Testissä: Fenix LD02 v2.0 kynävalo

Kuulin Kiven Alla -verkkokaupan valikoimiin saapuneen Fenixin uutuustaskulampun, jossa on sekä tavallinen taskulamppu, että UV-valo yhdessä valaisimessa. Itse ainakin kärsin varustepaljoudesta kätkölle kulkiessani ja tavaraa on matkassa enemmän kuin omiin tarpeisiin. Niinpä tuntui hirmuisen kätevältä ajatus siitä, ettei tarvitsisi kuin yhden lampun erillisen taskulampun ja UV-lampun sijasta. Noh, tässä vaiheessa en vielä tajunnut, että kyseessä on kynävalo, eli melkoisen pieni taskulamppu, mutta kyllä tällekin ehkä käyttökohteensa kätköilystä löytyisi. Ainakin LD02 v2.0 voisi toimia lamppuna, joka on aina mukana, vaikkapa avainnipussa ja näin kätevästi UV-lamppukin olisi aina matkassa. Vaan onko tästä Fenixin uutuudesta mihinkään? Siitähän piti ottaa selvää.

Pakkaus ja lampun muotoilu

Lamppu tulee tavanomaisessa taskulampun paketissa siististi paketoituna. Paketissa on kurkistusluukku, joka pysyy kiinni magneeteilla. Geokätköilijä saattaa keksiä paketin magneeteille jotakin uusiokäyttöä, joskin ne olivat melko tehottomat magneetit. Mukana tulee myös AAA-patteri, joten vauhtiin lampun kanssa pääsee heti, vaikka varmasti ladattava NiMH-akku on parempi vaihtoehto lampun käyttöön. Paketin sisältä löytyy lampun ja patterin lisäksi varatiivisterengas, takuukortti, käyttöohje ja mainos toisista Fenix-lampuista.

Valaisimen muotoilu

Lamppu istuu käteen hyvin

Valaisin on melko pitkä 92 mm (yli 2 x AAA-patterin pituus). Moniin muihin kynävaloihin nähden tämä on melko iso. Toisaalta tämän ansiosta lamppu istuu käteen mukavasti. Runko on valmistettu tukevasta alumiinista ja lampun kierteet ja muut ovat laadukkaita. Kierteen pyörivät just niin kuin pitää, eivätkä rohise tai töki. Lampun rungossa on pieni uritus, joka näyttää melko vaatimattomalta, mutta jonka ansiosta lamppu pysyy hyvin hikisessäkin kädessä, eikä luiskahda kuin saippuapala lattialle. Lampulle muuten luvataan vain 1 metrin iskunkestävyys, joten lampun on syytäkin pysyä hyppysissä.

Lamppu on IP68 luokiteltu, joten sen pitäisi olla pöly- ja roisketiivis. Ilmeisesti upposyvyys tuolla luokituksella on 2 metriä. Tätä ei kuitenkaan lähdetty testaamaan, koska lamppu piti palauttaa ehjänä 🙂

Lampussa on vyöklipsi, jolla lampun saa vaikka rintataskuun tai teoriassa vyöllekin. Joskin näin pieni lamppu hukkuu vyölle ja tipahtaa omia aikojaan. Hämmästyin suuresti, kun lampussa ei ollut mitään lenkkikiinnitysmahdollisuutta. Lamppua ei siis saa avain nippuun roikkumaan mitenkään. Tämä on iso puute. Itselläni on avainnipussa roikkunut jo vuosia varalamppuna Led Lenserin kynälamppu ja Fenixistä olisi voinut tulla tuon korvaaja, mutta kiinnitysmahdollisuuden puute jättää tämän haaveeksi.

Lampun kytkin on rungon päässä oleva jousitettu metallinappi. Napissa on kaksi toimintoa: Kun napin painaa pohjaan kuuluu klik ja lamppu menee päälle. Jos nappia painaa vain vähän, niin lampun ollessa päällä se vaihtaa toimintatilasta toiseen. Napin liikerata on jotenkin niin lyhyt, että itsellä käy toimintatilaa vaihdettaessa usein niin, että lamppu menee ensin pois päältä, kun koittaa kalibroida sopivaa käytettävän voiman määrää. Nappi on melko jäykkä, joten ei lamppu olisi itsestään päälle mennyt taskussakaan, joten napin sijoittelukaan ei selitä lenkkikiinnityksen puutetta.

Käytössä pidin lamppua takin taskussa. Jostain syystä usein kun otin pimeässä lampun taskussa oli se minulla kädessä niin päin, että peukalo yritti painaa valaisimen linssiä, eikä nappia. En tiedä onko tämä muotoilun aiheuttama ongelma, mutta ainakaan kokeilujakson aikana en ehtinyt muotoiluun tottua sillä tavalla, että olisin osannut pyöräyttää lampun kädessäni autopilotilla, jos se sattui käteen väärin päin.

Fenix LD02 v2.0 – riittääkö valo?

Lampussa on neljä eri toimintatilaa, joiden tarkemmat ilmoitetut tiedot on listattu alla olevassa taulukossa.

High Medium Low UV
Valovirta 70 lm 25 lm 1 lm 200 mW
Käyttöaika (alkaalipatteri) 40 min 2 h 40 min 75 h 4 h
Käyttöaika (NiMH) 45 min 2 h 55 min 45 h 3 h
Valaisuetäisyys 48 m 27 m 6 m

Ilmoitettuihin käyttöaikoihin kannattaa suhtautua varauksella (kuten tietysti kaikkiin muihinkin ilmoitettuihin arvoihin). Lampun tapauksessa High-toimintatila on melko käyttökelvoton jos miettii peruskätköilyä. Ohjekirjassa mainitaan, että High-tilassa lampun kirkkautta pudotetaan 1.5 minuutin kuluessa lampun lämpiämisen estämiseksi. Joidenkin lähteiden mukaan valovirta vähenee jo alle minuutin jälkeen 50 luumenin paikkeille ja 5 minuutin jälkeen 40 luumeniin. High-tila on siis vain hetken hupia ja jos kätkö ei heti löydy, niin loppuaika etsitään sitten himmeämmän tuikun valossa. Medium-tilassa vastaavaa pudotusta ei ole ja luumenit pysyy ilmoitetun tuntumassa melkein siihen asti kun akusta tai patterista virta loppuu.

