Testissä: Garmin eTrex 30x

Kuva 1 - Garmin eTrex 30x paketissaan.
Kuva 1 – Garmin eTrex 30x paketissaan.

Reilu vuosi sitten blogissa testattiin Garmin Oregon 650 käsi-GPS -laitetta. Tuo Garminin laite on palvellut hyvin ja palvelee edelleen mainiosti. Saimme kuitenkin Kiven Alta lyhyelle testijaksolle Garminin uutuuden eTrex 30x käsi-GPS:n. Kyse on siis eTrex 30 -laitteen päivitetystä x -mallista. eTrex -sarja on itselleni entuudestaan tuntematon, joten samalla aukesi mahdollisuus hieman vertailla sitä Oregoniin. eTrex 30x ja muut x-mallit tulivat markkinoille aivan hiljan keväällä, mutta jo nyt Garmin on julkistanut seuraavan laitteen eTrex -sarjaan, jossa on kosketusnäyttö. Kosketusnäytöllisen eTrexin on tarkoitus tulla myyntiin vielä tämän kesän aikana. Jollain tavalla siis nyt testissä ollut x-malli on väliinputoaja, joten sen hankintaa kannattaa miettiä: haluaako odottaa mahdollisesti kosketusnäytöllistä laitetta vai ostaa napeilla ja joystickilla toimivan version. Joka tapauksessa, tässä pieni katsaus eTrex 30x-GPS:ään. Toivottavasti tästä on iloa gepsin ostoa harkitseville.

Mitä merkitystä äksällä on?

Aloitetaan vertailemalla uutuutta vanhaan eTrex 30 -laitteeseen. X-mallissa näytön tarkkuutta on parannettu. eTrex 30 laitteessa tarkkuus oli 176 x 220 kuvapistettä kun uudessa X-mallissa lukemat ovat 240 x 320 kuvapistettä. Näytön tarkkuus käytännössä osottautui riittäväksi, eikä tältä osin suurempaa valittamisen aihetta ole.

X-malliin – niin 20x kuin 30 x – on myös esiladattu Länsi-Euroopan Garmin TopoActive -kartta. Suomen osalta kartta vaikuttaa varsin hyvältä ja on käyttökelpoinen. Tietysti nykyisin MTK:n kartat saa helposti ladattua Garminiin, joten Suomen karttojen osalta esiladatulla kartalla ei ole juuri merkitystä. Toisaalta ulkomailla kätköillessä joutuu useasti OpenStreetMapin varassa kätköilemään ja esiladatut kartat ovat melkeinpä tarkemmat kuin OSM:t. Riippuen tietysti alueesta. Esiladatut kartat tietysti ovat aina gepsissä mukana ja siten tarjoavat helpomman käyttökokemuksen, kun erillisiä karttoja ei tarvitse ladata.

Sisäistä muistia on X-mallissa kasvatettu vanhempien mallien 1.7 gigatavusta 3.7 gigatavuun. Tällä ei kuitenkaan ole käytännössä mitään merkitystä, koska esiladatut kartat vievät lisätilan. Vapaana laitteen muistissa on 300 megatavua eli jos omia karttoja mielii laitteeseen ladata tulee käyttää MicroSD-muistikorttia (mikä pitää ostaa erikseen). Eli homma sujuu samalla tavalla kuin aiempien mallien kanssa (pl eTrex 10).

Uudistuksen myötä eTrexistä on poistunut Metsästys/kalastuskalenteri. Geokätköilyn kannalta tällä ei ole merkitystä, mutta jos joku tällaista kaipaa, on asia tietenkin hyvä tiedostaa. Sen sijaan tilalle on saatu vuorovesitaulukot. Joskaan niistä ei Suomessa iloa ole liiemmin.

Paino ja ulkomitat uusissa laitteissa ovat samat kuin vanhemmissa malleissa.

Kuva 2 - eTrex 30x on saman kokoinen kuin edeltäjänsä, mutta pienempi kuin Oregonit.
Kuva 2 – eTrex 30x on saman kokoinen kuin edeltäjänsä, mutta pienempi kuin Oregonit.

Mitä eroa on numeroilla 10, 20, 30 ?

eTrex 10 on ns. entry level -laite. Se on halpa ja ihan eri eläin kuin 20 tai 30 mallit. eTrex 10:ssä on mustavalkonäyttö ja se maksaa päälle satasen (119 € Kiven Alla). En itse kylläostaisi tätä laitetta, sillä siitä tulee vain paha mieli. Mustavalkonäyttö jo pelkästään tuntuu tunkkaiselta tuulahdukselta yhdeksänkymmentäluvulta. Viikkorahoja kannattaa säästää puolet lisää ja ostaa 20x tai 30x malli. Mikäli siis aikoo eTrex -sarjalaisen ostaa.

