Kätkötyypit

Jatketaan aloittelijan opas -sarjaa. Tällä kertaa käymme läpi lyhyesti mitä eri kätkötyypit tarkoittavat.

Peruskätkötyypit

Traditional cache

Perinteinen kätkötyyppi, jossa kätkökuvauksessa annetuista koordinaateista löytyy purkki. Yleensä purkissa on vähintään kynä ja logikirja. Lisäksi purkista saattaa löytyä jotain pientä vaihtotavaraa tai matkalaisia.

Mysteerikätköt

Mysteerikätköt (engl. Unknown caches) , eli mysset tai pulmakätköt voivat olla hyvin monenlaisia ja ratkaistavat mysteerit vaihtelevat vaikeuden ja aihealueen myötä laidasta laitaan. Yleensä kuitenkin mysteerikätkössä pitää ratkaista joku pulma tai ongelma, jonka ratkaisusta saa jollain tavalla kätkön koordinaatit. Ratkaisuna saatava kätkön (tai välipisteen) sijainti ei saisi olla n. 3 kilometriä (2 mailia) kauempana ilmoitetuista bogus-koordinaateista. Näin pyritään välttämään se, että esimerkiksi Tampereella sijaitsevan mysteerin boguspiste olisi satojen kilometrien päässä jolloin kätkön olemassaoloa olisi hankala huomata.

Toisinaan mysteerikätköissä taas pitää mennä annettuihin koordinaatteihin ratkomaan pulmaa tai keräämään tietoa ratkaisua varten. Joskus harvoin mysteerikätkö kuitenkin voi olla annetuissa koordinaateissa. Tällöin mysteerikätkölle saatetaan tarvita vaikka numerokoodi kätkön aukaisemiseksi ja se tulee selvittää ratkaisemalla mysteeri.

Myös haastekätköt ovat tyypiltään mysteerikätköjä, koska haasteille ei monien toivomuksista huolimatta ole saatu omaa ikoniaan. Haastekätköt ovat kätköjä, joissa piilottaja haastaa etsijät suorittamaan kätköilyyn liittyvän haasteen ennen kuin kätkön voi logata löydetyksi. Haaste voivat olla esimerkiksi 96 kätkön löytäminen vuorokauden aikana tai kaikkien vaikeus- tai maastoluokkien löytäminen vuorokauden sisällä. Lisäksi haasteena voi olla kätköillä monta päivää peräkkäin siten että jokaiselta päivältä on kätkölöytö. Tällaisia haasteita kutsutaan usein putkihaasteiksi, koska kätköjä pitää etsiä monta päivää putkeen.

Mikäli kätkösi ei sovi muihin kätkötyyppeihin, niin se todennäköisesti se on mysteerikätkö. Aloittelijan on siis syytä huomata, että kun kartalla komeilee kysymysmerkki ei kätkökuvauksessa annettuihin koordinaatteihin kannata suin päin rynnätä. Monet kokeneetkin kätköilijät ovat alussa käyneet mysteerin boguspisteessä ihmettelemässä kun kätkö ei ota löytyäkseen. Itsekin tuli joskus alkuvaiheessa ihmeteltyä, että miten voi olla kätkö piilotettu keskelle Ratinan suvantoa.

Multikätkö

Multikätköt (engl. multi-cache, joskus suomeksi monikätköt) ovat kätköjä, joissa pitää käydä kahdessa tai useammassa paikassa löytääkseen lopullisen kätkön. Kätkö itsessään on kuin traditional -kätkötyyppi. Multikätköt voivat olla ns. laskumulteja tai purkkimulteja. Jälkimmäisessä yleensä annetuista koordinaateista löytyy purkki tai jokin muu objekti, esimerkiksi metallilevy, josta löytyy seuraavan pisteen koordinaatit. Näitä välietappeja voi olla mielivaltainen määrä, mutta usein pisteiden määrä on kuitenkin kätkökuvauksessa kerrottu. Laskumultissa taas annetuista koordinaateista löytyy jotain, esim. patsas, muistolaatta tai rakennus, josta pitää laskea kuvauksessa mainittuja asioita, esimerkiksi ikkunoita tai poimia muistolaatasta vuosiluku. Näiden kerättyjen tietojen avulla voidaan sitten laskea seuraavan etapin tai loppupisteen koordinaatit kätkökuvauksen laskukaavojen avulla. Joskus laskumulteissa saattaa laskettavat objektit olla hieman epäselviä ja siksipä kätkötyyppi on monien kätköilijöiden inhokkityyppi, koska laskuissa on helppo mennä sekaisin ja päätyä väärään paikkaan etsimään purkkia.