Sen aikaa mitä High-tila kestää, niin valo on yllättävän kirkas näin pieneksi lampuksi. Medium-tila on se mitä itse pääsääntöisesti kuitenkin tällaisessa lampussa käytän. Mutta jos tämä olisi ainoa valo mukana ja pitäisi lähteä metsään hakemaan kätköä, niin High-tila tulisi tarpeeseen. Medium-tilalla ei oikein näe metsässä riittävästi ja lisävaloa kaipaa.

Valo itsessään on peräisin CREE XQ-E HI ledistä, jonka valon lämpösävy on 3000 kelviniä. Valo on moniin taskulamppuihin hähden kellertävää. Itse käytin aiemmin pelkästään lämpimän sävyisiä taskulamppuja, koska jostain syystä niiden valossa purkit tuntuivat (huom. tuntuivat!) löytyvän paremmin kuin kylmän valkoisen avulla. Minua tämä kellertävä väri ei haittaa pätkääkään, mutta voi olla, että joillekin se on kynnyskysymys ja pitävät kellertävää väriä huonona.

Entä UV?

Musta piste on UV-led

Lampun UV-led on sijoitettu heijastinpinnan sivuun ja heijastin pinnassa on pieni reikä, josta töröttää UV-led. Tästä johtuen UV-ledin valo ei tule lampun linssiin optimaalisessa kulmassa ja tämä näkyy valokuviossa. UV-ledin tuottama UV-valo on todella heikko. Moni varmaan testaa lamppua päivänvalossa tai valaistussa tilassa ja sellaisessa LD02:n UV-valolla ei meinaa nähdä paperille kirjoitettuja koordinaatteja. Olin jo tämän perusteella tuomitsemassa koko UV-valon lampussa turhaksi, mutta maltoin sentään kokeilla sitä pimeässä. Alla olevissa kuvissa on päivän valossa samoissa olosuhteissa otettu kuvat samasta paperilapusta, johon on UV-tussilla kirjattu merkinnät. Vasemmalla Fenix LD02 ja jos kuvaa katselee todella läheltä voi juuri ja juuri erottaa UV-merkinnät. Vertailukuvassa on aiemmasta UV-lampputestistä tuttu kiinanihme ja sillä merkintä näkyy selkeästi. Kuvan tummempi olemus johtuu siitä, miten kameran automatiikka reagoi UV-valoon. Molemmat kuvat siis otettu puhelimen kameralla.

Fenixin UV-valon teho ei siis päivällä häikäise. Pimeässä sen sijaan lampulla näkee yllättävänkin hyvin verrattuna heikkoon suoritukseen päivänvalossa. Ei tällä UV-suunnistukseen lähdetä, mutta kyllä tällä koordinaatit lukee. Ehkä jopa metrin tai kahden päästä. Mutta pidemmälle piskuisen UV-ledin valo ei juuri kanna. Alla olevasta kuvasarjasta käy hyvin ilmi,  että ainakin n. metrin päästä UV-valolla saa pimeässä tekstistä hyvinkin selvää. Oikean puolimmaisimmassa lähikuvassa, jossa valon etäisyys on noin 10 cm näkee selvästi UV-valon valokuvion vääristymän, joka johtuu ledin sijoittelusta.

Yhteenveto

Ideana UV-valon ja tavallisen taskulampun yhdistelmä kuulostaa kätköilijän unelmalta. LD02 v2 on kynävalo, joten metsässä samoiluun se ei ole paras vaihtoehto. Jos lamppua käyttää pääasiallisena valona, niin lähinnä se toimisi lyhyen matkan etsintävalona kaupunkiympäristössä. Lamppu toimisi hyvin avainnipussa roikkuvana varalamppuna, mutta lamppua ei saa avainlenkkiin kiinni. Tietysti varalamppua voi pitää aina taskussa, autossa, tms, mutta kokemus sanoo, että silloin se on aina kriittisellä hetkellä juuri väärässä paikassa.

UV-valo on tehoton ja päivällä käyttökelvoton. Pimeällä valolla näkee hätätilassa UV-kätkön koordinaatit. Avoimessa maastossa UV-merkintöjen etsintään perustuviin kätköihin lampulla ei ole asiaa.

Itse tykkään paljonkin sen kellertävästä valosta, joskin jotkut eivät voi kellertävää valoa sietää. Makuasia. Lamppu on puutteistaan huolimatta laadukaasti valmistettu. Hintaa lampulla on halvimmillaan 36,90 €. Mielestäni se on ominaisuuksiin nähden liikaa ja jättäisin lampun kaupan hyllylle. Toisaalta jos on aikeissa ostaa kynävalon ja UV-lampun, niin halvemmaksi tämä yhdistelmä todennäköisesti tulee. Kynävalona Fenix LD02 v2 on ihan pätevä, vaikkakin itselle avainlenkkipaikan puute on kynnyskysymys.

2 comments

  1. I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic,
    you can earn extra cash every month. You can use the best adsense alternative for any type of website (they
    approve all websites), for more details simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

    1. Yes, the website is not monetized. Not at least for the moment (and it has been like that for five years now). If I would monetize, I would know how to do that and probably look for something else than the approach you pointed out.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.