Eroina 20x ja 30x mallien välillä on se, että 30x mallissa on barometrinen korkeusmittari, sähköinen kompassi ja langaton tiedonsiirto laitteiden välillä. Erot eivät ole siis huimat. Langaton tiedonsiirto kuitenkin käytännössä tarkoittaa sitä, että laite voidaan liittää  yhteensopiviin Garmin-laitteisiin, kuten VIRB- kameroihin ja lisävarusteantureihin, joita ovat tempe-jalka-anturi ja sykevyö. Lisäksi myös langaton tiedonsiirto mahdollistaa Chirp-kätköjen etsinnän. Eli oikeastaan päätös 20x ja 30x mallien välillä kiteytyy siihen haluaako maksaa 60 € liitettävyydestä muihin laitteisiin, sähköisestä kompassista ja Chirp-kätköistä. Geokätköilykäytössä barometriselle korkeusmittarille tulee harvoin käyttöä.

Mitä tulee eTrex 30x mukana?

Kun eTrex 30x:n paketin (kuva 1) avaa, paljastuu, että laitteen mukana tulee vain pakollinen: USB-kaapeli, tulostettu EULA (End user license agreement) ja ohut ohjevihkonen (kuva 3). Tätä voi verrata Oregonin mukana tulevaan tavaramäärään. Aiemmin eTrexien mukana on ilmeisesti tullut myös karbiinihaka, jolla gepsin on saanut roikkumaan vaikkapa vyölenkkiin, mutta nyt sekin on jätetty pois. Kunnollista ohjekirjaa ei löydy tulostettuna vaan se löytyy laitteen muistista. Karsiminen on tietysti ymmärrettävää – kun puhutaan halvemman hintaluokan laitteesta, jostain pitää karsia.

Kuva 3 - Garmin eTrex 30x:n mukana tulee laitteen lisäksi vain USB-kaapeli ja pari ohjeläpyskää.
Kuva 3 – Garmin eTrex 30x:n mukana tulee laitteen lisäksi vain USB-kaapeli ja pari ohjeläpyskää.

eTrex on käteen selkeästi pienemmän tuntuinen kuin Oregon 650, mihin olen tottunut. Alkuun eTrex 30x vaikuttaa miltei lasten gepsiltä. Hetken totuttelulla gepsin koko muuttuu miellyttäväksi eikä asiaa tule ajatelleeksi juurikaan. Gepsi ei kuitenkaan ole älypuhelin mitoissa, joten sen laittaminen vaikkapa farkkujen etutaskuun ei tunnu mukavalta ajatukselta – joku voisi vielä luulla, että oikeasti on iloinen nähdessään kätköilykollegansa 😉

Laitteen mitat ovat 5,4 x 10,3 x 3,3 cm. Oregon 650 vastaavat ovat 6,1 x 11,4 x 3,3 cm. Eli leveys ja pituus suunnassa gepseissä olisi sentin molemmin puoli eroa. Tuota en kyllä ihan usko, että paksuus olisi sama molemmissa gepseissä. Kuvassa 8 selkeästi näkyy, että eTrex on hieman litteämpi. Mitattaessa Oregon 650 osottautui 3.3 cm paksuksi ja eTrex 3,2 cm, joten eroa ei sittenkään hirveästi ole tältä osin. Lisäksi eTrex 30x on noin 60 grammaa kevyempi kuin esimerkiksi Oregon 600. Tämä on yllättävän iso ero.

Kuvissa 4-8 ovat Oregon 650 ja eTrex 30x rinnakkain. Kuvistakin saa käsityksen, että Oregon on hieman kookkaampi. Ero tuntuu kädessä huomattavalta. Oregonin muotoilu tuntuu hieman huonommalta kuin eTrexin ja eTrex äkkiseltään tuntuisi pysyvän kädessä hieman paremmin kuin saippuapalaa muistuttava Oregon. Joskin käytännössä Oregonkin on reissuissa pysynyt ihan hyvin lapasessa.

