Kadoksissa ollut Project A.P.E -kätkö on löytynyt

Vuonna 2001 ilmestyi elokuva Apinoiden Planeetta (Planet of the Apes) ja geokätköily oli tuolloin vielä alkutaipaleella ja Geocaching HQ (silloin Groundspeak) teki diilin elokuvan markkinoimiseksi. Nykyään ei markkinointikamppanjaa varten varmastikaan tehtäisi omaa kätkötyyppiä, mutta tuolloin tilanne oli toinen, koska lajina geokätköily oli vasta kehittymässä ja tehtiin paljon kokeiluja, jolla yritettiin viedä lajia eteenpäin. Niinpä elokuvan markkinoimista varten tehtiin oma kätkötyyppi Project A.P.E. Näitä kätköjä piilotettiin vain 14 kappaletta ympäri maailmaa. Kätköt sisälsivät vaihtotavaroina alunperin rekvisiittaa elokuvasta ja jokainen kätköistä esitti kuvitteellisen tarinan, jossa tiedemiehet paljastavat vaihtoehtoisen kädellisten evoluution (Alternative Primate Evolution eli APE). Kätköt olivat kaikki samanlaisia tavallista isompia ammuslaatikoita.

Project A.P.E kätköistä on jo jonkin aikaa ollut aktiivisena vain yksi kätkö Brasiliassa ja tästä kätköstä onkin tullut eräänlainen pyhiinvaelluskohde monille kätköilijöille. Harvalla kun on paikalle muutoin asiaa, niin kätköä pitää melkein varta vasten lähteä etsimään.

Palaako toinen apina planeetalle?

Mission 9 : Tunnel of Light oli yksi 14 A.P.E kätköstä. Tehtävä 9 oli piilotettu noin 60 mailia Seattlesta itään. Piilottajina olivat ketkäs muutkaan kuin itse Jeremy Irish ja geokolikoiden isä Moun10bike. Kätkö ehdittiin löytää yli 3000 kertaa 10 vuoden aikana ennen kuin se jästittiin ja purkki katosi kesäkuussa 2011. Moun10Bike päätyi arkistoimaan kätkön, vaikka päätös oli kova. Geokätköilijät tietenkin vastustivat arkistointia, mutta koska alkuperäinen kätkörasia oli kateissa ei vaihtoehtoja ollut. A.P.E -kätköjen kohdalla oli jo aiemmin tehty päätös, että jos kätkörasia katoaa, kätkö arkistoidaan, koska alkuperäinen purkki on osa kätkön identiteettiä. Paikalle tehtiin uusi tribuutti kätkö alkuperäiselle A.P.E -kätkölle.

Vuosien saatossa monet ovat spekuloineet sillä, että olisiko jästi oikeasti nähnyt vaivaa ja kantanut suhteellisen painavan metallisen ison ammuslaatikon melkein kahden mailin päähän parkkialueelle ja vienyt mukanaan, vai olisiko purkki jossain kätköpaikan lähellä tallessa. Ehkä jästi on vain halunnut tuhota kätkön, mutta ei viedä purkkia mukanaan.

Lopulta lokakuun alussa 10 hengen geokätköilijäjoukko lähti etsimään kätköä Bryan Rothin ja Moun10Biken kannustamana. Porukka jakautui kolmeen ryhmään ja he haravoivat kätköaluetta. Eikä aikaakaan, kun he jo löysivät jästityn tribuuttikätkön jäännökset. Lisäksi toinen ryhmä löysi vaihtotavaroita ja logikirjoja, jotka sisälsivät merkintöjä vuosilta 2011 ja 2014 eli olivat ilmeisesti myös peräisin paikalla olleesta tribuuttikätköstä.

Pitemmän etsinnän jälkeen eräs ryhmä lopulta löysi alkuperäisen kätkön purkin. Purkki löytyi metsästä kansi auki, mutta tarroista se oli vielä tunnistettavissa. Kätkön sisällä oli myös vielä tallella muutamia Apinoiden Planeetta -keräilykortteja. Ryhmä otti purkin mukaansa ja toimitti sen Geocaching HQ:n Bryanille ja Moun10Bikelle.

Sinä päätät mitä tapahtuu seuraavaksi

Project A.P.E -kätköillä on vähyytensä vuoksi legendaarinen maine geokätköilijöiden joukossa. Vain Mission 4: Southern Bowl on aktiivisena Brasiliassa. Siksipä Geocaching HQ haluaa kuulla geokätköilijöiden mielipiteen siitä mitä löytyneelle kätköpurkille pitäisi tapahtua. Pitäisikö kätkö palauttaa alkuperäiselle paikalleen ja poistaa arkistosta, jotta maailmassa olisi taas 2 Project A.P.E -kätköä? Vai pitäisikö kätköpurkki pitää turvassa jästeiltä ja asettaa näytille Geocaching HQ:hun, koska purkki on osa kätköilyn historiaa? Vai olisiko joku muu vaihtoehto kenties vielä parempi?
Nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa asiaan vastaamalla Geocaching HQ:n kyselyyn 27.11. 2016 mennessä. HQ kerää parhaat ideat ja myöhemmin järjestää uuden äänestyksen, jossa valitaan mitä purkille lopulta tehdään.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.