Erikoisemmat kätkötyypit

Joskus vastaan tulee myös hieman erilaisia kätkötyyppejä. Alla näistä tavallisimpien kuvaukset.

Earthcache

Earthcachet (tai geokohteet, maisemakätköt tai maakätköt) ovat purkiton kätkötyyppi. Eli geokohteen sijainnista ei löydy kätkörasiaa vaan usein jokin geologisesti mielenkiintoinen kohde. Earth-kätköjen tarkoitus on opetuksellinen ja niiden kuvaus usein sisältää opetuksellista sisältöä liittyen esiteltävää kohteeseen. Koska kätköpaikalla ei ole purkkia, eikä siten logikirjaa, pitää kätköllä vierailijoiden suorittaa tehtäviä, jotka löytyvät kätkökuvauksessa. Usein pitää selvittää kätköpaikalla itselleen, miten geologinen kohde on aikojen saatossa syntynyt tai muuttunut. Tehtävät vaihtelevat laidasta laitaan. Kätköllä käynnin jälkeen vastaukset kuvauksen kysymyksiin lähetetään kätkön omistajalle sähköpostilla tai lähettämällä viestiä kätkönomistajan profiilin kautta. Aiemmin Earthcacheissa oli usein vaatimus, että kätköilijän pitää ottaa kuva itsestään ja GPS-laitteestaan tai vain toisesta ja lisätä se loggaukseensa. Geokätköilyn ohjenuorat kuitenkin muuttuivat 2009 ja sen jälkeen valokuvat eivät ole saaneet olla pakollisia Earth -kätköjen loggauksessa. Joten nykyisin valokuvan ottaminen on vapaaehtoista.

Earthcachet tarkistaa ja julkaisee normaalien kätkötarkastajien sijasta erilliset tarkastajat. Tarkemmat ohjenuorat Earthcachejen tekemiselle löytyvät esimerkiksi Earthcache.org –sivustolta.

Letterbox Hybrid

Letterbox eli geolodju tai lodju on geokätkön ja partiolaisten lodjun yhdistelmä. Lodjaus on partiolaisten aarteenetsintäharrastus, joka muistuttaa hyvin paljon geokätköilyä. Lodjauksessa aarretta etsitään sanallisten vihjeiden, esim. runon, avulla maastossa. Lodjaus on yli 150 vuotta vanha harrastus ja ensimmäinen lodju on piilotettu 1854. Letterbox -tyyppinen kätkö toimii siis sekä geokätkönä että partiolaisten lodjuna. Jotta kätkö voisi olla geolodju tulee se olla mahdollista etsiä kuvauksesta löytyvän lorun tai sanallisen vihjeen perusteella ja myös koordinaattien avulla. Joskus jälkimmäinen sääntö on unohtunut kätköilijöiltä ja osa geolodjuista on vain sanallisten vihjeiden perusteella haettavissa. Mutta uusia lodjuja tehdessä on hyvä pitää mielessä, että ne tulisi voida löytää myös koordinaattien perusteella. Geolodjussa on myös leimasin, jolla partiolaiset voivat kuitata löytönsä. Eli jos geokätköilijänä satut lodjulle, huomaa että leimasin ei ole vaihtotavara eikä sitä saa ottaa mukaansa kätköltä. Geolodjut ilmoitetaan myös partiolaisten sivulle (listaus löytyy täältä). Lisätietoja lodjauksesta löytyy Partiolaisten lodjaussivuilta.