Patterikotelon kansi kiinnittyy samankaltaisella vipumekanismilla molemmissa laitteissa. Vipu kuluu ajan saatossa, mutta ei ole muuttunut ongelmaksi Oregonin kanssa 1½ vuoden käyttöjakson aikana, joten varmasti se eTrexissäkin kestää. Kannen muotoilu on pikkasen parempi eTrexissä ja kansi tuntuu asettuvan paikalleen hieman helpommin kuin Oregonissa. Oregonissa monesti USB-porttia suojaava kumi meinaa jäädä repsottamaan ja on aina välissä kun takakantta yrittää laittaa kiinni. eTrexissä kumi asettuu hieman paremmin paikalleen (ainakin uutena), joten samaa ongelmaa ei tule. Joskin kiinnitysmekanismin kanssa saa silti vähän temppuilla.

USB-portti ja akut

Laite toimii kahdella AA-patterilla tai ladattavalla NiMh -akulla. USB-portti on kumin alla suojassa ja kumi ainakin uutena oli kohtuullisen jäykkä ja USB-piuhan asettelu hieman työlästä, kun kumilärpäke tunkee eteen (kuva 9). Toisaalta suojakumi on koko reunastaan kiinni toisin kuin Oregonissa, jossa se on vain yhdestä kulmasta. Uskoisin tämän ratkaisun olevan kestävämpi kuin Oregonissa, josta olen kuullut, että joillain kumi on lähtenyt irti. Uusia toki saa varaosana Oregoniinkin.

Akun kestoa laitteelle luvataan enintään 25 tuntia. Ikävä kyllä lyhyen testijakson aikana ei aika riittänyt tämän testaamiseen käytännössä. Uskoisin kuitenkin, että eTrexissä akut kestävät vähintään saman kuin Oregonissa eli n. 17 tuntia. Joskin Oregonissa käytännössä aktiivista kätköilyä akut kestävät 10-12 tuntia. eTrexissä tietysti voidaan päästä parempiin lukemiin, koska siinä on pienempi näyttö. Joidenkin raporttien mukaan käyttöaika täydellä taustavalolla olisi 10 tunnin luokkaa ja ilman taustavaloa 23 tunnin luokkaa.

Kuva 9 - USB-portin suojakumi on kohtuu jäykkä uudessa gepsissä ja USB-piuhan asettelu on hieman hankalaa.
Kuva 9 – USB-portin suojakumi on kohtuu jäykkä uudessa gepsissä ja USB-piuhan asettelu on hieman hankalaa.

Näyttö ja napit sekä suorituskyky

eTrexin X-mallin näyttö yllättää positiivisesti. Se on melko tarkka ja valovoima riittää päivän valossakin hyvin (kuva 2). Näyttö on 2.2 tuumaa, mikä kuitenkin on nykymittapuulla verrattaen pieni näyttö. Vaikka tarkkuus on parantunut, on kartan katsominen vähän tihrustamista. Kätkökuvauksien lukeminen onnnistuu kyllä miellyttävästi, mutta isompi näyttö ei haittaisi siinäkään.

Laitetta ohjataan laitteen kyljissä olevien nappien avulla. Vasemmalta löytyy napit kartan zoomausta varten ja menu-nappi, joka avaa joko auki olevaan näkymään liittyvän valikon tai tuplapainamisella päävalikon. Oikealta puolelta löytyy back -nappi, joilla pääsee valikoissa taaksepäin sekä light -nappi, josta pääsee säätämään näytön kirkkautta ja näkee kellonajan. Light-nappi toimii myös virtanappina eli kun sitä painaa pitkään laite sammuu. Ruudun yläpuolella oikeassa laidassa on pieni joystick, jonka avulla kartalla ja valikoissa navigoidaan. Joystick toimii varsin hyvin, eikä virhepainalluksia juurikaan tule. Joystickissa on myös painonappi valinnan tekemistä varten.

Joystickilla karttaa ja valikoita selatessa esiin tuleekin eTrex 30x:n suurin heikkous. Laitteen prosessori ja muisti eivät riitä ohjelmiston sulavaan pyörittämiseen ja kaikki laitteen toiminnot ovat hitaita. Jo pelkästään Garminin mukana tulevan pohjakartan vierittäminen kursoria siirtämällä tökkii. Karttaa zoomatessa edes takaisin kartan latautuminen kestää kauan. Tämä kaikki jo ilman laitteeseen ladattuja kätköjä tai tarkempaa karttaa kuten MTK Suomi. Pidemmän päälle tämä yksittäinen ongelma laitteessa rupee ärsyttämään huomattavasti. Jotenkin tulee mieleen wanha Colorado 300, jossa laitteen käyttäminen oli hieman tahmeaa. En tiedä onko jo aika kullannut muistot, mutta eTrex tuntuu kyllä vieläkin hitaammalta. Tässä on siis säästetty laitteen prosessorissa ja/tai muistissa ja se kostautuu heikkona käytettävyytenä. Kyllähän laitteen hitauteen varmasti tottuu, mutta kun on tottunut Oregon 650 sulavuuteen ja nykyisiin älypuhelimiin, niin paluu hitaasti toimivaan käyttöliittymään tuntuu auttamatta antiikkiselta.

