Tulosta oma logirullain

Olipas mukavaa, kun todella moni intoutui ottamaan yhteyttä logirullain testin tiimoilta. Kiitokset vaan kaikille! Mukavaa, ettei homma mene ihan yksinpuheluksi. Sen verran hyviä ideoita juttu oli kirvoittanut, että piti heti palata aiheeseen uudestaan.

Origamitikku rullaukseen

Geokätköilijä kesäsade vinkkasi, että eBaysta löytyy (kalliiden) logirullainten lisäksi myös halpoja origamien taitteluun tarkoitettuja työkaluja, jotka näyttävät kovin paljon samalta kuin logirullain. Ja kuulemma hyvin toimivat esimerkiksi nanologien kanssa. Eli jos haluaa halvalla kiinni omaan logirullaintyökaluun, niin eBaysta löytyy. Tässä linkki erääseen työkaluun, joka lähtee alle eurolla. Koska linkki varmasti jossain vaiheessa vanhenee, niin eBaysta vastaavan työkalun löytää kun kirjoittaa hakuun “origami tool”.

Tulosta oma logirullain

Logirullaimen testin lopussa kyselin, voisko joku kehitellä sen verran halvan rullaimen, että sen voisi laittaa jokaiseen mikropurkkiin valmiiksi, jolloin omaa rullainta ei tarvitsisi ja logi olisi jo valmiina rullaimessa kiinni. Geokätköilijä oh3mbc tarttui tähän ja kehitteli tuota pikaa proof of concept -ratkaisun ongelmaan.

oh3mbc kehitteli 3D -tulostettavan logirullaimen, jonka voi laittaa bison-putkilon sisään. Tai itseasiassa kaksikin eri versiota. Putkiloon sijoitettavan rullaimen avulla voi logatessa huoletta rullata login auki, koska rullaimen avulla sen saa taas nätisti tiukalle rullalle. Ihan kuin edellisessä kirjoituksessa toivoin! Parasta on vielä se, että oh3mbc lähetti tiedostot, joiden avulla jokainen 3D-tulostimen omistava voi tulostaa omaa rullaimen.

Versio 1

Ensimmäisen version rullaimesta oh3mbc piirteli nopeasti CAD-ohjelmassa alkuperäisen rullaintestin kuvien perusteella. Sitten hän tulosti 3D-mallin 3D-tulostimella. Rullain on tarkoitettu 25 mm x 77 mm bison-kapseliin. Rullaimen pohjan halkaisija on 18 mm ja korkeus 7 mm. Mittaa koko rullaimelle pohjasta puikon päähän tulee 50 mm. Puikko itsessään on 5 mm paksu ja siinä on 1 mm rako. Tulostimen asetukset olivat hieman pielessä (liian kova lämpö), jolloin rako ei tulostunut suoraan raoksi, vaan sille piti näyttää hieman Dremeliä, jotta logipaperi mahtui väliin. Sen jälkeen paperi mahtui paremmin kuin hyvin. Tälle rullaimelle oh3mbc suunnitteli myös vastakappaleen, jonka avulla rullain pysyy nätisti bisonissa sisällä. Alla olevat kuvat selventänevät asiaa.

Tiedostot versioon 1

Logirullain on open sourcea ja kuka vaan 3D-tulostimen (tai pääsyn sellaiseen) omistava voi rullaimen tulostaa itselleen alla olevien tiedostojen avulla. Mukana on FreeCadilla piirretty 3D-malli, jota voi käyttää, jos haluaa tulostaa erikokoisen rullaimen, kun mitä yllä on esitetty. FreeCad on nimensä mukaisesti ilmainen avoimen lähdekoodin mallinnustyökalu. STL-tiedostot ovat 3D-tulostimelle tarkoitettuja tiedostoja ja kelpaavat melkein kaikille 3D-tulostimien käyttämille viipalointi (Slicer) ohjelmistoille, joiden avulla 3D-mallista luodaan tulostettavat kerrokset. Lämmöt ja muut asiaankuuluvat säädöt tulee tietenkin tehdä oman tulostimen mukaisesti. Ylläolevissa kuvissa on käytetty ABS-muovia tulostamiseen.

Ladattavat tiedostot

Versio 2

Tuotekehittely ei tietenkään loppunut ensimmäiseen versioon vaan oh3mbc kehitteli heti seuraavan version rullaimesta. Tässä rullaimen “rako” on toisesta päästä umpinainen, jolloin logipaperi pysyy entistä paremmin paikoillaan. Idea kuitenkin on siis sama, että logirullan päässä olevat niitit pitävät login paikoillaan rullaimessa. Kuvat kertovat tässäkin tapauksessa enemmän kuin tuhat sanaa.

Version 2 tiedostot

Tässä version 2 ladattavat tiedostot.

Jatkokehittele oma versio

Tuhannet kiitokset oh3mbc:lle 3D-mallien jakamisesta. Myös jutun kuvat tulostetuista rullaimista ovat oh3mbc:n ottamia. Mikäli tulostat oman rullaimen tai kehittelet siitä entistä ehomman version, niin mielellämme näkisimme kuvia ja kuulisimme miten olet kehitellyt 3D-mallia eteenpäin. Siispä kommentoi ja linkkaa kuvasi/3D-mallisi tai lähetä ne geoweellu (at) gmail.com ja päästään porukalla ihmettelemään miten tuotekehittelyä voisi jatkaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.