Wherigo

Wherigo on kätkötyyppi, jossa GPS-laitteeseen tai mobiilisovellukseen ladataan nk. kasetti (engl. cartridge), joka käynnistetään laitteesssa ja sen ohjeiden mukaan liikutaan maastossa. Kasetti on eräänlainen ohjelma, joka esittää kysymyksiä kun kätköilijä saapuu johonkin sijaintiin tai seuraava välipiste paljastuu, kun kätköilijä menee ohjelmassa esitettyihin koordinaatteihin. Kysymykset liityvät yleensä siihen paikkaan mihin wherigo-kasetti kätköilijän johdattaa.  Eräällä tavalla Wherigoa voisikin ajatella erikoistapauksena multikätköstä. Wherigoita on myös sijainnittomia eli sellaisia, jotka voi suorittaa missä vain sijainnista riippumatta kätkön lopullisten koordinaattien saamiseksi. Esimerkiksi Avaruuslintu on tällainen sijainniton wherigo.

Wherigo -kätkötyyppi on tiputettu pois uusimmista Garminin GPS-malleista, kuten Oregon 600 ja GPS Map 62s laitteista. Vanhemmissa Garminin laitteissa tuki on. Vaihtoehtoisesti Wherigon etsimiseen voi käyttää mobiilisovelluksia, esim. Wherigo iOS:lle ja WhereYouGo Androidille. Windows Phonelle ei kelvollista sovellusta vielä ole. Geowigo on kehitysasteella oleva sovellus, jonka asentamiseksi tarvitset Windows Phone -kehitystyökalut. Ohjeita Geowigon asentamiseen löytyy täältä. Wherigoiden tekemiseen palataan varmasti myöhemmin ja lisätietoja sekä Wherigo-kätköjen kasetit löytyvät wherigo.comista.

Sosiaaliset kätköt

Muutama kätkötyyppi on omistettu toisten kätköilijöiden tapaamiselle. Tapaamiset (event) ja siivoustapahtumat tulee ilmoittaa vähintään kahta viikkoa etukäteen ja osallistujien tulee olla pääsääntöisesti geokätköilijöitä.

Geokätköilytapaaminen (event)

Eventti eli geotkätkötapaaminen tai miitti on tapahtuma, jossa geokätköilijät kokoontuvat yhteen juttelemaan ja vaihtamaan geokätköilykokemuksia. Kätkökuvauksesta selviää tapahtumapaikka ja sen tarkemmat koordinaatit sekä kokoontumisaika. Yleensä miitillä on myös jokin määritelty päättymisaika, jotta kätköilijät tietävät mihin aikaan vielä ehtii paikalle, koska kaikki eivät välttämättä saavu paikalle samaan aikaan. Tapahtuman ohjelmana voi olla mitä vain, mutta usein luvassa on vain vapaamuotoista keskustelua. Joskus kuitenkin miiteissä käydään porukalla saunomassa ja avantouimassa, osallistutaan flash mobiin tai pelataan esimerkiksi umpihankipotkupalloa. Joskus ennen miittiä voidaan järjestää opastettu patikointiretki kätköjen etsimisen merkeissä, mutta pelkkä kätköjen etsiminen ei riitä miitin ohjelmaksi – se kun on jotain mitä kätköilijät tekevät muutoinkin.

Monesti miiteissä on esillä kätköilijöiden matkalais- ja geokolikkokokoelmia, joten näissä voi helposti bongailla hienoja matkalaisia. Joskus eventeissä myös piilotetaan yhdessä muistokätkö. Tapahtumissa kannattaa rohkeasti mennä juttelemaan muiden geokätköilijöiden kanssa, vaikka alkuun saattaakin vaikuttaa siltä, että geokätköilijät ovat sisäänlämpiävää porukkaa ja siihen on vaikea päästä mukaan. Tästä kuitenkaan ei ole kysymys, vaan monesti kokeneemmat kätköilijät ovat innoissaan nähdessään vanhoja tuttuja. Uudet kätköilijät kyllä otetaan lämpimästi vastaan kun vain menee keskusteluihin rohkeasti mukaan. Nimilappu kannattaa ottaa mukaan, jotta toiset kätköilijät tunnistavat sinut.