Käyttöliittymä ja kätköily

Valitettavasti en saanut ruudunkaappauksia otettua eTrex 30x:stä. Vaikka seurasin Garminin omaa ohjetta, ei valikoista löytynyt ruudunkaappausvalintaa, kuten aiemmissa laitteissa. Niinpä kuvasin lyhyen videon, jossa käyn valikoita lävitse. Kartan vierittämisen hitaus näkyy myös videolla. Näin jokainen voi itse arvioida tuleeko toimeen sen kanssa vai ei. Videossa näkyy myös laitteen käynnistymisaika, mikä on kohtuu ripeä ja mielestäni hieman nopeampi kuin Oregonissa. Joskin ladatulla kätkömäärälläkin on vaikutusta tähän asiaan.

Kätköilykäyttö eTrexillä on ihan sujuvaa, kunhan vain saa opeteltua napit ja niiden toiminnot tulevat selkärangasta. Välillä valikot ovat hieman hitaita, joten kiireiselle laite ei sovi. Laitteesta löytyy tarvittavat perustoiminnot. Lisäksi löytyy kuvankatselin, vaikka laitteessa ei ole kameraa. Reittipisteitä laitteeseen voi tallettaa 2000 kappaletta. Sen sijaan geokätköjen määrä jäi hieman epäselväksi. Ilmeisesti eTrex 30:ssä maksimimäärä oli 5000, mutta Garminin sivuilta ei selvinnyt koskeeko tämä rajoitus myös X-mallia, vai onko tässä mallissa mahdollista ladata rajoittamaton määrä kätköjä. eTrex 30 x:ssä ei näkynyt GGZ -kansiota muistissa, joka viittaisi siihen, että kätköjä ei saa X-malliinkaan ladattua kuin tuon 5000 kappaletta. Kiven Alla -kaupan omistaja Harrikaan ei osannut asiaan antaa valaistusta. Tätä on myös hankala testata, koska jos laite ei tue kuin 5000-kätköä, niin se jättää satunnaisesti osan luvun ylimenevistä kätköistä näyttämättä.

Gepsin tarkkuudessa tuntui olevan eroa Oregonin ja eTrexin välillä. Autossa eTrex vaikutti huomattavasti epätarkemmalta kuin Oregon ja etäisyyslukema vaihteli kovasti (kuva 10). Kun autosta nousi ja käveli kätköä kohden eTrex myös asettui hiljaleen Oregonin kanssa samaan lukemaan. Kartalla kätkö kuitenkin näytti olevan gepseissä eri puolella tietä!! (kuva 11). Tässä kyllä varmasti luottaisin MTK Suomi karttaan ja epäilen, että Garminin topo-kartta ei ole ihan niin tarkka.

Toisin kuin aikanaan Oregon 650, ei eTrex 30x:n ohjelmisto tuntunut bugiselta. Tässä tietysti on varmasti taustalla se, että ohjelmisto on pääpiirteittäin sama kuin eTrex 30:ssä, joten pahimmat bugit on jo saatu liiskattua. Merkittäviä kaatumisia tai ongelmia ei lyhyellä testijaksollamme havaittu.

eTrex 30x ei tue wherigo-kätköjä. Sen sijaan Chirp-kätköt ovat tuettujen listalla. Muutoin laitteesta löytyy kaikki tarpeelliset toiminnot kätköjen etsimiseen ja mitään erityistä en jäänyt kaipaamaan.

