Kätkötarkastaja tässä hei…

Huhtikuussa saimme kolme uutta kätkötarkastajaa. Nyt kaikki kolme uutta kätkötarkastajaa ovat tulleet “ulos kaapista” eli heidän oikea identiteettinsä on selvillä. Niinpä on aika sanoa kätkötarkastaja tässä hei 👋 Sain siis itsekin huhtikuun alussa sen kuuluisan puhelun. Ehkäpä joku kerta kirjoittelen vähän ohjenuorista muistutusta tännekin. Mutta sitä ennen otetaan uusien tarkastajien esittelyt heidän omin sanoin (julkaistu heidän luvallaan).

Circine

Aprillipäivä alkoi kuten yleensä. Aamusta tuli luettua 6123tampereen postaus jossa kerrottiin tarkastajien laajentuneista työtehtävistä. Myöhemmin päivällä tuli sitten postausta mukaileva puhelu, jonka varjolla kysyttiin halukkuutta kätkötarkastajaksi. Puhelun edetessä kyllä vakuuteltiin ettei kyseessä ole aprillipila, mutta en tiedä uskoisiko tuota vieläkään, aika näyttää.

Minä olen pelaajanimimerkiltäni Terttu5, oikealta nimeltäni Lauri. Silloin kun aloittelin geokätköilyä, pidin harrastusta jokseenkin outona ja päätin valita täysin randomin nimimerkin, josta minua ei varmasti tunnisteta. Enää en muista miksi juuri tämä nimi-numero -yhdistelmä valikoitui. Tässä vaiheessa kun on jo jollain tasolla aktiivinen harrastaja, on alkanut vähän miettimään olisiko pitänyt valita tuo nimimerkki aikanaan toisin. 😃 Tarkastajanimimerkin valitsin hieman neutraalimmin. Circine on latinaa, taivutusmuoto sanasta Circinus (“A pair of compasses”).

En ole missään vaiheessa ollut löytöjen suhteen aktiivisimpia kätköilijöitä, vuosittain muutamia satoja. Nykyisin enemmän on tullut kiinnostus kätköjen tekemiseen. Aktiivisesti olen harrastusaikani lajia seurannut ja nyt jo muutaman vuoden toiminut myös Geonautit ry:n puheenjohtajana. Kutsu tarkastajaksi kyllä yllätti täysin ja kiitollisena sen otin vastaan. Kätköilyn yhteisöllisyys on mielestäni harrastuksen hienoja puolia ja toivottavasti tarkastajan roolissa pystyn sitä edelleen olla tukemassa! Tulkaahan rohkeasti jutuille miiteissä. 🙂

Circine

LemmusLemmusFIN

Hei!

Täällä kätkötarkastaja LemmusLemmusFIN.

Eli suomeksi Tunturisopuli. Kätkötarkastajanimen valitseminen oli hieman hankalaa, sillä tuntui, että kaikki sopivat nimet olivat jo varattuina. Sitten päädyin eläinten nimistön pariin. Ja sieltähän se löytyi helposti, kun Lappi ja tunturit ovat hieno kohde matkustaa sekä sopulihan tunnetusti vaeltelee paikasta toiseen.

Kuuluisa puhelu tarkastajaksi tuli aprillipäivänä 2024. Se oli epäilyttävää, varsinkin kun samana päivänä oli julkaistu hassu tarina 6123tampere-blogissa sekä jatkettu asiaa Suomen geokätköilijät-sivustolla tulevien kätkötarkastajien työnkuvasta. Useampaan otteeseen kyseisen puhelun aikana sai kysellä, että onko tämä jatkumo aprillipilalle. Ihan heti ei pystynyt päätöstä tekemään vaan piti yön yli nukkua.

Kätköilijänimimerkkini on roimari. Ensimmäistä geokätköä tuli etsittyä Suomen Ladun kilpailun houkuttamana Espoon Oittaalta vuonna 2009. Kätkölöytöjä on tullut vuosien varrella yli 30 000 ja edelleenkin on useita kiinnostavia kohteita tiedossa, jonne haluaa mennä.

Parasta kätköilyssä on se, että pääsee kosketukseen luonnon kanssa. Omia kotikulmia pääsee näkemään erilaisista näkövinkkeleistä.

Upeimmat kätkökokemukset ovat sellaisissa paikoissa, jonne pitää hieman pusertaa hikeä.

Ja myös yksi kätköilyn parhaista puolista on se, että sitä voi harrastaa aivan omaan tahtiin omien aikataulujen mukaisesti.