CITO (Cache In Trash Out)

CITO eli siivoustapahtuma on eventti, jossa porukalla siivotaan jokin ennalta määrätty alue roskista. Usein myös nimenmukaisesti paikalle piilotetaan kätkö. Yleensä CITOn järjestäjä huolehtii osallistujille roskapussit ja roskien poiskuljetuksen. CITOon osallistuttaessa kannattaa varata kuitenkin mukaan omat hanskat ja mahdollisesti roskanpoimija. Jos haluaa, myös omat jätesäkit voi tuoda mukaan. Keväisin toukokuun alussa tai huhtikuun lopussa vietetään kansainvälistä CITO-päivää ja usein tällöin Suomessakin järjestetään useita siivoustapahtumia. Vuonna 2014 CITO-viikonloppu ajoittuu 26-27.4. ja tällöin osallistumalla CITO-tapahtumaan saa profiilinsa CITO-souvenirin.

Megatapahtuma

Megatapahtuma tai suurtapahtuma on eventti, johon osallistuu yli 500 ihmistä. Nimimerkkejä tapahtumaan voi osallistua hieman vähemmän, koska nimimerkin takana saattaa olla useampi henkilö. Yleensä megassa on ohjelmaa, joka vaihtelee esittelyistä ja paneelikeskusteluista leikkimielisiin kilpailuihin ja bändien konsertteihin. Megatapahtuma saattaa kestää useitakin päiviä ja ohessa saattaa olla muita eventtejä ja/tai CITOja. Monet megat järjestetään vuosittain joko samalla paikalla tai paikkakuntaa vaihdellen. Megatapahtumat yleensä vetävät puoleensa myös paljon ulkomaalaisia kätköilijöitä ja moniin megoihin saavutaan joka puolelta maailmaa. Koska tapahtuman järjestäminen yleensä vaatii rahallisia resursseja talkooväen lisäksi, niin tapahtumiin on monesti pääsymaksu, joka pitää maksaa ennakkoon. Suomessa megatapahtumia on järjestetty vuosittain vuodesta 2011 alkaen.

Gigatapahtuma

Gigatapahtuma on eventti, johon osallistuu vähintään 5000 ihmistä. Gigaeventit ovat siis suurin tapahtumakätkötyyppi. Yleensä gigassa on paljon suunniteltua ohjelmaa ja gigaan osallistuu kätköilijöitä ympäri maailmaa. Kätkötyyppi lanseerattiin vuonna 2014, kun osa keskieuroopan megoista oli huomattavasti isompia kuin muut megat ja tämä haluttiin tuoda ilmi omalla kätkötyypillään. Ensimmäinen Gigaeventti oli Project Munich 2014 elokuussa 2014. Sen jälkeen gigoja on järjestetty kaksi ja molemmat niistäkin ovat olleet Saksassa (Project Glück Auf 2016, FTF Mainz-Gutenberg 2015) . Giga-statusta ei voi saada tapahtuman jälkeen jos kävijämäärä ylittää 5000 henkilöä, mutta todennäköisesti sellainen tapahtuma voisi seuraavana vuonna olla giga. Gigatapahtumia ei voi olla maailmassa käynnissä kuin yksi yhtäaikaisesti. Gigan aikaan järjestettävät toiset tapahtumat, eivät saa megastatusta, vaikka niihin todennäköisesti gigatapahtuman johdosta osallistuukin yli 500 kätköilijää.

Vähän harvinaisemmat kätkötyypit

Edellä jo mainittujen kätkötyyppien lisäksi on olemassa muutamia hieman harvinaisempia kätkötyyppejä, joita ei ihan joka päivä tule vastaan.

Geocaching HQ

Geocaching Headquarters (HQ) kätkötyyppi on varattu kätkölle ”Geocaching Headquarters”, joka sijaitsee Groundspeakin tiloissa Seattlessa. Tämän ikonin saa siis vain vierailemalla tuolla kätköllä. Kätkö on haettavissa vain silloin, kun HQ:n vierailijakeskus on auki. Aukioloajat kannattaa siis tarkistaa ennen aiottua vierailua kätköllä. Perjantaisin paikalla on mahdollisuus myös tervehtiä HQ:n henkilökuntaa.

GPS Adventures Maze Exhibit

GPS Maze on näyttelytapahtuma, jossa on esillä kätköilyyn liittyviä asioita ja tarjolla opastusta geokätköilyyn ja GPS -laitteiden käyttöön liittyen. Nimi Maze tulee siitä, että tapahtumassa vierailijat kulkevat labyrintissa, jonka seinillä on esitetty tietoa kätköilystä. Perinteisesti GPS Maze on järjestetty vain USA:ssa, mutta vuonna 2013 Maze järjestettiin ensimmäisen kerran Euroopassa, Prahassa (GC45GGA). Alla muutamia kuvia Prahan GPS Maze tapahtumasta.