Yhteenveto

eTrex 30x on parannettu malli edeltäjästään. Isoimpana uutuutena on pohjakartta ja tarkempi näyttö sekä langattomat yhteydet. Laite on halvemmasta hintaluokasta (259 eur Kiven Alla ja 229 euroa Garmin klubilaisille). 20x lähtee hieman halvemmalla (229 eur Kiven alla ja 189 eur Garmin klubilaisille). En voi gepsiä varauksetta suositella, koska se on käytännössä aika hidas. Jos tietää pärjäävänsä hitaahkon käyttöliittymän kanssa, niin eTrex on ihan hyvä vaihtoehto kätköilykäyttöön. Siitä löytyy kaikki tarpeellinen. Itse kyllä säästäisin viikkorahoja hieman pidempään ja sijoittaisin rahat vaikkapa Garmin Oregon 600:seen, jonka hinta Kiven alla on 349 eur (tai Garmin klubilaisille 309 eur). Kakkosgepsiä kaipaavalle eTrex voi olla hyvä valinta.

Plussat

 • Kevyt ja pienikokoinen. Ei liian pieni kuitenkaan.
 • Akkukesto 25 tuntia (ilmoitettu, ei testattu!)
 • Painonapit tuntuvat jämäköiltä ja luotettavilta
 • Näyttö on kirkas päivänvalossakin ja tarkkuus riittävä
 • GLONASS-tuki löytyy
 • Nopea käynnistysaika

Miinukset

 • Näyttö on pieni nykystandardeilla mitattuna. Kartan tutkiminen on hieman hankalaa.
 • Painonapit ovat ehkä hieman liiankin jämäkät ja ainakin uutena niitä saa painaa melko kovaa ennen kuin painallus rekisteröityy.
 • GPS:n tarkkuus huonompi kuin Oregonissa, etenkin autossa, mutta myös ulkona ero on havaittavissa
 • Käyttöliittymän ja kartan operaatiot ovat hitaita. Tekee käyttämisestä ikävän kokemuksen.

Tuomiona eTrex 30x saa tällä kertaa 2.5 gepsiä viidestä. Jäikö jokin asia askarruttamaan vielä? Kysy rohkeasti kommentoimalla kirjoitusta tai Facebookissa.

2_5gps5sta

9 comments

 1. Pieni kommentti käynnistymisajasta ja yleisestä nopeudesta. Mulla on ollut käytössä arvostelussa näkemättä lytätty eTrex 10 jo kolme ja puoli vuotta.

  Kehuit 30x:n käynnistymisaikaa nopeaksi, mutta leuka meinasi loksahtaa videota katsoessa, kun siihenhän näytti menevän pieni ikuisuus. No otin sekkarilla aikaa: 16 sekuntia. Sitten oma kymppi käyntiin: 7 sekuntia. Ilmeisesti myös 30x:n sammuttaminen kestää jonkin aikaa, kun videon lopussa näkyy näyttöön tulevan virtanapin symboli. Kymppi sammuu heti. Siinä ajassa, kun 30x käynnistyy videolla, saan eTrex 10:n käyntiin, sammuksiin ja vielä uudestaan päälle.

  Minkäänlaista tahmaamista en ole eTrex 10:ssä havainnut (yli 15 asteen pakkasessa näyttö alkaa mennä aika verkkaiseksi) ja karttanäkymän zoomailu ja vierittely on niin ikään välitöntä. Karttapohjaa ei luonnollisesti ole, mitä nyt valtioiden rajat, merenrannat ja paikkakuntien keskustat pisteellä. Ainoat tilanteet, joissa eTrex 10 antaa hieman odottaa itseään on pitkien jälkien avaaminen ja tallentaminen. Käynnistyminen tietty kestää omasta mielestä vielä 7 sekuntia liikaa… 🙂

  Olen ollut hyvin tyytyväinen perus-eTrexiin. Kaiken minkä se tekee, se tekee ripeästi ja luotettavasti. Tältä kokemuspohjalta olen hieman harkinnut 30x:n hankkimista. Ilmeisesti koko sarjassa on kuitenkin pohjalla sama rauta, ja siinä missä suorituskyky riittää loistavasti karvalakkimallille, rahkeet eivät kunnolla riitä 30x:n lisäominaisuuksien kanssa.

