Testissä: Logirullain

Monet amerikkalaiset geokätköilysivustot ja geocaching HQ:kin mainostaa logirullainta (log roller) ylivoimaisen hienona ja pakollisena geokätköilyapuvälineenä. Logirullainta ei ole juuri suomalaisssa kätköilykaupoissa näkynyt. Kysäisin Kiven Alla -verkkokaupan Harrilta, että saisiko sellaista kokeiluun. Kaveri ensin nauroi vartin ja sanoi, että voinhan semmoisen sinulle tilata jos haluat. Naurut eivät minua hetkauttaneet, sillä halusin ottaa selvää onko rullaimesta oikeasti mihinkään vai ei.

Rullaan, rullaan joen rantaan

Pitkän odottelun jälkeen vihdoin logirullain saapui ameriikan Yhdysvalloista. Hintaa komeudelle kertyi reilusti – lähemmäs kymmenen euroa. Ja tässä oli kuulemma jo alennusta, koska tuote tuli testiin. Toivottavasti rullaimesta on iloa kympin edestä ja se saa villeimmät rullalogit ojennukseen ja nanojen loggaus sujuu sutjakkaasti. Toisaalta mitäpä en lukijoideni eteen tekisi 🙂 Säästyypä teidän rahat jos härveli ei toimikaan.

Logirullain

Ensimmäisenä härvelin saatuani satun nanokätkölle. Jes, nyt päästään tosi toimiin. Ulkona on -10 astetta pakkasta päätän kuitenkin siirtyä auton lämpimään rullaamaan logia. Nimmari vihkoon ja härveli esiin. Ensimmäinen ihmetys tulee, kun rullaimen keskiosa on niin tiukka, ettei nanon paperiliuska sujahdakkaan keskiosan puristuksiin. Niin, härvelin pitäisi siis toimia niin, että paperi kiinnitetään keskellä olevaan halkaistuun metallitankoon ja sitten vempainta pyöritetään ja logia pidetään paikallaan. Keskiosan pihti on vain niin tiukka, ettei paperia meinaa millään saada sen puristuksiin. Lopulta laitan kynnen väliin ja saa avattua pihtiä sen verran, että saan paperin väliin. Hyvänä puolena tässä on se, että paperi kyllä varmasti pysyy paikallaan.

Ensimmäisen testin aikaan, en vielä ollut ehtinyt irroittaa rullainta mukana tulleesta pahvista, joten piti tyytyä kieputtamaan paperia rullaimen ympärillä. Homma toimi niinkin. Mutta sitten kun piti paperi irroittaa rullaimesta, niin eihän se siitä mihinkään lähtenyt vaan rulla aukesi ja login keskiosa pysyi edelleen kiinni rullaimessa. Toisella yrittämällä työnsin taas kynnen pihdin väliin ja tällä konstin sain login irti rullaimesta. Ensimmäinen testi ei lupaa hyvää rullaimen käytön kannalta. Heti jäi fiilis, että rullaimen kanssakin login pyörittäminen niin pieneksi, että se mahtuu purkkiin takaisin on säätämistä ja näpräämistä, eikä rullain helpota loginkäsittelyä.

Logirulla asetetaan rullaimen pihtien väliin ja sitten pyöritetään.

Uusi mahdollisuus

Ei pidä tuomita tuotetta yhden testin perusteella, joten pitäähän tätä kokeilla uudestaan. Tällä kertaa kokeilin tavallista bison-kätkön logia. Tälläkin kertaa koitin alkuun pujottaa logipaperia pihteihin sivusta päin. Paperi ei sujahtanut sinne ilman pihtien levittämistä kynnellä. Logipaperi sen sijaan meni hieman ruttuun yrittämisestä. Jälleen kun paperi oli pihdeissä, se kyllä pysy siellä hyvin. Tällä kertaa rullain oli irrotettu paketista pyörittely sujui paremmin. Välillä logi pääsi luiskahtamaan hieman ja rulla aukesi hieman, mutta ei lävähtänyt auki kuitenkaan.

Käytännössä logipaperia täytyy pitää toisella kädellä tiukalla ja toisella kädellä sitten pyörittää rullainta. Jos logipaperi olisi iso viuhka, veikkaan ettei rullaimesta olisi suurta apua, vaan logipaperit pitäisi ensin oikaista käsipelissä ennen kuin sitä pääsee rullailemaan.Toisellakin kerralla, kun logipaperi on rullattu, rulla on niin tiukasti rullaimen pihdeissä kiinni, ettei sitä saa helpolla siitä irti. Taas pitää kynnellä raottaa pihtejä, jotta rullatun login saa irti. Aikamoista säätöä. Alla olevalta videolta näet molemmat kokeilut.

Tuomio

Rullaimesta on jonkin verran apua login kanssa temppuilemisessa. Rullain ei kuitenkaan toimi ongelmitta ja pienen login kanssa nyhrääminen on edelleen, no, nyhräämistä. Rullain ei tee nanon loggaamisesta pakkaskelissä yhtään sen helpompaa. Äkkiä tulee mieleen voisiko tällaisen rullaimen askarrella itse hiuspinnistä ja bisonista. Tai ihan pelkästä hiuspinnistä. Jos rullain maksaa Geocaching HQ:n kaupassa 8 dollaria ja Suomessa vähintään saman euroissa, niin jättäisin sen kyllä ostamatta.

Hyvänä puolena rullaimella saa kyllä login todella tiiviiksi rullaksi, etenkin, jos onnistuu irrottamaan login rullauksen päätteeksi laitteesta ehjänä. Toinen hyvä puoli on rullaimen mukana tuleva kiinnike, jolla rullaimen saa kätevästi roikkumaan, vaikkapa georepun olkahihnasta. Periaatteessa purkkia voisi käyttää mikrokätkönä. Tällöin logi voisi olla aina kiinni keskiosassa, eikä irroittaminen olisi ongelma. Tällaisenaan purkki on tietysti hintava mikrokätköksi. Tästä haastetta Kiven Alla -kaupan (tai jonkun muun) tuotekehitysosastolle. Kehittäkään tällainen rullain sen verran halvaksi, että sen voi laittaa jokaiseen mikrokätköön. Silloin homma voisi toimia, kun logia ei tarvisi erikseen asetella laitteeseen.

2 comments

  1. Facebookin puolella tuli lukijalta hyvä vihje, että eBaysta voisi löytää vastaavan työkalun halvemmalla. Geokätköilyyn liittyvät rullaimet ovat eBayssakin hinnoissaan, mutta origami työkalupuolelta löytyy vastaava työkalu ja murto-osalla hinnasta. Eli jos rullain kiinnostaa, niin esim. tästä sellainen löytyy edukkaasti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.