Lab Caches

Lab cache tai ”labit” oli alunperin kokeellinen kätkötyyppi, joka avulla Groundspeak halusi koeponnistaa uusia ideoita kätkötyypeiksi. Kätkötyypin lanseerauksen yhteydessä kaikki premium-jäsenet saivat tehdä yhden lab-kätkön geokätköilykaverinsa iloksi (kirjoittelin aiheesta aiemmin). Sen koommin yksittäinen kätköilijä ei ole voinut Lab-kätköjä tehdä. Sittemmin lab-kätköt ovat vakiintuneet Geokätköilyseikkailuiksi (Geocaching Adventure). Nämä seikkailut ovat pääosin olleet megatapahtumien ohjelmanumeroita ja yleensä megatapahtuman ohessa on 8-12 lab-kätköä geokätköilyseikkailun muodossa. Nämä kätköt ovat etsittävissä tapahtuman ajan. Yleensä Lab-kätköt eroavat perinteisistä kätköistä ja osa kätköistä voi olla jopa miehitetty eli paikalla on henkilökuntaa avustamassa kätkön ”etsimisessä”. Yleensä idea on suorittaa jokin tehtävä, josta saadaan koodisana, jonka avulla kätkön voi kirjata löydetyksi erilliselle tapahtumaa varten tehdylle Lab-kätkö -sivulle. Geokätköilyseikkailu, johon lab-kätkö yleensä kuuluu, on “voimassa” vain tietyn aikaa eli Lab-kätkö ei ole saatavilla kuin rajatun ajan. Lab-kätkössä voi olla kätkörasia, mutta se ei ole pakollinen. Suositeltava se kuitenkin on. Pääasia on, että löydät kätköstä tavalla tai toisella suorituskoodin, jonka avulla lab-kätkö kirjataan geokätköilyseikkailun sivulle. Koska mahdollisuus logata Lab-kätkö löydetyksi on myös ajallisesti rajoitettu, nämä kätköt on syytä kirjata löydetyksi samoin tein (kuten tietysti kaikki muutkin kätköt).
Lab-kätköjen kuvaukset löytyvät https://labs.geocaching.com/ sivuston alta. Jos sivun avaa älypuhelimella, se osaa näyttää etäisyyden kätkölle, joten erillistä sovellusta labien etsimiseen ei tarvita. Jos haluaa käyttää GPS-laitetta, niin labs.geocaching.com -sivustolla on tarjolla GPX-tiedosto. Lab-kätköstä saa muiden kätköjen tapaan löytömerkinnän ja se kasvattaa löytömäärää yhdellä. Kannattaa kuitenkin huomata, että koska labeilla ei ole esim. D/T-luokitusta, niin kaikissa tilastoissa labit eivät näy. Päivätaulukon täyttöön tai kätköilyputken jatkamiseen labit soveltuvat. Souveniria lab-kätköistä ei kuitenkaan saa, vaikka se samalta päivältä tai paikasta muutoin olisikin saatavissa.

Vaikka Lab-kätköihin törmää yleensä megatapahtumien yhteydessä on Lab-kätköjen avulla mahdollista tehdä muutakin. Esimerkkeinä mainittakoon kosinnat, koulujen opetuksellinen kätköily, firmojen virkistyspäivät, synttärilahjat, jne. Mutta ennen kuin innostut näistä mahdollisuuksista, niin näiden toteuttaminen tarkoittaa yhteydenottoa Geocaching HQ:hun ja todennäköisesti joudut vielä jotain maksamaankin, että saat tällaisen henkilökohtaisen kätköseikkailun toteutettua.

NGS Benchmark

NGS mittauspisteet ovat oikeastaan erikoistapaus virtuaalikätköistä, sillä kätköpurkkia ei näistä löydy. Benchmarkit ovat Yhdysvaltain maanmittauslaitoksen kolmiomittauspisteitä, eli näissä voi käydä tarkistamassa GPS:nsä tarkkuuden. Löydettyään tällaisen mittauspisteen kätköilijä dokumentoi sen kunnon valokuvalla, joka liitetään kätköloggaukseen. Benchmarkit eivät kasvata kätköilijä löytömäärää.