 2. Kiitos Mantrid kommentista, mukavaa saada toisenlaisiakin näkemyksiä esille. Mukavaa, että jaoit kokemuksesi eTrex 10:stä.
  eTrex 10 varmasti käynnistyy nopeammin kuin isoveljensä (tai hitaammat Oregonit,jne.). Tämä tietysti johtuu siitä, ettei laitteen tarvitse ladata raskasta karttaa. Se onkin syy miksi itse en suosittelisi eTrex 10:ä aloittelijalle, vaan valitsisin hieman kalliimman laitteen. Varmasti ilman topo-karttaakin pärjää, mutta oma kokemukseni on, että turhan usein tulee valittua poluton reitti polun sijaan, jos sitä ei kartalla näe. Samoin kätkön etsiminen urbaanissa ympäristössä on helpompaa kun näkee purkin sijainnin suhteessa rakennuksiin kartalla, niin tietää oitis miltä kulmalta kannattaa etsiä.
  eTrex 30x käynnistyy nopeammin suhteessa muihin kartallisiin gepseihin. Pitää aina muistaa mihin vertaa. Tosin kyllähän kännykän karttasovellus käynnistyy ihan hetkessä ja taas siihen verrattuna eTrex 10:kin on tosi hidas, vaikka siinä ei ole karttaa. eTrex 10:n mustavalkonäyttö taas tuntuu jotenkin todella vanhanaikaiselta. Edelleen, jollekin se saattaa riittää ihan täysin.

  Mutta oli kyllä mukava kuulla positiivisista kokemuksistasi eTrex 10:llä. Jos saisin valita, niin ottaisin laitteen heti testiin jos vain sellaisen jostain saisin.

 3. “Kiven Allan Harrikaan ei osannut asiaan antaa valaistusta.”
  Kielioppipiiskaa tulee nyt! Kirjoitapa vaikka “Kiven alla -blogin kirjoittaja Harrikaan…” Sitähän tarkoitit? Etkä nimeä Kiven Allan Harri?

  1. Kiitos palautteesta. Kielioppinatseilu aina kannattaa, etenkin netissä. Siellä kun yleensä ei ole kielioppivirheitä. Ainakaan blogeissa.
   Ei siinä, kyllä olen pyrkinyt siihen, että julkaisut on oikoluettu ja joskus siltikin mokia jää. Kuitenkin harrastuspohjalta tätä tehdään.
   Tämä nyt kyseinen juttu nyt on vähän kiikun kaakun. Ehdottamasi muoto on ehdottomasti sujuvampi. Mutta kyseessä tietysti on Kiven alla -kauppa, joten se olisi “Kiven alla -kaupan Harrikaan” tai “Kiven alla -kaupan omistaja Harrikaan”. Toisaalta jos se olisi verkkokauppa.com niin kuuloistaisi ehkä sujuvammalta verkkokauppa.comin Harri kuin Verkkokauppa.com -kaupan Harri.

   Korjasin tuon kuitenkin muotoon Kiven alla -kaupan Harrikaan. Ehkä nyt voit keskittyä itse aiheeseen.

 4. Osaisitko sanoa, miksi 30x-laitteeni ei tajua missä olen? Haluaisin aloittaa geokätköilyn ja osaan tallentaa kätkön sijainnin & että haluan mennä sinne, mutta laite luulee minun olevan noin kilometrin päässä sieltä missä oikeasti olen, joten tästä ei tule mitään. Kompassi on kalibroitu ulkona.

  1. Terve Jaana,

   Ongelmasi kuulostaa aika erikoiselta. Onhan laite löytänyt satelliitit? Eli sillä on GPS signaali? Sisätiloissa laite ei aina löydä satelliitteja ja ulkonakin se saattaa kestää jokin aikaa, etenkin jos laite on ollut hetken käyttämättä. Jos olet laitetta kokeillut sisällä, niin kannattaa kokeilla ulkona ja odotella hetki.
   Jos satelliittiyhteys on muodostettu ja silti laite näyttää sijainnin kilometrin pieleen, olisin yhteydessä myyjään, sillä laite voi olla viallinen.

 5. Kiitos, Weellu! Eilen harhailin ulkona ja tuskastuin. Tänä aamuna tunnustin ongelman myös facebookin geokätköily-sivustolla ja alle tunnissa ystävälliset kanssakätköilijät olivat sen ratkaisseet. En ollut tajunnut mennä ulos painelemaan satelliittipainikkeita, koska minimalistisessa käyttöoppaassa ei niin käsketty tehdä ja koska itse oletin laitteen jotenkin automaattisesti hakevan sijaintinsa, kun liikun sen kanssa ulkosalla.

  Nyt siis pääsin kartalle ja haahuilin jo ensimmäisen “kätköpaikan” lähistölläkin, mutta onneksi jätin sukeltamatta ruusupuskaan ja kiipeämättä linnunpöntölle (liikaa muuta liikennettä), koska kotona maltoin perehtyä kätköön tarkemmin ja kyseessä olikin “multin” eka piste, eli ei mitään purkkia. Malttamattomuuksissani toheloin siis niin, että itseäkin jo vähän naurattaa ja reilusti nolottaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.