Kätköilyn yhteisöllisyys on mielestäni tämän harrastuksen hyviä puolia ja toivottavasti tarkastajan roolissa pystyn edelleen sitä olla tukemassa! Tulkaahan jutustelemaan miiteissä!

roimari/Mari/LemmusLemmusFIN

Descarted

Morjens!
Täällä kätkötarkastaja Descarted.
Kaikki tietää, että nimimerkin valinta on tarkkaa puuhaa ja kun sen joutuu tekemään uudestaan, pitää valita huolella. Monien suomalaisten kätkötarkastajien nimimerkit liittyvät luontoon jollain tavalla ja mikäs sen parempi kohde, josta ammentaa. Vaan kun löi aivan tyhjää. Toinen aihe, josta ammentaa on toki geokätköily itse ja sieltä se idea nimimerkille löytyi. Rene Descartes oli ranskalainen filosofi ja matemaatikko, joka loi pohjaa
analyyttiselle geometrialle. Suorakulmainen koordinaatisto on nimetty Descartesin mukaan karteesiseksi koordinaatistoksi. Toki Descartes nimi oli jo varattu, joten muokkasin siitä entistä upeamman typottamalla viimeisen kirjaimen. Näin syntyy myös englannin verbiltä kuulostava sana, joka ei tarkoita mitään.

Kuuluisa puhelu tarkastajaksi tuli aprillipäivän jälkeisenä päivänä 2024. Olin juuri edellisenä päivänä kirjoittanut 6123tampere.com blogiini aprillipilan, että uusia tarkastajia tarvitaan kätköjen logivihkojen nimmareiden tarkistamiseen. Idean aprillipilaan olin saanut aiemmin, kun olin huomannut, että Australiassa kätkötarkastajat ovat joitakin löytöjä muuttaneet noteiksi, jos nimeä ei ole vihkosta löytynyt. En siis yhtään tiennyt, että uusia kätkötarkastajia tarvittaisiin. Thymallus Thymallus soitteli ja selitti jotain epämääräistä blogiin liittyen, kunnes kysyi, että lähtisinkö mukaan tarkastajaksi. En vastannut suorilta, että lähden, vaan pyysin miettimisaikaa. Seuraavana päivänä sitten soittelin takaisin ja sanoin, että lähden mukaan.

Kätköilijänimimerkkini on weellu. Ensimmäisen kätköni hain vuonna 2007 huhtikuussa. Tuolloin työskentelin N770-laitteen parissa ja sille piti keksiä jotain järkevää käyttöä. Niinpä työkaverini kanssa ostimme ulkoiset Bluetooth GPS -laitteet, jotka sai liitettyä Nokian Linux tablettiin ja lähdettiin etsimään muutamaa lähikätköä, joista Hervannan vesitorni taisi olla ensimmäinen, joka löytyi. Aika pian piti etsiä muutama lisää. Ehkäpä ensimmäisen kesän jälkeen oli havaittavissa, että homma alkaa eskaloitua ja olin niin sanotusti koukussa. Nykyisin kätkölöytöjä on n 15 000 (ehkä joku päivä vielä saa kaikki draftit kirjattua). 17 vuoden aikana kätköilyinnokkuus on toki vaihdellut. Välillä on menty todella kovaa kätköjen perässä ja välillä rauhallisemmin. Lapset alkavat olla ja hieman isompia, niin hiljalleen vauhti on hieman kiihtynyt muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen.

Olen tykännyt yhdistää kätköilyyn monen moista asiaa. Ensimmäisen kirjan valmistumisen häämöttäessä starttasin 6123tampere.com blogin, jota on tullut kirjoiteltua jo 10 vuotta. Kiitokset kaikille, jotka ovat jaksaneet lukea tarinoita. Lisäksi muutaman viime vuoden olen käynyt paljon kätköilemässä maastopyörällä – kivasti saa yhdistettyä nämäkin kaksi harrastusta. Lisäksi myös aina on kiinnostanut sketsien tekeminen ja videokuvaus. Alkuun kuvattiin kummeli-henkisiä sketsejä blogia varten, mutta sittemmin siirryttiin tekemään elokuvia Geocaching International Film Festivaliin. Ekana vuonna ei päästy edes finaaliin, mutta mutta sen jälkeen olimme kolmesti voittajia. Viime kerralla filmimme ei päässyt finaaliin – todennäköisesti, koska HQ ei ollut varma voiko Spiderman seikkailla GIFF-elokuvassa.

Geokätköilyn paras puoli onkin, että sitä voi harrastaa, kuten itse haluaa. Voi juosta pää märkänä keräten valtavan määrän kätköjä päivässä tai täytellä tilastoja. Tai sitten voi käydä kätkön tai pari silloin tällöin kun huvittaa keskittyen esimerkiksi hienoihin luontokohteisiin. Tai sitten siihen voi yhdistää erilaisia muita harrastuksia, kuten maastopyöräilyä, kajakointia, kiipeilyä tai mitä ikinä. Siksipä itsekin edelleen kätköilen, koska kätköilyn voi aina sovittaa elämäntilanteeseen sopivaksi ja lajista löytää aina uusia puolia. Ja toki myös kätköilyn yhteisöllisyys on keskiössä – monista kätköilijöistä on tullut tuttuja, kavereita ja jopa ystäviä. Tulkaahan morottaan miiteissä!

Descarted/ Weellu / Veli-Pekka

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.