Sinun isoisäsi kätkötyypit

Seuraavat kätkötyypit ovat jo poistuneita kätkötyyppejä (grandfathered cache types), eikä uusia tämän tyyppisiä kätköjä voi enää tehdä. Lukuunottamatta 10 years event ja Locationless -tyyppejä, näitä kuitenkin voi tulla vielä maastossa vastaan ja niiden perusperiaatteet on hyvä tietää.

Virtuaalikätkö

Virtuaalikätkö tai lumekätkö ei sisällä kätkörasiaa vaan ajatus on vain vierailla koordinaateissa ja suorittaa annettu tehtävä. Tehtävä voi olla oikeastaan mitä vaan kysymyksiin vastaamisesta valonkuvan ottamiseen tai jonkin muun tehtävän suorittamiseen. Yleensä kuitenkin yhteisenä piirteenä on tietojen kerääminen paikan päältä annetuista koordinaateista. Virtuaalikätköjä on vielä aktiivisena yli toista tuhatta, mutta uusia ei enää voi tehdä. Sen sijaan waymarkit toimivat hieman samalla tavalla ja niitä voi tehdä edelleen.

Webbikamerakätkö

Webbikamerakätkö (webcam cache) on toinen vanha kätkötyyppi, joita ei voi enää tehdä. Tässä kätkötyypissä on ideana mennä annettuihin koordinaatteihin ja kuvauttaa itsensä paikalta löytyvällä webbikameralla. Webbikameran kuva liitetään loggauksen yhteyteen. Joskus tulee kuvassa näkyä myös GPS-laite tai kätköilijän tulee olla jossain tietyssä asennossa, jotta omistaja voi varmistua kuvassa näkyvän henkilön olevan kätköilijä. Kuvan voi nykyisin tallentaa itse kännykällä, mutta monesti edelleen on hyvä vaihtoehto pyytää netin vieressä olevaa kaveria ottamaan kuva. Etenkin jos etsii tällaista kätköä ulkomailla, jolloin mobiili-internetin hinta voi olla kohtuuton. Nämäkin kätköt ovat nykyään waymarking.comin puolella.

Project A.P.E

Vuonna 2001 ilmestyi elokuva Apinoiden Planeetta (Planet of the Apes) ja osa sen markkinointikampanjaa olivat 14 geokätköä, jotka sisälsivät oikeata rekvisiittaa elokuvasta vaihtotavaroina. Jokainen näistä geokätköistä esitti kuvitteellisen tarinan, jossa tiedemiehet paljastivat vaihtoehtoisen kädellisten evoluution (Alternative Primate Evolution =A.P.E). Kätköt olivat erityisellä tavalla merkattua ammuslaatikoita (ammo box). Näistä kätköistä vain yksi on enää aktiivinen ja se sijaitsee Brasiliassa.

10 years event cache

Geokätköilyn ensimmäistä kymmentä vuotta juhlittiin 30.4. – 3.5. 2010. Tänä aikana järjestettiin ympäri maailmaa eventtejä, joissa juhlittiin kätköilyn kymmenvuotissyntymäpäivää. Näille eventeille annettiin erityinen ikoni ja niitä kutsutaan myös nimellä Lost & Found -event. Samaa perua ovat myös Lost & Found -attribuutit.

Locationless

Locationless (joskus reverse caches tai suomeksi bongauskätkö) oli purkiton kätkötyyppi, jossa tarkoituksena oli etsiä jokin tietty objekti ja ilmoittaa loggauksessa sen koordinaatit. Kätkön siis saattoi etsiä missä päin maailmaa tahansa, kunhan sopiva kohde löytyi. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa, että eräässä locationless -kätkössä piti löytää julkisesti esillä oleva junan pienoismalli ja ilmoittaa sen koordinaatit. Nykyisin tämän tyyppiset kätköt löytyvät waymarking.comin puolelta. Täältä löytyy lista, josta voi ihmetellä tarkemmin millaisia Locationless -kätköjä on aikanaan ollut.

4 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: