. Viime vuonna ääniä sai 1250 kätköä eli samoissa määrissä liikutaan. Tänäkin vuonna aiempien vuosien tapaan reilu 10 % kätköistä sai ääniä. Tämä on linjassa edelleen sen kanssa, että joka kymmenennelle kätkölle voi antaa suosikkipisteen (premium-jäsenet). Tämä osaltaan kertoo, että laadukasta etsittävää edelleen julkaistaan paljon, vaikka PET-putkilot ja trailit ovatkin selkeästi nykytrendi. Jos Juice-sarjaa ei lasketa, niin kärjestä ei löydy traileja, joten jos äänestyksessä mielii pärjätä ei perinteinen traili takaa menestystä tässä kisassa. Ensimmäinen kätkö, jonka nimessä on sana Trail löytyy äänestyksessä sijalta 449.

 

Jos tarkastellaan missä päin Suomea parhaat kätköt sijaitsevat, niin suhteellisesti eniten vuonna 2018 julkaistiin hyviä kätköjä Kainuussa, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Nämä voivat siis olla hyviä suuntia tuleville kätköilyreissuille, jos mielii laadukkaita kätköjä etsiä. Eniten pudotusta viime vuodesta oli Kymenlaaksossa ja Lapissa. Kuntakartasta puolestaan näkee tarkemmin mihin kuntiin viime vuoden parhaat kätköt sijoittuu.

Äänestystä ei kannata ottaa turhan vakavasti, jos omat kätköt eivät pärjänneet. Suurin hyöty äänestyksessä on, että sen avulla voi kivasti suunnitella tulevia kätköilyretkiä laatukätköjen pariin. Lisäksi on todella hienoa, että hyviä kätköjä ja niiden tekijöitä nostetaan tällä tavalla esiin, koska sehän vain kannustaa jatkamaan hyvien kätköjen tekemistä ja innostaa uusia kätköntekijöitä panostamaan omiin kätköihinsä enemmän.

Kiitokset kaikille meitä äänestyksessä äänestäneille! Koitetaan jatkossakin tehdä vain laadukkaita kätköjä (vaikka aina välillä hutejakin tietysti tulee).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.